Consiliul General al Municipiului Bucuresti a prelungit termenul de finalizare a Pasajului de la Piata Sudului pana la 31 decembrie 2018, dupa ce a obtinut in luna iunie aprobarea Ministerului Dezvoltarii. Pasajul trebuia terminat intial pana la finalul anului 2015, apoi pana pe 30 iunie 2016, iar intrucat lucarerea se desfasoara pe fonduri europene, din cauza lucrarilor s-au absorbit doar 18 milioane de lei din 83 milioane lei disponibili. Reprezentantii Primariei Capitalei spun ca noul termen estimat de finalizare al lucrarii este august 2017, pasajul fiind realizat in prezent in proportie de 73,23%.

Pasaj Piata Sudului 4Foto: PMB

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat in luna iunie ca pasajul va fi terminat pana la finalul anului 2016, apoi pana in martie 2017.

Cum a ajuns pasajul de la 80% la 50% si inapoi la 70%

Fostul primar general interimar al capitalei, Razvan Sava, anunta la inceputul lunii iunie, inainte de alegerile locale unde candida pentru fotoliul de primar al sectorului 4, ca lucrarile la pasajul rutier subteran de la Piata Sudului sunt finalizate in proportie de 80% si vor fi gata pana pe 30 iunie 2016. Imediat dupa alegeri, noul primar general al capitalei, Gabriela Firea, anunta ca lucrarea este finalizata doar in proportie de 53%. La inceputul lunii iulie, lucrarea se afla la 60%, dar si la 70%, fiind un stadiu efectiv al lucrarii de infrastructura si un procent de realizare al Proiectului in ansamblul, iar termenul estimat de constructor pentru finalizarea proiectului era martie 2017, potrivit datelor furnizate de municipalitate.

"Domnul Razvan Sava a semnat, la data de 24.05.2016, in calitate de Primar General interimar, raportul de progres al beneficiarului PMB, in care este mentionat clar ca Proiectul este finalizat intr-un procent de 60,47 %. In aceste conditii cum poate acum dl Razvan Sava sa mentioneze ca a lasat Proiectul la un stadiu de 80% ? Referitor la comunicatul de presa al PMB din data de 30 iunie 2016, in care este anuntat un grad de finalizare de 53% , mentionam ca aceasta informatie se referea la stadiul efectiv al lucrarii de infrastructura si nu la procentul de realizare al Proiectului in ansamblul sau, care cuprinde si alte tipuri de cheltuieli si activitati ( informare, management, publicitate, audit, dirigentie de santier). In plus, este evident ca in fiecare luna exista un progres fizic al Proiectului ceea ce creste procentul de finalizare al acestuia", se arata intr-un comunicat comunicatul de presa al Primariei Capitalei, emis la inceputul lunii iulie.

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 de milioane de lei.

Proiectul a demarat pe fonduri europene si trebuia terminat pana la finalul anului 2015. Fiindca acest lucru nu s-a intamplat, termenul a fost prelungit pana la 30 iunie 2016. Ulterior,fiindca nici acest termen nu a fost respectat, pentru ca banii europeni absorbiti deja sa nu trebuiasca sa fie returnati Comisiei Europene, avand in vedere gradul de intarziere a lucrarilor, reprezentantii Municipalitatii au semnat Actul Aditional la Contractul de finantare, prin care Municipiul Bucuresti este obligat sa finalizeze lucrarile cel tarziu pana in decembrie 2018.

Pana pe 30 decembrie 205, Primaria a absorbiit 18 milioane de lei din 83 milioane lei fonduri europene, iar dupa aceasta data nu s-au mai facut deconturi din bani europeni. Diferenta va veni din bani de la bugetul local.

Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri. Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.

UPDATE Consiliul General a aprobat si prelungirea teremenlor de finalizare a lucrarilor de consolidare la Arcul de Triumf si Observatorul Astronomic Vasile Urseanu pana la 30 octombrie 2016. In ceea ce priveste modernizarea ambulatoriului spitalului Gomoiu, termenul de finalizare al lucrarii a fost prelungit pana la 1 noiembrie 2016. Toate cele trei lucrari trebuiau terminate pana la 30 decembrie 2015, desfasurandu-se pe fonduri europene. Ulterior termenul a fost decalat pana la 30 iunie 2016, dar nu s-a respectat nici acesta.