Trafic de cosmar in Bucuresti in ultimele zile. Cum explica Politia Rutiera si Primaria ambuteiajele care ii exaspereaza pe soferi
Pe de alta parte, parcul RATB este invechit, mijloacele de transport nu acopera toata capitala si nu sunt conectate cu Ilfovul, vin greu fiindca raman blocate in trafic. O retea de piste pentru biciclete nu avem, deci bucurestenii din zone unde exista metrou sau care fac naveta nu au alternativa.
Cateva explicatii de la Politia Rutiera de ce s-a aglomerat orasul
"De obicei, cand avem vreme urata cu ploaie, pe timpul iernii, lumea refuza sa foloseasca mijloacele de transport in comun, le este mult mai usor sa se urce in masina. Dupa care, suntem la inceputul scolii, foarte multi copii sunt dusi la scoli si gradinite de parinti, cu autoturismele personale, deci se evita folosirea mijloacelor de transport in comun. Aglomeratia este in anumite intervale orare, intre orele 7.30 si 10.00, dimineata, iar seara intre 16.00 si 20.00. Nu exista o crestere fata de anul trecut, sunt valori normale. Ele tin si de tranzitul bucurestean. Sunt foarte multe masini care tranziteaza Bucurestiul, plus cresterea traficului auto. Daca in urma cu 3 ani aveam 900.000 de masini, acum avem 1,1 milioane inmatriculate in Bucuresti. DIn acest motiv cresc valorile de trafic. APoi, la marginea Bucurestiului au fost facute mai multe sedii de corporatii. Marea majoritate a angajatilor au masini de serviciu, omul circula cu masina. Apoi sunt familii care au si cate doua masini. Infrastructura in Bucuresti este asa cum este. Nu avem bulevarde mari, nu avem centura, daca este sa cautati sunt foarte multe motive.
In perioadele de vara traficul este lejer. Acum doua saptamani traversai Bucurestiul in 20 de minute", a declarat pentru HOtNews.ro, Ovidiu MUnteanu, purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere Bucuresti.
Intrebat daca sistemul de management al traficului functioneaza, acesta spune ca da, iar in intersectiile unde sunt semafoare defecte, sunt trimisi politisti.
"Sistemul de managemnt functioneaza. El este administrat de Primaria Municipiului Bucuresti. Noi, politistii de la Brigada Rutiera putem sa-i anuntam daca exista o defectiune in trafic, la un semafor, ca ei sa intervina. Acum, faptul cum masoara ei valorile de trafic, asta nu o stiu eu.
Cand avem valori de trafic ridicate avem 60-70 de politisti pe zi in trafic. Daca se impune, se suplimenteaza", a explicat Ovidiu Munteanu.
Ce face Gabriela Firea pentru rezolvarea problemelor
Contactata de HotNews.ro, Gabriela Firea a declarat ca vrea sa cumpere 500 de autobuze noi pentru a imbunatati transportul in comun si sa faca piste pentru biciclete.
"Da, a fost foarte aglomerat azi. A si plouat, s-au intors bucurestenii din vacanta. Ca tanara administratie, impulsionam transportul public in comun prin achizitionarea a 500 de autobuze noi, finalizarea si construirea pistelor de biciclisti, amplasarea de statio bike sharing, construirea de parcari, semaforizare inteligenta", a declarat Gabriela Firea pentrru HotNews.ro.
Oricum, pana se vor cumpara cele 500 de autobuze, pentru care nici macar nu s-a demarat licitatia si pana se vor face pistele pentru biciclete si benzile unice pentru RATB mai dureaza.
Aceasta a declarat recent ca a solicitat demararea in regim de urgenta a licitatiei pentru studiul de fezabilitate necesar acestui proiect
"In ceea ce priveste pistele de biciclete, am solicitat demararea in regim de urgenta a licitatiei pentru studiul de fezabilitate necesar acestui proiect. Dupa demararea acestei proceduri si acceptarea de catre ANAP a documentatiei, vom putea anunta si calendarul desfasurarii proiectului. Pana in present, au avut loc 4 sedinte ale Unitatii de Implementare a Proiectului. Au existat de asemenea o serie de informatii privind faptul ca Primaria Generala nu a cheltuit nici un ban din suma de 10 milioane euro alocata de ministerul Mediului in 2014 pentru realizarea pistelor de biciclete. Dar, abia in luna noiembrie 2015 a fost semnata Conventia intre PMB si Ministerul Mediului privind finantarea proiectului. Bugetul Municipiului Bucuresti pe anul 2016 a fost votat in februarie, iar Planul Anual de achizitii publice in aprilie 2016. In perioada mai-iulie nu s-a facut nici un demers, un motiv obiectiv fiind si acela ca legislatia achizitiilor publice a fost modificata", a declarat Gabriela Firea, luni, intr-o conferinta de presa.
In luna august, Gabriela Firea a declarat ca Primaria Capitalei in parteneriat cu RATB va amenaja benzi unice pentru RATB pe 12 artere, insa deocamdata se discuta care vor fi acestea.
Toate aceste proiecte au fost promise si de fostul primar Sorin Oprescu, insa acesta nu a facut nimic.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Nu sa ”facem infrastructura” e solutia. Sa ne dam jos fundurile din masini, sa luam metroul, autobuzul si celelalte mijloace de transp in comun.
Atunci vom circula TOTI bine! Cine s-a plimbat prin Vest stie ce zic.
Dupa cateva zile se va crede gladiator .
cred ca e vorba de comoditate si cred cu toata taria ca bucuresteanul trebuie ars la buzunar daca foloseste masina. e singura solutie sa se gandeasca la alte alternative.
in primul rand trebuie sa scoti masinile de pe strazi si apoi sa dezvolti RATBul. Degeaba cumperi autobuze daca nu au pe unde sa cricule.
Toata reteaua de transport in comun in frunte cu metroul face parte tot din infrastructura.
Vrei sa-mi dau jos fundul din masina? Atunci ofera-mi o alternativa decenta. Ce investitii s-au facut in dezvoltarea retelei de metrou in Bucuresti ? In 25 de ani nici o linie noua si abia se chinuie sa le termine pe cele incepute. Vrei sa scapi de trafic in Bucuresti ? Pune mana si investeste cateva miliarde bune de euro si fa o retea de metrou care sa iasa din oras catre suburbii, sa fie metrou pana la 10-20km dupa centura Bucurestiului.La capetele de linie si la fiecare statie pana la centura sa fie parcari imense supraetajate cu tarife sau abonamente foarte mici. Apoi pune mana si dezvolta centura existenta la regim de autostrada 130km/h. Asa arata metropolele si zonele metropolitane din lumea dezvoltata. Abia apoi sa te gandesti sa pui taxe mari, dupa ce oferi alternative. Si abia apoi voi accepta sa-mi reprosezi ca nu vreau sa-mi dau jos fundu din masina, cand voi avea ce alege.
momentan varianta cea mai simpla este sa te muti aproape de locul de munca si/sau sa nu-ti cauti de lucru sau sa-ti dai dai copilul la scoala in celalt colt al orasului.
din pacate multi nu realizeaza ca o ora pe zi pierduta in trafic inseamna in timp ani de zile irositi din propria viata. poti sa dai vina pe oricine, politicieni, ploaie, trafic... timpul pierdut nu-l mai primesti inapoi
Si daca lucrez de exemplu in Voluntari, ce fac, ma mut in Voluntari, unde nu sunt drumuri asfaltate, canalizare, si sunt la mama naibii fata de orice? Nu, multumesc.
Platesc la taxe de imi vine sa plang cand ma gandesc, si totusi nu vad nimic inapoi.
Daca as fi primar ti-as da fundul jos din masina foarte repede, tie si multora. Impozit la masina 2000 euro / an, loc de parcare 1000 euro / an, ridicat tot ce inseamna masina parcata ilegal, parcari cu preturi modice la intrarile in oras, taxa de tranzitare a centrului de cateva sute de lei pe luna. Sa vezi cum se elibereaza orasul in maxim o luna.
Apoi bagate autobuze si tramvaie. E extrem de simplu dar nu se vrea pt ca nu e o masura populara. Se va vedea din minusurile pe care le va lua comentariul meu
PS: impozitele la locuinte in B sunt f mici. Daca impozitele ar fi la nivelul celor din vest (1-2-3% din valoare imobilului/an) atunci s-ar mai tria un pic populatia acestui oras. Vrem infrastructura ca afara dar sa platim taxe la nivel de africa.. nu prea e realist.
Subalternii romani, insa, vin aproape toti cu masina personala, si apoi fac 10 minute pe jos de unde au reusit sa lase masina (ca spatiul de parcare nu e suficient) pana la usa bancii.
Seful, care banuiesc ca are o leafa de minim 20.000 de euro pe luna, vine totusi cu metroul - ocazional ma intalnesc cu el si uneori mai si stam de vorba, agatati de manerele alea, in picioare. Si nu-I cade rangul !
Si pune taxa de acces in centru, nu mult, e de ajuns 60-70 ron pe luna.
Ca sa nu mai zic ca ai rezolva intro buna masurta problema poluarii. Pentru ca vei scapa de vechituri.
de alea vorbim, nu?!
intai le dai oamenilor alternative si apoi ai pretentii, nu invers!
si pe langa asta... alternativele nu inseamna ca nu ar trebui sa investesti in infrastructura! nu isneamna ca pasajul de la piata sudului il termini in 2050!
in Bucuresti daca s-ar rezolva problema parcarilor (si implicit masinile parcate aiurea pe acrosabil) si s-ar construi cateva poduri/pasaje dine gandite... s-ar rezolva in mare parte problema traficului...
daca am avea si metrou si ratb calumea nici nu mai vorbesc!
Lasam invitatia coleglui cu Drumul Taberei.
Metroul azi era la capacitate maxima dimineata era jale in pasajul de la Unirii am rasuflat usurat de parca am trecut prin purgatoriu cand am iesit d-acolo.
Cata lume crezi ca mai incape in el?
sau nu are asa ceva?
Sa te fereasca sfantu' sa ai treaba pe acolo, dimineata cu in copil....
Acum o mare de oameni tranziteaza pe acolo in fiecare dimineata catre Pipera si in fiecare seara inapoi. Acest lucru at trebui regandit din temelii astfel incat din diferite locuri din Bucuresti sa existe rute alternative si directe astfel incat sa se distribuie incarcarea.
e vorba de viziune acolo...dar cu cine sa faci ceva, cu niste fosile comuniste care sunt disperate dupa bani?!?!?
Eu zic ca solutia este in primul rand extinderea liniilor de metrou in toate zonele (inclusiv spre 13 Septembrie-Sebastian, spre Colentina etc). Apoi crearea de benzi speciale pt RATB, si apoi taxe mai mari pentru masinile vechi, poluante si ITP luat pe bune.
"largirea si inmultirea" asfaltului nu este o solutie. orasul este pentru oameni, nu pentru masini.
Din pacate taximetristii ocupa toate locurile disponibile, indiferent daca sunt ale lor sau nu, sau daca sunt ale RATB-ului sau ale troleului sau ale persoanelor private.
Eu as mai face strapungeri, poduri si pasaje pentru a mai elibera traficul.
Cat despre RATB, nu mai dati vina pe masini pentru faptul ca nu vine RATB-ul la timp. El nu vine pt ca nu sunt suficiente masini in trafic....stau in staie la 385, si nu vine niciun 385....inteleg ca nu se circula, dar daca as vedea un 385 din 100 in 100 de metri, as zice ca da, sunt ancorate in trafic....dar nu le vad....stau in statie, ma bate soarele, ma ploua, trec masinile, mai vine un politist in intersectie si mai elibereaza din trafic....dar 385 tot nu da sa apara...si cand apare, imi folosesc toti muschii ca sa ma sui in el.
Asa ca mi-am bagat picioarele in RATB, si vin cu masina. Ma costa benzina cam 500 ron/luna +10,5 ron/zi intr-o parcare a primariei (ca eu nu parchez ilegal), dar stau linistit in masina, nu ma mai bate soarele in statii.
as renunta maine la masina (pt ca ma costa benzina si parcarea) dar sa am conditii in RATB, si mai ales sa vina la timp.
Daca vrei un preview incearca urmatoarele linii intre 07:15 si 09:00 :
41, 21, 336, 178, 136, 221, 25, 8, M2 335, 101, 311, etc.. sunt atatea exemple de management defectuos al traficului si de suprasolicitare a retelei de transport public in bucuresti acum, cand inca nu a inceput lumea "sa renunte" la masina..
In privinta centurii, search for Stoney Trail, 100km/ora si in regim de autostrada, cu median chiar. 3-4 benzi pe sens.
Dar altii au oameni capabili, unii au mitici.
Cat despre trecerea pe linia de tramvai, sunt zone in care chiar politia te pune sa te sui pe linie, ca sa degivreze traficul.
cat despre amenzi, comite tu o contraventie in trafi, cand agentul direjeaza, sa vezi cum te opreste si iti da amenda (adica lasa dirijatul si se pune pe amenzi)
Din nou un studiu de fezabilitate,mcare va expira repede,mfără nimic concret pe teren.
dupa modelul oprescu care a facut vreo 2 studii de fezabilitate pt. autostrada lui suspendata, madam fierea face studii de fezabilitate pt. benzi unice de transport in comun si piste de biciclete. si nu cred ca n-a facut si oprescu aceleasi studii.
daca e cineva curios, costurile unui studiu de fezabilitate se ridica cam la 15% din valoarea estimata a unui proiect.
PMB n-are bani de autobuze, n-are bani de piese pentru parcul auto existent din care jumatate e tinut pentru piese pentru cealalta jumatate, n-are bani sa termine pasajul de la Sudului care e in intarziere de 2 ani, plateste din doi in doi mentenanta faimosului sistem inteligent de semaforizare care merge, ghici, tot din noi in doi, insa ingroapa camioane de bani in Catedrala neamului.....
Politia e si mai si: in orele de varf cand nu iti mai auzi gandurile de claxoane, in loc sa fluidizeze traficul, stau la panda cu radarele. Pentru cei care nu cred ii poftesc sa incerce sa ajunga pe Chirigiu sau Kiseleff pe la ora 18 (cred ca singurele strazi libere la ora aia) si sa vada cum pandesc organele la nici 300m de intersectiile care gem de masini. Azi dimineata in fata cimitirului Bellu blocasera o banda intreaga cu masini oprite. Asta in timp ce coada de masini era de la metrou Brancoveanu, pe 3 randuri.
Dacă faci un survey cu șoferii care stau în trafic toți ar mai vrea o mașină.
nu sunt locuri de parcare... ceea ce duce la masini care blocheaza benzi, si se lucreaza la un pasaj cate 5 ani (si la maxim 2 odata).
e adevarat sunt si alte solutii, dar nu efectiv numarul de masini e problema!
Dacă doar ne-am uita în jur nici n-ar trebui să gândim prea mult (nu că am fi în stare); soluțiile sunt simple, dar trebuie să ne schimbăm stilul de viață și asta nu e la îndemână.
Aud că se vrea includerea timpului necesar navetei în orele de lucru; cred că vom avea în premieră oameni plătiți să stea în trafic. Probabil cu salariu de șoferi.
eu iti zic ca in bucuresti cu niste investitii inteligente se rezolva problema traficului (la numarul de masini actual, evident)
daca e sa o luam cu stilul de viata... pai ce sa zic..
intai rezolvi problema transportului in comun si APOI ai pretentii ca oamenii sa vina cu masinile la servici...
sa stii ca e mai comod sa citesti in ratb o carte decat sa stai in trafic cu masina... pe de alta parte masina nu o astepti 30-40 de minute, nu e frig/cald in ea, nu e nici un cersetor nespalat de 2 saptamani, nu e aglomerata si, spre deosebire de metroul de la drumul taberii... chiar exista!
va da @banel mai sus un raspuns foarte valabil.
daca ai o centura ok, nu o mai iei dintr-o parte in cealalta a Bucurestiului prin oras. o iei pe centura. cred ca 1/2 din masinile care traverseaza capitala zilnic pt. a se duce de acasa la locul de munca, nu le-ai mai vedea.
E plin de biciclisti pe afara fix in momentul asta.
Poate tu esti fan bicla si mergi pe orice vreme, ok. Esti unul dintre putinii adevarati si daca te uiti cine mai pedaleaza cand ploua sau e frig, vei intelege ca restul fanilor guralivi de fatada stau in masina la semafor. Pana la piste de bicle pentru 3 insi, adica trosnit si mai rau traficul, mai degraba ar fi de rezolvat problema cu spalatul pe jos de care aminteai. Merg pe si 2 roti si stiu despre ce e vorba. Ca sa nu mai amintesc de instalatiile noi de irigat care bat aiurea.
Intrebare... daca vreau cu trotineta sau cu rolele, facem tot Bucurestiul cu piste dedicate ca-n palma, care sa permita mersul cu roti mici? QED
Oricum, nu in fiecare zi ploua; e o problema ce nu are legatura cu vremea. Dupa cum spuneam, cine nu vrea sa inteleaga realitatea va fi in cele din urma lovit de ea. Deci continua cu masina; scrii de la volan in timp ce stai la semafor?
http://www.freerider.ro/legislatie-pentru-biciclisti
Habar n-ai nici de 1/10 din ele, pun pariu.
Se pare ca vreti numai drepturi, cum ar fi sa nu opriti la rosu, sa nu dati trecere, sa mergeti pe trotuar, pe trecere, etc. Daca ati respecta macar statul la semafor, ca-n Amsterdamul cel laudat, ati face la fel de mult ca si cu masina. Poate te loveste unul care nu-ti intelege "dreptul" de a trece pe trecere calare in viteza. Mai stii cum facem cunostinta :D
Da, scumpule, scriu si la semafor. Mai raspund la mailuri sau unor inteligenti. Zic totusi ca e mai bine s-o fac asa in loc sa merg fara maini si fara sa fiu atent la nimic, pentru ca biciclist.
Cei care fenteaza coada pe linia de tramvai trec de intersectii si fraierii care stau civilizat la coada stau mult mai mult timp din cauza lor!
Pana nu le luati permisele si banii, nu se rezolva problemele astea!
Civilizatie se poate face doar cu parul!
Mi-au raspuns ca au verificat la fata locului, si ca e ok, pentru ca marcajele au fost aprobate de nu stiu ce comisie (le-am raspuns inapoi ca atunci si comisia e imbecila daca a aprobat asa ceva).
Si le-am zis si de treaba cu depasitul pe linia de tramvai, si mi-au raspuns ca au dat fix 43 de amenzi in primele 8 luni din 2015 (pe sectorul 2). Ce sa le mai spun, ca probabil cam 43 de amenzi ar fi putut sa dea in 15 minute, in jur de 8:30, in orice intersectie de pe stefan cel mare? Stiau si ei. Mi s-a parut de prost gust sa mentioneze asta, mai bine se faceau ca ploua...
O intersectie care se blocheaza fecvent este la Sfanta Vineri, in buricul targului, in spate la mag. Unirii, unde din ce am vazut eu politia lipseste cu desarvarsire.
Sunt multe strazi care ar trebui sa fie cu sens unic. De ex Batistei, in buricul targului, e supraincarcata de masini parcate, prea ingusta pentru 2 benzi.
Sistemul de semaforizare inteligent numai inteligent nu e. Se intampla ca in centrul Bucurestiului sa ai verde si apoi imediat rosu desi mergi cu 50.
Dimineata si seara, cand sunt pattern-uri clare de trafic, semafoarele par sa nu tina cont de asta semn ca fie sistemul a fost facut la misto fie cei care il opereaza sunt incompetenti.
Din pacate in centru nu prea ai unde parca masina, dar asta nu-ti da dreptul sa parchezi pe unde ai chef si sa blochezi mii de masini.
Da, traficul ar fi mizerabil acum, chiar daca nu ar fi nesimtitii care se baga in fata. Dar sa nu-mi spui ca mizerabilul care depaseste coloana pe linia de tramvai, si apoi face dreapta, nu ii intarzie pe toti ceilalti. Multiplica cu cati nesimtiti fac asta la fiecare intersectie.
Si pana la urma, indiferent de timp, tot nesimtire se numeste; nu are nevoie de nici o scuza.
Revenind la zona metropolitana - da, sunt perfect de acord. Centura functionala + park&ride (se pot face relativ repede, daca se vrea). Apoi pe rand statii noi de metrou, parcari noi (in cartierele periferice, nu in centru, daca vrem sa eliberam strazile sugrumate, si sa fie loc pentru piste de biciclete) + amenzi pentru parcare anapoda + taxa de centru, etc
Are de asemenea in proiect achizitia de piste de biciclete , second hand de la olandeji. Si daca prinde ideea va lua si cateva noi.
Inteleg ca sunteti un adevarat sustinator al transportului in comun.
Tare ar vrea sa stiu cum si la ce ore circulati dvs. civilizat cu metroul, tramvaiul, bicicleta prin oras si cum ati descoperit cel mai rapid si convenabil traseu pentru dvs. Asta in cazul in care nu locuiti la doua statii de birou.
Si da, inteleg ca va doriti un centru fara masini (ca in Londra, ziceti dvs.), dar autoritatile nu ofera alternative CIVILIZATE circulatiei cu masina proprie. Si ma refer la confortul din mijloacele de transport (includ si confortul termic), bunul-simt al oamenilor, bunul-simt al soferului de autobuz care e stapanul universului cand iti inchide usa-n nas, etc.
Si da, traficul din Bucuresti este de cosmar in ultimele zile, atat din cauza politiei romane care mai mult incurca circulatia, cat si din cauza toparlanismului soferului bucurestean care se crede buricul pamantului.
Cu respect, un sofer de zi de zi care nu are acces la transportul in comun si, chiar daca ar avea, nu l-ar folosi in conditiile actuale
lumea o sa ocoleasca, o sa faca ambuteiaje in alte locuri... cu la fel de mult zgomot si poluare...
"bai prostilor... m-ati votat... ati/n-ati votat psd.... ideea ce ac de acum incolo pe mine 3 ani de zile ma doare in dos de voi so.... o sa fur in continuare si prin 2020 ma gandesc si eu sa termin pasaju de la piata sudulu si, poate, daca sunteti cuminti 1-2 benzi de biciclisit si 3 autobuze luate la pret de 20 ca doar tre sa mai fur si eu ceva!"
ca noi il asteptam de multi ani :D
Copiii din ziua de azi nu se mai duc la scoala pe jos sau cu transportul in comun. Nu, nu, ei nu pot fi decat escortati cu masina de parinti pana-n curtea scolii, altfel nu se poate. Uite, de-aia se-aglomereaza, ca au treaba, n-au treaba, multi isi fac de treaba. Cate masini merg goale in Bucuresti, doar cu soferul la bord ? Majoritatea, nu, e uite, de-aia toamna nu-i ca vara.
In Bucuresti transportul in comun este OK atat timp cat acesta se numeste metrou si este direct. Orice combinatie de metrou + autobuz sau metrou + metrou sau si mai rau, autobuz + autobuz, ridica timpul oricarei calatorii la peste 40 minute.
La ore de varf esti inghesuit ca o vita, stai ca prostul in statie si nu stii daca vine, cand vine si daca ai loc sa te sui, nu stii la coborare daca mai ai portofel, samd.
De-aia oamenii prefera masinile. Sunt de acord ca nu e normal sa mergem toti cu masini, dar pentru a le cere oamenilor sa renunte la ele, trebuie sa le dai o alternativa viabila.
La mine, alternativa e bicicleta, insa si aceasta presupune elemente de cascadorie si un risc asumat destul de important, parte din imbecilitatea soferilor, parte din indolenta celor cu drumurile, trotuarele si bordurile ( de piste nu mai vorbesc ) care le-au facut parca sa te descurajeze sa mergi cu asa ceva prin Bucuresti.
Sunt convins ca multi ar merge cu bicicletele dar nu se incumeta in traficul dement si spoiala de piste din Bucuresti. Nu mai zic, ca asa cum sunt facute nu numai drumurile dar si blocurile comuniste, lifturile, samd, trebuie sa ai o ambitie de fier ca sa folosesti bicicleta in Bucuresti.
Ok! mergi cu bicicleta! Si? Ajungi acolo unde te intereseza, cu ea. Si descaleci ca sa intri undeva (la tine in firma, in magazin, in vreo institutie samd.). Si? UNDE o lasi??!!
Din pacate ne meritam soarta. Acum e bine, stati sa vina zapada sa vedeti atunci traffic de cosmar in oras.
Nu ai cum sa faci performanta cu niste incepatori. Le urez numai fericire si bucurii celor care au stat acasa si acum se plang. Varsta a 3-a si asistatii sociali (care oricum nu au masina) au votat si au zis: total distruction !! Hai sa vedem pana unde se poate ajunge.
Pai lucrurile nu mai sunt demult asa: d-na Fierea e cosgogea cocoana, imbatranita (in rele) adica, iar "colaboratorii" principali de la primarii sunt aceleasi "old hands"...
Pashli na turbinka, vidma!
Ai la dispozitie tehnologie moderna, care permite o dezvoltare rapida a metroului si tu o faci cam in acelasi timp ca Ceausescu, cu minerii la tarnacop acum 40 de ani.
Uitati, statia de metroul Raul Doamnei are stadiu fizic de executie de 24%, asta in 5 ani. Cum mama ma-sii nu suntem in stare sa facem in 5 ani o statie amarata ? Degeaba ai 100% executie in rest daca tu ai o statie cu 24%.
Ministerul Transporturilor doarme.
Primaria Generala doarme.
Somn usor si vise placute in trafic.
Ne meritam soarta.
Ar trebui trecut in administrarea Primariei.
Ca Bucurestiul trebuia sa aiba centura decenta de mult timp la cat contribuie, inclusiv sau mai ales pentru cei ce sunt nevoiti sa-l strabata, este alta discutie.
faptul ca lucrarile se amana luni/ani nu are nici o legatura!!!
de ce nu se construiesc parcari?! parcarile ar face ca sa se elibereze benzi de circulatie, oamenii sa nu se mai invarta disperati ca sa gaseasca un loc sa opreasca etc...
si ca tot veni vorba... poate politia in loc sa stea la ciupeala, ar fi util sa aiba grija ca intersectiile sa nu fie blocate de masini parcate aiurea, soferii sa nu depaseasca pe linia de tramvai si contrasens si sa o ia inaintea "prostilor" celorlalti care asteapta cuminti la semafoc...
Semafoarele între Calea Griviței și Popa tatu sunt complet desincronizate (50 de metri între ele), pleci pe verde la Griviței, se face roșu în secunda următoare la Popa Tatu. Pentru cine? pentru cei care fac stânga de pe Popa Tatu, dar ghici ce... și ăia au roșu. Au verde doar 10 sec, dar semaforul pe Buzești stă roșu. Astfel încât, se blochează intersecția cu Griviței.
Desființat semaforul la Dinicu Golescu/Berthelot, făcut verde intermitent pentru cei de pe Golescu (oricum nu pot face decât dreapta).
Încercat un sens giratoriu la Vulcănescu, că oricum așa pare făcut.
Și asta e o singură stradă unde "managementul inteligent" e pentru bunica.
Era sa uit: Nu circula rotita de tramvai pe L.Rebreanu, dar sunt aspersoare care uda, poate vor creste liniile mai mari!
si ca parcarea de la mallu ala e "Gandita" de unu care vrea sa incurce de tot circulatia pe strada aia
1) folosirea transportului in comun. de acord daca ar fi nu civilizat ci macar punctual si foarte multe autobuze. multi zic de londra si de alte orase, dar au vazut cam cate autobuze circula pe acolo? daca mergi 5 minute pe strada in londra vezi lejer 40 - 50 de autobuze. de exemplu, din tei pana in pipera cu masina faceam 20 - 30 de minute, iar cu ratb, 40-50 (asteptat, ajuns in statie, asteptat van-ul pana la birou).
2) centura bucurestiului. buna, se preia din masinile care tranziteaza si sau cei care trebuie sa se deplaseze in zone diametral opuse. dar degeaba ai centura daca la intrarile si iesirile nu sunt in stare sa preia fluxul de masini ...
3) piste de biciclisti - corect, dar cati oameni ar putea folosi bicicleta pt a merge la munca? bucurestiul e un oras mare (20 - 30 km diametru). ce te faci daca locuiesti in drumul taberei si lucrezi in pipera?! indiferent cat de civilizat ar fi traficul si cate piste ar fi, nu cred ca lumea le-ar folosi prea mult pt mers la serviciu (indiferent de vreme).
4) lipsa parcarilor - aici e marea problema. daca ti-ai cumparat masina (si haideti sa incetam cu nu ai parcare nu-ti cumperi masina), unde o parchezi? au locuiam in tei si as fi fost dispus sa platesc cateva sute de lei pe luna abonament la o parcare. nu e niciuna in zona (ok, la obor, dar cam departe). nu am inteles de ce supermarketurile nu inchiriaza parcarile lor pe timp de noapte.
5) lucrarile facute anapoda si semafoarele tampite ... nu am vazut in UK ca masinile si pietonii sa aiba verde in acelasi timp. la noi vrei sa faci dreapta, astepti sa treaca pietonii ... normal ca se face coada in spate.
din pacate, singura rezolvare e vointa autoritatilor ... D-zeu cu mila ..
4) - nu e normal sa-ti cumperi masina daca nu ai loc s-o parchezi sau nu esti dispus sa platesti pentru parcare. Bineinteles ca poti merge pe premiza "lasa ca gasesc eu loc", insa acesta e un rationament total gresit. Orasul nu poate fi transformat intr-o parcare imensa, pur si simplu nu exista spatiu pentru toti,. Deja avem o masina la 2 locuitori in bucuresti, iar tendinta e sa ajungem la 1:1. Solutia este descurajarea detinerii unui autoturism propriu prin taxe mari, costuri mari de parcare etc. (cum se intampla in vestul Europei) si dezvoltarea prioritara a transportului in comun si a mijloacelor alternative de deplasare. Trebuie ca administratia locala sa se uite un pic la practicile altor administratii din vest, nu trebuie sa reinventeze roata...
2) Acum se apuca de lucrari gen sapat gropi pe un sens.
3) masinile de scoala acum ies pe traseu. Oricum nu invata nimic decat stau blocate in trafic.
Daca ar exista politisti CARE SA ACTIONEZE pe strazile din Bucuresti, adica sa dea amenzi, sa suspende permise, samd am putea avea o sansa la un trafic civilizat si in Bucuresti!
Cand vezi ghertoi care depasesc pe linia de tramvai coloana ce asteapta la semafor, care ocolesc refugii prin partea stanga si apoi trec inaintea tuturor cu intentia sa vireze la dreapta (!?), ghertoi care nu sunt penalizati, ne putem astepta la trafic de cosmar.
Aproape in fiecare intersectie exista o camera de supraveghere, trebuie schimbata legea ca imaginile respective sa poata fi luate in seama in caz de proces si problema va fi rezolvata! Ghertoii sa plateasca!