Ministerul Culturii a facut un parteneriat cu proprietarii Hanului Solacolu de pe Calea Mosilor din Municipiul Bucuresti pentru a putea accesa fondurile europene necesare restaurarii, a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, pentru HotNews.ro. Cladirea este monument istoric, insa de pe peste 10 ani este in paragina, acum aflandu-se in pericol de colaps.

Hanul Solacolu din BucurestiFoto: Hotnews

Proprietarii nu au fondurile necesare sa o restaureze, iar din bani europeni s-ar putea lua pana la 5 milioane de euro in acest scop.

"I-am chemat pe proprietarii hanului la Ministerul Culturii si am gasit solutia sa salvam cladirea. Ei si-au facut o asociatie si am stabilit sa facem un parteneriat cu Ministerul Culturii. In baza acestui parteneriat putem accesa pana la 5 milioane de euro pe POR, axa 5.1 pentru resturare. Cladirea este monument istoric si se pot accesa fonduri pe acest program. S-au scos deja ghidurile. Proprietarii au deja studiul istoric si proiectul de restaurare si vor depune dosarul pentru obtinerea finantarii. Ministerul Culturii va cofinanta proiectul, acea mica parte, si vom avea in schimb un spatiu cultural la parterul hanului", a explicat ministrul Vlad Alexandrescu.

Hanul Solacolu se afla pe Calea Mosilor, la intersectia cu str. Paleologu. Imobilul a fost retrocedat proprietarilor de drept in 2003, dupa mai multi ani de procese cu statul, insa pana in 2008 acolo au stat doar oamenii strazii, cladirea ajungand intr-o faza avansata de degradare. Dupa ce au intrat in posesia bunului, proprietarii au declarat ca ar vrea sa restaureze hanul, insa nu au bani. Reprezentantii Primariei Capitalei au declarat in mai multe randuri ca nu pot investi intr-o proprietate privata.

"Ni s-a luat o cladire salubra, o cladire decenta in centrul Bucurestiului si ni s-a dat inapoi o groapa de gunoi. Am alcatuit un proiect de reabilitare a cladirii, de redare a functionalitatii ei. Realizarea acestui proiect implica o suma foarte mare de bani pe care nu o avem. Am incercat sa gasim investitori insa nu am gasit", a declarat mostenitorul cladirii pentru stirileprotv.ro, in 2010, dupa ce acoperisul Hanului Solacolu s-a prabusit, iar subiectul a ajuns in atentia presei.

Inainte de a fi retrocedat, hanul a fost in proprietatea Primariei Capitalei, inca de pe atunci cladirea fiind degradata. Din 1990 a fost locuita de mai multe familii repartizate sau nu de fostul ICRAL. In 1997, aflat inca in proprietatea Primariei Generale, imobilul a fost introdus in Planul National de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric, insa nimic concret nu s-a intimplat deoarece era in curs de retrocedare.

Si dupa retrocedare oameni fara locuinta au continuat sa locuiasca acolo, proprietarii reusind sa scape de chiriasii nedoriti abia in 2008, dupa mai multe razii ale Politiei, care a descoperit ca in aceasta casa a functionat si un bordel.

Istoria Hanului Solacolu

Construit in 1859, la comanda fratilor Solacoglu din Istanbul, Hanul Solacolu era o cladire luxoasa, unde trageau negustorii cu stare si strainii de vaza veniti in oras. Trasurile de lux intrau si ieseau pe cele doua porti mari ale hanului.

Constructia a fost afectata de un incendiu in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar si-a pastrat caracterul de locuinta pana spre sfarsitul anilor '80, cind a fost in pericol de demolare. Din 1990 a fost locuita de mai multe familii repartizate de fostul ICRAL. In 1997, aflata inca in proprietatea Primariei Generale, a fost introdusa in Planul National de Restaurare pentru reabilitarea centrului istoric, insa nimic concret nu s-a intimplat.

Pe langa valoarea arhitecturala, aceasta constructie fiind unica in Bucuresti, hanul prezinta si o valoare memoriala internationala, deoarece acolo a locuit Liuben Karavelov, lider al emigratiei revolutionare bulgare, in ajunul Razboiului de Independenta, fapt amintit de o placa comemorativa, amplasata de ambasada Bulgariei.