Nicolae Robu, primarul orasului Timisoara, Capitala Europeana a Culturii 2021: Suntem constienti ca greul de acum incepe
"Aceasta victorie este o victorie de echipa, de echipa mare, echipa fiind comunitatea timisoreana in ansamblul ei", a declarat Nicolae Robu, primarul orasului Timisoara, vineri, dupa anuntul facut de reprezentantii Comisiei Europene.
Edilul a mai spus ca titlul de Capitala Europeana a Culturii ii obliga pe timisoreni.
"Este o raspundere uriasa, pe care noi trebuie sa o onoram. Suntem constienti ca greul de acum incepe. A fost foarte greu pana acum, dar de acum trebuie sa confirmam", a spus Nicolae Robu.
Bugetul prevazut de care dispune Primaria Timisoarei este de 48,5 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro provin de la bugetul local, 5 milioane de la bugetul Consiliului Judetean Timis si circa 1,5 milioane de la Comisia Europeana. "Pentru diferenta, contam pe bugetul central al Romaniei", a declarat primarul Nicolae Robu.
Orasul Timisoara a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii (CEaC) 2021, a anuntat un juriu international delegat al UE, vineri, intr-o conferinta de presa organizata la Bucuresti, la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei.
La prezidiu s-au aflat Steve Green - presedintele juriului European Capital of Culture (ECoC), Karel Bartak - seful departamentului de Cultura din cadrul Comisiei Europene si Corina Suteu - Ministrul Culturii din Romania.
Candidatura orasului Timisoara a utilizat sloganul "Lumineaza orasul prin tine!".
Orasul gazduieste anual intre 3.500 si 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit in sustinerea institutiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent si ONG-urilor.
Timisoara si-a structurat programul cultural sub forma unei calatorii, cu "statii- program/proiect" si trasee pe si de-a lungul canalului Bega, care conecteaza idei, oameni, locuri.
Orasul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinta, 14 galerii de arta contemporana, sase teatre, patru muzee, o Filarmonica si o Opera, patru spatii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de scoli, opt centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale si doua centre de tranzit pentru refugiati.
Timisoara, capitala Banatului istoric, are o populatie de circa 320.000 de locuitori.
Timisoara colaboreaza frecvent cu orasele infratite Belgrad, Szeged, Novi Sad, Budapesta, Graz, Karlsruhe, Cernauti si Mulhouse. "TM2921 ne-a oferit sansa de a privi aceste relatii cu un ochi critic, de a alege parteneriatele culturale care au dat roade si de a dezvolta aria de aplicabilitate a proiectului la nivel paneuropean. Datorita pozitiei sale geografice si istoriei sale, Timisoara indeplineste toate conditiile necesare pentru a atinge acest obiectiv", se afirma in dosarul de candidatura al acestui oras.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
E cel care a dat liber bicicletelor sa mearga liber prin oras mai mult decat altii, astfel incat poti traversa centrul fara probleme.
Datorita lui poti merge si maine cu vaporasele pe Bega de la un capat la altul al raului.
E cel care a reinoit parcul de tramvaie cu unele de generatie noua, climatizate si fiecare cu doua vagoane. Poti la orice ora si pe orice linie sa te urci intr-un asemenea tramvai.
E cel care nu se atinge de nici un copac din Timisoara, un mare iubitor de spatiu verde.
E cel care nu sta nici o secunda pe facebook si lucreaza cate 16 ore pe zi impreuna cu soferul Vasile.
E cel care mai incaseaza 3000 de euro de la Politehnica in fiecare luna pentru activitate de cercetare etc, pentru ca la primarile toate sunt rezolvate asa ca are timp sa munceasca si acolo.
E cel care a bagat milioane de euro intr-o echipa de fotbal cu o medie de 500 de spectatori pe meci, echipa nedorita de oras.
E cel care a castigat alegerile cu 52%, dar cu 15mii de voturi mai putin decat in primul mandat, iar asta nu ii da de gandit.
E cel care isi petrece vacantele in locuri exotice gen Dubai si Singapore pentru ca trebuie sa se inspire si sa se relaxeze de la atata munca in slujba cetateanului.
E cel care a realizat metroul timisorean si fantana pe Bega, superba partea de metrou supra-terana ce trece pe deasupra ei.
E cel care organizeaza meeting-uri pentru centrura Timisoarei acum, nu cand a avut guvernul sau USL la butoane.
E cel care se filmeaza si se posteaza pe facebook si cel care e intodeauna inconjurat de cel putin 3 sirene de 18-20 de ani.
El este, nu te-ai inselat.
PS. Sa ne gandim ca aceasta victorie in cursa pentru capitala culturala europeana au castigat-o oamenii morti la revolutie, timisorenii civilizati, romanii, ungurii, nemtii si sarbii ce s-au inteles intodeauna, tiganii cinstiti, oltenii si moldovenii ce s-au intergat in spiritul acestui oras, oamenii demni, modesti si talentati ai acestui oras pe care nu ii vedem in prim plan
cum adica nu sta o secunda pe facebook?:)))))
nu doar ca posteaza pe facebook(el sau consilierul lui) dar posteaza aiurea,chestiuni politice si nu administrative,ceea ce e fff.grav.
Meritul obtinerii titlului de Capitala Europeana a culturii de catre Timisoara nu este in nici un caz al lui Robu. In ... inabilitate lui el nu a facut decat sa bage bete in roate. Meritul este al timisorenilor, al mediului universitar de acolo si al echipei care a lucrat la acest proiect. Toti ceilalti, inclusiv Robu, sunt indivizi care vor sa-si asume lauri nemeritati!