Primaria Capitalei va plati circa 70 milioane de lei din datoria de peste 3 miliarde de lei pe care RADET o are catre ELCEN, a anuntat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, in urma intalnirii de lucru de miercuri cu Ministrul Energiei, Victor Grigorescu si cu managementul ELCEN. Cele 70 de milioane lei reprezinta restanta pe care municipalitatea o are catre RADET pentru plata subventiei la energie termica pe ultimele 6 luni, potrivit primarului general.

Gabriela Firea, in studioul HotNewsFoto: Hotnews

Municipalitate plateste cele 70 de milioane de lei pentru a putea aloca RADET 3,5 milioane de euro pentru efectuarea unor reparatii la retea, reparatii necesare pentru ca regia sa poata asigura furnizarea caldurii in iarna 2016-2017.De cateva luni ELCEN a blocat in proportie de 100% conturile RADET pentru neplata datoriei de peste 3 miliarde lei, regia avand permisiunea sa faca doar plata salariilor si interventia la avarii, insa nu se pot face investitii, toti banii fiind trasi de ELCEN. Fara intelegerea de azi, daca ea va fi respectata, RADET nu putea folosi cele 3,5 milioane euro ce vor fi alocate de municipalitate pentru investitii, banii fiind luati de ELCEN.

"La rugamintea noastra expresa, cu privire la cele 3,5 milioane de euro pe care le vom aloca RADET pentru reparatii urgente in vederea pregatirii pentru sezonul rece (aceea ca suma sa nu fie trecuta in contul datoriilor) - rugamintea din partea Ministerului a fost suplimentarea acestei sume cu datoria cea mai presanta si anume plata subvenitiei restante pe ultimele 6 luni catre Elcen, in jur de 70 de milioane de lei. Am agreat acest mod de lucru si vom esalona plata acestei datorii, mai ales ca banii exista, asa cum am fost informata de Directia economica din cadrul Primariei”, a declarat Gabriela Firea, potrivit unui comunicat emis de Primaria Capitalei.

Aceasta a mai anuntat ca s-a decis demararea unui program comun de lucru, care sa beneficieze atat de sprijinul Ministerului Energiei, cat si de cel al ELCEN. Astfel, s-a stabilit ca reviziile ELCEN sa includa si un program de reparatii in reteaua de distributie a RADET, pentru a eficientiza timpul alocat acestora si pentru a reduce disconfortul cetatenilor.

"Astăzi am avut o discuţie pragmatică, axată pe soluţii concrete. Am pornit de la două idei, respectiv că avem câteva lucruri de făcut pentru perioada următoare prin stabilirea unui grafic de lucrări şi reparaţii care trebuie executate pe perioada verii pentru a ne pregăti pentru sezonul rece, prin stabilirea unui grafic care să asigure că aceste lucruri sunt făcute în comun şi că au impact minim asupra consumatorului final", a spus Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, citat de Agerpres.

La randul sau, directorul ELCEN a declarat ca in perioada imediat urmatoare la nivelul ELCEN se va constitui un grup de lucru care va realiza un calendar al reparatiilor atat pentru ELCEN, cat si pentru RADET, grup de lucru care va reprezenta dupa aceea dispeceratul unitar RADET-ELCEN care sa functioneze pe perioada sezonului rece.