ANALIZA Ce solutii au candidatii la Primaria Capitalei pentru salvarea RADET - raman sau nu raman bucurestenii fara apa calda si caldura

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 27 mai 2016, 17:33 Actualitate | Administratie Locala


Electrocentrala Bucuresti
Foto: Agerpres
RADET este pragul falimentului, din cauza datoriilor uriase catre ELECN, producatorul de energie termic (circa 3,2 miliarde lei), a pierderilor uriase pe retea si a managementului defectuos. Ce solutii au principalii candidati la primarie, Gabriela Firea, Nicusor Dan, Catalin Predoiu si Robert Turcescu? Candidatii vin cu solutii variate - de la debransarea de la ELCEN si crearea unei noi retele de centrale de cartier, pana la continuarea situatiei actuale si modernizarea retelei de distributie pe fonduri europene - insa majoritatea sunt superficiale si nu se specifica de unde se vor gasi banii implementarii lor.

Cu conturile blocate in proportie de 100% timp de mai multe luni in ultimul an, pentru plata datoriilor catre ELCEN pentru care exista titlu executoriu, RADET nu a putut face nici macar lucrarile urgente de reparatie. Asa se faca ca iarna trecuta au ramas fara caldura si apa calda timp de mai multe zile cartierele Militari, Rahova, Aviatiei.

In 2013, Guvernul a aprobat prin memorandum fuziunea RADET cu ELCEN, pentru stingerea datoriilor, insa acest lucru nu s-a concretizat. Regia are nevoie urgent de reforma pentru evitarea colapsului.
Ce propun candidatii la Primaria Capitalei pentru redresarea RADET?

Gabriela Firea (PSD)

"Trebuie  ca  pretul  energiei  termice  la  consumator sa fie mentinut la acelasi nivel, in  conditiile imbunatatirii substantiale a calitatii furnizarii. Solutia  pleaca  de  la  regandirea  eficienta a intregului sistem centralizat de alimentare cu energie termica in baza strategiei de gestionare integrata si eficienta a energiei", spune Gabriela Firea in programul sau.


In principal, pentru redresarea RADET, Gabriela Firea propune incurajarea si sprijinirea de noi centrale de producere a energiei termice, in zonele in care acum nu sunt (Colentina, Doamna Ghica, Titan, Pantelimon,
Aviatiei), astfel incat sa nu mai transporti agentul termic dintr-o parte in alta a orasului. Asta se traduce in costuri mai mici de transport, ceea ce ar duce la scaderea cu pana a 50 lei a pretului la gigacalorie.

In plus, Firea vrea modernizarea retelei de distributie a RADEt cu fonduri europene si redimensionarea acestea, consumatorii industriali disparand din Bucuresti in ultimii 20 de ani.

 "Aceasta masura costa in jur de 350 milioane euro dar aduce o economie anuala la bugetul Primariei de cel putin 40 milioane euro prin diminuarea pierderilor acoperite prin subventie", explica Firea.

In plus, aceasta vrea un management profesionist, transparenta  si eficienta economia la RADET.

Concluzii

Gabriela Firea propune continuarea situatiei actuale, in care se cumpara energie termica de la ELCEN, insa doreste sa sprijine infiintarea unor noi centrale termice de cartier, pentru reducerea costurilor de distributie. In prezent, in zona de Nord si de Est a orasului nu sunt CET-uri, iar agentul termic este transportat de la Grozavesti, CET Sud, etc, deci costurile de distributie sunt foarte mari. In paralel se doreste redimensionarea retelei de distributie pe fonduri europene. In linii mari acesta este si strategia de eficientizare a regiei si reformare a sistemului centralizat de incalzire prezentata de conducerea RADET in luna aprilie.

Gabriela Firea nu spune daca aceste centrale noi vor fi facute de municipalitate sau de investitori privati, cum se va plati datoria RADET catre ELCEN - 3,2 miliarde lei si cum se vor accesa fondurile europene pentru modernizarea retelei daca regia nu se transforma in societate comerciala.

In ceea ce priveste pretul gigacaloriei, Firea vrea mentinerea lui la acelasi nivel, iar dupa realizarea acestor investitii va scadea cu 50 de lei. Aceasta nu spune ce se intampla cu subventia pe care municipalitatea o da anual catre RADEt pentru a subventiona jumatate din pretul gigacaloriei, daca pentru mentinerea pretului la consumator va creste subventia si daca municipalitatea isi poate permite acest lucru. Reamintim ca in fiecare an municipalitatea plateste pentru subventia la RADET si la RATB circa 30% din bugetul primariei, iar acest lucru se rasfrange serios asupra investitiilor, adica in loc sa facem proiecte de care orasul are nevoie pentru a se dezvolta, banii sunt ingropati intr-o gaura neagra.Nicusor Dan (USB)

"Solutia producerii si distributiei enegiei termice este inlocuirea integrala a retelei de productie a caldurii cu centrale mici, amplasate in actualele puncte termice, care sa deserveasca un numar de 10-20 blocuri de locuinte. Costul de productie al gigacaloriei va fi de 135 lei, iar pretul de productie + distributie de 170 lei. Astfel bugetul total pentru incalzire pentru bucuresteni si primarie va fi de 150 milioane euro in loc de 300 milioane euro. Costul de realizare al proiectului este de 1 miliard euro, din care 180 milioane euro bani europeni. Proiectul poate fi realizat in 6 ani", spune Nicusor Dan in programul sau.

Pe termen lung, Primaria isi propune isi propune sa descentralizeze reteaua de energie termica astfel incat fiecare sector/cartier in parte sa aiba propriul sistem de termoficare. Acest proiect necesita adaptari din punct de vedere tehnic, intrucat nu exista o suprapunere perfecta intre ariile deservite de centrale si ariile acoperite de primarii; acum, o centrala deserveste o zona sau o retea situata in unu, doua, chiar trei sectoare, sau un sector este deservit de una sau doua centrale, mai spune Nicusor Dan.

"Nu mai cumparam de la ELCEN, producem noi in cogenerare, energie electrica si termica. Costurile in acest moment sunt 300 milioane de euro pe an. Asta este pretul caldurii pe care noi toti il platim la ELCEN din care primaria plateste 150 milioane de euro, iar populatia 150 milioane. Un sistem nou face ca acest cost sa fie redus la jumatate, deci 150 milioane euro. Automat nu mai este nevoie de subventie. Acesta este pe scurt proiectul", spune acesta.

In plus, nu se spune ce se poate face pe termen scurt ca bucurestenii sa nu ramana fara caldura.


Concluzii

Nicusor Dan propune o solutie radicala, debransarea de la ELCEN, iar municipalitatea sa isi faca propria retea de centrale termice si sa faca de la 0 un nou sistem de distributie. Acesta spune ca proiectul se poate realiza in 6 ani, iar dupa implementare costul de productie al gigacaloriei va fi de 135 lei, iar pretul de productie + distributie de 170 lei. Astfel bugetul total pentru incalzire pentru bucuresteni si primarie va fi de 150 milioane euro in loc de 300 milioane euro. Costul de realizare al proiectului este de 1 miliard euro, din care 180 milioane euro bani europeni.

Nicusor Dan nu explica insa de unde va face Primaria rost de 800 milioane de euro, chiar si in varianta optimista in care se vor obtine fonduri europene de 180 milioane de euro. Este o suma extraordinar de mare. O solutie ar fi imprumutul, municipalitatea avand in prezent un grad de indatorare de circa 11% din 30% posibil. Primaria a vrut sa imprumute 800 milioane euro in timpul mandatului primarului Oprescu, insa nu a gasit pe cineva in acest sens si pana la urma a emis obligatiuni. In acest timp, primaria trebuie sa plateasca si datoria de 3, 2 miliarde lei, nu se stie cu ce bani, in conditiile in care bugetul primariei capitalei pe un an este de 4 miliarde lei.

In plus, nu se spune ce se va intampla in acesti 6 ani pana este gata noul sistem fiindca este limpede ca nu se mai poate continua asa, RADET avand conturile blocate de ELECEN pentru recuperarea datoriei de aproape un an, in proportie de 100%, nemafiind bani pentru reparatii, iar RADET spune ca este o chestiune de luni pana sistemul va colapsa.

O alta discutie este legata de plata subventie, circa 500 milioane lei in fiecare an, nu se spune daca in cei 6 ani se va continua asa, sau se va renunta la plata subventiei, ceea ce inseamna ca pretul gigacaloriei la populatie se va dubla.

In plus, nu se spune ce se poate face pe termen scurt ca bucurestenii sa nu ramana fara caldura.
Catalin Predoiu (PNL)


Ce propune Predoiu pentru rezolvarea situatiei dezastruase in care se afla RADET:

- Asigurarea pentru RADET a unui capital de lucru gestionat transparent care sa permita efectuarea  reparatiilor  urgente  si  achitarea  la  timp  catre  ELCEN  a  datoriilor  pentru  perioada  de 
furnizare de energie curenta;

- Elaborarea unei strategii energetice care sa identifice necesarul curent de energie termica si care sa permita dimensionarea in consecinta a capacitatilor de productie si stabilirea unui plan
de modernizare a acestora, pentru a avea eficienta economica;

- Atragerea de fonduri europene pentru finantarea modernizarii capacitatilor de productie ale ELCEN si pentru reabilitarea retelei RADET.

- Reabilitatea retelei RADET, utilizand pe cat posibil tehnologii de reparatie care sa nu pres-puna decopertarea conductelor (ex.: repararea conductelor prin camasuire interioara);

- Modernizarea capacitatilor de productie ale ELCEN, redimensionate, conform cererii actuale;

Concluzii

Catalin Predoiu propune rezolvarea problemei in mod etapizat. Prima data vrea ca municipalitatea sa dea bani pentru reparatiile urganete si sa achite la timp datoriile catre ELECEN pentru perioada de furnizare de energie curenta. In conditiile in care conturile RADET sunt blocate in proportie de 100% de catre ELCEN, acest lucru este mai greu de realizat, in plus toti banii dati de primariei catre RADET sunt luati de ELCEN in contul penalitatilor si a datoriei istorice, deci regia nu face decat sa rostogoleasca facturile, iar penalitatile sa creasca. Predoiu spera ca va obtine sprijinul Guvernului, insa pana acum executivul nu s-a aratat deloc dornic sa rezolve situatia, verdictul fiind ca ELECN nu poate trece la municipalitate si fuziona cu RADET, pentru stingerea datoriilor.

Apoi, Predoiu vrea o strategie care sa stabileasca exact situatia si planul de reabilitare. O astfel de strategie a fost facuta deja de RADET si urmeaza sa fie supusa aprobarii CGMB, iar alte studii asemjanatoare au mai fost facute. Ramane sa se aleaga unul si sa fie pus in practica.

Pe baza acestei strategii ar urma sa se acceseze fonduri europene pentru reabilitarea retelei. Regia trebuie insa transformata in societate comerciala si nu se stie ce se va intampla cu datoria de 3,2 miliarde.

O alta discutie este legata de plata subventie, circa 500 milioane lei in fiecare an, nu se spune daca se va continua asa, sau se va renunta la plata subventiei, ceea ce inseamna ca pretul gigacaloriei la populatie se va dubla. In plus nu sunt date despre evolutia pretului in scenariul prezentat de Catalin Predoiu.


Robert Turcescu (PMP)


Ce propune Turcescu pentru rezolvarea situatiei dezastruase in care se afla RADET:

- Revizuirea si aprobarea Strategiei Energetice a Bucurestiului si elaborarea Master Planului pentru sistemul de termoficare al Municipiului Bucuresti (SF+PT);

- Transformarea RADET in societate comerciala si realizarea programului prioritar de modernizare a infrastructurii destinata serviciului public de alimentare cu energie termica;

- Extinderea programului de contorizare a vanzarii de energie termica la consumatorii casnici;

- Continuarea procesului de modernizare a retelelor de transport a agentului termic cu finantare din programul POIM;

- O noua politica de acordare a subventiei catre abonatii casnici ai RADET, diferentiat in functie de venitul mediu pe cap de familie al beneficiarilor;
   
- Extinderea retelelor de gaze naturale in zonele deficitare ale Capitalei si stimularea conectarii la sistemul de alimentare cu gaze naturale a locuintelor individuale ce folosesc inca lemn (cca 10.000);
  
- Unificare cu ELCEN versus constructii de microcentrale termice de cartier;

- Continuarea programelor de reabilitare termica a cladirilor, cu extindere la locuintele individuale;ConcluziiSi Robert Turcescu propune rezolvarea problemei etapizat. Intai se doreste realizarea unei noi strategii energetice care sa stabileasca situatia actuala si ce trebuie facut, apoi transformarea RADET in societate comerciala pentru a se putea accesa fonduri europene pentru modernizarea retelei de distributie.

Turcescu nu s-a decis daca vrea sa unifice RADET cu ELCEN (lucru dovedit imposibil pana acum) sau sa se construiasca microcentrale termice de cartier. Nu se spune cine va face aceste microhidrocentrale, cat costa si de unde vor veni banii. In plus, in discursul lui Turcescu nu se mentioneaza nimic despre datoria de 3,2 miliarde lei catre ELCEN, cum se va plati aceasta, iar planurile acestuia nu par a tine cont de banii care trebuie platiti.
In plus, nu se spune ce se poate face pe termen scurt ca bucurestenii sa nu ramana fara caldura.

Totusi, Turcescu a fost cel ami curajos candidat si a descis discutia privind acordarea subventiei la incalzire in functie de venit. Acum primesc subventie la caldura si persoanele care castiga 3000 de euro pe luna, spre exemplu, nu doar cei defavorizati.

Acesta mai aduce in discutie programul de reabilitare termica si extinderea retelei de gaze, lucruri ce nu intra in atributiile Primariei Capitalei.Cateva cifre despre RADET

RADET, furnizorul de apa calda si caldura al bucurestenilor, are datorii de peste 3,2 miliarde lei catre ELCEN compania care produce agentul termic.  ELCEN detine impotriva Radet Bucuresti un titlu executoriu in valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de catre Tribunalul Bucuresti a ordonantei de plata solicitata de catre ELCEN.


In prezent RADET cumpara energia termica de la ELCEN (companie de stat), in proportie de 92, iar restul de la mici producatori. Pretul gigacaloriei este format din pretul de productie si pretul de transport/distributie.

Potrivit unor documente facute publice de municipalitate, circa 85% din reteaua de distributie si transport a RADET nu este modernizata, iar in 2013 s-au produs peste 4.000 de avarii. In sistemul de transport si distributie pierderile ajung pana la 30%.


RADET are 1000 km retea de transport, 3000 km retea de distributie si asigura 74% din necesarul de energie termica din Bucuresti. La RADET sunt racordate 8.600 de condominii, 566.000 apartamente si 1.230.000 persoane.

Conturile Regiei au fost blocate in proportie de 100% in ultimul an, iar regia nu a putut face interventii cheie pentru functionarea normala a sistemului. Din aceasta cauza bucurestenii din mai multe zone ale Capitalei au avut probleme cu apa si caldura in 2015-2016.

 In 2013, Guvernul a aprobat prin memorandum fuziunea RADET cu ELCEN, pentru stingerea datoriilor, insa acest lucru nu s-a concretizat. Regia are nevoie urgent de reforma pentru evitarea colapsului.


Cateva explicatii pentru situatia dezastruoasa in care a ajuns RADET, cu datorii de 3 miliarde de lei la ELCEN, o companie de stat:


 • Un Ordin al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie ingenuncheaza RADET

In acest moment, RADET are datorii de circa 3,2 miliarde de lei catre ELCEN - furnizorul de energie termica, motiv pentru care in ultimii doi ani conturile Regiei au fost poprite in mod constant de ELCEN. Astfel, RADET nu a putut sa mai faca deloc investitii si toate reparatiile necesare, fiind alocati in mare parte doar bani de salarii si pentru remedierea avariilor.

ELCEN furnizeaza energie termica catre RADET in baza unui contract semnat in 2009 si aprobat printr-un ordin emis de presedintele de la acea vreme al Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) Petru Lificiu (PDL). Contractul prevede ca RADET trebuie sa achite facturile catre ELCEN in termen de 15 zile. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca aceasta prevedere este cea care a generat acumularea acestei datorii uriase deoarece RADET are nevoie de 30-40 de zile pentru a colecta banii de la populatie, deci nu poate plati in 15 zile. Pe 30 decembrie 2013, presedintele ANRE, Emil Calota, a emis un ordin prin care a aprobat un nou contract cadru pentru vanzarea energiei termice intre ELCEN si RADET, insa termenul de 15 zile pentru plata facturilor a fost pastrat.

"ANRE a emis reglementari evident in defavoarea distribuitorului de energie termica RADET Bucuresti, favorizand in schimb producatorul de energie termica Electrocentrale Bucuresti SA... Lovitura mortala pe care ANRE a dat-o in favoarea producatorului este Ordinul 50 din 2009, al Presedintelui ANRE privind Contractul Cadru de Vanzare-Cumparare a Energiei Termice, care stipula ca ordinea platilor facturilor se face - mai intai in contul penalitatilor, si - abia in al doilea rand, in contul consumului curent si respectiv a datoriei principale", spunea Oprescu in iulie 2015.

Astfel, banii platiti de RADET catre ELCEN (ambele entitati economice cu actionar majoritar statul roman) s-au dus la plata penalitatilor, care tot cresteau, si nu la stingerea datoriei de baza.

In decembrie 2008, RADET avea la ELCEN o datorie de circa 1,4 miliarde lei, jumatate penalitati, jumatate facturi neplatite. In 2008, municipalitatea a cerut reesalonarea datoriei de baza - 743 milioane lei - pe 3 ani.  Mai erau si penalitatile de aproape 700 milioane lei, insa acolo trebuia facuta o discutie cu Ministerul de Finante pentru anularea lor. Oprescu a platit primele doua rate din batoria de baza, insa cea de-a treia, 259 milioane lei, nu s-a mai platit. Edilul a motivat ca ELCEN l-a pacalit si banii au fost dati pentru plata penalitatilor, nu pentru stingerea datoriei. In orice caz, "RADET Bucuresti impreuna cu Municipiul Bucuresti au platit in ultimii 10 ani aprox. 9,7 miliarde de lei, pentru un cost al agentului termic consumat de aprox. 8 miliarde de Lei, restul fiind numai penalitati. Iata cum RADET si Municipalitatea, desi au platit cu 1,7 miliarde de lei mai mult decat au consumat, inca mai au datorii de 3,8 miliarde. Jaf pe fata din banii bucurestenilor", a declarat Oprescu in vara acestui an.

Pentru recuperarea datoriei, in ultimii 2 ani, conturile RADET au fost poprite in mod constant de catre ELCEN in proportie de 50-100%, astfel ca regia nu a putut face investitii, ramanand bani foarte putini doar pentru reparatii.

Astfel, s-a ajuns in situatia ca in pragul iernii, RADET sa ramana cu zece mari avarii nerezolvate, ceea ce pune in pericol furnizarea caldurii in anumite cartiere.


 • Populismul primarului Oprescu

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET), care distribuie bucurestenilor apa calda si caldura, a ramas cu o gaura de circa 227 milioane lei (cifra actualizata in iunie 2015) din cauza faptului ca din 2011 pana in 2015 pretul energiei termice a crescut cu circa 23% (majorare aprobata de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru ELCEN - producatorul de energie termica), insa aceasta majorare nu a fost propusa de primarul Oprescu pentru aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti, deci nu a putut fi insusita si aplicata la populatie sau subventionata. In plus, o parte dintre consilierii generali s-au exprimat clar impotriva majorarii (grupul PSD).

Astfel ca RADET a cumparat energie scumpa de la ELCEN, dar a fost nevoita sa o vanda mult mai ieftin catre populatie, din cauza ca primarul Sorin Oprescu  nu si-a asumat sa propuna aceasta majorare. RADET sustine ca a cerut majorarea pretului la gigacalorie anul trecut, inainte de alegerile prezidentiale, insa cererea nu a fost aprobata.

"In prezent RADET practica tarifele aprobate in 2011, in timp ce furnizorii de energie termica, apa, gaze naturale au majorat anual preturile. ... In data de 21 martie 2014 RADET a depus la Primaria Capitalei o solicitare pentru majorarea preturilor. Solicitarea a fost respinsa in urma obtinerii unui aviz nefavorabil din partea Autoritatatii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (n.r. autoritate in subordinea Consiliului General al municipiului Bucuresti)", se arata in planul de administrare al RADET aprobat la inceputul anului 2015 de Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

 • Directorii RADET numiti politic

In ultimii ani, directorii RADET si consiliul de administratie al Regiei au fost schimbati imediat cum s-a schimbat majoritatea politica din Consiliul General al Municipiului Bucuresti si aliantele intre partide. Mai mult, desi legea prevede organizarea unui concurs, numirile se fac politic.  De exemplu, la inceputul acestui an, CGMB a numit direct noile consilii de administratie ale RADET si RATB, dar alesii locali  nu au facut numirile in urma unui concurs, asa cum prevede legea, ci politic. Asta in conditiile in care RADET si RATB sunt in pragul falimentului avand datorii de sute de milioane de lei.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs.

Noul CA l-a ales in functia de director general al Regiei pe Gabriel Tanase, fost consilier general, desi Agentia Nationala de Integritate sustine ca acesta nu are voie sa ocupe nici o functie publica timp de trei ani, pana in 2017. HotNews.ro a scris aici despre acest subiect.

Dupa ce scandalul a escaladat in presa, acesta a fost schimbat din functie, pe 21 septembrie 2015 fiind inlocuit de Valentin Vitalariu.

Intarzieri la plata subventiei si a ajutorului de incalzire de la Guvern

Oficialii RADET au reclamat tot timpul ca Primaria Capitalei a dat cu intarziere subventia aprobata la inceputul fiecarui an si ca aceasta este mai mica decat s-a solicitat. Anual municipalitatea da catre RADET circa 500 milioane lei pentru subventionarea intre pretul real al gicacaloriei si pretul platit de populatie, circa 50%.

Guvernul nu a mai dat din 2007 pana in 2011, cand s-a sistat de tot, subventia catre RADET - circa 700 milioane lei.


 • Fara investitii

Potrivit unor documente facute publice de municipalitate, circa 85% din reteaua de distributie si transport a RADET nu este modernizata, iar in 2013 s-au produs peste 4.000 de avarii. In sistemul de transport si distributie pierderile ajung pana la 30%.

Oficialii RADET au acuzat in vara lui 2015 Primaria Capitalei ca din 2012 nu a dat banii necesari pentru investitii.

"Lipsa fondurilor necesare pentru lucrarile de investitii din ultimii 4 ani a dus la sistarea acestora incepand cu finalul anului 2012. Modul in care s-a asigurat finantarea de la bugetul local pentru executia lucrarilor de investitii a fost evident necorespunzator si in neconcordanta cu solicitarile RADET Bucuresti. De exemplu, in 2011, RADET a cerut 256 milioane lei, s-au aprobat 55 milioane lei si s-au alocat 55 milioane lei. In 2013 s-au solicitat 216 milioane lei, s-au aprobat 15,3 milioane lei si s-au dat 11,9 milioane lei. In 2014 s-au cerut 198 milioane lei, s-au alocat 28 milioane lei si s-au platit 4,4 milioane lei", sustin reprezentantii RADET.Oprescu sustinea insa contrariul, ca s-au dat in ultimii 10 ani peste 300 de milioane de euro pentru investitii:

- Modernizare sistem transport, 113 milioane de lei (89 de km de retea termica primara)
- Modernizare sistem de distributie, 317 milioane de lei (24 de km retea termica secundara, 221 puncte termice compacte, inlocuire conducte in peste 100 de puncte termice)
- Automatizare puncte termice, 387 milioane de lei ( au fost modernizate 576 de puncte termice, iar aproape 500 au fost automatizate).
- Dispecerizarea sistemului centralizat de incalzire, 87 de milioane de lei
- Modernizare centrale termice de cvartal, 81 de milioane de lei (exemple: Centrala termica zonala Casa presei, 20 de centrale termice de cvartal)
- Contorizarea energiei termice la consumatorii casnici, 219 de milioane de lei.


Citeste mai multe despre   


2530 vizualizari

 • -2 (10 voturi)    
  realist (Vineri, 27 mai 2016, 17:47)

  bobyff [utilizator]

  pai ce sa mai, concluzia este ca turcescu si-a facut cel mai bine treaba.
  • 0 (0 voturi)    
   Folosirea pacurii in Bucuresti inseamna genocid (Sâmbătă, 28 mai 2016, 17:41)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui bobyff

   Transformarea RADET in societate comerciala va conduce la nevoia de profit negru, adica obtinut din folosirea pacurii in loc de gaz metan, intrucit pacura are un randament mai mare. Asa a procedat si ELCEN, arzind, sub diferite pretexte, pacura noaptea, la adapostul intunericului.

   Ori:
   - Arderea pacurii degaja clorura de vinil, cea care provoaca sarcoame, limfoame, leucemii si alte cancere. Mai ales in timpul noptii, cind organismul se regereaza.
   - care e costul suportat tot de societate pentru tratarea imbolnavirilor cauzate de poluarea cu pacura? Asta neluind in considerare cinismul crunt.
   - in Bucuresti, nu exista practic curenti de aer. La o viteza a vintului de 2km/ora, in cite ore va parasi Bucurestiul fumul produs in centrul orasului, de exemplu la CET Grozavesti?
   - inchiderea geamurilor noaptea nu face decit sa ajute acumularea fumului.

   Credeam ca am sa aud angajamente ferme ca nu se mai folosi ilegal pacura, dar interesele, inclusiv ale distribuitorilor, sunt mult mai mari decit pretul vietii noastre.
 • -1 (9 voturi)    
  pe naiba. (Vineri, 27 mai 2016, 17:56)

  hot news [utilizator]

  Solutia e desfiintarea radet,vanzarea la fier vechi a ce ramane dupa demolari,vanzarea terenurilor sau inchirierea lor si cu banii obtinuti se ofera fiecarui bucurestean care era client radet cate o centrala pe gaz :))
  • +3 (3 voturi)    
   sau nu (Vineri, 27 mai 2016, 19:35)

   valyfl [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   Misunica, unu la mana, cam tot ce iti inchipui ca are radet apartine de fapt primariei (terenuri, cladiri, conducte).
   Doi la mana, lasand la o parte costurile de instalare a centralelor de apartament (aprox 1 mld euro) nu o sa aprobe nimeni 600k cosuri de fum noi in capitala, ar fi un atentat la sanatatea bucurestenilor.

   Mai cauta solutii :)
  • +3 (3 voturi)    
   Comentatori cimpanzei! (Vineri, 27 mai 2016, 23:11)

   MafteiDan [anonim] i-a raspuns lui hot news

   Pai da, ca sa se bage toata poluarea de la cosurile de fum in capitala, daca acum CET-urile oricum o produc la marginea orasului centralizat. Ba cate maimute scriu pe-aici, sa dea dracii!
  • 0 (0 voturi)    
   la naiba.. (Sâmbătă, 28 mai 2016, 10:33)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui hot news

   pf..ce n-ati inteles din '' :)) '' de la sfarsitul comentariului meu de v-ati aprins asa ?
   Ce oameni dom'le...ce oameni ..
 • +1 (7 voturi)    
  Despre " morti " numai de bine ? (Vineri, 27 mai 2016, 18:00)

  Plagarus [utilizator]

  Radet + Elcen sunt in faliment,cu toata subventia platita din taxele si impozitele bucurestenilor
  Solutia lui Nicusor Dan este cea mai de bun simt.
  Prima etapa : RADET dupa alegeri ajunge in insolventa
 • -3 (11 voturi)    
  Atentie! Vin talibanii lui Nicusor (Vineri, 27 mai 2016, 18:03)

  Havel [utilizator]

  O sa ne spuna hipsterii cu mustata ca de fapt zeul lor, ciufulitul Nicusor, are programul cel mai bun si mai realist pentru RADET, si ca de fapt noi ceilalti, profanii, diletantii, nu am inteles cat de genial este academicianul inginer doctor de renume mondial Nicusor de la Fagaras.
 • +5 (7 voturi)    
  solutii la probleme imposibile (Vineri, 27 mai 2016, 18:17)

  pehash [utilizator]

  1. ELCEN e companie de stat. RADET e companie de stat. ELCEN incaseaza "penalitati" de la RADET, care este subventionata de bugetul de stat. motivul "penalitatilor"?... daca ELCEN are incasa toate datoriile, ce ar face cu banii?..

  2. pretul gigacaloriei este cel mai mic din Romania. practic, PMB neavand bani pentru aceste cheltuieli, toata tara subventioneaza caldura din Bucuresti. "subventia" nu este nici macar data celor care au cu adevarat nevoie, ci beneficiaza de ea tot orasul, inclusiv cei care au venituri de zeci de ori mai mari decat restul contribuabililor romani care pun bani la bugetul de stat din care se plateste aceasta subvenie.

  3. in Romania nu exista partide "de dreapta". motivul? nu exista electorat "de dreapta". la nivel declarativ este simplu sa dai din gura, dar cand sa trecem la fapte, nici un candidat nu are curajul sa spuna ca subventiile generalizate sunt o tampenie comunista si ar trebui eliminate. de ce nu o spun? pentru ca nu ar putea castiga alegerile - bucurestenii, cat toti romanii de altfel, au inca nostalgia comunismului. nici un politician nu va ajunge la putere cu solutii liberale...
  • -2 (6 voturi)    
   Raspunsuri posibile (Vineri, 27 mai 2016, 18:40)

   Havel [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Cum bine intelegi probabil, gaura de la ELCEN este acoperita din bugetul public, adica din banii platitorilor de taxe. Deci nu e deloc fictiva datoria, chiar daca e de la stat la stat. Daca ar fi platita, nu ar mai trebui statul sa imi bage mana in buzunar ca sa acopere gaura de la ELCEN.

   Este logic sa existe penalitatile....Daca tu trebuie sa imi dai 100 de euro dar nu mi-i dai azi, mi-i dai peste 10 ani, eu poate trebuie sa ma imprumut de la banca de 100 de euro, bani pt care platesc dobanda...
   • +2 (2 voturi)    
    posibile in alta tara (Vineri, 27 mai 2016, 22:24)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Havel

    ELCEN nu s-a imprumutat la nici o banca, dar i s-a permis sa amane plata taxelor catre buget. "penalitatile" sunt de 1 miliard de lei..

    practic se incurajeaza o situatie ridicola in care ai 3 buzunare si tot plimbi o hartie de 10 lei dintr-unul in altul incercand sa te pacalesti singur ca ai 30 de lei.

    cauza problemei a fost ca RADET a fost lasata sa functioneze pe minus. daca era o firma privata sau, mai bine, daca erau 10, se ajungea la un pret de echilibru pe piata si cine nu facea fata intra rapid in faliment. acum e prea tarziu sa mai repari ce nu a mers zeci de ani... pierderea exista si trebuie marcata.
    sunt 2 variante:
    1. guvernul poate sa aloce cele 3 miliarde, banii ajung la ELCEN, unde se platesc toate arieratele reale (salarii, taxe, etc) si ce le ramane se duce inapoi la guvern ca e institutie de stat si nu pastreaza profitul.
    2. bucurestenii conectati la RADET platesc cele 3 miliarde (~700.000 de locuinte inseamna in medie 600 ron/luna daca vor sa ajunga la zi pana in decembrie). dubios va fi ca "profitul" ELCEN, adica penalitatile alea de 1 miliard, vor ajunge tot la bugetul statului...
  • 0 (0 voturi)    
   ei (Vineri, 27 mai 2016, 19:19)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   na..uite ca unii au curaj :
   ''Totusi, Turcescu a fost cel ami curajos candidat si a descis discutia privind acordarea subventiei la incalzire in functie de venit''
   • +1 (1 vot)    
    curaj e mult spus.. (Sâmbătă, 28 mai 2016, 16:20)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    Turcescu nu e candidat real... stia de la inceput ca nu are nici o sansa sa castige, deci cel mai probabil l-au pus in cursa pentru notorietate si ca sa nu uite lumea ca exista un partid PMP... care momentan este zero pe plan politic.
  • 0 (0 voturi)    
   Cred ca ELCEN nu e total de stat (Sâmbătă, 28 mai 2016, 21:41)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Poate ma insel, dar la CET GROZAVESTI, parca avea actiuni si un turc. Iar directorul declara ca" tinta lui este profitul". Adica pe plaminii si pe banii nostri.
   • 0 (0 voturi)    
    cred ca... (Duminică, 29 mai 2016, 12:49)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    crezi sau stii? nu era mai simplu sa te informezi inainte sa scrii comentariul?
    http://www.zf.ro/wikizf/electrocentrale-bucuresti-s-a-8442518
 • -3 (9 voturi)    
  Despre RATB nimic? (Vineri, 27 mai 2016, 18:33)

  Alex864 [anonim]

  Care din ei are curajul sa taie gratuitatile celor 400.000 de pensionari din Bucuresti care plimba carutul cu ceapa de colo colo? Plus celelalte probleme : blatisti, mizerie, lipsa material rulant, automate bilete etc.
  • -1 (3 voturi)    
   hai ma (Vineri, 27 mai 2016, 19:24)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui Alex864

   de ce ar taia gratuitatile pentru pensionari ?ti se pare ca dorm in bani pensionarii romani ?
   sau pur si simplu tu nu datorezi nimic nimanui si te-ai nascut asa..intr-o tara facuta din pocnituri de degete si zane fermecate ?
   • +2 (4 voturi)    
    ei na (Sâmbătă, 28 mai 2016, 8:32)

    Alex864 [anonim] i-a raspuns lui hot news

    Sunt o gramada de salariati care au venituri mai mici decat media pensionarilor si totusi platesc, nici studentii si elevii nu au gratuit. In plus toti se inghesuie la 7 dimineata cu trocariciul in RATB ca sa cumpere ceapa mai ieftina cu 50 bani din Obomcand salariatii se duc la munca sa le plateasca lor pensiile, sa le limiteze pe intervale orare. RATB a ajuns in faliment pentru ca 400.000 pensionari au gratuit, de parca in timpul vietii au cotizat la fondul RATB, asta e populism si pomana electorala pentru masa de batrani care l-au votat pe Iliescu pentru un ulei si un zahar. Sa le dea 50% si gata !
   • +1 (1 vot)    
    d'aia.. (Sâmbătă, 28 mai 2016, 16:23)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui hot news

    nu exista "gratuitati"... banii aia trebuie sa fie platiti de cineva. cine plateste? amaratul de Dorel care munceste 40 de ore pe saptamana pentru salariul minim pe economie si are 2 copii? pai ar trebui sa fie exact pe dos - pensionarul care mananca din munca lui Dorel sa puna mana 1-2 ore /zi sa mai vopseasca un gard de gradinita in loc sa se plimbe cu autobuzul toata ziua si la 65 de ani sa ne consume tot bugetul de santate pe medicamente compensate pentru boli cauzate de sedentarism.
  • +1 (3 voturi)    
   3 pensionari mi-au dat minus (Vineri, 27 mai 2016, 20:10)

   Alex864 [anonim] i-a raspuns lui Alex864

   3 pensionari mi-au dat minus :)), v-ati spalat macar ?
   • -2 (2 voturi)    
    Pensionarii nu aduc pierderi (Sâmbătă, 28 mai 2016, 10:01)

    nick24 [utilizator] i-a raspuns lui Alex864

    Pt că nu se eliberează nicio legitimație gratuită, ca pt cei speciali care sunt f mulți.
    Da, ar trebui ca pensionarii sub o anumită pensie (800-1000 lei) să nu plătească pe baza talonului, iar cei peste să plătească. Dar nu se dă chestia asta, că se ating iar de cei speciali.
    • +2 (2 voturi)    
     Esti dezinformat amice (Sâmbătă, 28 mai 2016, 11:36)

     Alex864 [anonim] i-a raspuns lui nick24

     ANAF calculeaza TVA pentru subventiile tuturor pensionarilor aprox 400.000 pensionari.

     http://www.puterea.ro/social/directorul-ratb-vrea-sa-i-puna-pe-pensionari-sa-plateasca-pentru-calatoriile-cu-transportul-public-109571.html

     Si mai este lipsa de confort si de respect fata de cei care platesc.
    • +1 (1 vot)    
     totus, cine mai plateste?.. (Sâmbătă, 28 mai 2016, 16:25)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui nick24

     daca sub 1000 lei venit net nu mai plateste nimeni s-ar putea ca aia 30% care castiga peste 1000 de lei sa prefere mersul pe jos decat sa dea pe bilet de 3 ori mai mult decat face..
  • -1 (3 voturi)    
   Ceapa! (Vineri, 27 mai 2016, 21:46)

   john-doe [utilizator] i-a raspuns lui Alex864

   Parinti ai?
   • +3 (3 voturi)    
    am (Sâmbătă, 28 mai 2016, 8:33)

    Alex864 [anonim] i-a raspuns lui john-doe

    stai linistit, ca ei se spala si nu se plimba toata ziua cu RATB
 • +1 (1 vot)    
  De restructurare nimic? (Vineri, 27 mai 2016, 19:22)

  nick24 [utilizator]

  Radet și Elcen, înnprimul rând trebuie restructurate ACUM! Nu vi se pare ciudat că niște entități care merg pe pierdere au salariați de 2-3 ori mai mulți decât trebuie și cu salarii și chiar prime de 2-3 ori mai mari decât trebuie?
  Restul ar fi accesarea de fonduri europene pt modernizare și stoparea pierderilor, dar cel mai important lucru este izolarea termică a blocurilor, care ar reduce NECESARUL de gigacalorii cu 40-50%.
 • +1 (1 vot)    
  Deja au ramas fara caldura (Vineri, 27 mai 2016, 22:57)

  Alex S [utilizator]

  Daca sunt 3 nopti consecutive in octombrie in care temperatura scade sub 10 grade, automat Radet da drumu la caldura. S-a intamplat fix acelasi lucru in aprilie, da aparent in aprilie nu se pune. In concluzie noi am inghetat de frig in case.
 • +3 (5 voturi)    
  RADET e o fosta puscarie comunista de institutie (Vineri, 27 mai 2016, 23:13)

  MafteiDan [anonim]

  RADET este o fosta puscarie comunista de institutie prin care partidele aflate vremelnic la guvernare mulg banii de la bugetul statului. In RADET trebuie facut in primul rand un audit al personalului pentru ca institutia este plina de puscariabili si de sefuleti parveniti absolventi de subinginerie la seral la 40 de ani, facuti cu porcul si cu damigeana peste noapte. La RADET organigrama institutiei a fost confiscata de clanuri familiale care isi impart scaunele si banii ei cu rubedeniile lor si care fac legea in institutie cu mana de fier dupa principiul "Pai ori suntem golani, ori nu mai suntem?!". La RADET ar trebui sa ii salte mascatii cu garniturile de tren ca sa se mai poata face vreodata curatentie. Succes!
 • +4 (4 voturi)    
  Teatrul dramatic cu tenta vesela de mahala (Vineri, 27 mai 2016, 23:49)

  Wanheda [utilizator]

  Mai degraba dai foc la bani in casa la iarna....si te incalzesti decat sa-i trimiti la aia de la Radet.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică