Evaluarea de mediu pentru Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD), prin care se aproba o mare parte dintre proiectele imobiliare din Bucuresti, nu mai este obligatorie, potrivit unui Ordin dat de Ministerul Mediului in aprilie. Fundatia Ecocivica atrage atentia ca eliminarea acestei obligatii va duce la distrugerea mai multor spatii verzi. De ce? Prin PUD-uri se aproba in special constructii pe spatiile verzi dintre blocuri, dar si constructii de mari dimensiuni.

Spatiul verde de pe str. Ghita Padureanu inainte de defrisareFoto: Hotnews
  • Ministerul Mediului, intr-un raspuns adresat HotNews.ro, spune ca a eliminat aceasta prevedere deoarece era o suprareglementare, iar evaluarea de mediu se face la planurile de urbanism superioare (Plan Urbanistic General, Plan Urbanistic Zonal), precum si la autorizatia de construire.
  • Fundatia Ecocivica cere abrogarea acestei prevederi.

"Ordinul Ministrului Mediului nr.777/ 22.04.2016 abroga Ordinul Ministrului Mediului 995/2006 care stabileste lista planurilor si programelor care se supun evaluarii de mediu in baza Hotararii Guvernului 1076/2004. Acest Ordin 777 este urmat de Circulara nr.13554 din 16.05.2016 prin care se explica, destul de empiric, faptul ca numai Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) urmeaza a nu mai fi evaluate de Agentiile pentru Protectia Mediului. Cele doua acte normative au fost semnate de fostul Secretar de Stat in MMAP, Corina Lupu, chiar inainte de a fi inlaturata din functie. Acum aceasta lucreaza la Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului", se arata intr-un comunicat emis de EcoCivica.

Sursa: EcoCivica

Reprezentantii fundatiei EcoCivica spun ca in prezent, PUD-urile reprezinta peste 70% din planurile supuse evaluarii, de exemplu, de Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti. La nivel national procentul poate varia dar, oricum, ponderea acestor planuri este foarte mare.

Dan Trifu, vicepresedintele EcoCivica, spune ca decizia de a nu supune toate Planurile Urbanistice de Detaliu evaluarii de mediu deschide poarta catre mai multe ilegalitati si poate duce la distrugerea in masa a spatiilor verzi din marile orase.

"Specific Bucurestiului este faptul ca PUD-urile sunt aprobate de primariile de sector si nu prea stim ce contin. La ultimele sedinte ale Consiliilor Locale erau pe ordinea de zi peste 100 de PUD-uri, o parte din ele pe spatii verzi. Primariile de sector promoveaza prin PUD investitii ce ar trebui promovate prin PUZ, incalcand Legea Urbanismului. Nu promoveaza PUZ-uri pentru ca acestea ar trebui aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, o procedura mai greoaie, mai expusa publicitatii si costurilor. In acest mod, nelegal, prin PUD-uri, au fost avizate enorm de multe investitii in Bucuresti, cum ar fi Patinoarul Flamaropol, mall-ul AFI Cotroceni, mall-ul Parc Lake de pe Liviu Rebreanu, cartierul Metalurgiei Park, Piata Obor, enorm de multe investitii pe spatii verzi in parcuri si spatii verzi ale blocurilor, binecunoscutul caz al Marioarei Micsunescu, Aqua Parc-ul ce urma sa se dezvolte in fata Palatului National al Copiilor, in Parcul Tineretului, alte PUD-uri emise recent tot in Parcul Tineretului. Asa cum am spus, multe investitii aprobate prin PUD la nivelul Bucurestiului si imaginati-va numarul lor la nivel national si dezastrul de mediu generat", spune Dan Trifu, Vicepresedinte Ecocivica.

Ministerul Mediului spune intr-un raspuns pentru HotNews.ro ca a eliminat aceasta prevedere deoarece era o suprareglementare, iar evaluarea de mediu se face la planurile de urbanism superioare (Plan Urbanistic General, Plan Urbanistic Zonal), dar si la autorizatia de construire.

"Planurile Urbanistice Zonale si Planurile de Urbanism Generale se supun evaluarii de mediu, respectiv de la aplicarea prevederilor HG nr. 1076/2004 privind evaluarea de mediu pentru planuri si programe. Planurile urbanistice de detaliu (PUD) nu se supun, in mod obligatoriu, evaluarii de mediu deoarece ele reprezinta doar o detaliere a PUZ sau PUG. PUD-urile nu creaza cadrul pentru realizarea de proiecte de investitii mentionate in Anexa 1 sau Anexa 2 la HG nr. 445/2009, asadar nu se incadreaza in categoria planurilor care intra sub incidenta HG nr. 1076/2004. Pentru orice PUD, titularul este obligat sa notifice agentia judeteana pentru protectia mediului care, in baza aceluiasi act normativ, poate decide daca respectivul instrument de planificare urbana se va supune evaluarii de mediu", se arata in raspunsul trimis de Ministerul Mediului la solicitarea HotNews.ro.

In plus, reprezentantii Ministerului sustin ca fiecare constructie trebuie sa aiba autorizatie de construire, iar la aceasta faza este nevoie de evaluarea de mediu. "In plus, mentionam ca nici un plan de urbanism, indiferent de natura lui, nu se substituie unei autorizatii de construire sau desfiintare. O astfel de autorizatie se elibereaza numai dupa emiterea punctului de vedere sau actului de reglementare de catre autoritatile competente privind protectia mediului, in urma derularii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiecte de investitii", se arata in raspunsul Ministerului Mediului. Pe de alta parte, practica arata ca la emiterea autorizatiei de construire se respecta prevederile din PUD-ul aprobat de la care s-a scos evaluarea de mediu.

Fundatia Ecocivica solicita public, Ministrului Mediului, Cristiana Pasca-Palmer sa o demita pe Corina Lupu din postul detinut, in prezent, la ANPM si sesizarea institutiilor competente cu anchetarea faptelor savarsite. In plus, ONG-ul cere ministrului Mediului sa abroge, urgent, OM 777/2016 si Circulara nr. 13547/2016 si revenirea la forma initiala, dar si prezenta ONG-urilor la comisia de avizare de pe langa Agentile de Protectia Mediului, drept luat recent de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.