Primaria Municipiului Bucuresti a stabilit crearea unui grup de lucru care sa lucreze la elaborarea unui nou proiect de Lege a Capitalei, Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" oferind expertiza necesara in acest sens, potrivit unui comunicat emis de municipalitate.

Pe Dambovita, Bucuresti, RomaniaFoto: Ioana Marinache

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a explicat ca santierele si lucrarile de infrastructura din Capitala nu sunt corelate, din cauza faptului ca exista sapte bugete si sapte unitati de decizie administrativa in Bucuresti. O noua Lege a Capitalei ar putea reglementa toate domeniile, transporturi, sanatate, salubritate, spune aceasta.

Totodata, reprezentantul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", arhitectul Tiberiu Florescu, a declarat ca Planul Urbanistic General, odata finalizat, poate fi cu adevarat operational, doar daca va exista o noua lege a Capitalei.

Primarul General, Gabriela Firea, a avut joi o intalnire de lucru cu reprezentanti ai Directiilor de Urbanism si Patrimoniu din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti si cu cei ai asocierii de experti care lucreaza la intocmirea Planului Urbanistic General al Bucurestiului (PUG), document strategic pentru dezvoltarea orasului.

In cadrul intrevederii s-a facut o analiza a etapelor de realizare a proiectului, atat din punct de vedere tehnic cat si financiar si au fost discutate principalele probleme care au aparut in procesul de derulare a contractului, unul dintre motivele pentru care acest proiect a stagnat fiind lipsa de comunicare intre departamentele si institutiile care trebuiau sa ofere date necesare intocmirii PUG (harti utilitati, regim juridic terenuri, spatii verzi etc.)

"E necesar sa mentinem un ritm de lucru sustinut, astfel incat sa nu mai fim pusi in situatia unor amanari ale acestui proiect, vital pentru Bucuresti. Am inceput deja demersurile pentru ca institutiile cu care colaboram pe acest proiect sa ne furnizeze informatii cat mai rapid, in acest sens fiind in curs de elaborare un protocol cu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru ca municipalitatea sa poata avea o baza de date actualizata, cu toate proprietatile publice si private din Bucuresti. Planul Urbanistic General presupune o reglementare urbanistica unitara a orasului si creeaza premisele unei dezvoltari armonioase, sustenabile si eficiente a Bucurestiului ", a declarat Gabriela Firea.

Contractul de realizare a PUG-ului este atribuit unei Asocieri de sase firme, a carui lider este Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu".

Valoarea totala a contractului este de 35.225.000 lei (fara TVA) si un termen de implementare de 41 de luni de la data emiterii primei note de comanda, la care se adauga perioada de garantie si asistenta tehnica de 12 luni de la data semnarii procesului verbal de receptie finala.

Contractul prevedea parcurgerea urmatoarelor etape:

1. Etapa 1: elaborarea formei sintetizate a Planului Urbanistic General in vigoare si stadiul actual al dezvoltarii urbane - 4 luni;

2. Etapa 2: elaborarea Planului Urbanistic General si a Regulamentului Local de Urbanism - 17 luni;

3. Etapa 3: intocmirea documentatiilor specifice obtinerii avizelor necesare aprobarii Planului Urbanistic General al Municipiului Bucuresti si a Regulamentului Local de Urbanism de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti si obtinerea acestor avize - 4 luni;

In anul 2012 a fost lansat concursul de solutii pentru elaborarea PUG, iar in octombrie 2013 s-a semnat un contract pentru revizuirea legii urbanistice a Bucurestiului. La finalul anului trecut, desi trecusera 22 de luni de la demararea contractului, proiectantii se aflau tot in faza I a eliberarii documentului, existand o intarziere de un an.

In decembrie 2015, Consiliul general al municipiului Bucuresti a prelungit perioada de valabilitate a Planului Urbanistic General al Capitalei cu inca 3 ani - pana pe 30 decembrie 2018. PUG-ul a expirat pe 21 decembrie 2010 si a fost prelungit cu cate un an, in 2010 si 2011, apoi cu 3 ani in 2012.