Primaria sectorului 1 va aloca 250.000 de euro pentru renovarea sectiei ATI de la Spitalul de Arsi, a declarat primarul sectorului 1, Dan Tudorache, dupa o vizita la Spitalul de Arsi din Capitala. Cladirea se afla in administrarea Primariei Sector 1 si a fost inchisa de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta din cauza conditiilor neigienice in care erau tratati bolnavii si a lipsei unui sistem de climatizare.

Dan Tudorache, primar Sector 1Foto: Facebook

"Eu sper ca in maximum doua luni de zile sa dam in functiune cele cinci camere de pe sectia Anestezie-Terapie Intensiva (ATI) si baia unde sunt spalati bolnavii. Vom aloca undeva la 250.000 euro fara tva pentru cele cinci camere ATI, plus acea baie. Deci vor fi: grup de climatizare, peretii de inox, usi batante de inox. De saptamana viitoare incepem. Managerul a spus ca ar dori sa terminam in 45 de zile, am luat o marja de doua luni, sa speram ca vom rezolva pana pe 15 septembrie. Nu am facut-o pana acum pentru ca trebuia inchisa sectia ATI. Ce se intampla cu pacientii cat timp se renoveaza este problema managerului. Noi am vrut sa facem asta din 2014, dar nu au vrut dansii sa inchida pentru ca e singurul spital de arsi din tara si e greu", a declarat Dan Tudorache, primarul Sectorului 1, citat de Mediafax.

Recent insa, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, edilul a declarat ca nu ar fi corect ca sectia de Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi sa se reconstruiasca din banii locuitorilor Sectorului 1 in conditiile in care "e un spital national, este pentru toata Romania".

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a aprobat saptamana trecuta planul de masuri urgente privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgenta Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri Bucuresti. Printre activitatile vizate se numara igienizarea Sectiei de terapie intensiva (ATI), a blocurilor operatorii si a spatiilor de cazare, inlocuirea usilor de acces in ATI si in saloanele pentru pacienti cu usi glisante cu senzori, dotarea cu echipamente / mobilier pentru Unitatea de Transfuzii (UTS), ATI si sali de operatie, includerea in schema de personal a unui post de infectionist si angajarea unui epidemiolog. Bugetul estimat pentru aceste activitati este de 449.310 lei. Termenul de indeplinire estimat este de 30 de zile de la virarea fondurilor necesare, proces care a demarat deja la Ministerul Sanatatii in regim de urgenta.

Sectia de Antestezie Terapie Intensiva a Spitalului de Arsi a fost inchisa de Ministerul Sanatatii, pentru a fi renovata. Masura a fost luata dupa ce au fost demarate doua anchete penale.

Procurorii de la Parchetul Capitalei au deschis un dosar de moarte suspecta dupa aparitia unei inregistrari cu un pacient internat in Spitalul de Arsi, pe ranile caruia se aflau larve. Anchetatorii au demarat si o a doua ancheta, pentru ucidere din culpa, dupa ce o femeie a decedat la unitatea medicala dupa o transfuzie sanguina gresita.