Locuitorii zonelor Colentina si Pantelimon din Sectorul 2 al Capitalei au ramas de miercuri fara apa calda din cauza din cauza reviziei la CET Sud si fiindca RADET nu mai are banii necesari pentru efectuarea reparatiilor si reviziilor la reteaua de transport si distributie, anunta RADET.

CET Sud - BucurestiFoto: AGERPRES

"Situatia opririi furnizarii apei calde intervine dupa ce, in cursul saptamanii trecute, ELCEN a oprit functionarea CET Sud pentru efectuarea lucrarilor anuale de revizie. Alimentarea consumatorilor deserviti de catre aceasta centrala, respectiv locuitorii sectoarelor 2, 3 si 4, a fost preluata prin manevre in sistem, de CET Vest si CET Progresu. Dintre cele 3 sectoare afectate de oprirea CET SUD, sectorul 2 este cel mai afectat, pentru ca nu exista capacitatea de acoperire a consumatorilor din aceasta zona. Ambele centrale sunt situate la distante mari fata de Sectorul 2 si, in acest sens s-a dispus oprirea unui numar de 75 de puncte termice. In cazul in care nu s-ar fi luat aceasta decizie, pe teava de apa calda, cetatenii ar fi primit apa rece", potrivit unui comunicat RADET.

"Sunt peste doua luni de cand anuntam public care vor fi efectele luarii de catre ELCEN a deciziei de impunere a popririi de 100% pe conturile regiei. Acest lucru a dus la imposibilitatea efectuarii lucrarilor de reparatii si revizii anuale a retelelor administrate de regia autonom", a declarat directorul directiei Producere si Exploatare RADET, Virgil Untea.

"Ne cerem scuze consumatorilor din zonele afectate pentru disconfortul creat si ii asiguram ca RADET face eforturi sustinute pentru reluarea imediata a furnizarii apei calde catre bucuresteni. Semnalam ca aceasta situatie se poate repeta oricand si in alte zone ale Bucurestiului", a mai spus Virgil Untea.

UPDATE 1: Reprezentantii ELCEN spun ca asigura furnizarea agentului termic in conditii normale si nu este vina lor pentru ca bucurestenii au ramas fara apa calda

"Oprirea celor 75 de puncte termice ale RADET Bucuresti din sectorul 2 al Capitalei a fost una voluntara, fara sa existe o avarie in sistem care sa determine acest lucru. Asa cum ELCEN a mai anuntat si subliniat, in nenumarate randuri, avem capacitatea sa asiguram orice comanda a RADET, in parametrii comandati de regie (temperatura, debit si presiune). Precum am mai mentionat si-n comunicarile anterioare, revizia centralei Bucuresti Sud face parte din programul anual de revizii, program stabilit de comun acord cu RADET, inca din luna ianuarie a acestui an si gandit astfel incat consumatorii din Capitala sa nu fie afectati si sa nu existe intreruperi ale furnizarii apei calde. Desi centrala Bucuresti Sud (CET Sud), centrala apartinand ELCEN, a fost oprita pentru revizie, transferul catre CET Progresu nu are de ce sa afecteze locuitorii bucuresteni racordati la sistemul centralizat de incalzire, deoarece Bucure sti Progresu are capacitatea de a asigura apa calda pentru populatia sectoarelor 2, 3 si 4 din Capitala. Starea de degradare a retelelor de distributie ale RADET Bucuresti nu este culpa ELCEN si ne delimitam de orice acuzatii facute de reprezentantii regiei in acest sens", se arata intr-un comunicat ELCEN.

ELCEN considera ca aceasta este o incercare de a pune presiune pe Consiliul de Administratie al ELCEN pentru ridicarea popririi de pe conturile RADET.

UPDATE 2 Primarul general ales al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat ca doua cartiere mari din Bucuresti au ramas fara apa calda din cauza ca doua CET-uri mari au fost inchise pentru revizie in acelasi timp, respectiv CET Sud si CET Grozavesti. Aceasta a cerut ELCEN sa faca revizia la un singur CET si sa ridice poprirea de pe conturile RADET astfel incat regia sa poata face reparatiile necesare la retea.

Datorii RADET

RADET este pragul falimentului, din cauza datoriilor uriase catre ELECN, producatorul de energie termic (circa 3,2 miliarde lei), a pierderilor uriase pe retea si a managementului defectuos.

Cu conturile blocate in proportie de 100% timp de mai multe luni in ultimul an, pentru plata datoriilor catre ELCEN pentru care exista titlu executoriu, RADET nu a putut face nici macar lucrarile urgente de reparatie. Asa se faca ca iarna trecuta au ramas fara caldura si apa calda timp de mai multe zile cartierele Militari, Rahova, Aviatiei.

In 2013, Guvernul a aprobat prin memorandum fuziunea RADET cu ELCEN, pentru stingerea datoriilor, insa acest lucru nu s-a concretizat. Regia are nevoie urgent de reforma pentru evitarea colapsului.