Primaria Sectorului 6 a inchis luni Parcul Drumul Taberei ca sa taie 60 de copaci uscati

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 12 septembrie 2016, 18:28 Actualitate | Administratie Locala

Parcul Drumul Taberei
Foto: Facebook/Andrei Militaru
Primaria Sectorului 6 a inchis luni Parcul Drumul Taberei ca sa defriseze 60 de arbori uscati, potrivit unui raspuns pentru HotNews.ro. Copacii s-au uscat dupa ce Primaria a investit 15 milioane de euro, fonduri UE, in reabilitarea spatiului verde.

Pierderile pentru primarie nu se opresc aici. Primarul Gabriel Mutu a anuntat recent ca trebuie sa refaca aleile pavate cu pietris margaritar stabilizat cu rasina, si sa inapoieze 8 milioane lei catre Ministerul Dezvoltarii deoarece reface lucrarea fiindca nu este buna.

"Parcul Drumul Taberei este inchis astazi, 12.09.2016, intre orele 06.00 - 22.00, in urma avizului emis de catre Primaria Municipiului Bucuresti pentru defrisarea cu scoaterea radacinilor a 60 de arbori uscati. Lucarile avizate se executa pentru evitarea producerii evenimentelor cu urmari nedorite si crearea conditiilor pentru plantarea de material dendrologic tanar. Astfel, pentru siguranta vizitatorilor, s-a luat decizia de restrictionare a accesului in parc. In avizul emis de catre Directia Generala Dezvoltare Urbana a Primariei Municipiului Bucuresti este mentionata obligativitatea plantarii a 60 de exemplare arbori tineri, dar Primaria Sectorului 6 si-a propus plantarea a cel putin 120 de arbori. Momentul plantarii arborilor tineri va fi stabilit ulterior acestei actiuni, conform normelor perioadelor de plantare, dar nu mai tarziu de Noiembrie 2016",  se arata intr-un raspuns trimis de PRimaria sectorului 6 la solicitarea HotNews.ro.

Primarul sectorului 6, Gabriel Mutu,  a anuntat recent intr-un interviu acordat Mediafax ca trebuie sa refaca aleile facute cu pietris margaritar stabilizat cu rasina si sa inapoieze 8 milioane lei catre Ministerul Dezvoltarii deoarece reface lucrarea. Sumei returnate se adauga banii cheltuiti de la bugetul local pentru refacerea lucrarii.

"Aleile din interiorul parcului au fost prevazute cu pietris margaritar stabilizat cu rasina si care grosimea acestui strat este sub un centimetru. Niciodata aceasta solutie, acel pietris nu va rezista si de fiecare data, la fiecare an, vei fi obligat sa faci interventii pe acele suprafete. Si nu sunt putine. Parcul Drumul Taberei este cel mai mare parc din Sectorul 6, are in jur de 17 hectare si discutam de foarte multe alei, iar solutiile aplicate au fost gresite de la bun inceput si noi suntem pusi in situatia de a schimba aceste solutii pentru ca nu avem alta varianta tehnica. Pe de-o parte trebuie sa dam bani inapoi pe finantare europeana, iar pe de alta parte solutia pe care o vom aplica necesita bani. De unde? Din bugetul local. (...) Nu avem alta formula pentru ca contractul de finantare prevede foarte clar ca daca inlocuiesti o solutie tehnica aprobata si finantata, banii alocati pentru acea solutie trebuie platiti din bugetul local si, categoric, solutia pe care o aplici pentru a inlocui solutia initiala te costa in plus bani din bugetul local", a declarat Gabriel Mutu, pentru Mediafax.


Primarul a explicat ca nu va inchide parcul pentru reabilitarea aleilor, insa se va limita accesul in zonele unde se vor face lucrari.

"Faptul ca vii cu aceasta solutie pe alei (n.r. pietris margaritar) pentru comisia Europeana a reprezentat un criteriu, sau parte de punctaj suplimentar si a devenit mai eligibil proiectul, ceea ce din punctul nostru de vedere si acum se vede, ca solutia nu este in regula. Ganditi-va ce ar insemna intr-un parc unde iti intra mii de oameni, zeci de mii de oameni saptamanal, sa ai pietris. Il iei in picior, il arunci pe spatiul verde, in fiecare saptamana trebuie sa il completezi, deci nu e in regula:, a mai explicat edilul.


Istoric reabilitare parc


Lucrarile de reamenajare a parcului Drumul Taberei au inceput in mai 2012, iar din mai 2013 parcul a fost inchis pentru continuarea acestora.  Initial, Primaria sectorului 6 a promis ca parcul va fi redeschis pana la sfarsitul anului 2014, insa nu a respectat acest termen.


Lucrarile de modernizare a parcului s-au ridicat la 63,5 milioane de lei (circa 15 milioane de euro) si sunt finantate in buna parte din fonduri europene. Contractul de finantare prin Programul Operational Regional a fost semnat in septembrie 2011, finatarea nerambursabila fiind de 59,5 milioane lei. Licitatia pentru executarea lucrarilor a fost castigata de asocierea Pergola Gradini Decorative, constructii Erbasu, Promsconcept Grup, Hidrocanal, UTI Trafic, Metabet CF, E - Factor Solutions, anuntul fiind publicat in iunie anul trecut. Firma care realizeaza proiectul peisagistic este Concret Construct CD.

Parcul Drumul Taberei a fost redeschis la sfarsitul lunii mai 2015. Inaugurarea s-a facut fara serele exotice care se construiesc in parc, inca neterminate.

Pentru a evita pierderea intregii finantari europene destinate reamenajarii Parcului Drumul Taberei, Consiliul Local al Sectorului 6 s-a vazut nevoit sa aprobe, in sedinta din data de 17 decembrie 2015, alocarea sumei de 12.514.571,72 lei de la bugetul local al Sectorului 6 pe anul 2016, pentru finalizarea spatiilor expozitionale cu plante exotice din Parcul Drumul Taberei, intrucat Primaria Sectorului 6 nu a finalizat lucrarile pana la data de 31 decembrie 2015 (data expirarii perioadei de implementare).

Pentru amenajarea parcului, Primaria sectorului 6 a taiat circa 160 de copaci, dar a plantat alti 950. Defrisarile, dar si faptul ca in parc se construieste o sera de cativa mii de metri patrati si mai multe poduri, au atras critici din partea societatii civile.


Grupul de initiativa civica "Salvati Parcul Drumul Taberei" a lansat la vremea respectiva o petitie online prin care cere Primariei sector 6 sa desfiinteze serele ce se construiesc acum pe spatiul verde, sa ia pietrele puse pe malul lacului si sa amenajeze mai multe locuri de joaca.


La cateva luni de la inaugurare, arborii au inceput sa se usuce. HotNews.ro a scris aici despre acest subiect.

Un raport al Curtii de Conturi arata ca amenajarea Parcului Drumul Taberei nu a creat mai mult spatiu verde in Bucuresti, ci dimpotriva a fost distrusa vegetatia existenta. In plus, investitii in suma de 3 milioane de lei, facute anterior in parc de Primaria Sectorului 6, au fost distruse in totalitate odata cu amenajarea noului parc Drumul Taberei.

"Un exemplu de fundamentare nejudicioasa a cheltuielilor pentru amenajare spatii verzi este chiar cea mai mare investitie realizata in Bucuresti pentru amenajarea unui parc si singura finantata din fonduri europene. Din auditul efectuat a rezultat faptul ca in cazul parcului Drumul Taberei lucrarile de amenajare a terenului nu au avut ca rezultat cresterea suprafetelor verzi sau regenerarea vegetatiei in spatiile verzi degradate in conformitate cu cerintele Uniunii Europene. In acest sens, Sectorul 6 nu a facut o analiza judicioasa in ce priveste decizia de a face o investitie in Parcul Drumul Taberei pe acelasi amplasament, prin distrugerea totala a amenajarilor si dotarilor existente si lipsirea locuitorilor de beneficiul celui mai mare parc al Sectorului pentru o perioada de minim 2 ani, in loc sa reabiliteze alte spatii verzi degradate sau sa identifice alte amplasamente pentru un parc, cu atat mai mult cu cat in acest Sector indicele de spatiu verde per capita, calculat in baza Cadastrului verde, este de 16,76 mp/locuitor, sub media Capitalei", noteaza inspectorii Curtii de Conturi in raportul privind performanta utilizarii fondurilor bugetului local pentru amenajari peisagistice si intretinere spatii verzi la nivelul Municipiului Bucuresti, in perioada 2007 - 2014.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de Banca Transilvania

Intreb BT: Credite pentru companii, sustinute cu garantii si fonduri ale grupului Bancii Europene de Investitii. Doi specialisti raspund intrebarilor antreprenorilor joi, de la ora 11:00

Care sunt conditiile de finantare pentru creditele sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii? Care sunt programele de finantare, cu surse si garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, pe care le deruleaza in prezent Banca Transilvania? Care sunt avantajele si dezavantajele unor astfel de credite? Doi specialisti din cadrul BT Adrian Popa, analist business, si Nicolae Barbu, coordonator Birou Gestiune Programe Externe de Finantare raspund intrebarilor antreprenorilor pe tema creditelor sustinute cu garantii ale grupului Bancii Europene de Investitii, joi, 22 februarie 2018, incepand cu ora 11:00.

2686 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  era de asteptat (Luni, 12 septembrie 2016, 19:00)

  goto [utilizator]

  de la inceput s-a vazut ca aleile erau prost facute, pietricelele incepind sa sara din primele zile. nu mia zic ca daca se umezeste un pic pe jos risti sa cazi.
  insa ma mir ca au mai fost 60 de copaci, la cat au defrisat. iar de plantat o sa ramanem cu planificarea, asa cum s-a facut si cu sera.
 • +9 (9 voturi)    
  ca sa inteleg si eu... (Luni, 12 septembrie 2016, 19:02)

  goguleana lugojana [utilizator]

  s-au taiat copaci uscati intr-un parc deschis acum un an si pe care s-au cheltuit 18 milioane de euro??????? ceva nu e bine nene!!!
 • +8 (8 voturi)    
  Sector 6 (Luni, 12 septembrie 2016, 19:35)

  Melinte [utilizator]

  In sec. 1 se planteaza copaci cat casa ancorati cu lemne de protectie in jur ,iar in sec. 6 se pun niste crengute gen bete ,cu ideea ca in 40ani sa creasca maturi ,doar ca nu apuca sa treaca anul si sunt deja rupti,apoi inlocuiti cu altii la fel de mici.
  Sigur e ceva putred la mijloc,se fac bani frumosi din contractele astea,oare a cui e firma care se ocupa de replantarea batului ?
 • +2 (4 voturi)    
  udrea si manescu (Luni, 12 septembrie 2016, 19:41)

  FloceaIo [anonim]

  ...tre' trasi la raspundere...cum s-au cheltuit banii, de ce s-au facut lucrari de mantuiala, ce sunt cu asa zisele sere lasate in paragina?
 • +1 (1 vot)    
  Deci sa recapitulam: (Luni, 12 septembrie 2016, 22:43)

  Spiky [utilizator]

  ... se reface spatiul verde, iar ca rezultat, se usuca 60 de copaci de atata spatiu verde, fiind necesar sa fie taiati, fiindca s-au uscat de ce? de ciuda ca este spatiul asa verde si ei nu sunt?
 • +1 (1 vot)    
  Cine o fi intocmit (Marţi, 13 septembrie 2016, 0:36)

  tanar_pensionar [utilizator]

  proiectul de amenajare a parcului care a " castigat" finantarea?
 • +1 (1 vot)    
  Nu cumva (Marţi, 13 septembrie 2016, 12:13)

  Toni_Romania [utilizator]

  Nu cumva angajatii primariei toarna discret benzina la radacina copcailor ca sa i omoare si sa aiba motiv sa i taie?
  Cifra de la ecologisti: Cica din 1990 in BUC au fost taiati cca 880.000 arbori. In gen pt. sectorul privat.
 • +1 (1 vot)    
  Taierea copacilor o vom... (Marţi, 13 septembrie 2016, 16:44)

  Cremenarul [utilizator]

  considera nulă de drept dacă nu va fi făcută cu aprobarea prealabilă și sub supravegherea directa a piciului Dănutz si a gălăgioasei/atotcunoscătoarei Tzatza Clotilde !?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri