Biserica Ortodoxa nu este de acord cu amplasarea unui supermarket langa Biserica Sfintii Imparti Constantin si Elena din municipiul Satu Mare, cu spatele la lacasul de cult, propunand o alta varianta, a anuntat marti protopopul Ioan Socolan, citat de Agerpres.

Protopopul a precizat, intr-o conferinta de presa, ca nu se impotriveste construirii supermarket-ului pe terenul vecin, ci cere reamplasarea lui, in asa fel incat sa nu obtureze imaginea bisericii.

'Nu suntem impotriva investitiei ci suntem in dezacord cu locul ales. Dumnealor ne propun o varianta de amplasare a magazinului cu spatele spre biserica iar pentru noi este inoportuna aceasta asezare pentru ca ar obtura imaginea bisericii. Noi am propus alta varianta, amplasarea magazinului cu spatele spre str. Dunarii, care este din punctul nostru de vedere o pozitie oportuna', a declarat Ioan Socolan.

El a mai anuntat ca daca reprezentantii supermarket-ului sunt de acord cu propunerea sa, biserica poate pune la dispozitie un teren pe care sa fie amenajate parcari comune.

Consiliul Local Satu Mare nu a aprobat in sedinta de joi, 28 iulie, Planul Urbanistic Zonal privind construirea unui supermarket in vecinatatea Bisericii Ortodoxe Sfintii Imparati Constantin si Elena, intrucat preotii nu au fost de acord cu pozitionarea magazinului. Desi a primit avizele comisiei juridice si a celei de urbanism din Consiliul Local, proiectul a adunat doar 11 voturi, ale consilierilor UDMR si PNL, pentru adoptare fiind nevoie de 12 voturi. Cei trei consilieri PSD si trei reprezentanti ALDE s-au abtinut de la vot. In timpul sedintei, protopopul Ioan Socolan a explicat ca nu e de acord cu pozitionarea supermarket-ului, in sensul ca in apropierea bisericii va fi partea de aprovizionare a magazinului si a cerut o repozitionare astfel incat acesta sa nu fie cu spatele spre biserica.

Primarul Kereskenyi Gabor a declarat ca va discuta cu ambele parti in vederea gasirii unei solutii.