Bucuresti: O bucata din Parcul Verdi, scoasa la vanzare pe OLX pentru 7 milioane de euro

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 august 2016, 10:58 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Verdi
Foto: Google Earth
O bucata din parcul Verdi, aflat in cartierul bucurestean Floreasca, a fost scoasa la vanzare pe OLX pentru suma de 7 milioane de euro. Parcul a fost retrocedat, iar locuitorii din zona cer Primariei Capitalei si Primariei sectorului 2 salvarea parcului, insa pana acum autoritatile nu au avut nicio reactie.  O solutie ar fi exproprierea pentru cauza de utilitate publica sau rascumpararea terenului.


"Vand imobil teren situat in str. Verdi nr. 2 bis, sector 2 Bucuresti, nr. cadastral 228761 in suprafata  de 11 896 m2. Pret informativ: 600 E/mp. Oferta serioasa. Prefer cumparator direct. Caracteristici: folosinta teritoriului - curti constructii, zona functionala V1a.  Imobilul intra sub incidenta Legii nr. 135/2014, Art. II: Dupa alineatul (8) al articolului 18 din Legea nr. 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 764 din 10 noiembrie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou alineat, alineatul (9), cu urmatorul cuprins:  "(9) Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti – constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu."", se arata in anuntul de pe OLX.

Potrivit ultimelor modificari la Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, "Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".

Pe de alta partea, Legea 70/2013 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007 -spune ca "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentaiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absoluta".


30 de hectare din parcurile bucurestene, in pericol

Circa 30 de hectare din marile parcuri bucurestene risca sa fie distruse ca spatii verzi si construite daca autoritatile nu vor lua masuri urgente. Este vorba de bucati din parcurile Tineretului, Titan, Circului, Plumbuita, Pecineaga si Verdi care au fost retrocedate. Solutia pentru salvarea acestor spatii verzi ar fi rascumpararea sau exproprierea, insa nici Primaria Capitalei, nici primariile de sector si nici Parlamentul Romaniei nu si-au manifestat nicio intentie in acest sens. Asta in conditiile in care primariile din Bucuresti cheltuiesc sute de milioane de lei anual pentru plantarea de pansele si "intretinerea spatiilor verzi".In 2014, Parlamentul a adoptat Legea 135/2014, publicata in Monitorul Oficial in octombrie 2014, care spune ca  Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor se modifica astfel:

"Terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".


Ce parcuri a pierdut Bucurestiul in ultimii ani


Primaria Capitalei a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) procesul impotriva mostenitorilor care au revendicat terenul de circa 4 hectare din Parcul Plumbuita (cu o suprafata totala de circa 80 ha), decizia pronuntata anul trecut fiind definitiva si irevocabila. Terenul a fost revendicat de familia Barbulescu, care se judeca din 1999 pentru el cu Primaria Capitalei si Primaria sectorului 2.

Din Parcul Titan au fost retrocedate 12 hectare din cele circa 85 ha ale parcului, Parcul Verdi in suprafata de 5,6 hectare a fost retrocedat in totalitate, din Parcul Tineretului au fost retrocedate aproape 7 hectare din cele 200 ha, din Parcul Circului cu o suprafata de 26 ha - aproape un hectar, iar in parcurile Bazilescu si Floreasca sunt solicitari de retrocedare in curs de solutionare.

Daca in Parcul Tineretului proprietarii au inceput deja sa construiasca, celelalte parcuri ar putea fi salvate de autoritati.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14805 vizualizari

 • +2 (34 voturi)    
  pai.. (Sâmbătă, 6 august 2016, 11:32)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  Voi faceti petitii pentru bolovani, in loc sa strangeti bani sa cumparati terenuri pentru parcuri. Bravo, ba!
  • +9 (25 voturi)    
   IDIOTISME (Sâmbătă, 6 august 2016, 11:54)

   MihaescuCorneliu [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   Ca amandoua nu merg, asa-i?! In mintea ta mica si binara, exista loc doar pentru un singur lucru... Te-apuca sila...
   • -2 (2 voturi)    
    Pfff... (Duminică, 7 august 2016, 9:24)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui MihaescuCorneliu

    Dupa mintea ta aia mare si hexazecimala, merg. Asa-i?

    Ia vezi, ati facut macar un lucru din alea multe pe care mintea aia a ta le vrea facute? Donatii pentru bolovanii lu' Brancusi nema, pacuri nema.

    Te-apuca sila, intr-adevar cand vezi ca alergi dupa doi iepui si nu prinzi nici morcovul.
  • +3 (15 voturi)    
   olx (Sâmbătă, 6 august 2016, 12:17)

   bobyff [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   aaaa... pai tu esti ala care ai postat anuntul pe olx? Vrei sa punem bani mana de la mana ca sa-ti cumparam parcul? Lasa ca ti-l ia primaria degeaba
   • -2 (2 voturi)    
    gaina... (Duminică, 7 august 2016, 9:27)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

    malai viseaza..
  • +1 (15 voturi)    
   patriotism pe dos (Sâmbătă, 6 august 2016, 12:36)

   MihaescuCorneliu [anonim] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   ... ne mai miram de ce Brancusi a luat calea exilului...
   • +1 (5 voturi)    
    si nu numai (Sâmbătă, 6 august 2016, 23:39)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui MihaescuCorneliu

    Nu e singurul, Coanda, Vuia, Poenaru, Racovita, cam toti cei care au ajuns la perormante de nivel mondial au facut-o dupa ce au plecat din haznaua asta.
    • 0 (2 voturi)    
     Pai... (Duminică, 7 august 2016, 9:24)

     Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     De ce nu pleci si tu?
   • -1 (3 voturi)    
    Da da da (Duminică, 7 august 2016, 9:25)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui MihaescuCorneliu

    Brancusi ar rade si cu c*ru de voi daca ar auzi ca vreti sa dati milioane pe bolovanii lui dar nu aveti scoli si spitale dotate corespunzator.
 • +14 (14 voturi)    
  S-ar crea responsabilitate. (Sâmbătă, 6 august 2016, 12:34)

  asavreau [utilizator]

  Dacă s-ar crea posibilități legale ca achiziția și amenajarea parcurilor să se facă și cu contribuția locuitorilor din zonă,responsabilitatea cetățenilor ar crește și nu ar mai fi cazuri de amenajări de spații cu destinații comerciale în avantajul unor escroci.Pe de altă parte cerem cu prea mare ușurință cheltuirea de bani publici pentru amenajări de care nu ne pasă,de multe ori aceste amenajări ajungând la dispoziția unor găști locale.
 • +14 (22 voturi)    
  in sfarsit (Sâmbătă, 6 august 2016, 12:52)

  Nevermind [utilizator]

  Cred ca este primul articol in care vad solutia exproprierii sau rascumpararii in loc de miorlait proletar pe proprietatea cuiva.

  La cati bani se arunca pe plantat iarba la suprapret in Bucuresti, cred ca este mai ieftin daca o iei cu tot cu teren. Statul ar trebui sa aiba drept de preemptiune la terenurile din parcuri, cum are si la monumentele istorice. Practic, vanzatorul va trebui sa anunte inainte si pretul tranzactiei si nu va putea vinde peste sau sub altcuiva. Cat timp pretul este cel pe care l-ar obtine pe piata, nu vad de ce l-ar deranja ca va cumpara statul. Bine... nu sa i se dea 2 lei pe mp, cum se practica daca nu e rost de parandarat.
  • +2 (4 voturi)    
   Pai (Sâmbătă, 6 august 2016, 23:41)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   Pai si cine sa modifice legea in asa fel incat mafioti de talia lu' Marioara Micusunescu (rumegatoarea care construieste blocuri in parcul Tineretului) sa nu mai transforme parcurile in cartiere ? Mafiotii din parlament si guvern care sunt mana in mana cu mafiotii din privat ?
 • +8 (12 voturi)    
  romania... (Sâmbătă, 6 august 2016, 15:02)

  liviu_ [utilizator]

  ce dragut...
  nu era lege care spunea ca nu poti schimba utilizarea terenului?! cu alte cuvinte trebuie sa ramana tot parc?!
  in tineretului au inceput sa construiasca, dar din cate stiu sunt in procese si proprietarii si-au cam luat-o pentru constructii ilegale...

  si apropos retrocedarile astea le verifica cineva?! nu dealta da cred a 50% din ele (fiind extrem de optimist) sunt hai sa zicem dubioase... si din ce mai ramane 75% sunt retrocedari date unor oameni/firme care au cumparat dreptul de litigiu... cu alte cuvinte cam 15-20% dun proprietari de drept... restu....
 • +3 (11 voturi)    
  Solutia: parcurile sa fie donate cetatenilor (Sâmbătă, 6 august 2016, 15:25)

  farty [utilizator]

  Au dreptate vanzatorii. Retrocedarea parcului a fost facuta inainte de legea din 2013... A, ca respectivii proprietari nu au facut nimic pe pamatul lor, e numai si numai treaba lor. Primaria de fapt le pune bete in roate proprietarilor. Nu ii lasa sa construiasca nimic, le dau amenzi pentru gunoiul din parc (desi proprietarii, cu, sau fara voia lor au pus parcul la dispozitia cetatenilor), iar in plus nici nu ii rascumpara in nici un fel... poate poate li se face mila si doneaza parcul primariei. Cu parcul Titan e si mai grav. Acolo, pur si simplu e o hazna plina de aurolaci... si Negoita asteapta acelasi lucru, ca parcul sa i se doneze.
 • +4 (8 voturi)    
  .... (Sâmbătă, 6 august 2016, 16:10)

  /./ [utilizator]

  La cati bani are primaria din bucuresti lejer ar cumpara toate bucatile din parcuri deja retrocedate dar se vrea???Si asta e valabil in toata tara , dar eu nu am auzit de nici o primarie sa cumpere un teren viran si sa il transforme intr-un parc.Inca astept cu interes sa se intample asta.Poate cu cei de la USR ca de restu m-am lamurit..
  • +3 (9 voturi)    
   usr? glumesti (Sâmbătă, 6 august 2016, 17:24)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui /./

   "Viziunea" usr este sa fie luat cu japca, daca nu cu totul, cel putin uzufructul. Proprietatea e un moft, cum spunea ilici. Cred ca cea mai mare satisfactie a lui ilici sunt hipsteristii de stanga care se cred si dau de dreapta.
  • +1 (1 vot)    
   vocea Bucurestiului (Sâmbătă, 6 august 2016, 19:22)

   Gaga-mic [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Pai orasul arata + va arata si functioneaza +va functiona dupa dorinta cetatenilor sai care, in mod democratic - fie prin vot direct fie prin neprezentare la vot - permit si valideaza accesul in functia de primar a unor personaje incredibile (vezi ultimele alegeri), blocand in acelasi timp, repet - fie prin vot direct fie prin neprezentare la vot - putinele oferte de personaje dovedit utile recuperarii patrimoniului si sensului urbei
   Mai pe scurt - avem ce am/ au/ ati ales sa avem
   O gaina nu va curata niciodata gramada de gainat pe care s-a cocotat ca sa para mai inalta... (bine de stiut inainte de a lasa gaina sa se instaleze pe o gramada de gainat)
 • +7 (11 voturi)    
  In... (Sâmbătă, 6 august 2016, 16:44)

  Zummm [utilizator]

  *Capitala europeana* bla bla bla Bucuresti nu s-a mai construit un parc de pe vremea lui Nea Ceasca. Punct. Vreti civilizatie ? Ha ha ha ce gluma buna
 • +1 (3 voturi)    
  pe raufacatori sa-i cautam.... (Sâmbătă, 6 august 2016, 19:56)

  TRABI [utilizator]

  Cand le cerem socoteala celor care au retrocedat locuri de utilitate publica ?
  La parlamentare avem ocazia sa dam de pamant cu hotii si vanzatorii de tara .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by