Primaria municipiului Bistrita risca o amenda de 50.000 lei daca nu le va oferi o casa mai spatioasa celor sase veverite cumparate cu bani publici, care stau inchise intr-o voliera in parcul municipal, potrivit Agerpres. Asta in conditiile in care casuta veveritelor a costat 17.166 lei plus TVA, la care s-au adaugat sumele platite pentru cumpararea celor sase veverite, doi adulti si patru pui - 450 de lei bucata.

veveritaFoto: USER UPLOADED

Comisariatul Judetean al Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud a facut recent un control, in urma unei sesizari venite din partea unui biolog care atragea atentia ca, potrivit legii, pentru animalele tinute in captivitate trebuie asigurat un spatiu de minimum 50 metri patrati pentru unul-doua exemplare, si cate doi metri patrati in plus pentru celelalte exemplare.

"Am facut un control, am dat o masura si pana in septembrie trebuie sa le mareasca voliera. Ne-am autosesizat din presa, dar ne-a si sesizat un doctor. (...) Pana la sfarsitul lui septembrie trebuie ori mutate, ori predate la o gradina zoologica, ori eliberate. Primaria Bistrita risca sanctiuni pentru nerespectare de masura - 50.000 lei", a declarat marti, pentru Agerpres, seful Garzii de Mediu Bistrita-Nasaud, Gabriel Petras.

Petras a adaugat ca, din punctul sau de vedere, de vina este si cel care a proiectat voliera, deoarece nu s-a interesat ce legi si ce suprafete trebuie sa respecte.

Voliera in care au fost inchise cele sase veverite cumparate de primarie din bugetul local masoara, potrivit afirmatiilor edilului Ovidiu Cretu, sase metri patrati la sol si are o inaltime de trei metri.

Potrivit datelor comunicate Agerpres de Directia Servicii Publice din cadrul Primariei Bistrita, contractul pentru realizarea casutei veveritelor a avut o valoare de 17.166 lei, cu TVA, la care s-a adaugat contractul pentru cumpararea a sase veverite, doi adulti si patru pui, la pretul de 450 de lei bucata.

Insumate, cheltuielile pentru casuta veveritelor s-au ridicat la aproximativ 20.000 lei (echivalentul a circa 4.450 euro). Mai mult, de la inceputul lunii iunie, in jurul volierei a fost instalat un gard de lemn cu o inaltime de aproximativ 50 centimetri, menit sa protejeze veveritele care erau constant stresate de catre trecatori, uneori chiar agresate, astfel ca preferau sa stea ascunse pe timpul zilei. Masura a fost ceruta de primarul Ovidiu Cretu, care recunostea, in luna mai, ca a "subestimat curiozitatea unor oameni, care au bagat bete prin grilaj si asa mai departe".