Un activist de mediu acuza localnicii din Neamt ca si-au batut joc de el cand i-a invitat sa-l ajute la curatarea unui lac. Cum le raspunde localnicul despre care voluntarii sustin ca dupa ce i-a cazat gratuit i-a pus sa adune balegarul din fata curtii
"Noi pregatisem amenajarea unui camping pentru voluntarii care ramaneau peste noapte in tabara de ecologizare, in zona Baicu, si am luat legatura cu un domn care detine o pensiune in zona. Am ajuns la dansul printr-o recomandare si i-am cerut, avand in vedere ca trebuia sa pregatim hrana pentru 200 de voluntari, sa amenajam o bucatarie in curte si sa avem o sursa de apa pentru a spala legumele si vasele. Domnul si-a exprimat acordul. Vineri dimineata o echipa s-a deplasat direct la Baicu cu tot ce a insemnat instrumente si alimente pentru voluntari. Am instalat bucataria in curtea pensiunii respective, iar a doua zi dimineata, dupa cateva apropouri pe care ni le-a aruncat in ziua precedenta, sambata dimineata, inca de la prima ora, ne-a spus ca ori ne factureaza, ori ii curatam balegarul din fata portii. El vorbea de balegarul de la curtea sa pana la malul apei, pe o distanta de vreo 200 metri cred. De la inceput a fost clar ca ne primeste gratis, pentru ca nu aveam resurse sa platim cazarea. I-am spus ca noi suntem acolo pentru a ecologiza malurile de ceea ce este poluant, nu de ceea ce este inestetic.Cand i-am spus asta, a zis ca daca tot am venit sa curatam, sa curatam tot. Am incercat sa ii explicam si ne-a spus sa ne luam lucrurile. Nu am mai stat la vorba fiindca incepea deja sa ne adreseze jigniri si am plecat", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Carabelea de la Asociatia Sens Civic, unul dintre ONG-urile implicate in actiunea de ecologizare.
Activistul de mediu spune ca a fost dezamagit si de atitudinea localnicilor, care au refuzat sa se implice, si a invocat o amenintare cu bataia.
"Eu personal i-am invitat pe toti cei pe care i-am intalnit in zona sa ne vina macar doua ore alaturi. In general, implicarea in astfel de actiuni educa oamenii sa nu mai arunce gunoiul in locuri neamenajate. Am vorbit cu toti pescarii pe care i-am intalnit in perioada de ecologizare; daca unii pur si simplu nu reactionau la invitatie, unii au avut chiar o atitudine ostila si agresiva fata de noi. O sa va relatez un episod. Unul dintre pescari si-a dat acordul sa ne vina alaturi, ne-am dus, am luat o pereche de manusi, un sac si ne-am intors la el, multumind ca ne ajuta. Cand am ajuns la el, am avut urmatoarea afirmatie: "Eu am venit aici sa pescuiesc, nu sa strang gunoaie". I-am spus, domnule, uitati unde pescuiti, va place sa pescuiti aici, e plin de PET-uri, va simtiti bine sa va relaxati in aceasta mizerie? "Te rog lasa-ma in pace, ca nu ma intereseaza", a spus el. I-am spus, bun, d-voastra pescuiti linistit ca noi vom face curat in jurul d-voastra, sperand ca va trage mai bine pestele. In acest moment s-a simtit atacat si a zis ca se ridica la mine daca mai comentez mult", a povestit Carabelea.
El spune ca episodul acesta a venit ca o palma, iar atitudinea este una generalizata.
"A fost ca o palma acest episod. Halucinant. Nu ne asteptam ca oamenii pentru care am venit sa facem curat sa nu aprecieze si sa ne trateze asa. Putem arata cu degetul spre astfel de localnici, insa este o atitudine generalizata la nivelul intregii tari, fie ca vorbim despre astfel de actiuni de voluntariat sau ajutorarea altora sau chiar alegerea celor care ne conduc", a incheiat ONG-istul.
Contactat de HotNews.ro, barbatul indicat de ecologisti ca fiind proprietarul pensiunii a declarat ca i-a primit cu dragoste si nu i-a suparat nimeni.
"Au spus de balegarul din curte. Daca d-voastra vedeti balegar in vreo curte unde au stat ei... Sunt uimit de faptul ca au facut mai multa mizerie dumnealor prin modul in care s-au comportat decat curatenia propriu-zisa. Noi i-am ajutat. Pe mine m-a rugat cineva, eu am pus o vorba acolo, i-am ajutat, dar de aici pana unde s-a ajuns, deja am impresia ca de asta au venit, ca sa faca mai multa mizerie. Au fost la mine in curte, au fost si cazati, au folosit si bucataria, campingul, tot. I-am primit cu dragoste, nu i-a suparat nimeni, dar de aici si pana sa arunci cu noroi la cei care te primesc si au grija, mi se pare mult mai mare mizerie. Nu stiu cine au putut sa-i jigneasca. Eu nu vad un om care face curatenie sa-l jigneasca cineva. Eu v-am spus punctul de vedere, d-voastra faceti verificari unde vreti sa faceti, daca credeti ca adevarul este altul", a declarat acesta.
In timpul actiunii de ecologizare au fost stransi 6.000 de saci de PET-uri, insa ecologistii au reusit sa curete doar 30% din suprafata malurilor lacului.
"Actiunea de ecologizare a pornit acum trei luni, cand Lacul Izvorul Muntelui era un pod imes de pet-uri. Am discutat cu Hidroelectrica, cu Apele Romane si ulterior cu Prefectura Neamt pentru a face un acord de implicare in acest proiect si am initiat un parteneriat cu aproape 30 de organizatii. Actiunea a fost coordonata de 3 ONG-uri. Am implicat peste 550 de voluntari. Au fost stransi peste 6000 de saci cu PET-uri, asta insemnad undeva la noua tone in cele trei zile, 9-11 septembrie. Au fost ecologizata circa 30% din suprafata malurilor. Noi am estimat ca putem termina ecologizarea lacului in cele 3 zile cu un interval de actiune de circa 6-7 ore pe zi, cu un numar permanent de circa 300 de voluntari, insa din pacate au fost zone unde nu am reusit sa ne deplasam. A trebuit sa stam si intr-un singur loc pentru a culege si 700 de saci de PET-uri", a explicat Andrei Carabelea, Asociatia Sens Civic, unul dintre ONG-urile implicate in actiunea de ecologizare.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Nu e nimic rău să fii ecologist, problema apare când începi să faci morală celor din jur. Asta are treabă cu psihiatria, nu cu ecologia.
Imi dai matele voie ?
doamne fereste, vine unul si stabileste el ce ai voie si ce nu? trezirea nene ca nu mai esti la Secu'!
Tu ești conștient că în România a avea probleme psihologice este considerat normalitate?
Daca vine cineva si-ti arunca mucuri de tigara prin curte, il dai afara, nici macar nu mai stai de vorba cu el. Cam asta se intampla si cand umple careva un lac cu peturi, doar ca la scara mai mare. In cazul ala insa matale ti se pare corect sa nici macar nu-i zici ceva.
Psihologic oi fi stand bine, la modul asta de gandire insa probabil la IQ ai probleme.
Din punctul meu de vedere nu ai dreptul sa faci morala nimanui, atat timp cat tu te duci sa curati locul respectiv de buna voie si prin asta vrei sa dai un exemplu. Daca cineva vede ca e mult mai ok locul ca fiind curat inseamna ca au invatat ceva daca nu sa traiasca in mizeria lor.
Aici e problema autoritatilor care ar trebui sa dea foarte multe amenzi.
Dar tu ca cetatean nu vii si scoti ochii nimanui pentru ca tu ar trebui sa faci asta din dragoste pentru natura si oameni, chiar de ei sunt batuti in cap.
Eu asta o vad ca si cum ar veni cineva si mi-ar face ordine in propria casa ca i se pare lui ca eu stau in mizerie....nu stiu cui i-ar conveni asta.
PS. Deci ai aflat cui a convenit la inceput situatia !
PPS. E aceiasi situatie aproape cu a bastinasilor, carora soldatii le salveaza casele si bunurile la inundatii, construindu-le diguri, scotandu-le apa din casa etc, in timp ce sinistratii stau la crasma, beau si fac misto de cei care muncesc in locul lor, iar in momentul in care vreun "sclav" se revolta, il mai iau si la injuraturi.
Revenind la subiect, ecologism inseamna de-acum si militantism in sensul apararii, protejarii mediului inconjurator, inseamna si facut morala (in Romania, din pacate, cu riscurile de rigoare).
cei care fac umbra pamantului degeaba, si mai rau ii critica pe cei care vor sa faca un bine.
nu iti place tie de voluntari sau de hipsteri, stai acolo in banca ta, fiecare face ce crede ca e mai bun pentru lumea in care traieste.
ia zi tu ce "bine" ai facut saptamana asta ?
Baietii astia nu au pic de simt al umorului, deci au un IQ, mutilat rau de tot.
tampeniile astea gen Antena 3 sau RTV ca decat sa ne curete ONG-urile gunoaiele mai bine ne inecam in ele se potrivesc foarte bine mentalitatii poporului roman.
mi-a povestit cum a ramas socata de numarul oamenilor care veneau si le multumeau pt efortul pe care il fac.
o sa pastrez articolul pt cand ma mai intreaba cineva de ce nu vreau sa ma intorc in romania
Imi place ca romanii nostri fac voluntariat in Irlanda. Trebuie ajutati si saracii irlandezi ca in Romania totul e pus la punct!
Sau poate nu inteleg eu ce vreti sa spuneti prin constiinta civica!
La asa cetateni, tara are un viitor minunat! Sper sa fiti cat mai putini!
Ma bucura ca romanii se implica in actiuni de voluntariat in alte tari. Mi-ar placea sa ii va implicati pe masura problemelor si in Romania, ca este clar ca exista probleme mult mai mari in Romania decat in Irlanda.
Da' stiu, e greu sa legi doua idei, cand toata scoala pe care-o ai e aia facuta praf de abramburica & co.
E clar ca Primaria a esuat sa-si faca datoria pret de mai multi ani. Nu aduni zeci de mii de pet-uri intr-un an.
E si mai clar ca localnicilor li se rupe de faptul ca taxele lor nu sunt intrebuintate de primarie asa cum trebuie.
In aceste conditii, ar trebui lasati localnicii respectivi in plata domnului, sa ajunga polimeri si la 4 m adancime in sol. In definitiv, pe ei ii va afecta cel mai tare.
1. ecologizarea cu voluntari NU isi atinge scopul decat daca se face o intalnire la care sa participe Primarul, Preotul satului, Pastorul din sat, Politistul din sat 5 cetateni din sat fiecare de pe cate o strada. - la aceasta intalnire se discuta clar de ce se face aceasta ecologizare, de ce e necesara, etc.
2. o ecologizare daca se face cu voluntari minori atunci trebuie copiii protejati (masca de praf, manusi de unica folosinta, de preferat si ochelari de plastic, si de preferat cleste dinacela de gratar cu care se vor aduna gunoaiele.
3. daca nu se vorbeste cu primarul, preotul, pastorul, politistul, 5 cetateni din sat, atunci ecologizarea va avea ca finalitate doar educarea tinerilor care participa la actiune si strangerea a 100 de saci de gunaoie doar pentru ziua respectiva, gunoaiele aparand la loc in 2 zile de la actiune.
4. multe ong-uri folosesc asa zisa ecologizare pentru imaginea proprie.
5. multe ong-uri prin activitatile de ecologizare pun in pericol sanatatea voluntarilor
deci mare atentie.
si nu va asteptati la nici o recompensa de la nimeni.
daca vrei pe termen lung ca zona sa ramana curata trebuie neaparat luata legatura cu primarul si cu popa sa le spuna in biserica sa fie informati oamenii.
romanul de rand este foarte suspicios si neincrezator si atunci cand vede tineri ca fac curat imediat se ganesc la: astia sigur fac parte dintr+o secta, no lasa sa faca curatenie ca deaia sunt platiti sa faca si altele de genul.
eu am avut un prieten care era de la o firma de pavaje inspector de resurse umane si avea nevoie de 10 muncitori si prietenul asta ca sa faca si el o fapta buna a ales cel mai sarac sat din jud. x si a mers sa faca acolo recrutare. bineinteles ca celor 10 viitori muncitori trebuia sa le explice 5 ore de curs in 5 zile (protecita muncii, cum se face o pavare, de masura latimea unui trotuar si grosimea stratului de nisip). salar de 1500 de lei plus bonuri de masa dar cu conditia sa mearga cu firma prin tara.
bun in fine vin vreo 24 de persoane care dupa o zi pleaca si raman 4 (aia care au plecat nu au inteles de ce prietenul asta al meu incerca si insista sa ii angajeze). la cei patru le-a bocanci de lucru, casaca de protectie, vesta refelectorizanta, genunchiere de cauciuc, plus uneltele. un muncitor la ora 13 dupa pauza a plecat cu echipament cu tot acasa si nu s+a mai intors, a doua zi din cei 3 a mai ramas un singur muncitor, un bait de 22 de ani care si acum lucreaza restul se multumesc cu ajutorul social si sa munceasca cu ziua prin sat.
deci pentru cei care sunteti voluntari sau care vreti sa faceti ecologizare ganditi+va inainte.
plus ca e simplu trebuie facut cu voluntari externi plus cu voluntari din sat - se iau copiii din satul respectiv, le dai masca de praf (5 bucati la 3 lei), ochelari de protectie cu 2,5 lei, manusi de cauciu (100 de bucati la vreo 7 lei), cleste de gratr cam la 3 lei bucata (sau se poate imporviza), la sfarsit se cumpara niste suc, pahare, pizza sau ceva de mancare. se fac niste jocuri la
cam asa se face
Care e tratamentul? Niciunul, pe astia nu-i mai schimbi niciodata. Ce poti sa faci? Simplu, intretii discutia cu ei, ii filmezi pe ascuns, incerci sa-i determini sa se faca singuri de ras, dupa care ii pui pe net sa-i vada copii lor. Ca sigur ii vad, toti copii au facebook in toate catunele din tara asta. Si asa, poate copiii lor se vor rusina si vor incerca sa nu-si copieze gorilele de parinti.
Moldovenii nu au renumele de nespalati, lenesi si alcoolici, confirmat si aici??? Nu ar trebui, deci, (aproape) toti moldovenii "reeducati", nu neaparat in penitenciare, dar macar in colonii de munca???? ;)