
Trafic in Bucuresti
Context:
In 2014, Bucurestiul a fost orasul cu cele mai mari ambuteiaje din Europa, cu un indice de congestie de 41%, potrivit unui studiu realizat de TomTom Telematics. In 2015, Bucurestiul a fost al saselea oras din lume din punctul de vedere al blocajelor in trafic, fiind depasit doar de Mexico City, Bangkok, Istanbul, Rio de Janeiro si Moscova.
Bucurestenii stau blocati zeci de minute blocati in trafic pentru a ajunge la munca sau a-si duce copiii la scoala, transportul public nu este tentant - autobuze/tramvaie/troleibuze vechi, aglomerate, nu este integrat cu metroul, traseele nu corespund nevoilor - nu avem piste pentru biciclete, iar trotuarele sunt pline de masini.
Ce propun asadar candidatii?
- Gabriela Firea (PSD)
"Se va pune accent pe prioritizarea formelor sustenabile si alternative de circulatie. Un traseu cu prioritate pentru pietoni si biciclisti va crea o alternativa viabila pentru transport. Se propune configurarea unei retele integrate de circulatie pietonala si pentru biciclete intr-o zona larga a centrului, care sa reprezinte nu numai oportunitati de circulatie, ci si spatii publice de calitate", spune Gabriela Firea.
Candidata PSD propune benzi unice pentru RATB, o retea viabila de piste pentru biciclete, extinderea numarului de intersectii incluse in sistemul de management al traficului din Bucuresti (SMTB) si o colaborare cu programul global Waze Connected Citizens, care ofera autoritatilor informatii in timp real cu privire la trafic, gropi, accidente si ambuteiaje.
In ceea ce priveste transportul public, Gabriela Firea spune ca este necesar ca RATB sa fie transformata din regie autonoma in societate comerciala si un contract de delegare a gestiunii serviciului public de transport, contract prin care se vor stabili conditiile de prestare a serviciului si modul de acordare a compensatiei pentru diferenta de tarif aferenta gratuitatilor si reducerilor pentru transportul public.
"In baza unui audit, vor fi dimensionate corect subventiile acordate de municipalitate, pe baza costurilor de exploatare si a numarului real de beneficiari. Avand o incadrare exacta in parametri bugetari a activitatii, va fi asigurat parcul de autovehicule necesar pentru acoperirea integrala a nevoilor de transport public. Se va face o evaluare si redimensionare a tuturor traseelor, astfel incat sa se elimine redundantele si sa se asigure interconectarea traseelor de suprafata cu cele ale metroului. Dupa ce activitatea companiei de transport public va fi pusa pe baze economice sanatoase, va fi introdus biletul unic de calatorie, valabil atat pe mijloacele de transport de suprafata cat si pentru metrou. Biletul unic va putea fi achizitionat nu doar de la punctele clasice de vanzare a legitimatiilor de calatorie, ci si online. De asemenea, va exista si o versiune electronica a tichetului, pentru telefoanele mobile inteligente", se arata in programul Gabrielei Firea.
La capitolul parcari, Gabriela Firea propune urmatoarele:
- pentru parcarile publice de suprafata se va introduce sistemul de taxare automata, cu plata online sau prin sms. "Astfel, in afara optimizarii incasarilor, vom elimina si fenomenul parcagiilor ilegali. Posturile desfiintate prin disponibilizarea agentilor incasatori vor fi transferate la politia locala, pentru a se asigura un control eficient al parcarilor", spune Firea.
- demararea unui amplu program, impreuna cu primariile de sector, de amenajare si construire de locuri de parcare de resedinta, astfel incat sa fie descongestionate arterele de circulatie.
- continuarea proiectului care prevede amenajarea parcarilor de tip Park&Ride, amplasate la toate portile de intrare in oras, unde cei care fac naveta in Bucuresti sa-si poata lasa autoturismele pe timpul zilei, avand la dispozitie mijloace de transport in comun.
- va solicita comisiei de patrimoniu o situatie clara a tuturor terenurilor libere unde se pot construi parcari si se inventariaza zonele prioritare, unde constructia de parcari este urgenta pentru fluidizarea traficului. "In vara aceasta, vom cuprinde in rectificarea de buget sume pentru aceste parcari si vor fi organizate proceduri transparente de licitatii", spune Firea.
Firea spune ca in noua organigrama se va infiinta Departamentul de atragere si implementare de proiecte finantate din fonduri nerambursabile ce vor fi alocate pentru: reabilitarea strazi lor, extinderea SMTB, realizarea sistemului centralizat de evidenta si plata a parcarilor prin infiintarea unui Centru de control Parcaje, infiintarea de noi parcaje la intrarea in oras, corelarea acestora cu linii noi de RATB, extinderea culoarelor unice pentru transportul in comun, extinderea si construirea de piste pentru bicilcete si reabilitarea podurilor si pasajelor
Contractele cu firmele de asfaltare vor fi puse pe baze noi, astfel incat sa se asigure rezolvarea operativa a tuturor problemelor din carosabil, precum si reabillitarea periodica a tuturor arterelor administrate de municipalitate, cu incadrarea in tinte bugetare sustenabile, mai spune aceasta.
Concluzii:
Pe scurt, Gabriela Firea propune incurajarea transportului public prin benzi dedicate RATB si amenajarea unei retele de piste pentru biciclete, ca alternativa la transportul cu masina personala, extinderea sistemului de management al traficului. In plus, propune transformarea RATB in societate comerciala, iar subventia sa se dea in baza unui contract de delegare de gestiune intre Consiliul General si RATB, un lucru care ar mai clarifica putin situatia RATB. In plus, propune eficientizarea traseelor RATB si un sistem de bilete si abonamente atractiv pentru consumatori. La capitolul parcari, Firea propune amenajarea unor parcari park&ride la principalele intrari in oras, tot in sensul descurajarii traficului auto in oras, dar si amenajarea de parcari de resedinta in marile cartiere de blocuri.
Propunerile de descurajare a traficului auto si de incurajare a transportului in comun si transportului alternativ sunt in trend cu ceea ce se intampla in orasele civilizate din Europa, o reteta de succes pentru a imbunatati calitatea vietii si a decongestiona traficul . Din programul Gabrielei Firea lipsesc insa informatii despre proiectele de infrastructura importante pentru oras care trebuie continuate : Largirea strazii Fabrica de Glucoza, largirea strazii Prelungirea Ghencea, pasaje la intrarile in oras si la trecerile cu calea ferata, unde sunt congestii si nu se pot rezolva altfel, proiecte de infrastructura cu care Bucurestiul a ramas restanta.
In plus, nu se detaliaza ce investitii se vor face in modernizarea parcului auto RATB si de unde vor veni banii, cateva sute de milioane de euro, ce se intampla cu gratuitatile date pensionarilor si daca RATB poate supravietui fara majorarea biletelor. Nu se fac referiri la Planul Mobilitate Urbana Durabila, practic strategia de transport pentru Bucuresti si Ilfov si daca acest plan va fi respectat.
Gabriela Firea nu a spus nimic nici de strategia de parcare pentru zona centrala, daca va creste taxa de parcare pe zona centrala - masura luata de majoritatea oraselor aglomerate pentru a descuraja traficul in centrul orasului - si ce se intampla cu masinile parcate pe trotuar. In plus, lipseste un plan de corelare a transportului public din Bucuresti cu cel din Ilfov, vital pentru decongestionarea traficului deoarece foarte multi cetateni fac naveta intre Bucuresti si Ilfov.
- Nicusor Dan (USB)
- un parteneriat intre Primaria Capitalei si CNADNR, in care primaria sa contribuie cu bani, astfel incat in 3 ani sa se finalizeze lucrarile de extindere la doua benzi pe sens a soselei de centura si a podurilor peste aceasta la principalele iesiri din Bucuresti
- extinderea sistemului de management al traficului in tot Bucurestiul;
- reglementarea situatiei taximetriei din Bucuresti. Asigurarea unui cadru concurential corect prin eliminarea concurentei neloiale a taxiurilor neacreditate in Bucuresti, taxiurile pirat si activitatea de taximetrie nereglementata.
- retea de piste de biciclete care sa permita ajungerea in siguranta din orice punct al Bucurestiului in orice alt punct.
- accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusa.
- eliminarea tuturor obstacolelor montate in spatiul public cu nerespectarea Normativului 51/2012: bolarzi, panouri publicitare, chioscuri, etc
- benzi unice pentru autobuze si troleibuze; cresterea vitezei autobuzelor si troleibuzelor, orar afisat si respectat de catre acestea;
- metroul usor pe infrastructura CFR existenta - triplarea astfel a lungimii retelei de metrou;
Transport public:
- transport public cu orar fixat si respectat, care sa creeze o alternativa credibila la transportul cu autoturismul.
- corelarea prin sisteme GPS a transportului public de suprafata cu sistemul inteligent de management al traficului, astfel incat autobuzele, troleibuzele, tramvaiele sa aiba prioritate in intersectii,
- imbunatatirea flotei RATB prin accesarea fondurilor europene nerambursabile in valoare de 130 milioane euro. Frecventa transportului public de suprafata corelata cu necesitatea (mai multe autobuze, troleibuze, tramvaie la ore de varf)
- parteneriat intre RATB si Metrorex pentru un sistem unic de taxare pentru transportul public suprateran si subteran. Taxarea pe calatorie, intr-un interval de timp, indiferent de numarul mijloacelor de transport pe care calatorul le schimba. Sisteme electronice de plata pentru transportul public
- aplicatii on-line care sa permita urmarirea in timp real a transportului public si care sa permita optimizarea traseului de transport
- functionalizarea RATB pe principii de management.
Parcari:
- mari parcari gratuite la principalele intrari in oras, corelate cu transportul in comun, care sa incurajeze lasarea autoturismului si utilizarea transportului in comun.
- reglementarea provizorie a locurilor de parcare ad-hoc din cartierele de blocuri
- evidenta tuturor masinilor care parcheaza in cartierele rezidentiale, in corelatie cu persoanele care locuiesc in respectivele cartierele
- strategie de amenajare de noi locuri de parcare in functie de rezultatul analizei parcarilor din cartierele rezidentiale si a terenurilor proprietate a municipalitatii.
Concluzii
Nicusor Dan promite in linii mari dezvoltarea transportului public (modernizarea flotei RATB, benzi unice RATB, autobuzele sa aiba prioritate in intersectii), dezvoltarea unei retele functionale de piste pentru biciclete si parcari park&ride ca alternativa la transportul cu masina personala, o decizie corecta, pe care orase ca Viena, Copenhaga, Stockholm deja au luat-o. In plus, acesta vrea un parteneriat cu CNADNR pentru finalizarea lucrarilor la centura, si mai mult, Primaria Capitalei sa contribuie cu bani pentru lucrari. Desi Bucurestiul are nevoie foarte mare de o sosea de centura functionala, pentru a elimina traficul de tranzit, in conditiile in care municipalitatea nu are bani nici sa-si faca propriile lucrari de infrastructura, este greu de crezut ca va avea bani de dat pentru soseaua de centura. In plus, Nicusor Dan vrea extinderea sistemului de management al traficului, modernizarea RATB pe fonduri europene, avansand si cateva cifre in acest sens si amenajarea de parcari, un oras accesibil pentru persoanele cu mobilitate redusa si noi locuri de parcare, in functie de un necesar facut de Primarie.
Nicusor Dan a declarat in mai multe randuri ca este impotriva parcarii pe trotuar, insa in programul sau nu sunt trecute masuri concrete in acest sens. Din program mai lipsesc informatii despre proiectele de infrastructura importante pentru oras care trebuie continuate : Largirea strazii Fabrica de Glucoza, largirea strazii Prelungirea Ghencea, pasaje la intrarile in oras si la trecerile cu calea ferata, unde sunt congestii si nu se pot rezolva altfel, proiecte de infrastructura cu care Bucurestiul a ramas restanta. Nu se fac referiri la Planul Mobilitate Urbana Durabila, practic strategia de transport pentru Bucuresti si Ilfov si daca acest plan va fi respectat.
Nicusor Dan nu a spus nimic nici de strategia de parcare pentru zona centrala, daca va creste taxa de parcare pe zona centrala - masura luata de majoritatea oraselor aglomerate pentru a descuraja traficul in centrul orasului.
In plus, lipseste un plan de corelare a transportului public din Bucuresti cu cel din Ilfov, vital pentru decongestionarea traficului deoarece foarte multi cetateni fac naveta intre Bucuresti si Ilfov.
- Catalin Predoiu (PNL)
"Sistemul de management al traficului nu este suficient, e nevoie de masuri integrate care sa ne motiveze pe toti sa mai lasam masinile personale si sa ne bucuram de orasul nostru si de aerul (ce va fi!) curat. Masurile integrate vizeaza, in principal, dezvoltarea transportului in comun - pentru ca acesta sa acopere o arie mai larga si sa aiba o buna acoperire si frecventa - si colaborarea cu autoritatile locale din jurul Bucurestiului, pentru a avea o viziune comuna de dezvoltare. Solutia noastra (aplicata si in orasele vest-europene cu succes) se bazeaza pe dezvoltarea transportului public eficient si atractiv in vederea micsorarii numarului de masini din trafic si asigurarea unei mai bune fluente", spune Predoiu.
Concret, acesta propune:
- reformarea transportului in comun are ca elemente centrale regandirea si operationalizarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti (ATMB)* si reforma RATB.
- noduri intermodale in afara Bucurestiului dotate cu spatii generoase de parcare (park&ride) si extinderea metroului (in special de suprafata) pana la aceste parcari, pe punctele principale de acces in oras;
- sistem regional de e-tiketing, astfel incat cine plateste transportul in comun sa poata parca gratuit;
- sistem de transport in comun extins in localitatile cu caracter predominant rezidential din judetul Ilfov (catre nodurile intermodale).
- Metrorex si RATB se vor subordona unei entitati unice: Autoritatea de Transport Bucuresti- Ilfov;
- introducerea pe distante scurte, doar in cartierele (in special cartiere de case) care nu sunt bine conectate la reteaua de metrou, de microbuze care sa asigure conexiunea rapida si
eficienta economic cu reteaua de metrou/RATB, prin acordarea de licente operatorilor privati interesati.
- culoare speciale dedicate biciclistilor, delimitate clar, alternand acesta abordare cu solutii care sa nu necesite infrastructura dedicata (vezi Londra, Amsterdam) si bike-sharing;
- sistem inteligent de gestionare a parcarilor, cu o aplicatie care sa indice locurile libere de parcare din oras, pentru o mai buna fluidizare a traficului;
- acolo unde exista retele rectangulare de strazi, de tip caroiaj, situate intre doua artere principale, vom introduce pe strazile secundare/tertiare de sensuri unice alternative si vom delimita
spatii de parcare pe ambele parti ale strazilor, pentru a permite degrevarea arterelor principale;
- vom identifica terenuri unde sa se realizeze parcari, in marile cartiere ale Capitalei.
- realizarea soselei de centura cu cel putin doua benzi pe sens, in scopul mutarii traficului de tranzit in afara orasului. Realizarea de noduri rutiere denivelate la intersectiile soselei de centura cu autostrazile, drumurile nationale sau drumurile judetene;
- efectuarea de reparatii asupra arterelor rutiere (astuparea gropilor, rezolvarea denivelarilor, aducerea la nivel a canalelor) si a intersectiilor;
La capitolul proiecte de infrastructura, acesta vrea: modernizarea Soselei Iancului si Pantelimon, finalizarea Pasajului Ciurel, f inalizarea Pasajului Nicolae Grigorescu, largirea strazii Fabrica de Glucoza, largirea str. prelungirea Ghencea, aducerea metroului in Sectorul 5 prin construirea magistralei M7 Colentina ¬ Rahova, cuplarea acesteia cu Centrul Intermodal care se va construi la Magurele si strapungerea Strazii Brasov catre Prelungirea Ghencea, cu prelungire pana la Soseaua Alexandriei.
Concluzii
Catalin Predoiu are cel mai complet program pe partea de mobilitate. Candidatul PNL promite, in linii mari, dezvoltarea transportului public, dezvoltarea unei retele functionale de piste pentru biciclete si parcari park&ride ca alternativa la transportul cu masina personala. In plus, propune integrarea transportului din Bucuresti si Ilfov, bilet unic pentru transportul public si reforma RATB. Predoiu nu detaliaza insa ce inseamna reforma RATB si cu ce bani va moderniza flota regiei, aflata in prezent intr-o stare deplorabila. In paralel cu incurajarea transportului public si a celui alternativ, Predoiu vrea sa termine si proiectele de infrastructura incepute, unele vitale pentru dezvoltarea orasului. Acesta vrea sa faca parcari in cartierele de blocuri si pe strazile unde se poate face sens unic.
Predoiu nu a spus nimic nici de strategia de parcare pentru zona centrala, daca va creste taxa de parcare pe zona centrala - masura luata de majoritatea oraselor aglomerate pentru a descuraja traficul in centrul orasului. Acesta nu a spus nimic despre parcarea pe trotuar, daca o va interzice sau nu.
Candidatul PNL vorbeste si de finalizarea centurii si a unei noi magistrale de metrou in sectorul 5, insa Primaria Capitalei nu are nicio competenta in acest sens. Acesta vrea sa introduca microbuze in cartierele unde nu exista transport public, insa din experienta de pana acum, pe rutele Bucuresti Ilfov, acestea nu s-au dovedit o solutie buna. Predoiu face referire la Planul de Mobilitate Urbana Durabila, practic strategia de transport pentru Bucuresti si Ilfov, insa nu precizeaza clar daca proiectele propuse de strategie vor fi respectate.
- Robert Turcescu (PMP)
Directii principale de actiune, obiective si proiecte: prioritizare transport public si o noua harta a retelei de transport public a Capitalei; transport alternativ si ecologic; trafic prietenos; o noua lege a transportului public in Bucuresti si zona metropolitana.
Ce propune:
- Promovarea politicilor si a proiectelor de infrastructura in baza noului Master Plan General pentru Transport Urban - Bucuresti 2030; identificarea, proiectarea si executia de noi coridoare de transport (inchidere inel median, strapungeri si supralargiri) pentru preluarea cererii de transport crescute, in concordanta cu Planul de mobilitate urbana durabila 2016-2020;
- Promovarea strategiei de parcari in Municipiul Bucuresti, cu prioritate pe zona inelului principal de circulatie al orasului; parcari supraterane in cartiere si o noua reglementare privind numarul minim obligatoriu de locuri de parcare in subsolurile cladirilor nou construite in zona centrala;
- Continuarea implementarii proiectelor de gestionare a traficului si mobilitatii urbane (Master Plan General pentru Transport Urban si Planul de Mobilitate Urbana)
- Dezvoltare sisteme de parcari tip park&ride la intrarile in oras prin reteaua de autostrazi si DN, precum si la capetele liniilor magistrale de metrou;
- Obligativitatea asigurarii de catre persoanele fizice sau juridice a detinerii de locuri de parcare pentru autovehicule de transport marfa din parcul propriu;
- Eliberarea spatiului public (strada sau trotuar) de catre prestatorii de servicii de vulcanizare, spalatorii auto si efectuarea acestora in spatii proprii;
- Introducerea standardelor de cost in proiectele de infrastructura;
- Masuri si intreprinderea demersurilor necesare pentru finalizarea lucrarilor la actuala centura rutiera a Capitalei, precum si demararea implementarii proiectului Centurii de autostrazi a Capitalei;
- Finalizarea lucrarilor la cele sapte proiecte de infrastructura stradala aflate in diferite stadii de executie (modernizare infrastructura rutiera Piata Sudului; Penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - A1; strapungere b-dul Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu; supralargire Prelungirea Ghencea - Domnesti; punct intermodal de transport Piata Eroii Revolutiei; supralargirea strazii Fabrica de Glucoza; reabilitare sistem rutier si linie tramvai bd-ul Liviu Rebreanu)
- Extinderea procesului de intretinere multianuala a strazilor magistrale din Municipiul Bucuresti;
- Prioritizarea transportului public din Bucuresti ¬ integrarea transportului de suprafata cu cel subteran, o noua harta a transportului public in Capitala;
- Metroul, principal mijloc de transport public; sistem tarifar unic (modernizarea si extinderea celui existent), bilet unic pe intreaga retea de transport public a Municipiului Bucuresti;
- Masuri institutionale pentru revizuirea si imbunatatirea legii de infiintare a Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti (AMTB), in consens cu proiectul noii legi a transportului public local: AMTB ¬ institutie juridica autonoma, coordonator al activitatilor de dezvoltare, iar Metrorex si RATB, operatori de exploatare;
- Extinderea dezvoltarii retelei de metrou si a celorlalte sisteme de transport public, in conformitate cu planul de mobilitate urbana;
- Masuri si demersurile necesare pentru includerea centurii feroviare a Capitalei in sistemul de transport public;
- Reorganizarea RATB in societate comerciala conform legislatiei in vigoare si incheierea contractului de servicii publice conform Regulamentului UE nr. 1370/2007, intre autoritatea competenta si operatorii de transport public;
- RATB, producator de tramvaie - reabilitarea si modernizarea Uzinei de reparatii (URAC) a RATB si transformarea in fabrica de tramvaie (inclusiv componente), posibil furnizor pentru Romania si sud-estul Europei;
Innoirea parcului de material rulant din flota RATB;
- Benzi unice pentru transportul public de suprafata (autobuze si troleibuze);
- Promovarea progresiva a transportului de autobuze cu propulsie electrica;
- Promovarea formelor de transport alternativ in centrul orasului prin ameliorarea conexiunilor de transport in comun si crearea unei retele de strazi cu prioritate pentru biciclisti si pietoni care sa strabata centrul;
Concluzii:
Robert Turcescu propune respectarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) Bucuresti Ilfov care promoveaza transportul public si transportul alternativ in defavoarea transportului cu masina personala, plus parcari park&ride, astfel incat cei care fac naveta sa nu mai intre cu masina in oras. Concret, acesta vrea benzi unice pentru RATB, transformarea RATB in societate comerciala pentru a putea accesa fonduri europene, bilet unic pentru transportul public, tramvaiele sa fie produse in uzina RATB. In ceea ce priveste pistele de biciclete, acesta vrea o retea in principal in zona centrala. In paralel, acesta doreste continuarea marilor proiecte de infrastructura incepute de municipalitate, unele foarte importante pentru dezvoltarea orasului.
Turcescu vorbeste si de extinderea retelei de metrou, finalizarea lucrarilor la Soseaua de Centura si demersuri necesare pentru includerea centurii feroviare a Capitalei in sistemul de transport public, insa acestea nu tin de Primaria Capitalei.
Candidatul PMP nu a spus nimic de strategia de parcare pentru zona centrala, daca va creste taxa de parcare pe zona centrala - masura luata de majoritatea oraselor aglomerate pentru a descuraja traficul in centrul orasului. Acest lucru este insa trecut in PMUD.
In plus, lipseste un plan de corelare a transportului public din Bucuresti cu cel din Ilfov, vital pentru decongestionarea traficului deoarece foarte multi cetateni fac naveta intre Bucuresti si Ilfov.
In plus, acesta nu isi prezinta pozitia vizavi de parcarea pe trotuar si nu vorbeste despre integrarea transportului public intre Bucuresti si Ilfov.
Cateva date despre traficul din Bucuresti
Potrivit Indicelui anual de trafic 2016, realizat de TomTom Telematics, Bucurestiul este al saselea oras din lume din punctul de vedere al traficului aglomerat.
In Bucuresti, din cauza aglomeratiei, timpul de deplasare al soferilor este, in medie, cu 43% mai mare decat in conditiile unui trafic fluid. Analiza TomTom mai arata ca dimineata blocajele din traficul Capitalei sporesc durata deplasarilor cu 83%, iar seara, cu 87%. Cu alte cuvinte, un soferii pierde zilnic in medie in traficul bucurestean 51 de minute, iar anual, 196 de ore.
Indexul de trafic 2016 arata ca cele mai aglomerate orase din lume din punctul de vedere al circulatiei auto sunt Mexico City, Bangkok si Istanbul.
In capitala Mexicului, timpul suplimentar pierdut in blocajele de circulatie ajunge zilnic la 57 de minute (crestere cu 97% - dimineata, 94% - seara), iar anual, la 219 ore. In Bangkok, soferii pierd in fiecare zi, 61 de minute (+85% dimineata, + 114% seara), iar anual, 239 de ore. In Istanbul, blocajele sporesc zilnic durata deplasarilor cu 47 de minute (+62% dimineata, + 94% seara), iar anual, cu 178 de ore.
In Bucuresti sunt 1,2 milioane de masini si circa 47% dintre calatoriile zilnice se fac cu masina, 35% cu transportul public, 17% pietonal si doar 1% cu bicicleta, potrivit datelor din Planul Mobilitate Urbana Durabila.
Bucurestenii sunt cetatenii europeni cei mai nemultumiti de transportul public din orasul lor, doar 6% fiind satisfacuti de acesta, potrivit unui proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung Romania.
Cum am ajuns aici? In timp ce alte capitale europene au investit masiv in transportul public si transportul alternativ, in ultimii 8 ani, Primaria Capitalei a investit sume minuscule in RATB, autobuzele si tramvaiele sunt din ce in ce mai vechi si vin rar, nu s-au facut benzi unice si Bucurestiul nu are piste pentru biciclete. Singurele investitii au fost in drumuri si pasaje care la randul lor aduc mai mult trafic, daca il citam pe Jan Ghel, unul dintre cei mai mari designeri de orase din lume.
Nu trebuie sa demonizam pasajele sau drumurile. Bucurestiul inca nu este suficient dezvoltat la acest capitol. Avem nevoie de o sosea de centura viabila. Avem nevoie de mai multe inele de circulatie, ca sa evitam tranzitarea centrului. Avem nevoie sa largim anumite strazi (Fabrica de Glucoza, Prelungirea Ghencea, strapungerea Nicolae Grigorescu). Avem nevoie de pasaje in punctele de conflict, in special pe arterele pe unde se intra in oras, de exemplu, la intersectia Doamna Ghica cu Sos. Colentina, Sos, Colentina cu Fundeni si Andronache, la Piata Delfinului, la intersectiile cu calea ferata, insa tendinta din alte orase europene este descurajarea transportului cu masina personala.
Va amintiti de separatoarele cu stilpisori din plastic?
Se instaleaza si in 2 saptamani sunt amintiri sau doar urme a ceea ce au fost. ( bine , aici e in discutie si ghiolbanul din trafic ).
singura solutie este transportul public si pista de bicicleta adevarata. ( atentie , nu numai biciclete dar acum sunt disponibile o multime de dispozitive care sa te poarte in liniste si ecologic 10 km)
Pare SF dar un metrou suspendat sub care sa circule si masinile ar fi o solutie la indemana.
Restul discutiilor, parcari, sistem de semaforizare super inteligent , pasaje peste pasaje, sunt himere .
Desigur, asta trebuie cumplata cu existenta parcarilor gratuite in afara acestei zone centrale, cu un transport in comun foarte bun, si cu existenta cel putin a unei centuri (preferabil doua) in regim de autostrada.
Nicusor Dan are o idee interesanta cu utilizarea infrastructurii CFR existente pentru "metrou usor", dar cred ca nu realizeaza ca mare parte din solutie sta la ministerul transporturilor si comunele din Ilfov. Nici macar autorul articolului nu s-a prins ca asta este de fapt solutia pentru legatura Bucurest <> Ilfov.
Apoi, dl. Neicusor vrea sa faca o legatura care sa intre pe sub cladirea aeroportului!!! si sa colecteze sau sa lase pasagerii! Apoi trenul o ia la vale spre Bucuresti! Senzational cu DD!
Cea mai simpla solutie ar fi ridicarea unui nou aeroport, gandit de la inceput cu tot sistemul de transport si terminale noi, Otopeniul ramanad pentru intern, charter, cargo, etc.
de fapt esti pe langa subiect.. ND se refera la intreaga infrastructura de cale ferata din jurul orasului. merge in paralel cu soseaua de centura si intra in oras in 6-7 puncte.
poti, de exemplu, sa legi metroul de la obor cu calea ferata care ajunge de la Gara Obor pana in piata. de acolo iesi spre gara Pantelimon si ai deja o noua linie de metrou pentru care ai sapat doar cateva sute de metri. linia aia se poate intoarce catre gara Baneasa si ai legat Obor/Colentina de Pipera..
Duceti-va la Fagaras si dezvoltati orasul!
Daca nu scriai, puteam avea ceva consideratie. Altfel.... vai de capul tau!
Când nimic nu ai a spune,
Insirând cuvinte goale
Ce din coada au sa sune."
Macar un singur argument daca ai fi avut...
2. Megaparcari la toate intrarile in Bucuresti. Fiecare parcare sa aiba capacitatea de 500.000 masini. (cam 600ha pe parcare)
3. Masinile electrice nu platesc taxa.
4. Panouri fotovoltaice pe toate blocurile din care sa se faca statii in care incarcarea sa fie gratuita pentru masinile electrice
5. In jurul Bucurestiului din banii primariei instalarea de turbine eoliene iar energia electrica distribuita gratis in Bucuresti.
6. Interzicerea incalzirii cu gaz in Bucuresti si inchiderea RADET. Folosirea de pompe de caldura pentru incalzire si energia electrica folosita pentru asta sa fie din fotovoltaic si eolian.
7. Extinderea metroului in Sect 6, Otopeni, Ilfov in general in colaborare cu primariile locale ilfovene.
8. Centura cu 5 benzi pe sens in jurul bucurestiului care sa fie drum prioritar, iesirile si intrarile din oras sa se devieze
Adica 6 km2?
Unde naiba faci parcarile alea si cu ce bani?
Ca asa e frumos de zis.
Uite , eu vreau sa facem 5000 de ha de parcari.
Si ce te vaicaresti atat de suprafata? La pretul pietei ar costa 90 de milioane de euro pe parcare! La bugetele Bucurestiului de miliarde pe an se pot face! Stiu, nu mai sunt bani pentru panselute, dar asta e!
Ideea e cum si unde.
Daca vrei intr-adevar sa contibui cu ceva nu doar arunci vorbe.
Vi cu exemple. Uite aici... str bd nr 2 3 4 sunt x mp unde se poate construi.
Da-mi si mie un exemplu unde vrei sa faci una din megaparcarile astea.
Uite eu iti spun sincer ca in afara de zona de la Policolor in Bucuresti nu vad nici o suprafata de teren pentru o megaparcare si nu de 1km/1km ci de 100m /100m.
600ha inseamna 600 * 10 000 adica 6 milioane de mp2.
Daca tu crezi ca pretul mp in Bucursti e de 15 euro atunci de rog sa imi vinzi si mie vreo 2km2.
Deci vii in vizita in Bucuresti, lasi masina in parcare, iei metroul de la parcare si in 7 minute esti in Piata Romana. Megaparcarile se adreseaza vizitatorilor Bucurestiului. Parcarile din Bucuresti vor ramane pentru masinile electrice doar si implicit nu prea mai e nevoie de altele!
Chiar si bucurestenii vor fi tentati sa-si tina masinile in megaparcari pentru ca daca vor sa plece la munte vor avea de achitat in Bucuresti taxa de 50 de lei, deci parcarile se vor elibera de la sine!
*EU nu vreau sa merg cu tine in RATB ca POATE puti si mai asculti si muzica fara casti
*Am masina personala, cu loc de parcare PLATIT pentru a putea (eventual) sa ma duc la cumparaturi fara sa te deranjez pe TINE cu 4-5 sacose in RATB
*Care sunt alternativele sa ajung la o gura de metrou in Bucuresti (sa zicem ca prima statie este la Preciziei / Pacii?? Dupa mintea ta ar trebui sa dau 50 ron in FIECARE ZI ca sa ajung la ele, nu??
*Care este pretul unei masini electrice?
*Ce faci cu masinile de aprovizionare?
*ce faci cu gropile aflate FIX pe pistele de biciclisti?
plm, ginditi cu c***l uneori...
Parcarile se pot construi la capetele liniilor de metrou (de exemplu, langa depoul Militari, la 2 minute de mers pe jos de tramvai sau 10 de metrou), cum e in Praga, Paris, Viena... Park&Ride se numeste si lor nu le cade nasul daca se urca in RATB, doar romanului care umbla cu 4-5 sacose...
Pretul unei masini electrice poate fi si 8000 de euro daca iti place Renault Twizy. Chiar daca ar fi 25.000 de euro, e mult mai ieftin decat pretul unui cancer la plamani. Masinile "de aprovizionare" pot merge pe hidrogen si pot avea orar separat - dimineata intre 4 si 6 de exemplu. Gropile se pot astupa.
minus la buget
2) sa asiguram transport celor din bucuresti pana la parcari
minus la buget
3) oamenii aia nu o sa mai umble cu masina lor (accize benzina) o sa umble cu ratb (subventie primarie)
minus la buget
Si la sfarsitul zilei te intrebi de ce in Venezuela in loc de caviar se mananca pisici.
Inainte sa debitezi prostii in absolut toate capitalele europene bugetul transportului e subventionat. Cel mai scauzt nivel al subventiilor fiind de 35% in Austria.
Romania 59% subventii , Italia 70%.
Nu exista nici o capitala europeana unde transpostul in comun sa se autosustina.
transportul in comun este este o solutie "in comun" la poluare, stres si timp pierdut. functioneaza pe subventii in toate tarile civilizate pentru simplul motiv ca toata lumea beneficiaza indirect de el chiar si atunci cand nu il foloseste.
Mai nebunel.
In ianuarie , Romania a avut o criza de energie.
Am IMPORTAT energie electrica pentru ca timp de 19 zile eolianul si voltaicu au produs doar 50MW din 3000.
Lasa aia cu incalzirea ca e prostie curata.
Sau tu ca imi dai stupidul exemplu cu luna ianuarie?
Tu ai auzit ca Arabia Saudita se pregateste sa nu mai depinda de petrol? De crezi ca fac arabii asta "desteptel" ? S-au saturat sa se plimbe in masini luxoase si sa f supermodele din UE? Eu cred ca altul e motivul! Incearca sa gandesti si poate-ti dai seama!
Putem vinde excesul din vara si de banii aia sa luam de la cei care produc altfel in timpul iernii! Exista solutii! Poate o saptamana vom folosi si combustibili clasici, dar trendul sa fie acesta!
Exact , doamne ce simplu e.
Deci cine va produce "altfel" in timpul iernii , adica va produce din gaz si petrol si nuclear.
In concluzie in loc ca iarna sa producem noi singur din gaz si nuclear o sa cumparam de la altii si sa ne bazam ca vara e soare si vant sa avem bani.
In acelasi timp astia care produc din nuclear vara o sa cumpere de la noi pentru ca......
Pentru ca nici acum nu cumpara NIMENI.
Avem zile intregi cu exces de energie si trebuie sa oprim hidrocentralele pentru ca nimeni nu ne cumpara excesul.
Problema ta e ca intre teorie si practica e o distanta mare.
Adica dupa tine, mai bine ardem 100% carbune zi de zi si folosim RADET-ul centralizat sa ne dea energie termica de 4 ori mai scump decat o pompa de caldura, decat sa ai energie electrica gratis 11luni pe an?
Ok arzi carbune in ianuarie, dar nu arzi mereu1 Nu inteleg de undea atata ura?
E ca si cand daca n-ai fi cuplat la energie electrica esti nemultumit ca stai 11luni si 3 saptamani cu energie si esti suparat ca o luna iarna nu ai. Si zici: mai bine nu fac nimic! E o abordare absurda! Mai bine nu fac nimic daca o saptamana ard carbuni! Cam asa se traduce! Esti nebunel!
Astea sunt ideile tale?
"Nu vad de ce consideri ca e o idee proasta sa fii mai independent energetic si sursa de energie sa fie mai curata?"
"Putem vinde excesul din vara si de banii aia sa luam de la cei care produc altfel in timpul iernii!"
Tu vrei sa fi independent energetic cumparand de la altii?
Ptiu drace.
Centura Bucuresti nu e a Primariei Bucuresti si este proiect realizat de CNADR.
Iar lucrul cel mai important e ca centura nu se situeaza mai mult de 2% pe teritoriul Bucurestiului. Majoritatea e la nivelul Ilfovului asa ca primarul nu are absolut nici un cadru legal sa se implice in proiect.
2. Imbunatatirea sistemului public de transport.
3. Cresterea numarului de parcari.
Altfel, se va ajunge la momentul in care cozile de masini vor deveni permanente.
- Limitarea numarului total de masini personale si de serviciu
- Limitarea inscrierii de noi masini in Bucuresti.
- Limitarea numarului de masini personale / serviciu care pot intra in Bucuresti.
Limitarea numarului total de masini personale si de serviciu
Cum limitezi tu numarul de masini personale?
Da un exemplu concret.
2)
Limitarea inscrierii de noi masini in Bucuresti.
Din nou , cum faci limitarea asta? Acorzi doar 500 de inscrieri/ luna? Succesuri la Curtea Constitutionala.
3) Limitarea numarului de masini personale / serviciu care pot intra in Bucuresti.
La fel , cum faci limitarea asta?Taxare suplimentara?
Iti mai aduci aminte scandalul cu bariera de la Mamaia?
Solutia sunt taxe pentru accesul cu masina in centru si camere video ca sa le incasezi.
Pentru ca limitarea lor ca numar e o prostie si nu -sa incercat nicaieri.
Intr-un oras cu un sistem de transport public cu adevarat eficient, civilizat si la care contribuie absolut toti calatori nu ai nevoie asa de des de masina.
De 23 de ani nu am utilizat masina personala pentru a ma deplasa la birou pentru ca sistemul public de transport functioneaza foarte bine si asta intr-un oras de doua ori mai mare decit Bucurestiul.
Ceea ce inseamna ca ai limitat Utilizarea .
Exact ce am zis eu masi sus.
Prefer sa utilizez trenul de navetisti (nu este deloc acelasi lucru cu trenul de navetisti din Romania, sint doua lucruri total diferite) care ma lasa in oras la metrou.
De aici, metroul pina la birou.
Masina personala nu se foloseste pentru a merge in "marele oras" ci strict pentru cumparaturi la sfirsit de saptamina si pentru vacanta.
Si nu-mi spune, il votezi si pe ND :)))).
Mai devreme sau mai tirziu se va ajunge la ceea am scris: limitarea numarului de masini.
Mai vorbim in 10-20-30-40 de ani cind ambuteiajele din Bucuresti vor ajunge pina la Ploiesti.
cu alte cuvinte toti vor rezolvarea traficului dar sa mearga cu masina peste tot, eventual sa poata parca unde au nevoie adica peste tot ca acum, Doamne fereste sa aduci aminte de transportul in comun ca iese cu bataie. cum sa pui melteanul prost ce merge sa isi ia paine cu masina, sa mearga cu ratb-ul...?!
Loc de parcare pentru toate masinile
Piste de bicilete pe toate soselele
Crestrea spatiu verde/loc de la 9 mp la 50 mp (media europeana)
Cum le-as face astea 3 practic?
Habar nu am.
In realitate nu are cum sa faca asa ceva..e imposibil, mai els in conditiile in care fiecare spatiu verde devine un bloc de locuinte..
Eu nu mai sunt atât de naiv să cred că se va schimba ceva în Bucureşti sau oriunde în ţara asta, indiferent cine ar fi la conducere. Şi nu pentru că aceşti candidaţi nu ar dori o schimbare. Poate că unii dintre ei sunt sinceri şi chiar o doresc. Dar cei care doresc cu adevărat schimbarea, eu cred că sunt naivi. Mai ales cei independenţi. Probabil nu-şi dau seama în ce mediu intră, cu ce şi cu cine vor avea de-a face...
Multe artere sunt blocate de masinile de gunoi care strang gunoiul la orele 8-9 dimineata. Ia sa colecteze gunoiul noaptea cand nu se circula.
Sapatul gropilor si intreventile sa se faca seara si noaptea nu ziua la orele 8-9 dimineata.
orice cladire noua ce se construieste in Bucuresti sa aiba prevazut si parcare subterana
Aprovizionarea in oras sa se faca noaptea sau dimineate intre orele 5-7, masinele de tonaj mai mare de 3.5 sa aiba acces in oras limitat
Masurile pe care le propui vor fi probabil insuficiente, insa sunt USOR DE REALZIAT, si mai ales, nu costa excesiv de mult!
De ce nimeni nu a propus asta?
Am vazut si eu faza cu semafoarele, plus ca avem multi bucresteni ce folosesc masina in loc de umbrela, cum da ploaia, creste aglomeratia pe strazi!
Pana cand se vor inventa semafoare etanse, de ce nu ies politistii de la rutiera la fluidizarea intersectiilor?!
Si cu gunoiul confirm, can plec la lucru pe la 8-8:30, strada este blocata de msina de gunoi! Strada e cin sens unic, pe ambele parti sunt masini parcate, utilitara de gunoi este destul de lata ca sa blocheze complet trecerea! Noroc ca acolo mai exista stradute paralele ...
Daca este interventie d eurgenta la teava de apa sua de gaze, nu ai ce face, insa sunt multe santiere in mijlocul drumului la care se lucreaza exact in perioada 8-17, daca treci seara, este pustiu, dar imprejmuirea de santier gatuie in continuare strada ...
Repet, sunt masuri elementeare, de bun simt. De ce nu au fost mentionate? Probabil, pentru ca nu dau la fel de bine ca autostrada suspendata, cea mai inalta fantana cantatoare, sau spectacole cu manele, mici si bere gratis ...
Mai sunt cateva aspecte pe care nu le-am gasit mentionate:
1. Nu vad implicarea politiei in toata povestea asta cu traficul. Poate intra la detalii administrative, dar trebuia amintita pentru ca ei sunt cei care trebuie sa decida, impreuna cu primaria, ce se poate face si ce nu in acest oras in privinta infrastructurii auto-moto-velo, altfel iar se inchid pistele de biciclete ca sunt periculoase, iar dam bani degeaba.
2. In continuare se marjeaza pe masina personala (terenuri libere unde sa se faca parcari, fluidizare trafic, de blocarea trotuarelor de catre soferi nu vorbeste niciunul etc). Masina personala ar trebui sa fie exceptia, nu regula de transport in acest oras. Sunt convins ca multi soferi ar renunta la masina pentru un transport in comun civilizat, ca in vest.
3. Cu exceptia lui Turcescu care aminteste in treacat de "autobuze cu propulsie electrica" nu se vorbeste deloc de poluarea orasului. Si nu e un moft, aerul este extrem de poluat in oras, iar circulatia auto in oras este unul din principalele motive pentru poluarea aerului, fonica etc.
2. Amplasarea de sisteme de filtrare in marile intersectii si de-a lungul drumurilor foarte poluate/prafuite. Unele particule sunt neutralizate, altele sunt captate si se golesc periodic(zilnic /saptamanal).
3. Pasaje subterane in multe intersectii si in loc de multe treceri de pietoni. Sa aiba si benzi rulante pentru pensionari. Sta toata coloana de masini la intersectie ca sa treaca 2-3 persoane.
4. Interzicerea urgenta a autoturismelor non Euro2 si interzicerea masinilor mari non euro 3 in orasele cu peste 100 de mii de locuitori. In 5 ani interzicerea si a celor Euro 2/celor mari Euro 3.
5. Licente noi de taxi doar pentru masini Euro6, sub 115 g/CO2 benzina(din fabrica si nu modificate din pix), pentru hibride sau electrice. In 3 ani toate masinile de taxi sa fie la nivelul asta.
6. Pe termen scurt, autobuze noi doar pe etanol, electrice, hibride, hidrogen.
7. Sistem de troleibuze pe toate strazile, sa nu mai fie autobuze pe diesel in urmatorii 20 de ani. Ori autobuze electrice.
8. Pe strazile unde exista linii de tramvai si statii de tramvai in refugii, statia de autobuz sa fie tot statia de tramvai iar banda unica sa fie linia de tramvai(Stefan cel Mare, Vacaresti, ..etc). Adaptarea multor refugii de tramvai ca statie de autobuz, unde autobuzul nu poate patrunde acum, chiar daca nu merge pe linia de tramvai, macar sa foloseasca statia tramvaiului.
9 . Pensionarii sa aiba gratuit la transport, dar nu in intervalul 7:00-10:00 si nici 16:00-19:30. Pentru acest interval sa trebuiasca cumparat bilet chiar si de catre pensionari. Cu exceptia pensionarilor care insotesc copii(probabil spre scoala/gradinita).
10. Aprobarile pentru lucrarile de interventie pe strazi sa precizeze un numar mic de zile, constructorul sa fie nevoit sa vina cu multi oameni/utilaje.
O masina (sa zicem de 30 de ani vechime) deja este considerata clasica.
Ce faci cu modelele de colectie (anii 40-50-60) care inca circula pe strazi, in conditiile in care nici macar la normele Euro 1 nu se incadreaza?
btw. cum interzici un DREPT al unei persoane de a avea un mijloc de transport propriu motorizat, pentru care plateste taxe?
De ce nu interzicem, de exemplu, ca unele minoritati, care deranjeaza, sa circule cu transportul in comun??
Euro2 s-a fabricat in anii '90. In anul 2021(adica peste 5 ani) masinile respective ar avea peste 20 de ani. Vrei sa te plimbi cu acea masina, atunci fa-o inafara oraselor mari, unde aerul e foarte otravit din cauza aglomeratiei.
Nu ma plimb cu masina decit atunci cind plec din Bucuresti, din nou, slabe sperante sa fii tu cel afectat. In rest folosesc cu incredere troleibuzul si metroul.
Tot nu ai raspuns la intrebarea cu interzicerea dreptului de a avea un mijloc de transport propriu.
sa colonizam luna , sa tratama cancerul sa inventam transportul cu vitezaa luminii..
CU CE BANI , musiu ?
Din bilet de 0,3 euro vrei transport ca aia de platesc 1-2 euro per bilet?
Din impozit de 50 euro vrei infrastructura ca ai de platesc 500 ?
Inteleg ca vrem da cu ce?
Ai idee cat costa , scuze da asta e termenul , tembelismle de genu asta?
"Pasaje subterane in multe intersectii si in loc de multe treceri de pietoni. Sa aiba si benzi rulante pentru pensionari"
Si gata! V-am rezolvat!