Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat ca Maratonul International Bucuresti va avea loc pe acelasi traseu ca si in anii trecuti. Declaratia vine dupa ce, la inceputul acestei saptamani, a spus ca va discuta cu organizatorii o eventuala modificare a traseului, astfel incat sa nu mai fie blocata Piata Unirii.

Maratonul International BucurestiFoto: Agerpres

”Nu am spus niciodata ca vreau sa interzic Maratonul International Bucuresti! Este o competitie care are deja traditie si promoveaza cu deosebit succes in lume Capitala Romaniei , avand in vedere ca se afla deja la a-9-a editie! Mai mult decat atat, eu insami sunt o sustinatoare a sportului, am spus acest lucru de nenumarate ori, chiar am infiintat bursa sportiva Rasvan Firea , in memoria primului meu sot, antrenor de atletism si fiul marilor sportivi si antrenori Victor si Elena Firea. Imi doresc ca bucurestenii, si nu numai ei, toti romanii, sa fie sanatosi si activi, pentru a se putea bucura de viata. Marturisesc ca sunt mahnita ca presa a inteles gresit intentiile mele, si sper ca, in spiritul fair-play-ului, sa putem depasi acest impas comunicational. In acest sens, doresc sa asigur pe toata lumea ca Maratonul International Bucuresti va avea loc, in aceleasi conditii ca si in anii precedenti. Acesta este un eveniment care se desfasoara duminica, in prima parte a zilei, asadar intr-o perioada in care traficul nu este la fel de intens ca intr-o zi de lucru. Municipalitatea se va asigura ca cetatenii care locuiesc in zonele prin care trece traseul Maratonului sa fie informati din timp asupra programului acestuia, zona restrictionata necesara desfasurarii si, foarte important, rutele alternative de deplasare”, a declarat Gabriela Firea miercuri.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni, intr-o conferinta de presa, ca vrea sa sprijine organizarea Maratonului International Bucuresti, ce are loc in fiecare an la inceputul lunii octombrie, insa va discuta cu organizatorii o eventuala modificare a traseului, astfel incat sa nu mai fie blocata Piata Unirii. Firea a declarat ca daca organizatorii nu vor dori modificarea traseului, se va conforma.

"Deocamdata, nu s-a primit solicitarea pentru acest an, dar va spun de pe acum - imi aduc aminte ca anul trecut zona Pietei Unirii a fost blocata de maraton. Vreau sa sprijin acest eveniment, vreau sa ne implicam, prin Directia de Cultura, Sport, chiar sa fim parteneri. Cu siguranta vom gasi o locatie buna, o locatie potrivita, fara sa blocam Piata Unirii. (...) Daca organizatorii vor sustine sa ramana acesta, va ramane acesta, dar ne vom lua niste masuri suplimentare, in primul rand pentru a informa populatia din zona, pentru ca un repros al cetatenilor este si acela ca nu informam ca se organizeaza acele evenimente, pentru ca foarte multi poate ar vrea sa plece de acasa in acel week-end pentru ca le-ar fi mult mai usor", a declarat Firea.

Maratonul International Bucuresti s-a desfasurat anul trecut pe urmatorul traseu: Bd. Libertatii - Piata Francofoniei - dreapta, pe Calea 13 Septembrie - Piata Arsenalului - dreapta, pe str. Izvor - stanga, pe str. B.P. Hasdeu - dreapta, pe Splaiul Independentei - dreapta, pe Bd. Libertatii - stanga, pe Bd. Natiunile Unite - dreapta, pe Splaiul Independentei - Piata Unirii - dreapta, catre Bd. Unirii - stanga, pe langa Fantana Mare - stanga, prin fata Unirea Shopping Center - stanga, pe str. Halelor - Splaiul Independentei - dreapta, pe Calea Victoriei - dreapta, pe Bd. Dacia, pana la intersectia cu str. H. Coanda - intoarcere catre Calea Victoriei - dreapta, catre Piata Victoriei - la intersectia cu str. Sevastopol, intoarcere pe Calea Victoriei - dreapta, pe str. Stirbei Voda - stanga, pe str. Ion Campineanu - dreapta, pe Calea Victoriei - dreapta, pe Splaiul Independentei - Piata Operei - dreapta, pe Bd. Regina Elisabeta - la Cercul Militar National, intoarcere pe Bd. Regina Elisabeta - Piata Operei - Splaiul Independentei - Pod Eroilor - trecere pe celalalt sens al Splaiului Independentei - Pod Izvor - dreapta, pe Bd. Libertatii - dreapta, pe Calea 13 Septembrie - Piata Arsenalului - stanga, catre Sos. Panduri - dreapta, pe Sos. Panduri - la intersectia cu str. Prof. Dr. Francisc Iosif Rainer, intoarcere pe celalalt sens al Sos. Panduri - la intersectia cu Calea 13 Septembrie, continuare pe Bd. Tudor Vladimirescu - la intersectia cu Calea Rahovei, intoarcere pe celalalt sens al Bd. Tudor Vladimirescu - dreapta pe Calea 13 Septembrie - Piata Francofoniei - dreapta pe Bd. Libertatii - la Piata Regina Maria, intoarcere pe Bd. Libertatii - Piata Constitutiei - dreapta, pe Bd. Unirii - Piata Unirii - Piata Alba Iulia - dreapta, pe Bd. Burebista - la intersectia cu Str. Popa Stoica Farcas, intoarcere pe Bd. Burebista - Piata Alba Iulia - dreapta, pe Bd. Decebal - Piata Muncii - Bd. Basarabia - la intersectia cu Bd. Chisinau, intoarcere pe Bd. Basarabia - dreapta, in parcul Arenei Nationale - tur exterior Arena Nationala - la iesirea din parc, dreapta, pe Bd. Basarabia - Piata Alba Iulia - Piata Unirii - dreapta, prin fata Unirea Shopping Center - stanga, pe str. Halelor - Splaiul Independentei, pana la Piata Operei - la Piata Operei, intoarcere pe celalalt sens al Splaiului Independentei - dreapta, pe Bd. Libertatii - Sosire in Piata Constitutiei.

Pe scurt, cu acest traseu, Bucurestiul a aratat celor circa 10.000 de participanti din 55 de tari, ce are mai interesant: Calea Victoriei, Ateneul Roman, Biblioteca Central Universitara, Biserica Kretzulescu Casa Poporului, bd. Elisabeta cu Parcul Cismigiu si cladirea Primariei Capitalei, Opera Nationala Bucuresti, Stadionul National, bulevardul Unirii.