Spatiul public din Piata Universitatii, langa Spitalul Coltea, va purta numele actorului Radu Beligan
Grupurile de consilierii USB si PMP s-au opus acestui proiect invocand atat faptul ca nu s-a facut dezbatere publica dar si trecutul controversat, inainte de 1989, al actorului.
"Cred ca era o decizie buna sa asteptam acesti 3 ani. Dupa disparitia unui om apar in spatiul public discutii espre ce a facut, ce nu a facut. Exista discutii ca a fost un personaj de casa al partidului comunist. Cred ca ar fi intelept sa mai asteptam , nu au trecut nici macar cele 40 de zile pana la pasastas", a declarat Robert Turcescu, liderul consilierilor PMP.
Si Dumitru Dobrev, consilier general USB, a cerut respingerea proiectului.
"Am facut un sondaj online, votantii nostri nu sunt de acord, ei doresc ca locul sa se numeasca in continuare Piata Universitatii, sa nu fie fragmentat. Nu sunt de acord cu acest proiect fiindca nu s-a facut consultare publica si nu se respecta termenul acela de 3 ani", a declarat Dumitru Dobrev.
Primarul general Gabriela Firea a declarat ca atunci cand a propus acest proiect s-a gandit la talentul urias al actorului Radu Beligan.
"Daca sunt acum anumite contestatii, cu siguranta nu sunt calitatea si valoarea atistica. Aceasta nu a fost contestata nici in mediul online nici in alta parte", a declarat Gabriela Firea.
Referitor la propunerile ca o strada sau un bulevard sa poarte numele actorului, primarul general a explicat ca acest lucru era mai complicat si ar fi starnit nemultumirea riveranilor deoarece era nevoie sa-si schimbe documentele e identitate si alte acte.
Gabriela Firea a declarat ca in Piata Radu Beligan va fi instalat si bustul actorului, cu privirea indreptata simbolic spre Tatrul National si vor fi organizate mai multe evenimente artistice in memoria sa.
Actorul Radu Beligan a murit pe 20 iulie, la varsta de 97 de ani. Radu Beligan a avut o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. A fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990.
Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.
A fost decorat, printre altele, cu Ordinul "Serviciul Credincios" in grad de Mare Ofiter, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur si colan si Ordinul National al Legiunii de Onoare in grad de Ofiter, din partea Frantei.
Este Doctor Honoris Causa al Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti.
Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor - Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti.
In februarie 2014, Radu Beligan a fost inclus intr-un top al celor mai puternice o suta de personalitati din lume din domeniul divertismentului, alaturi de actorul roman in clasament regasindu-se numeroase celebritati de toate varstele, de la Hollywood, printre care Robert De Niro, Martin Scorsese, Clint Eastwood, Woody Allen, Judi Dench, Helen Mirren si Angelina Jolie, potrivit site-ului american Business Insider.
Radu Beligan si opiniile politice
Radu Beligan a fost criticat in mai multe randuri pentru alegerile sale politice.
Un articol din Evenimentul Zilei din 1996 prezinta "Cuvintul tovarasului Radu Beligan la Congresul al III-lea al Educatiei Politice si Culturii Socialiste", cu elogii aduse fostului dictator Nicolae Ceausescu si sotiei sale in timpul regimului comunist.
"Traim o experienta fascinanta, unul din acele timpuri inalte cand omul isi da masura si mai mult decat masura lui. Si ma gandesc, fireste, in primul la rand acel om exemplar la care ne gandim cu totii: tovarasul Nicolae Ceausescu. Cel care nu cunoaste nevoia de repaos. Cel care se odihneste de o munca prin alta munca. Cel care a sters din dictionar cuvintele: oboseala, inertie, stagnare, nepasare, imposibilitate", exclama Beligan, in alocutiunea sa, citata intr-un articol din Adevarul in urma cu aproape doi ani.
Beligan a tinut un discurs si in 1996, la lansarea candidaturii lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale.
"Il cunosc pe domnul Iliescu de multa vreme. Este, fara indoiala, un om politic nascut nu facut. Este si aici o chestie de vocatie si nu de improvizatie. Este un om politic care nu si-a pierdut niciodata starea de elev, invata mereu de la oameni, de la viata, dar mai ales de la dusmani. Este un om cinstit si un om bun", spunea atunci actorul, potrivit sursei citate.
Cea mai recenta controversa a aparut la alegerile din toamna lui 2014, cand Radu Beligan s-a pronunta public in favoarea candidatului Victor Ponta.
Atunci, Andrei Plesu i-a replicat lui Beligan intr-o scrisoare in care i-a reprosat ca se implica "intr-o jalnica operatiune de propaganda".
"Tara aceasta are nevoie de un presedinte tanar si energic", spunea Beligan in mesajul de sprijin pentru Victor Ponta postat pe pagina de Youtube a PSD.
Consiliul General a mai decis luni atribuirea denumirii de Piata Alger spatiului public situat la intersectia dintre Str. Rabat cu Str. Ermil Pangrati si Aleea Alexandru, sector 1 si atribuirea denumirii de PIATA ELIE WIESEL spatiului public situat la intersectia strazii Sofia cu strada Emile Zola, sector 1

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Talent mic, caracter mare.
Sau Pruna. Dar nu a fructului.
Piata Traian Basescu, piata Robert Turcescu-mare caracter....
Botezam totul cu nume de actori ca ei sunt reperele noastre. Si cantareti desigur.
Dar noi am votat-o, de ea sa avem parte!
“.„Daţi-mi voie, de asemenea, să mă înclin cu respect în faţa tovarăşei academician doctor inginer Elena Ceauşescu“, continua Beligan, „pentru meritele sale unice în viaţa noastră politică, socială, ştiinţifică şi culturală. Am avut prilejul să asist nu o dată la indicaţiile şi soluţiile sale pline de înţelepciune, de îndrăzneală creatoare, de sensibilitate artistică date în diferite împrejurări muncii noastre şi de aceea îmi exprim întreaga admiraţie şi întreaga recunoştinţă faţă de tot ceea
ce întreprinde cu entuziasm pentru continua înflorire a ştiinţei, culturii şi artei româneşti“.
„Îl cunosc pe domnul Iliescu de multă vreme. Este, fără îndoială, un om politic născut nu făcut. Este şi aici o chestie de vocaţie şi nu de improvizaţie. Este un om politic care nu şi-a pierdut niciodată starea de elev, învaţă mereu de la oameni, de la viaţă, dar mai ales de la duşmani. Este un om cinstit şi un om bun. Insist asupra acestui adjectiv demodat, într-o vreme când oamenii s-au înrăit îngrozitor“, sustinea Beligan la acea vreme.
Pentru Ponta : "Țara nevoie de un președinte tânăr, energic "
sau "piata Beli".
Prefer a doua varianta.
- Scuarul "Tov. Adrian Păunescu", având în vedere patriotismul, popularitatea, imensul talent artistic și capacitățile de organizator ale poetului!
- Intrarea "Vasile Roaită", pentru sacrificiul și rolul decisiv jucat la Atelierele Grivița de către acest muncitor in demascarea exploatarii poporului...
Și... (de ce nu?):
- Catedrala "Dumitru Popescu-Dumnezeu", pentru îndrumarea ideologică fermă (cu o mână de fier) pe calea credinței neclintite în cauza C.C. al P.C.R. ”care este în toate ce sînt”!...
...și tolba ne este plina! (eventual "Ana, Luca si cu Dej bagă spaima în burgheji").