Autoritatile au inceput ecologizarea Deltei Bucurestiului (fostul lac Vacaresti), dupa ce locul a stat timp de 20 de ani in paragina, fiind plin de gunoaie si distrus in mod sistematic de incendii si braconieri. Actiunea este desfasurata de Apele Romane, la solicitarea Ministerului Mediului, dupa ce recent zona a fost declarata parc natural. In paralel, ministerul va demara licitatia pentru servicii specializate de paza si monitorizare a ariei protejate, 24 de ore din 24.

Ecologizare Delta VacarestiFoto: Hotnews

"Actiunea a demarat in 23 mai 2016 si va dura cel putin pana la finalul saptamanii viitoare. In teren au fost mobilizate buldozere, excavatoare si camioane pentru inlaturarea tuturor cantitatilor de deseuri din constructii, depozitate ilegal in ultimii ani. Pana la aceasta ora a fost evacuat un volum de 100 mc de deseuri, adica circa 25% din cantitatea totala de deseuri din parcul natural. Totodata, cu ajutorul utilajelor terasiere si a basculantelor de mare tonaj s-a nivelat drumul de exploatare de pe coronamentul barajului de pamant. In plus, in cadrul actiunii vor fi montate blocuri din beton care sa limiteze accesul auto neautorizat", se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.

"In continuare o sa ne ocupam de transpunerea in realitate a administrarii acestei zone. Administrarea Parcului presupune o viziune pusa intr-un plan, prin care zona sa devina un reper natural pentru activitati de recreere, eco-turism, o adevarata platforma pentru apropierea omului de natura. O sa parcurgem intregul proces legal de organizare a unui apel pentru selectia viitorului administrator. Ne dorim sa raspunda apelului nostru institutiile, autoritatile publice locale, organizatiile neguvernamentale si comunitare, organizatiile internationale, care se pot asocia oricand in acest proiect unic in Romania", spune Cristiana Pasca-Palmer, ministrul

Reamintim ca, in data de 16 mai 2016, "Delta" Vacaresti a fost declarata prin Hotarare a Guvernului parc natural, instituindu-se astfel regimul de arie naturala protejata.

"Parcul natural Vacaresti se intinde pe o suprafata de 186 de hectare si este un exemplu evident al capacitatii naturii de a-si recastiga drepturile chiar in mijlocul celei mai mari aglomerari urbane din Romania. In Europa, singura astfel de zona umeda urbana este Wetland Centre din Londra, dar care acopera o suprafata mult mai mica, de aproximativ 40 de hectare. In ultimii 22 de ani, in Acumularea Vacaresti s-a format un ecosistem acvatic cu intinderi de mlastini, ochiuri de apa, stufaris, perdele de trestie si stuf. Remarcabil este ca aici au fost identificate specii din mai multe grupe: mamifere, pasari, reptile si amfibieni, fauna piscicola - peste 90 de specii", spun reprezentantii Ministerului Mediului.