Gabriela Firea, primarul general al Capitalei a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca va infiinta in perioada urmatoare cate un teatru in fiecare sector al Capitalei, in colaborare cu primariile de sector. In plus, aceasta spune ca va acorda gratuitate pentru transportul prescolarilor, scolarilor, liceenilor si studentilor spre si dinspre activitatile culturale, teatre, muzee si "un numar semnificativ de bilete si invitatii, pentru elevi si studenti, la evenimentele organizate de Municipalitate".

Gabriela FireaFoto: Agerpres

"Vom infiinta teatrul dramaturgilor romani contemporani, unde sa punem in valoare potentialul dramaturgiei noastre actuale, o initiativa venita, de asemenea, din partea mediului cultural al Capitalei. (...) Asa cum stiti, a inceput deja procedura oficiala pentru organziarea licitatiei in vederea construirii Teatrului Temporar, o cladire specifica, in care se vor muta, pe rand, teatrele care vor intra intr-un proces de consolidare. (..) De asemenea, voi supune atentiei CGMB aprobarea organizarii celui mai mare festival de teatru stradal, in primavara viitoare. Pe tot parcursul verii viitoare, se vor organiza evenimente circumscrise urmatorului concept: "Vacanta culturala acasa", pentru ca bucurestenii care nu-si pot permite sa plece in concediu sa poata sa petreaca un timp liber de calitate, intr-un mediu cultural adecvat, chiar aici, in Capitala", a declarat Firea.

Aceasta spune ca va acorda locuinte actorilor si regizorilor, alaturi de medici si profesori, prin demararea unui program de construire de locuinte.

"In acest sens, in prima sedinta a CGMB vom infiinta o societate de constructii 100% a Municipalitatii, care va construi locuinte pentru tineri si cazuri sociale, pentru a acoperi numarul foarte mare de cereri pe care il avem la nivelul Primariei Capitalei si al sectoarelor", a explicat Firea.

Primarul general a mai declarat ca va debloca organigrama teatrelor din Bucuresti pentru ca acestea sa isi poata angaja oamenii de care au nevoie.

"Asa cum stiti, din cauza unor decizii guvernamentale din 2009-2010, toate teatrele din tara au avut de suferit prin faptul ca s-au blocat toate posturile. Si teatrele din Bucuresti au avut de suferit si, la intalnirea pe care am avut-o recent cu managerii teatrelor, s-a evidentiat un necesar de peste 200 de locuri care ar trebui urgent deblocate. Ar fi necesar un numar de 100 de posturi de actori, regizori, coregrafi, instrumentisti si peste 100 de posturi pentru personalul tehnic. In prima sedinta a CGMB, de saptamana viitoare, vom debloca toate aceste organigrame ale teatrelor din Capitala si a altor institutii de cultura", a mai explicat primarul general.

Gabriela Firea a declarat ca va propune COnsiliului GEneral al Municipiului BUcuresti si o rectificare bugetara pentru toate institutiile culturale din Bucuresti (teatre, muzee etc.) care au nevoie de anumite reparatii, dotari, recuzita si alte necesitati.

"Ne propunem pentru anul viitor un minim de 50% in plus la actualul buget al culturii, iar acest buget sa fie alocat pentru toate evenimentele culturale care se vor desfasura in Capitala", a mai declarat primarul general.