Calatorii sunt descurajati de calitatea serviciilor RATB, nu de pret, a declarat Nicusor Dan, liderul USB referitor la propunerea Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, ca transportul cu RATB sa fie gratuit. Nicusor Dan o acuza pe Firea ca face promisiuni populiste, marca Sorin Oprescu, iar subventionarea integrala a pretului calatoriei nu va face decat sa inrautateasca situatia RATB si calitatea acestui serviciu public, in detrimentul pasagerilor.

Autobuz RATBFoto: RATB

" Gabriela Firea, noul primar general al Capitalei, isi incepe mandatul cu o promisiune populista, marca Sorin Oprescu, fara suport in realitatea de zi cu zi si fara argumente economice. Masura gratuitatii pentru transportul public de suprafata este inca o dovada ca Gabriela Firea nu cunoaste nevoile reale ale cetatenilor din Bucuresti. Motivul pentru care numarul pasagerilor a scazut in intervalul 2009-2013 de la 788 de milioane la 725 milioane nu este din cauza pretului calatoriei, de 1,3 lei. Calatorii sunt descurajati de calitatea scazuta a serviciilor oferite de RATB: parc auto insuficient,autobuze si tramvaie uzate, depasite din punct de vedere tehnologic, murdare si de multe ori fara aer conditionat sau incalzire, lipsa de coordonare a traseelor de autobuz si tramvai si de integrare a transportului de suprafata cu cel subteran, blocajele in trafic, statii fara adapost si nesemnalizate, lipsa unui sistem de informare al pasagerilor in timp real", spune Nicusor Dan.

Acesta spune ca solutiile de revitalizare a RATB constau intr-o abordare profesionista a transportului public din Bucuresti.

"Prioritatile administratiei trebuie sa fie eficientizarea structurii de conducere a RATB, transformarea RATB din regie autonoma in societate comerciala conform Regulamentului CE 1370/2007 al Parlamentului European si al Consiliului - fara de care nu poate sa acceseze fonduri nerambursabile din Programul Operational Regional 2014-2020 pentru innoirea materialului rulant- introducerea culoarelor unice pentru transportul in comun, prioritizarea transportului in comun in intersectii", spune Nicusor Dan.