La o zi dupa ce proprietara petshop-ului care a vandut Primariei Bistrita cele sase veverite tinute in voliera amplasata in parcul municipal a fost amendata, femeia sustine ca patru dintre acestea ar fi "evadat". In plus, edilul orasului pare sa fie exasperat de mediatizarea subiectului, refuzand sa mai ofere informatii pe aceasta tema, potrivit Agerpres.

VeveritaFoto: Captura YouTube

"Dupa incendiul de la turnul bisericii, din 2008, este subiectul cel mai mediatizat din municipiul Bistrita. In timp ce am reabilitat scoli, am facut pasarela, am reabilitat strazi, am facut constructii noi, toata lumea veverite. De ce nu reveniti la incendiu, ca era un subiect si mai si? Nu mai discut nimic, nu discut nimic de veverite", a declarat edilul Bistritei Ovidiu Cretu, scrie Agerpres.

Declaratie facuta in contextul in care proprietara petshop-ului sustine ca patru dintre cele 6 veverite ar fi iesit din voliera amplasata in parcul municipal si nu se stie unde ar fi animalele.

"Cei patru puiuti au fost crescuti in captivitate, au fost foarte micuti. (...) Ulterior, puiutii au iesit, sunt in libertate. La inceput, mai stateau pe langa voliera, se intorceau si mancau. Acum nu mai sunt vazuti pe langa voliera, a ramas doar perechea adulta, care momentan si-a facut un cuib", a declarat joi Olesea Iuga, proprietara petshop-ului.

Totodata aceasta a fost amendata de catre comisarii Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud pentru ca nu avea acte care sa dovedeasca provenienta veveritelor, care au fost cumparate de pe internet de la o persoana din Oradea.

Purtatorul de cuvant al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Gratian Morariu, a revenit joi asupra informatiei cu privire la cuantumul amenzii, pe care miercuri o anunta la valoarea de 5.000 lei. Potrivit acestuia, sanctiunea data a fost de 10.000 lei, dar, pentru ca detinatoarea PFA-ului a ales sa plateasca amenda in termen de 48 ore, aceasta a platit doar jumatate din amenda minima, respectiv 2.500 lei.

La randul ei, Primaria Bistrita risca o amenda de 50.000 de lei daca, pana la sfarsitul lunii septembrie, nu le va oferi veveritelor un spatiu mai mare, in conditiile in care pentru cele sase veverite si voliera metalica s-au platit in total aproximativ 20.000 de lei.

Primaria Bistrita a platit pentru cele sase veverite 2.700 lei, la care s-au adaugat peste 17.000 lei pentru voliera, care a fost realizata la o firma din municipiu, dupa un proiect luat tot de pe internet, asa cum a recunoscut saptamana trecuta edilul Ovidiu Cretu.

Primarul insa nu doreste sa faca publica suma pe care petshop-ul in cauza o primeste lunar de la primarie pentru intretinerea veveritelor, avand in vedere ca de curatenia si hranirea acestor animale se ocupa PFA-ul care le-a vandut.