Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat miercuri, la Romania TV, ca va initia un proiect de hotarare prin care un spatiu public din Capitala sa poarte numele Reginei Ana, scrie Agerpres. Ea a afirmat ca a primit mai multe solicitari pe aceasta tema, unele dintre ele venind de la diverse organizatii.

Gabriela FireaFoto: Agerpres

"Voi initia acest proiect de hotarare si il voi supune dezbaterii Consiliului General al Primariei Capitalei. (...) Cu totii o pastram in memorie (pe Regina Ana - n.r.) ca o personalitate inteligenta, culta, discreta, sotia Regelui Mihai", a declarat Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, spatiul public care va purta numele Reginei Ana trebuie sa aiba simbolistica istorica.

"Din punctul meu de vedere, trebuie sa fie ales un spatiu public central, cu simbolistica istorica, cu accesibilitate si in perioada urmatoare voi avea consultari cu mai multi istorici, profesori, cu academicieni pentru a alege cea mai buna locatie si a putea sa si obtinem avizele din partea Prefecturii Municipiului Bucuresti. Sunt convinsa ca vom gasi impreuna cea mai buna solutie, cea mai adecvata", a afirmat edilul.

Firea a precizat ca atribuirea de nume unor spatii publice nu este o procedura foarte complicata. "In cazul unui bulevard, fostul Consiliu General prevedea sa treaca trei ani de la decesul personalitatii, am modificat acest regulament intern si se poate acorda imediat, singurul impediment in cazul schimbarii denumirii unui bulevard este acela ca trebuie schimbate buletinele, cartile de identitate si certificatele de inmatriculare ale societatilor care au sediul social pe acel bulevard, pe acea strada, de aceea a existat o reticenta in ultimii ani de a schimba denumirea unor strazi, bulevarde. In schimb, este mai simplu si poate chiar mai potrivit ca anumite spatii publice care, pe scurt, pot fi denumite piete sau piatete sa preia denumirea unei mari personalitati a Romaniei", a explicat primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea a amintit ca in sedinta de luni a CGMB s-a aprobat ca piateta dintre Ministerul Agriculturii si Spitalul Coltea sa devina Piateta Radu Beligan, iar o zona foarte importanta a Capitalei a devenit Piata Elie Wiesel.