Primaria Capitalei va demara un program pentru dotarea si modernizarea cabinetelor de asistenta medicala scolara si de medicina dentara din unitatile de invatamant public prescolar, scolar si universitar din municipiul Bucuresti. Proiectul a fost aprobat joi in Consiliul general al Municipiului Bucuresti, municipalitatea urmand sa cheltuiasca pentru asta circa 3 milioane de euro. Aceste cabinete se afla in administrarea Administratiei Spitalelor.

La dentistFoto: MorgueFile.com

In cadrul proiectului, municipalitatea va dota 143 de cabinete de asistenta medicala scolara dentara cu unituri (scaune de dentist), instrumentar si aparate de sterilizare, aparate de aer conditionat, dotari logistice (laptop-uri si imprimante) si dotarea a 450 de cabinete de asistenta medicala scolara cu mobilier, aer conditionat, laptop-uri, imprimante si aparate de urgenta care sa respecte normele legale in vigoare. Totodata se vor face lucrari de reamenajare si igienizare a acestor cabinete.

"Situatia actuala este mult sub asteptarile parintilor care doresc sa aiba in gradinite, scoli si universitati servicii medicale de calitate. Suma estimata pentru acest program este de circa 3 milioane de euro. Se va declansa procedura de achizitie publica de ASSMB, in conformitate cu referatele de necesitate intocmite de medicii coordonatori. Va fi o licitatie publica deschisa. Pentru reparatii si igienizare se va semna un protocol cu Ministerul Educatiei pentru ca unitatile scolare sunt in gestiunea sectoarelor", a explicat primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Urmeaza ca alesii locali sa bugeteze investitia, iar abia dupa se poate demara licitatia pentru dotarea si modernizarea cabinetelor medicale.

De acest proiect vor beneficia circa 245.000 de scolari, prescolari si studenti.

In prezent, in aceste cabinete isi desfasoara activitatea 105 medici de medicina generala, 131 stomatologi si asistenti medicali. "Urmeaza sa mai scoatem posturi la concurs, sa avem un medic la doua cabinete", a declarat Eugen Botnariu, directorul Administratiei Spitalelor.

Grupul USB a votat impotriva cerand o fundamentare bine realizata a proiectului, fiind vorba de 3 milioane de euro.

"Cabinetele medicale care functioneaza pe langa unitatile de invatamant public prescolar, scolar si universitar din municipiul Bucuresti dispun in prezent de dotari si instrumentar foarte vechi si insuficient pentru a asigura asistenta medicala de calitate. Avand in vedere nevoile cresterii calitatii serviciilor medicale, a performantelor profesionale din cadrul cabinetelor de asistenta medicala din unitatile de invatamant public din Bucuresti. Tinand cont de faptul ca sanatatea este o parte importanta a dezvoltarii sociale, a dezvoltarii oamenilor si a generatiilor viitoare, precum si a cresterii economice, prin care sa se asigure dezvoltarea bunelor practici la nivelul specialistilor din domeniul asistentei medicale scolare in vederea crearii premiselor unui sistem de preventie eficient, propunem dotarea cabinetelor medicale", se arata in expunerea de motive semnata de primarul Gabriela Firea.

Primarul General al Capitalei a anuntat ca va demara si un program de modernizare a celor 19 spitale din administrarea Primariei Capitalei dupa ce va primi de la fiecare spital un necesar de investitie.