Circa 1.200 de gropi au fost semnalizate in Bucuresti, in ultimele 5 luni, prin intermediul aplicatiei Civic Alert. Lider este sectorul 6 cu 293 de gropi, urmat de sectorul 1 cu 282 gropi, sectorul 5 - 231 gropi, sectorul 2 - 170, sectorul 3 - 111 si sectorul 4 - 92.

Groapa asfaltFoto: USER UPLOADED

Aplicatia de mobil Civic Alert a fost creata de un grup de tineri din Bucuresti, iar cetatenii reclama prin intermediul ei autoritatilor locale diverse probleme din oras: gropi in carosabil, ambuteiaje in trafic, masini parcate neregulamentar, maidanezi, semafoare defecte, ambuteiaje, strazi inundate, defrisari, gunoi aruncat pe strada, constructii ilegale si incalcarea legii antifumat.

Pana acum, aplicatia are 43.130 de utilizatori din toata tara și 15.604 de alerte înregistrate.

"Clasamentul celor mai des raportate probleme se mentine si in a cincea luna: parcări abuzive, gropi, gunoaie și mașini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier. 632 dintre ele au fost rezolvate, marea lor majoritate sunt în diverse stadii de evoluție la autorități", spun creatorii aplicatiei.

Cum faci o sesisare folosind Civic Alert

Dupa ce ai descarcat aplicatia pe telefonul mobil, daca vezi ceva in neregula in oras - parcari ilegale, gropi, gunoaie si masini abandonate, trotuar deteriorat, sau blocaj rutier - intri in aplicatie, faci o poza, adaugi locatia cu ajutorul GPS-ului si pui o scurta descriere a situatiei, apoi trimiti sesizarea. Mai departe, aceasta este preluata de un operator, prelucrata si trimisa mai departe autoritatilor. Acestea au obligatia legala de a trimite un raspuns in 30 de zile. Cand exista un raspuns, acesta este trimis pe e-mail cetateanului care a facut sesizarea. Cand problema este rezolvata, cazul apare rezolvat in aplicatie.

Civic Alert nu are culoare politică și nu este afiliată niciunei instituții publice. Este o inițiativă civică bazată pe tehnologie și crowdsourcing, apărută din dorință de a trăi într-un spațiu mai civilizat.