Fostul primar general interimar al capitalei, Razvan Sava, anunta la inceputul lunii iunie, inainte de alegerile locale unde candida pentru fotoliul de primar al sectorului 4, ca lucrarile la pasajul rutier subteran de la Piata Sudului sunt finalizate in proportie de 80% si vor fi gata pana pe 30 iunie 2016. Imediat dupa alegeri, noul primar general al capitalei, Gabriela Firea, anunta ca lucrarea este finalizata doar in proportie de 53%. Acum lucrarea se afla la 60%, iar termenul estimat de constructor pentru finalizarea proiectului este martie 2017. Cum s-a ajuns in aceasta situatie si cine are dreptate?

Pasaj Piata Sudului iunie 2016Foto: Captura YouTube

documente

Raport Sudului 24.05.2016

(7 Iul 2016) PDF, 470KB

Primaria Capitalei a dat publicuitatii un raport de progres al proiectului, semnat de Razvan Sava pe data de 24.05.2016, in calitate de Primar General interimar, in care este mentionat clar ca Proiectul este finalizat intr-un procent de 60,47 %. Din document reiese ca Razvan Sava ar fi dezinformat privind stadiu lucrarii.

In acest moment, Proiectul Pasajul Sudului este finalizat in proportie de circa 70 %, conform raportarilor consultantului de management, spun reprezentantii municipalitatii, iar gradul efectiv de finalizare al lucrarii este la 60%.

"Domnul Razvan Sava a semnat, la data de 24.05.2016, in calitate de Primar General interimar, raportul de progres al beneficiarului PMB, in care este mentionat clar ca Proiectul este finalizat intr-un procent de 60,47 %. In aceste conditii cum poate acum dl Razvan Sava sa mentioneze ca a lasat Proiectul la un stadiu de 80% ? Referitor la comunicatul de presa al PMB din data de 30 iunie 2016, in care este anuntat un grad de finalizare de 53% , mentionam ca aceasta informatie se referea la stadiul efectiv al lucrarii de infrastructura si nu la procentul de realizare al Proiectului in ansamblul sau, care cuprinde si alte tipuri de cheltuieli si activitati ( informare, management, publicitate, audit, dirigentie de santier). In plus, este evident ca in fiecare luna exista un progres fizic al Proiectului ceea ce creste procentul de finalizare al acestuia", se arata in comunicatul de presa al Primariei Capitalei.

Pasaj subteran Piata Sudului - iunie 2016

Razvan Sava sustine in continuare ca a lasat pasajul la stadiul de 80%. " Dupa ce in data de 10 iunie, in urma unei vizite pe santier, declara ca stadiul proiectului este de 60% si ca va fi terminat pana de Craciun, peste nici 13 zile revine anuntand un stadiu de 63% cu finalizare in martie 2017. Lipsa de profesionalism si de seriozitate a atins cote maxime in urma cu doua zile cand doamna Firea a anuntat ca pasajul este realizat in proportie de 53% si are ca nou termen de incheiere luna decembrie a anului 2018. Doamna primar general, consider ca bucurestenii au dreptul sa stie care este explicatia acestor declaratii confuze pe care le tot emiteti.

Va reamintesc ca v-am lasat un santier functionand la maxim si un proiect aflat la 80% stadiu de realizare, dupa ce am reusit sa depasim cele mai grele obstacole tehnice ale proiectului si avand un contract, neprielnic pentru bucuresteni si pentru Primaria Capitalei, semnat de colegul dumneavoastra de partid, domnul Sorin Oprescu.Mai bine ati inceta cu minciuna despre greaua mostenire si v-ati apuca serios de munca. Singura modalitate prin care veti termina la timp proiectele orasului este monitorizand atent santierele, nu rating-urile stirilor care fac referire la dumneavostra", a scris acesta, miercuri, pe pagina de Facebook.

Primarul General, Gabriela Firea a solicitat constructorului de la Piata Sudului sa accelereze ritmul lucrarilor astfel incat proiectul sa fie finalizat cel tarziu in decembrie 2016. Termenul asumat insa in mod oficial de catre constructor, pentru terminarea proiectului, a fost luna martie 2017. Contractul a fost prelungit pana in decembrie 2018.

"Ce a fost greu a trecut. Lucrarile au ajuns la 80% grad de executie la PASAJUL de la PIATA SUDULUI. Deschidem arterele si traficul in zona se va fluidiza. Vom avea aici unul dintre cele mai moderne pasaje din Bucuresti", declara RAZVAN SAVA in cadrul filmuletului postat pe reteaua de socializare, la inceputul lunii iunie 2016.

Lucrarile la pasaj au inceput in mai 2014, investitia ridicandu-se la 127 de milioane de lei. Constructorul este Asocierea Astaldi - Euroconstruct, contractul de lucrari fiind de 88 de milioane de lei.

Proiectul a demarat pe fonduri europene si trebuia terminat pana la finalul anului 2015. Fiindca acest lucru nu s-a intamplat, termenul a fost prelungit pana la 30 iunie 2016. Ulterior,fiindca nici acest termen nu a fost respectat, pentru ca banii europeni absorbiti deja sa nu trebuiasca sa fie returnati Comisiei Europene, avand in vedere gradul de intarziere a lucrarilor, reprezentantii Municipalitatii au semnat Actul Aditional la Contractul de finantare, prin care Municipiul Bucuresti este obligat sa finalizeze lucrarile cel tarziu pana in decembrie 2018.

Pana pe 30 decembrie 205, Primaria a absorbiit 18 milioane de lei din 83 milioane lei fonduri europene, iar dupa aceasta data nu s-au mai facut deconturi din bani europeni. Diferenta va veni din bani de la bugetul local.

Pasajul va fi realizat pe directia Calea Vacaresti - strada Nitu Vasile si va avea o lungime de 356 metri. Potrivit autoritatilor, dupa darea in folosinta, pasajul va reduce timpii de asteptare in trafic, in zona respectiva, cu aproximativ 74%.