Primaria Municipiului Bucuresti si Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania "Elie Wiesel" vor incheia un parteneriat dedicat realizarii unui Muzeul al Holocaustului si al Istoriei Evreilor in Capitala. Aceasta a fost concluzia intalnirii pe care Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a avut-o la sediul Municipalitatii cu reprezentantii Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Radu Ioanid - directorul diviziei de cercetare arhivistica si Paul Shapiro - directorul Centrului pentru Studierea avansata a Holocaustului, precum si cu Dean Thompson, adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

In cadrul parteneriatului, PMB ar putea acorda un sediu in folosinta Institutului "Elie Wiesel", iar Institutul va identifica fondurile necesare amenajarii muzeului.

La intalnire au participat Alexandru Florian, directorul Institutului "Elie Wiesel" si Speranta Cliseru, director de cabinet al Primarului General.

Primarul General al Capitalei Gabriela Firea a sustinut necesitatea realizarii la Bucuresti a Muzeului Holocaustului si Istoriei Evreilor.

"Suntem convinsi de importanta acestui proiect. Il sustin din toata inima, pentru ca va demonstra lumii ca romanii nu-si uita istoria, iar partile sale intunecate trebuiesc reamintite mereu generatiilor viitoare pentru ca tragediile petrecute sa nu se mai repete. Holocaustul este o pagina neagra a istoriei mondiale, iar Bucurestiul va arata prin crearea acestui muzeu ca sta in puterea oamenilor de azi si de maine sa mearga mai departe, dar sa nu uite ce nu mai poate fi schimbat : suferintele prin care au trecut copiii, femeile si barbatii evrei. Va fi un semnal de normalitate, de intelegere a valorilor umane, de democratie si, nu in ultimul rand, de reparatie. Imi amintesc cum, in liceu, in urma unei olimpiade castigate, am fost premiata, alaturi de alti colegi, cu o vizita la fostul lagar de concentrare Auschwitz-Birkenau- o fabrica a mortii. A fost o adevarata lectie de istorie, pe care nu am uitat-o nici azi. Voi fi mandra sa imi pot aduce contributia acum la realizarea unui muzeu al istoriei evreilor", a spus Gabriela Firea.

Adjunctul sefului misiunii diplomatice a SUA la Bucuresti, Dean Thompson a apreciat deschiderea de care a dat dovada Gabriela Firea pentru realizarea Muzeului Istoriei Evreilor in Romania, si a sustinut, la randul sau, aceasta idee.

"Un astfel de muzeu ar fi o importanta contributie a Bucurestiului. Reprezinta un mesaj extrem de puternic - ca Bucurestiul isi recunoaste istoria, nu uita atrocitatile Holocaustului si respecta faptul ca forta sa sta in celebrarea diversitatii sale. Imaginea Romaniei si aceea a Bucurestiului vor avea enorm de castigat" a spus Dean Thompson.

Potrivit lui Radu Ioanid, muzeul de la Bucuresti va cuprinde o parte dedicata perioadei atroce a Holocaustului, si o alta parte istoriei poporului evreu. Radu Ioanid a reamintit ca in Romania a trait comunitatea evreiasca cea mai diversa cultural din Europa, dar si a treia ca numar, comunitate care s-a risipit insa in mod semnificativ, in urma ororilor petrecute in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. De asemenea, Ioanid a precizat ca aceasta initiativa a fost sustinuta initial de guvernul Ponta. Cabinetul Ciolos a adoptat in luna august a acestui an o hotarare prin care Institutul "Elie Wiesel" trece din subordinea Secretarului General al Guvernului in cea a prim-ministrului si incepe demersurile pentru infiintarea muzeului de istorie a evreilor din Romania.