Un investitor privat vrea sa construiasca un bloc de locuinte cu parter si 5 etaje pe spatiul verde aferent blocurilor de pe Calea Grivitei nr. 188, potrivit unui proiect discutat recent la Comisia Tehnica de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Presedintele Comisiei, Sorin Gabrea, a declarat pentru HotNews.ro ca proiectul a fost respins, insa ramana de vazut ce decizie va lua Primaria Capitalei in acest sens.

Calea Grivitei 188 - AFoto: Google Street View

Imagine din satelit Calea Grivitei 188. Cu rosu este marcat terenul proprietate privata

Potrivit proiectului afisat, proprietarul terenului cere permisiunea sa construiasca un bloc de locuinte cu subsol, parter si 5 etaje la intersectia Caii Grivita cu str. Barbu Lautaru, pe spatiul verde aferent blocului de pe Calea Grivitei 188.

Indicatorii urbanistici ceruti sunt: POT- 19%, CUT - 1,27.

Initiator: Susu Aurelian

Proiectant: Burlacu Laura Andreea

Proiect prezentat la Comisia Tehnica de Urbanism

Desi sunt mai multi arbori pe teren, in Registrul Spatiilor Verzi al Primariei Capitalei, terenul nu apare ca spatiu verde desi la fata locului sunt mai multi arbori. Spatiile verzi invecinate figureaza ca atare in cadastrul verde.

Captura Registrul Spatiilor Verzi

Potrivit ultimelor modificari la Legea 24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din intravilanul localitatilor, "terenurile inscrise in cartea funciara ca fiind in categoria curti-constructii, terenuri ce se afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spatii verzi, in sensul legii, decat dupa indeplinirea procedurii de expropriere conform legislatiei in domeniu".

Pe de alta partea, Legea 70/2013 de aprobare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2007 -spuen ca "Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentaiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor este interzisa, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori incheiate cu nerespectarea prevederilor aliniatului 1 sunt lovite de nulitate absoluta".