Primaria Capitalei: Solicitarile locuitorilor din zona parcului Verdi, care doresc ca Primaria Capitalei sau a sectorului 2 sa se implice pentru salvarea spatiului verde, nu au sens atat timp cat nu se poate construi

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 9 august 2016, 10:08 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Verdi
Foto: Google Earth
Solicitarile locuitorilor din zona parcului Verdi, care doresc ca Primaria Capitalei sau Primaria sectorului 2 sa se implice pentru salvarea acestui spatiu verde nu au sens atat timp cat Parcul Verdi este incadrat ca zona verde si nu se poate construi, se arata intr-un comunicat emis de Primaria Capitalei. Reactia vine dupa ce HotNews.ro a scris ca o bucata din acest parc a fost scoasa la vanzare  pentru suma de 7 milioane de euro, iar locuitorii din zona cer salavarea parcului.

"Conform evidentelor detinute de Municipalitate, imobilul identificat cu numarul cadastral 228761 reprezinta proprietate particulara pentru care s-a emis Dispozitia Primarului General nr.1464 din 21 septembrie 1999 pentru punerea in aplicare a sentintei civile definitive si executorie nr.10290 din 3 august 1999, pronuntata de Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti. In acest moment, parcul Verdi, aflat in proprietatea Municipiului Bucuresti si administrarea Consiliului Local Sector 2, prin ADP Sector 2, are o suprafata de 6.246 mp, conform extrasului de carte funciara nr.233094 si a datelor comunicate de ADP Sector 2. In legatura cu solicitarile locuitorilor din zona parcului Verdi, care doresc ca PMB sau Primaria sectorului 2 sa se implice pentru salvarea acestui spatiu verde, facem precizarea ca o astfel de solicitare nu are sens, atata timp cat Parcul Verdi este incadrat, in Planul Urbanistic General, ca zona verde. Conform prevederilor legale, schimbarea destinatiei spatiilor verzi este interzisa, ceea ce inseamna ca NU se poate construi. In eventualitatea in care actualul proprietar ar vinde suprafata, noul proprietar ar fi obligat sa pastreze destinatia de spatiu verde, in conformitate cu prevederile legale. Mai mult, in perioada 2013-2015, proprietarii terenurilor din zona parcul Verdi s-au adresat instantei de judecata, solicitand trecerea din spatiu verde in zona construibila. Pe fond, actiunea a fost respinsa", se arata in comunicatul emis de Primaria Capitalei.


In ceea ce priveste salubrizarea zonei, PMB sustine  va face demersurile necesare si va sesiza autoritatile competente, Directia de Inspectie si Control din cadrul PMB si Directia de Inspectie si Control din cadrul Primariei sectorului 2 pentru a solicita proprietarilor salubrizarea si mentinerea zonei ca spatiu verde.
 
 
O bucata din parcul Verdi, aflat in cartierul bucurestean Floreasca, a fost scoasa la vanzare pe OLX pentru suma de 7 milioane de euro. Parcul a fost retrocedat, iar locuitorii din zona cer Primariei Capitalei si Primariei sectorului 2 salvarea parcului, insa pana acum autoritatile nu au avut nicio reactie.  O solutie ar fi exproprierea pentru cauza de utilitate publica sau rascumpararea terenului. Reamintim ca fiind proprietate privata, locuitorii din zona nu pot folosi parcul, iar acesta este lasat in paragina.


"Vand imobil teren situat in str. Verdi nr. 2 bis, sector 2 Bucuresti, nr. cadastral 228761 in suprafata  de 11 896 m2. Pret informativ: 600 E/mp. Oferta serioasa. Prefer cumparator direct. Caracteristici: folosinta teritoriului - curti constructii, zona functionala V1a.  Imobilul intra sub incidenta Legii nr. 135/2014, Art. II: Dupa alineatul (8) al articolului 18 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 764 din 10 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins:  "(9) Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti ¬ constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu."", se arata in anuntul de pe OLX.

Potrivit ultimelor modificari la Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, "Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".

Pe de alta partea, Legea 70/2013 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007 -spune ca "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentaiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absoluta".


30 de hectare din parcurile bucurestene, in pericol

Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita, Pecineaga si Verdi care au fost retrocedate. Solutia pentru salvarea acestor spatii verzi ar fi rascumpararea sau exproprierea, insa nici Primaria Capitalei, nici primariile de sector si nici Parlamentul Romaniei nu si-au manifestat nicio intentie in acest sens. Asta in conditiile in care primariile din Bucuresti cheltuiesc sute de milioane de lei anual pentru plantarea de pansele si "intretinerea spatiilor verzi".In 2014, Parlamentul a adoptat Legea 135/2014, publicata in Monitorul Oficial in octombrie 2014, care spune ca  Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:

"Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".


Ce parcuri a pierdut Bucurestiul in ultimii ani


Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita (cu o suprafata totala de circa 80 ha), decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.

Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare din cele circa 85 ha ale parcului, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare din cele 200 ha, din Parcul Circului cu o suprafata de 26 ha - aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.

Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autoritati.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4390 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  Hai sictir (Marţi, 9 august 2016, 10:16)

  falcoind [utilizator]

  pun pariu ca dacă la toamna după alegeri se unge la cine trebe o sa se poată și construi , ofer cota de 1: 10.
  • +10 (10 voturi)    
   acum n-are sens (Marţi, 9 august 2016, 11:19)

   LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui falcoind

   iar dupa ce se da autorizatia, e prea tarziu.
  • +4 (4 voturi)    
   nu, nu pun! (Marţi, 9 august 2016, 12:13)

   Cristioan [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   As fi de acord si cu o cota de 20:1, dar pe cine gasim sa parieze?!
   Ca si eu tot asa zic: fac pariu ca la toamna sau cel mult in primavra urmatoare, O SA SE POATA CONSTRUI in fostul parc!
 • +11 (11 voturi)    
  si marmota.... (Marţi, 9 august 2016, 10:58)

  Macarie [utilizator]

  Doamna Fi Rea si alti spagari din PC. Mergeti pe Strada Agricultori nr. 110B/112 sa vedeti un bloc FARA NICIO autorizatie si fara niciun act. Toata lumea il asteapta pe doctorul general penal de ls S2 sa iasa din sa legalizeze lucrarea. Pariu ca se poate?!
  • +3 (3 voturi)    
   marmota lucreaza! (Marţi, 9 august 2016, 12:57)

   Macarie [utilizator] i-a raspuns lui Macarie

   Ooops, nu mai functioneaza site-ul PS2 cu autorizații. Merge o șpagă mică, de vacanță. Incercați și voi... http://81.196.196.11:3012/Urbanism/Certificate%20si%20Autorizatii%20de%20Urbanism/
 • +10 (10 voturi)    
  Firea, paradoxul si parcul Verdi (Marţi, 9 august 2016, 11:20)

  tropotaru [utilizator]

  "Solicitarile locuitorilor din zona parcului Verdi nu au sens atat timp cat nu se poate construi"

  Asta e ceva de genul: dupa ce se va construi, solicitarile nu vor avea sens pentru ca e deja construit
  • +5 (5 voturi)    
   Exact! (Marţi, 9 august 2016, 12:15)

   Cristioan [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

   La fel ca in cazul magaoaiei hidoase de linga Sf. Iosif: mda, nu are autorizatie, dar acum ce vreti, s-o demolam?!
   Daca s-a construit, s-a constuit, a fost parcul Verdi, acum nu mai este!
 • +11 (11 voturi)    
  Tupeu comunist. (Marţi, 9 august 2016, 11:22)

  asavreau [utilizator]

  Nu cumperi terenul ca să menții parcul și vrei să spui că nu-i dai voie să construiască ca să rămână parc!Și cine întreține parcul?Eu propun să facem parc în curtea lui Firea din Voluntari.Să vedeți ce clăbuci face la gură!Firea are apucături comuniste//ce-i al tău este și al nostru,ce-i al meu este numai al meu//.Vai de bucureșteni în ce cloacă comunistă au intrat!
 • +6 (6 voturi)    
  ba se poate (Marţi, 9 august 2016, 11:42)

  adrian_rolland [utilizator]

  "schimbarea destinatiei spatiilor verzi este interzisa, ceea ce inseamna ca NU se poate construi."


  Ba se poate construi daca ungi pe cine trebuie. Aia chiar e proasta ??
 • +7 (7 voturi)    
  Exact asa a fost la inceput si in Parcul (Marţi, 9 august 2016, 11:45)

  Susufler0 [utilizator]

  Tineretului !

  Ulterior, in urma darii in judecata a Primarului de trista amintire "Popescu de la 4", s-a eliberat autorizatie de construire si a inceput sa se construiasca, pana cand locuitorii din zona, la care s-a lipit si Nicusor Dan cu USB-ul lui, au obtinut in instanta sistarea constructiei blocurilor !

  Firea nu face altceva decat sa permita iarasi interventia spagii !
 • +1 (1 vot)    
  cine minte? (Marţi, 9 august 2016, 16:12)

  revo [utilizator]

  Cine minte? Cine vrea sa dea teapa? Primaria sau proprietarul?
  Primaria zice ca e declarat spatiu verde, proprietarul ca e pentru curti-constructii. Or vorbi despre acelasi teren? Ce scrie pe actul aluia? Sau magarii aia de la Primarie se fac ca nu au inteles despre ce spatiu e vorba si i-au dat deja unda verde?
  Pe astia doar cu streangul ii mai potolesti. Pana n-or atarna cativa, saptamani de zile, in fata Casoaiei Poporului, si n-o defila macar jumătate din populatie sa-i vada, aici nu se schimba nimic. E pacat ca pedeapsa cu moartea se introduce aiurea in lume, in Turcia, si nu unde trebuie, in tari ca Romania.
 • +1 (1 vot)    
  Curti-Constructii (Miercuri, 10 august 2016, 13:19)

  RaduDobrescu [anonim]

  Toate terenurile din Parcul verdi unde sunt vreo 6-7 proprietari sunt in cartea funciara categorie de folosinta : CURTI-CONSTRUCTII si sunt impozitate ca atare inca de la punerea in posesie din 1999, deci tot de acolo platesc impozite la CC.Singurul loc unde apar ca V1A este in PUG. Ultima lege din 2014 (nr 135/2014) care se bate cap in cap cu legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi spune asa la articolul 2 alineatul 9 : "Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti – constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu."
  Mai mult... proprietarii primesc amenzi sistematice pt insalubritate, desii multi dintre ei nu trec cu anii pe acolo s.a.m.d. Cine face acolo mizerie...nu cumva tot cei din zona? Primaria nu are cum sa investeasca in acel parc fiindca nu e al lor si nici nu are cum sa fie vreodata decat daca il cumpara de la proprietari, lucru pe care nu-l vor face fiindca nu e loc de spaga: de ce sa dai 5-7-8-10-20-50mil pe parcuri unde trebuiesc facute contracte negru pe alb,multe dintre ele super-mediatizate cand poti planta panselute,tunde gazon,schimba borduri etc de banii aia intr-un mod mult mai "opac" unde sa fie loc si de "parandarat". Proprietarii pot insa oricand sa-si imprajmuiasca terenul(fiind proprietate privata), sa-l monitorizeze si nimeni sa nu mai aiba acces in el chiar daca il tin mult si bine ca spatiu verde,astfel toti locuitorii de acolo pot admira parcul,DAR PRIN GARD.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by