​STUDIU DE CAZ Ce solutie a gasit Primaria Oradea pentru a repara cladirile darapanate din centrul istoric: Scutiri de taxe si credite fara dobanda versus supraimpozitare pentru cine nu respecta legea

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 2 august 2016, 17:29 Actualitate | Administratie Locala


Palat APOLLO
Foto: Primaria Oradea
Sute de cladiri din centrul Bucurestiului sunt intr-o stare avansata de degradare, iar Primaria Capitalei spune de peste 10 ani ca nu poate face nimic fiindca acestea sunt proprietate privata. Pe langa faptul ca multe dintre ele sunt monument istoric, iar orasul isi pierde astfel patrimoniul, exista riscul producerii unor tragedii daca bucati din fatada cad peste trecatori. Primaria Oradea are mai multe programe pentru renovarea fatadelor, atat pentru cladirile monument istoric cat si pentru cele din zonele protejate, iar in acest moment la mai multe imobile lucrarile au inceput deja.

Pentru cladirile monument, Primaria Oradea acorda proprietarilor imprumuturi rambursabile pe 5 ani, fara dobanda, si finanteaza 20% din valoarea lucrarilor - proiectul tehnic si dirigentia de santier - si faciliteaza obtinerea autorizatiei de construire. In plus, proprietarii sunt scutiti 5 ani de la plata impozitului. Cei care nu isi repara fatada sunt supra-impozitati - de trei ori mai mult ca restul.

"Cladirile monument istoric intra pe Legea monumentelor istorice, iar pentru aceasta categorie primariile pot acorda imprumuturi care pot sa fie rambursate sau nerambursabile. Noi am luat decizia sa fie rambursabile in proportie de 80%. Le dam proprietarilor impumutul, Primaria suporta 20% din cheltuieli, respectiv proiectul tehnic si dirigentia de santier, ca sa avem garantia ca se fac lucrari de calitate. Omul are tendinta sa faca si lucrari de mantuiala pentru a scapa mai ieftin. In plus, daca isi reabiliteaza cladirile, proprietarii primesc scutire de impozit pe 5 ani", a explicat pentru HotNews.ro primarul din Oradea, Ilie Bolojan.
 
In oras sunt circa 86 de cladiri monument istoric si, potrivit edilului, 25 sunt deja reparate.

Pentru cladirile care nu sunt monument istoric se aplica Legea Fatadelor. "Aceasta lege stabileste mecanismul in baza caruia actionam. Consiliul Local stabileste o zona prioritara, de obicei in centrul orasului. Se face un inventar al cladirilor din zona respectiva si in cazul cladirilor degradate, proprietarii sunt notificati sa le repare. In termen de 60 de zile trebuie sa raspunda daca au bani sau nu sa intervina pe cheltuiala lor. Daca au bani, isi reabiliteaza singuri fatada, daca nu, intervenim noi, facem lucrarea si recuperam banii de la ei  in 5 ani. Noi am facut inventarul, am notificat proprietarii, o parte au inceput deja sa faca lucrarile. Avem un caz unde nu au vrut, Palatul Apollo, iar acolo facem noi lucrarile si vom recupera banii. Momentan nu suntem in situatia sa vindem apartamentele ca sa recuperam banii fiindca  oamenii cand se vad in aceasta situatie, platesc. Primarii nu aplica aceasta lege deoarece nu este o masura populara sa intri peste om in casa, sa-i repari casa cu forta si sa ii ceri banii. Omul ala clar nu te mai voteaza", a explicat primarul.Acesta spune ca in zona prioritara din Oradea sunt circa 300 de cladiri, respectiv cele de pe strada principala si din cele 3 piete din centrul orasului, iar in termen de 10 ani vor fi reparate toate cele care au probleme la fatada.

Ca situatia sa se miste la nivelul intregii tari, Bolojan spune ca Guvernul trebuia sa creeze un macanism asemanator programului Prima Casa, cu garantii guvernamentale, prin care bancile sa-i imprumute pe proprieari fara dobanda, ca sa-si repare casele.

"Guvernul nu a creat acest mecansim, el este prevazut in lege, banii sunt pusi deoparte in fiecare an cand se face bugetul,  dar nu inchid acest mecanism. Ar fi mai multi oameni disponibili sa isi reabiliteze fatadele daca ar exista acest mecanism", a mai spus primarul.

Primaria Oradea mai are un proiect pilot prin care vrea sa reabiliteze fatadele cladirilor de pe strada Vasile Alecsandri, apoi sa refaca pavajul si sa transforme strada in una pietonala.

"Pe strada Vasile Alecsandri reabilitam toate fatadele in acelasi timp. Proiectele de reabilitare vor fi gratuite, proprietarii cladirilor monument pot accesa acele imprumuturi pe 5 ani, iar ceilalti proprietari isi vor face cladirile pe banii lor. Insa, noi transformam strada in pietonal si ii scutim 5 ani de impozit si 3 ani  de chiaria pentru ocuparea domeniului public pentru terase. Acolo este o zona comerciala", a explicat Ilie Bolojan.

Saptamana trecuta au fost semnate primele contracte in vederea reabilitarii fatadelor de pe strada Vasile Alecsandri, iar Primaria Oradea intentioneaza sa transforme strada in zona pietonala pana in vara anului 2017.


Ce imobile sunt in curs de reabilitare

Printre imobilele din centru care au fost reabilitate recent se numara Piata Unirii nr. 5, Independentei nr. 3, Dunarii nr. 2, Casa Armatei, Republicii nr. 11, Republicii nr. 33, portrivit informatiilor furnizate dePRimaria Oradea.  In prezent  se executa lucrari de reabilitare a fatadelor la Palatul Apollo, Palatul Poynar, Palatul Stern, Palatul Moskovits Miksa, Republicii 13, toate proprietate privata.


Palatului Stern -  str. Republicii, nr. 10 si 10/ALucrarile se executa in baza contractului incheiat cu S.C Constructorul Salard S.R.L in noiembrie 2014. Valoarea contractului este de 1.068.825,32 lei fara TVA, iar termenul de executie a lucrarilor este de 18 luni, respectiv februarie 2017.

Palatul Poynar -  str. Nicolae Grigorescu nr. 6

Lucrarile la Palatul Poynar sunt executate de S.C CONSTRUCTORUL SALARD S.R.L in baza contractul din iulie 2014. Valoarea contractului de lucrari este de 431.179,73  lei fara TVA, acestea au inceput in martie 2015, iar termenul de finalizare a lucrarilor este septembrie 2016."Lucrarile prevazute pentru executie sunt: refacerea ornamentelor distruse la fatade, reparatii la acoperis, inlocuirea  jgheaburilor, burlanelor si a paziilor din tabla, respectiv refacerea tencuielilor deteriorate in timp la fatade, reparatii la balcoane, dar si consolidarea planseului la casa scarii. Prin lucrarile efectuate se urmareste revenirea la aspectul original al cladirii. Pana in prezent au fost executate reparatiile la ornamente si tencuiala  la cele doua fatade exterioare, reparatiile la balcoane, restaurarea  tamplariilor, refacerea acoperisului din eternit, repararea si vopsirea acoperisului din tabla la cupola turn, tencuirea calcanului la fatada dinspre raul Cris, turnarea planseului la casa scarii, tencuiala de la fatada interioara. In urma desfacerii sapei si a hidroizolatiei planseului de la casa scarii s-a constatat faptul ca betonul planseului este foarte slab, de o calitate inferioara, armatura de asemenea este foarte corodata, fapt care a dus la modificarea solutiei de proiectare, respectiv la desfacerea in totalitate a planseului si refacerea acestuia in intregime.Avand in vedere faptul ca acoperisul vecin cu calcanul dinspre Cris este foarte subred si nu se poate monta schela in vederea tencuirii, a fost nevoie ca tencuiala calcanului sa fie executata cu alpinisti. De asemenea, este necesara refacerea canalizarii curtii interioare, deoarece aceasta este obturata, iar apele pluviale provenite de la acoperis patrund in subsolul imobilului, punand in pericol stabilitatea acestuia. Totodata, finalizarea fatadei la parter este conditionata de inlocuirea conductei de gaz si a contoarelor de energie electrica", se arata intr-un comunicat emis de Primaria Oradea.

Restaurarea  Palatului "Moskovits Miksa"

Lucrarile sunt executate prin contractul incheiat in iunie 2015 cu firma S.C Abed Nego Com S.R.L si cu proiectantul SC Pro Arh SRL. Valoarea contractului este de 734.183,86 lei, lucrarile au inceput in ianuarie 2016, iar durata de realizare a lucrarilor este de 18 luni, respectiv pana in iulie 2017.Proiectul propune: consolidarea sarpantei, inlocuirea ferestrelor, a invelitorii, inlocuirea jgheaburilor si a burlanelor, inlocuirea elementelor de tinichigerie la atic (glafuri), elemente ornamentale la acoperis, ignifugarea elementelor sarpantei, reabilitarea fatadelor interioare, desfacerea tencuielilor compromise, executia unor tencuieli de asanare, reconditionarea si inlocuirea elementelor de pe fatade, a braurilor, ancadramente aticuri, reparatia tamplariei si a balustradelor.

"In ceea ce priveste stadiul lucrarilor, pana in acest moment au fost executate lucrarile de consolidare a sarpantei (inlocuiri invelitori), lucrarile de tinichigerie la nivelul aticului, au fost refacute si reconditionate toate elementele decorative, aticurile si ancadramentele fatadei principale dinspre Parcul Traian, unde fatada a fost dezvelita partial. Au fost finalizate balustradele balcoanelor, tencuielile si zugravelile, fiind realizate aproximativ 35% din lucrari", potrivit informatiilor furnizate de Primaria Oradea.

Imobil str. Republicii nr. 13

Executantul lucrarilor este firma S.C CHINTOFLOR S.R.L, iar valoarea contractului de lucrari este de 558.849,350 lei (fara TVA).Termen de finalizare a lucrarii este de 18 luni de la predarea amplasamentului, respectiv februarie 2017.Din cauza faptului ca de la ultima reparatie a imobilului s-au produs degradari ale invelitorii, ale tencuielilor, iar tamplaria este in stare avansata de degradare, s-a propus repararea acoperisului, reabilitarea fatadelor, schimbarea culorii zugravelilor si inlocuirea tamplariei. Pana in acest moment, au fost executate lucrari de reparatii la sarpanta, prin inlocuirea elementelor de sarpanta deteriorate. De asemenea, au fost montate glafurile de tabla, de la ferestre si de la solbancurile superioare a ferestrelor de la etaj, pe latura dinspre str. M. Eminescu; a fost refacuta tencuiala integral pe fatada, inclusiv vopsitoria dinspre strada Mihai Eminescu, s-au refacut ornamentele si s-a inlocuit tamplaria din lemn veche de la etajul I cu tamplarie din lemn stratificat cu geam termopan. In prezent se lucreaza la fatada de pe strada Republicii, urmand a fi inlocuita tamplaria veche din lemn cu tamplarie din lemn stratificat cu geam termopan. A fost executata tencuiala grosiera pe o lungime de 38 de metri si s-au refacut ornamentele in proportie de 40%", potrivit informatiilor furnizate de Primaria Oradea.

Continua totodata lucrarile la Palatul Vulturul Negru, lucrari care ar urma sa fie finalizate in toamna acestui an.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15765 vizualizari

 • +20 (20 voturi)    
  Insinuati ca Bucurestiul sa faca ceva asemanator (Marţi, 2 august 2016, 17:39)

  banel [utilizator]

  Imposibil, orice cladire renovata inseamna un mall/cladire de birouri mai putin. Si implicit mai putine spagi la primar si la autoritatea care aproba PUZ.
 • +17 (17 voturi)    
  Herculane (Marţi, 2 august 2016, 18:10)

  Coddy [utilizator]

  Mi-ar placea sa vad asa ceva la Baile Herculane (daca se mai poate)...
  • +10 (10 voturi)    
   Bine zis... (Marţi, 2 august 2016, 19:04)

   Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Coddy

   .. " daca se mai poate ".
 • +2 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 2 august 2016, 21:37)

  [anonim]

  • +3 (9 voturi)    
   Ca (Miercuri, 3 august 2016, 1:14)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui

   Ca bucurestean nascut si crescut in orasul asta, sunt total de acord cu tine! O mizerie de oras unde toate jegurile, scursurile si toti hotii s-au perindat pe la primarie de 25 de ani !
   • +4 (4 voturi)    
    ... da'... (Miercuri, 3 august 2016, 8:45)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    ... cine i-au ales ?
    • -1 (3 voturi)    
     Pai (Miercuri, 3 august 2016, 15:52)

     tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

     Exact asta si spuneam, ne meritam conducatorii !
   • +1 (1 vot)    
    Bucurestenii (Joi, 4 august 2016, 14:49)

    BibiAfricanul [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Nu cred ca trebuie sa blamam bucurestenii - pana la urma, cei adevarti, adica din perioada Micului Paris, nu mai exista. Populatia actuala este un hibrid, un mutant genetic, conceput de comunisti, adusi din toate colturile tarii, bucurosi sa primeasca un apartament la bloc si plini de nostalgiile satesti (mai o gaina, mai un porc pe langa bloc).
    Fara sa jignesc pe nimeni dar, cu o masa de manevra care a cautat inca mult timp buda din spatele casei, nu ne putem astepta la cultura, civilizatie, bun simt, spirit civic.
    In continuare se voteaza pe pricipiul " ba' ce I-a zis-o". Adica model Basescu, Firea.
    Si pentru ca veni vorba de Firea, nu ma mai starduiesc sa aflu ce o recomanda sa faca jobul asta, ramanand doar la o intrebare (evident, retorica) cati oameni a condus (in acelasi timp) aceasta doamna. Mai pe englezeste - ce experienta manageriala are? Cred ca max 3 - 4 persoane, cate erau in spatele prompterului. Dar, altfel, e o tzatza perfecta (pana si estetica parului spune asta).
    Cam asta e. Nu putem cere performanta de la cei care nu o pot produce - fie ei alesi sau alegatori.
    Si ca sa inchei intr-un ton optimist - eu as vrea sa ma mut la Brasov.
  • +3 (7 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 3 august 2016, 14:48)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui

 • +4 (14 voturi)    
  De ce va bateti joc? (Marţi, 2 august 2016, 21:53)

  Observator roman [utilizator]

  Autoarea articolului, Catiusa Ivanov, isi bate joc de noi, bucurestenii. Pai ce, va faceti ca nu stiti ca avem si in Bucuresti o primarita pusa pe fapte mari?

  Problema e ca in Bucuresti avem alte prioritati fata de Oradea. Iata, de pilda, la Bucuresti e important sa nu-i lasam pe toti biciclistii sa-si faca de cap in weekend, sa avem grija de fluenta traficului de la sosea si nu sa taiem din fondul de achizitii autobuze nou-noute ca sa reparam cine stie ce cladire (fie ea si de patrimoniu) care-i place frantuzoaicei Clotilde!
  • +9 (11 voturi)    
   da un search pe google (Miercuri, 3 august 2016, 8:25)

   Jaj [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   Vei vedea ca in Oradea sunt renovate fatadele, dar au construit (ce a ce Bucuresti nu are) centura orasului, drum expres prin localitate, parc industrial de zeci de hectare, etc.... iar despre bicilisti, au drumuri special pentru biciclisti + nu doar in Oradea, pana peste granita la 40 de km de Oradea in orasul invecinat, si investitiile continua....
   http://www.oradea.ro/fisiere/subpagini_documente/115/Lista%20de%20investitii%202015.pdf
   Este prea lunga lista ca sa le scriu....
   • +3 (3 voturi)    
    stai asa, (Miercuri, 3 august 2016, 19:10)

    danzigk [utilizator] i-a raspuns lui Jaj

    ca era omu' doar sarcastic...
  • +6 (6 voturi)    
   noi ne-am batut joc (Miercuri, 3 august 2016, 9:31)

   anonim3 [utilizator] i-a raspuns lui Observator roman

   Fie stand acasa la alegeri, fie votand pe primarita „pusa pe fapte mari” si pe acolitii ei inca si mai mediocri de la primariile de sector.
 • +11 (11 voturi)    
  Alta tara (Marţi, 2 august 2016, 23:25)

  tudor74 [utilizator]

  Oradea e in alta tara! Tot Oradea a rezolvat problema cainilor fara stapan fara sa ii masacreze si fara sa fure milioane de euro de la buget cum au facut (si inca fac) Oprescu, Bancescu si Treroiu ! Si culmea, cu bugetul ASPA de 4 milioane de EURO de 3 ani incoace, in Bucuresti in continuare sunt caini fara stapan pe strazi, ca mna, sterilizari cucu, ce vrei sa ramana fara obiectul "muncii"hingherii ! Daca nu sunt caini pe strada de unde mai fura ?

  Nu ma credeti ? Uite aici surse:
  https://ziaruldeinvestigatii.ro/blog/posts/oradea-orasul-fara-caini-comunitari
  http://www.nasul.tv/conducerea-aspa-bucuresti-urmarita-penal-de-dna-pentru-coruptie-si-abuz-in-serviciu/
  • +10 (10 voturi)    
   Ilie Bolojan (Miercuri, 3 august 2016, 11:42)

   BibiAfricanul [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

   Acesta este motorul schimbarilor in Oradea. Cine il stie pe Bolojan stie de ce totul se misca altfel acolo. Acest Primar este de fapt un Manager de Multinationala. Si inca unul foarte bun. Eu cred ca intr-n timp relativ scurt, Oradea va lua urma Clujului.
   Cat depre Bucuresti, va garantez ca nu se va intampla absolut nimic in urmatorii 4 ani. D-na Firea nu isi poate depasi conditia de ziarista mediocra, fara o bruma de stiinta in ale administratiei si, ce este cel mai rau, fara un dram de bun simt.
   Ii urmaresc discursul si imi dau seama ca citeste un prompter. Nimic mai mult. Dar, sa nu ne plangem, asta a iesit la vot, atata pot bucurestenii, asta primim.
   Eu tot mai sper ca intr-o dimineata sa ma trezesc cu Stirea si sotul Pandele in vizita la DNA. Sunt sigur ca pot scrie romane intregi despre hotie, aroganta si prostie.
   Asa sa ne ajute Dumnezeu!
 • +9 (9 voturi)    
  Ocrotirea patrimoniului este semn de civilizatie (Miercuri, 3 august 2016, 8:09)

  Idealistu [utilizator]

  Dar politicienii nostrii nu stiu cei aia, ca nu se da pe spaga !
 • +7 (9 voturi)    
  Bucurestiul (Miercuri, 3 august 2016, 8:45)

  Magazino [utilizator]

  E un articol foarte bun fiindca ne mai apucam si de treaba jurnalistica, constructiva nu doar de barfe politice sau comentarii conspirationiste.Exista insa multe probleme aici si anume :
  1) mafia constructiei de blocuri si birouri care inca e in floare-veniti sa vedeti complex de apartamente langa Parcul Carol cu iesiri in doua stradute care presupun ca ar trebui sa suporte iesirea a cam 400 de masini in fiecare dimineata.Si intr-un cartier de case.Alo Ministerul Culturii?Dnul Nicusor???
  2) birocratia care sprijina constructorii de blocuri si birouri/apartamente si pur si simplu jefuieste si umileste cetateanul care vrea sa isi repare/consolideze/compartimenteze cladirea actuala.Stiu foarte bine ce vorbesc fiindca am restaurat o casa in zona asa zis protejata.Protejata de face ceva in directia restaurarii.....Nicidecum protejata de a nu darama,distruge,degrada propria cladire ca evetual sa vina un constructor de blocuri din mafia locala si sa preia terenul...de aia e Bucurestiul o ruina.
  3) conlocuitorii-oameni saraci carora ,daca si comunistii au avut tupeul sa le dea case confiscate peste noapte de la dusmanii poporului cei de dupa 90 au avut cinsimul de a le vinde si a despagubi din banii nostri, ai tuturor , proprietarii de drept si toti excrocii care au profitat de pe urma ANRP.Acesti conlocuitori sunt in marea lor majoritate puturosi, betivi,hoti,suprapopulati (era o gluma cu oameni cinstiti-sunt dar in proprotie de 1-2%-un om cinstit nu fura casa altuia chiar cu ajutorul statului)Acesti indivizi isi arunca gunoaiele pe strada si unde le vine si genereaza si mai mult o imagine deplorabila in zona in care stau. Cat despre reparatii ale caselor furate-nici nu se pune problema.Exemplu: pentru a-mi ridica in CASA MEA trei ziduri pe terasa folosita de pisici sa se rahateasca am nevoie de 30 da trei zeci de autorizatii inclusiv de la pompieri si politia rutiera iar avizul de urbanism a venit in 9 luni (pentru o lucrare de 1-2 zile-autorizatii de 1-2 ani)
 • -1 (5 voturi)    
  Solutia trebuie imbunatatita (Miercuri, 3 august 2016, 9:33)

  CetateanC [utilizator]

  Caldirile istorice - mare parte din ele au fost retrocedate. Mostenitorii de drept s-au luptat uneori si zeci de ani sa intre in posesia lor, prin instanta sau pe la diverse comisii de retrocedare, insa fara succes. Au renuntat si au vandut drepturile pe nimic unor interlopi bine conectati la administratia publica, la mediul politic etc. interolopi care in cateva luni au intrat in posesia imobilului. Uneori au mai spalat niste bani si au mai investit in aceste imobile alteori le lasa sa se darame asteptand un cumparator (ca sa dea tunul/profitul) sau alte ori au alte intentii cu terenul de sub imobil. Cazul Timisoara cu vestitele clanuri de tigani care detin jumatate din cladirile istorice e arhicunoscut. Romania e plina de astfel de interolopi. Sunteti de acord ca un grup restrans de persoane - primar si inca cateva sa dea credite preferentiale unor astfel de persoane pentru a renova cladirea (chiar si numai fatada)? Asta in conditiile in care oamenii de buna credinta, cinstiti si neimplicati cu astfel de interlopi si grupurile de interese din primarii sunt platitorii de taxe, prin urmare vor fi creditori. Eu unul nu sunt de acord. Pentru ce scutiri de taxe? Eu simplu cetatean cand ma scuteste statul de vreo taxa? Fie ea chiat si de CAS daca sunt asigurat privat si platesc din propriu buzunar extra? Sunt sigur ca sunt alte solutii - si asta numai abordand soutia in mod realist - cine nu isi permite un astfel de imobil sa-l intretina si sa-i plateasca taxele nu ii ramane decat sa-l instraineze catre cineva care poate si are interes sa o faca. Primariile si forul nostru legislativ sa gaseasca o solutie in aceasta directie. In calitate de cetatean vreau un tratament nediscriminatoriu. Nu iti permiti sa-l renovezi si sa-i platesti taxele - te amendeaza, iar apoi la un anumit cumul urmeaza executarea. E un proces de cativa ani insa odata pornit acest proces si cu 2-3 exemple lucrurile vor merge in directia care trebuie - iar primaria se va indestula cu impozite.
  • +5 (5 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 3 august 2016, 14:53)

   andipetre [anonim] i-a raspuns lui CetateanC

   • 0 (0 voturi)    
    Utilitatea primariei (Joi, 4 august 2016, 8:44)

    CetateanC [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

    Timisoara era un exemplu - am si mentionat. Trist e ca in toate orasele Romaniei 90% din cladirile istorice au intrat in posesia interolopilor cu ajutor politic. Imobiliarele au fost si vor fi inca ceva vreme o cale de spalare de bani in RO.
    Primaria are obligatia de a se ingriji de INTREAGA URBE. Un oras intreg NU insemna doar un centru istoric ci si cartiere mai mult sau mai putin marginase cu strazi neasfaltate, fara apa curenta si fara canalizare. Ca vorbim de nevoi urgente. Dar oamenii din astfel de cartiere au nevoie si de mai mult la nivel de confort si civilizatie - spatii verzi/parcuri ptr relaxare, spatii special amenajate pentru copii, scoli, gradinite, spatii de parcare amenajate etc. Toate acestea insemna investitii in interesul unei comunitati/cartier subdezvoltate dar care plateste impozite (culmea e ca am vazut orase in care astfel de cartiere au chiar incadrare de zona 0 - impozit maximal). Impozitele merg intr-o galeata mare; prioritatea ar fi sa aducem mai intai orasul la un nivel de civilizatie indiferent de coltul orasului si apoi sa ne ocupam preferential de inflorituri gen cladiri istorice din zona centrala, cladiri din proprietatea privata. Socialistii sa munceasca mai mult si sa nu mai intinda mana. Asa cum spuneam cine nu are puterea financiara sa sustina o astfel de cladire sa nu intinda mana dupa impozitul nefericitului care are hazna in curte. CIne nu este capabil sa introduca un astfel de imobil in circuitul economic si sa-i dea o utilitate care produce bani pentru impozite aferente, pentru intretinerea imobilului sa-l instraineze catre cineva capabil si cu dorinta de munca. Daca cladirile ar fi in patrimoniul primariei atunci primaria sa faca un proiect de refacere a cladirii si sa stabilieasca din faza de proiect si utilitatea cladirii - destinatia ei prin care se va intoarce catre comunitatea platitoare de taxe si impozite (ca vorbim de un muzeu, de un centru cultural, de o clinica etc.).
 • 0 (0 voturi)    
  In curand la DNA (Joi, 4 august 2016, 8:39)

  Arminius [utilizator]

  Daca din partea Primariei a semnat un responsabil neimplicat politic, e ok. Daca nu, la DNA cu ei, pentru ca vor capitaliza voturi la alegeri, pe modelul Olguta Vasilescu.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by