Mai multi ONG-isti si voluntari care au strans sticlele si pungile de pe malurile Lacului Izvoru Muntelui din Neamt in weekendul trecut au avut parte de o experienta mai putin placuta. Acestia sustin ca localnicii nu i-au ajutat deloc, ca au fost amenintati si ca proprietarul pensiunii unde au campat i-a pus sa stranga balegarul din fata curtii, desi initial le-a spus ca pot sta gratuit. Contactat de HotNews.ro, responsabilul de la pensiune spune ca i-a primit "cu dragoste" si nu i-a suparat nimeni.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Noi pregatisem amenajarea unui camping pentru voluntarii care ramaneau peste noapte in tabara de ecologizare, in zona Baicu, si am luat legatura cu un domn care detine o pensiune in zona. Am ajuns la dansul printr-o recomandare si i-am cerut, avand in vedere ca trebuia sa pregatim hrana pentru 200 de voluntari, sa amenajam o bucatarie in curte si sa avem o sursa de apa pentru a spala legumele si vasele. Domnul si-a exprimat acordul. Vineri dimineata o echipa s-a deplasat direct la Baicu cu tot ce a insemnat instrumente si alimente pentru voluntari. Am instalat bucataria in curtea pensiunii respective, iar a doua zi dimineata, dupa cateva apropouri pe care ni le-a aruncat in ziua precedenta, sambata dimineata, inca de la prima ora, ne-a spus ca ori ne factureaza, ori ii curatam balegarul din fata portii. El vorbea de balegarul de la curtea sa pana la malul apei, pe o distanta de vreo 200 metri cred. De la inceput a fost clar ca ne primeste gratis, pentru ca nu aveam resurse sa platim cazarea. I-am spus ca noi suntem acolo pentru a ecologiza malurile de ceea ce este poluant, nu de ceea ce este inestetic.Cand i-am spus asta, a zis ca daca tot am venit sa curatam, sa curatam tot. Am incercat sa ii explicam si ne-a spus sa ne luam lucrurile. Nu am mai stat la vorba fiindca incepea deja sa ne adreseze jigniri si am plecat", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Carabelea de la Asociatia Sens Civic, unul dintre ONG-urile implicate in actiunea de ecologizare.

Activistul de mediu spune ca a fost dezamagit si de atitudinea localnicilor, care au refuzat sa se implice, si a invocat o amenintare cu bataia.

"Eu personal i-am invitat pe toti cei pe care i-am intalnit in zona sa ne vina macar doua ore alaturi. In general, implicarea in astfel de actiuni educa oamenii sa nu mai arunce gunoiul in locuri neamenajate. Am vorbit cu toti pescarii pe care i-am intalnit in perioada de ecologizare; daca unii pur si simplu nu reactionau la invitatie, unii au avut chiar o atitudine ostila si agresiva fata de noi. O sa va relatez un episod. Unul dintre pescari si-a dat acordul sa ne vina alaturi, ne-am dus, am luat o pereche de manusi, un sac si ne-am intors la el, multumind ca ne ajuta. Cand am ajuns la el, am avut urmatoarea afirmatie: "Eu am venit aici sa pescuiesc, nu sa strang gunoaie". I-am spus, domnule, uitati unde pescuiti, va place sa pescuiti aici, e plin de PET-uri, va simtiti bine sa va relaxati in aceasta mizerie? "Te rog lasa-ma in pace, ca nu ma intereseaza", a spus el. I-am spus, bun, d-voastra pescuiti linistit ca noi vom face curat in jurul d-voastra, sperand ca va trage mai bine pestele. In acest moment s-a simtit atacat si a zis ca se ridica la mine daca mai comentez mult", a povestit Carabelea.

El spune ca episodul acesta a venit ca o palma, iar atitudinea este una generalizata.

"A fost ca o palma acest episod. Halucinant. Nu ne asteptam ca oamenii pentru care am venit sa facem curat sa nu aprecieze si sa ne trateze asa. Putem arata cu degetul spre astfel de localnici, insa este o atitudine generalizata la nivelul intregii tari, fie ca vorbim despre astfel de actiuni de voluntariat sau ajutorarea altora sau chiar alegerea celor care ne conduc", a incheiat ONG-istul.

Contactat de HotNews.ro, barbatul indicat de ecologisti ca fiind proprietarul pensiunii a declarat ca i-a primit cu dragoste si nu i-a suparat nimeni.

"Au spus de balegarul din curte. Daca d-voastra vedeti balegar in vreo curte unde au stat ei... Sunt uimit de faptul ca au facut mai multa mizerie dumnealor prin modul in care s-au comportat decat curatenia propriu-zisa. Noi i-am ajutat. Pe mine m-a rugat cineva, eu am pus o vorba acolo, i-am ajutat, dar de aici pana unde s-a ajuns, deja am impresia ca de asta au venit, ca sa faca mai multa mizerie. Au fost la mine in curte, au fost si cazati, au folosit si bucataria, campingul, tot. I-am primit cu dragoste, nu i-a suparat nimeni, dar de aici si pana sa arunci cu noroi la cei care te primesc si au grija, mi se pare mult mai mare mizerie. Nu stiu cine au putut sa-i jigneasca. Eu nu vad un om care face curatenie sa-l jigneasca cineva. Eu v-am spus punctul de vedere, d-voastra faceti verificari unde vreti sa faceti, daca credeti ca adevarul este altul", a declarat acesta.

In timpul actiunii de ecologizare au fost stransi 6.000 de saci de PET-uri, insa ecologistii au reusit sa curete doar 30% din suprafata malurilor lacului.

"Actiunea de ecologizare a pornit acum trei luni, cand Lacul Izvorul Muntelui era un pod imes de pet-uri. Am discutat cu Hidroelectrica, cu Apele Romane si ulterior cu Prefectura Neamt pentru a face un acord de implicare in acest proiect si am initiat un parteneriat cu aproape 30 de organizatii. Actiunea a fost coordonata de 3 ONG-uri. Am implicat peste 550 de voluntari. Au fost stransi peste 6000 de saci cu PET-uri, asta insemnad undeva la noua tone in cele trei zile, 9-11 septembrie. Au fost ecologizata circa 30% din suprafata malurilor. Noi am estimat ca putem termina ecologizarea lacului in cele 3 zile cu un interval de actiune de circa 6-7 ore pe zi, cu un numar permanent de circa 300 de voluntari, insa din pacate au fost zone unde nu am reusit sa ne deplasam. A trebuit sa stam si intr-un singur loc pentru a culege si 700 de saci de PET-uri", a explicat Andrei Carabelea, Asociatia Sens Civic, unul dintre ONG-urile implicate in actiunea de ecologizare.