Lucrarile de modernizare a uneia dintre marile artere bucurestene, Soseaua Pantelimon, sunt din nou blocate. Intarziate deja cu circa doi ani, lucrarile stagneaza pe toata perioada acestei veri. De data aceasta santierul a fost oprit din cauza litigiului intre Primaria Capitalei si consultant, potrivit informatiilor furnizate de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Reprezentantii institutiei spun ca legea nu le permite sa lucreze fara sa aiba consultant, astfel ca santierul a fost inchis.

Soseaua PantelimonFoto: Hotnews

Lucrarea este finalizata in proportie de 70%: partea de carosabil e terminata, dar a ramas neterminata linia de tramvai intre str. Morarilor si capatul Soselei Pantelimon. In plus, lucrarile la parcarea supraterana park&ride de la capatul Sos. Pantelimon si a noudului intermodal nici macar nu au inceput, iar din aceasta cauza tramvaiul nu poate circula pe tronsonul cuprins intre Piata Delfinului si capatul Sos. Pantelimon, ceea ce le provoaca un disconfort major cetatenilor care tranziteaza zona.

Cum arata Sos Pantelimon in prezent, tronsonul cuprins intre Piata Delfinului si Cora Pantelimon

"In acest moment lucrarile sunt suspendate din cauza litigiului intre Municipalitate si Consultant. Consultantul - Asocierea Aecom-Tecnic - a trimis notificari privind incetarea contractului de consultanta incheiat cu primaria Capitalei, incepand cu data de 06.05.2016. Conform legii nu se pot executa lucrari de constructii fara consultant sau diriginte de santier. Investitia este finalizata in proportie de 70%. Lucrarile la parcarea Park&Ride vor incepe dupa emitera Autorizatiei de Construire pentru varianta supraterana si asigurarea consultantei - dirigentiei de santier, acestea fiind si motivele pentru care lucrarile nu au demarate pana in acest moment", se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Cum arata Sos Pantelimon in prezent, tronsonul cuprins intre Mega Mall si Piata Delfinului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, se va intalni in aceasta saptamana cu consultantul si cu constructorul pentru a discuta problema.

Reprezentantii municipalitatii estimeaza ca lucrarile la parcarea supraterana si nodul intermodal vor incepe in luna septembrie, dupa emiterea autorizatiei de construire.

"Se estimeaza ca lucrarile vor incepe la sfarsitul lunii septembrie. Exista certificat de urbanism si suntem in etapa de obtinere a acordurilor, avizelor stipulate in acesta. Imediat dupa obtinerea Autorizatiei de Construire se va emite ordinul de incepere pentru executia lucrarilor. Durata estimata este de 14-16 luni( termen maxim conform prevederilor contractuale)"< se mai arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Proiect parcare Park&Ride capatul Sos. Pantelimon

Potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei, tronsonul din Sos. Pantelimon cuprins intre Bd. Pierre de Coubertain si Str Ziduri Mosi (Piata Obor) nu face obiectul contractului de reabilitare.

Pe tronsonul cuprins intre Mega Mall si Cora Pantelimon s-au realizat urmatoarele lucrari:

- Carosabilul inclusiv circa 900 locuri de parcare la sol;

- Linie de tramvai si reteaua de contact - partial;

- Marcaje rutiere vericale si orizontale;

- Retea de semaforizare ce va fi conectata la sistemul inteligent de management al traficului;

- Reteaua de iluminat (finalizata in proportie de 80%)

- Amenajari urbanistice, finalizate in proportie de 60%

Referitor la cei doi ani de intarziere, reprezentantii municipalitatii motiveaza: "Pe parcursul executiei lucrarilor pe Sos Pantelimon, acestea au fost afectate din punct de vedere al continuitatii de lucrarile de intretinere la reteaua de termoficare, lucrari efectuate de RADET in anii 2013, 2014, 2015 si de modernizarea retelei de gaz, finantata prin fonduri europene de catre GDF Suez. De asemenea, pentru a nu fi grav afectata circulatia rutiera lucrarile s-au executat pe bucati", se mai arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Lucrarile de modernizare a acestui bulevard au inceput la jumatatea lunii iunie 2013. Sorin OPrescu, fostul primar al Capitalei, promitea ca va finaliza lucrarile la acest bulevard in toamna anului 2014. Dupa ce acest termen a trecut, lucrarile fost decalate pentru finalul anului 2015.

Lucrarile de reabilitare a Sos. Iancului si Pantelimon se ridica la circa 70 milioane de euro, iar licitatia a fost castigata de consortiul alcatuit din firmele Tehnologica Radion, TIAB si Via Proiect.

Serviciile de consultanta au fost asigurate de Asocierea AECOM INGENIERIA SRL & TECNIC Consulting Engineers Societa per Azioni &INOCSA INGENIERIA, S.L pentru suma de 10,4 milioane lei (2,4 milioane euro), atat pentru Soseaua Iancului cat si pentru Sos. Pantelimon.

Lucrarile de reabilitare a Sos. Iancului sunt realizate in proportie de 90%. Au fost finalizate lucrarile de modernizare a carosabilului si a liniei de tramvai si a mai ramas de amenajat spatiul verde si de pus mobilier urban.