Neagu Djuvara a primit joi titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti, potrivit unui proiect de hotarare adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Neagu Djuvara este istoric, diplomat, filosof, jurnalist si romancier roman. S-a nascut la Bucuresti in 1916. Este licentiat in istorie la Sorbona in 1937 si doctor in drept la Paris in 1940.

Neagu DjuvaraFoto: Hotnews

A intrat prin concurs la Ministerul de Externe in 1943 si a fost trimis curier diplomatic la Stockholm in 1944 pentru negocierile de pace cu URSS. Dupa preluarea Ministerului de Externe de catre comunisti, Djuvara ramane in exil militand in diverse organizatii ale diasporei pana in 1961 cand pleaca in Republica Niger. Acolo va ramane timp de 23 de ani in calitate de consilier diplomatic si juridic al Ministerului Nigerian al Afacerilor Straine si, in acelasi timp, profesor de drept international si de istorie economica la Universitatea din Niamey. A fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de "Cavaler". (Sursa)

"Cu prilejul aniversarii unui secol de viata, consideram ca istoricul, scriitorul, diplomatul si profesorul Neagu Djuvara este indreptatit sa primeasca din partea municipalitatii Bucuresti, in semn de pretuire pentru intreaga sa viata dedicata culturii romanesti, titlul de Cetatean de Onoare al Capitalei. Profesorul Neagu Djuvara ramane in continuare un simbol al decentei si profesionalismului in societatea romaneasca intrunind toate calitatile omului exceptional si fiind, de departe, una dintre cele mai lucide Voci ale spatiului public. Titlul de Cetatean de Onoare este forma prin care cetatenii Bucurestiului inteleg sa-i multumeasca diplomatului Neagu Djuvara pentru efortul depus o viata intreaga la consolidarea unui adevarat reper de valori in societatea romaneasca", se arata in expunerea de motive semnata de Gabriela Firea.