Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 a atribuit in mod netransparent contractul pentru executia monumentului dedicat victimelor incendiului de la Clubul "Colectiv", singurei firme care a participat la licitatie, Euroconstruct Group, fara sa ceara oferte si de la alti operatori economici, si fara sa verifice daca devizul estimativ al lucrarilor este corect, se arata in raportul Corpului de Control al Primarului Sectorului 4. In plus, lucrarile au fost facute fara autorizatie, iar Directia Administrare Parcuri a fost amendata de Politia Locala Sector 4 cu 4.000 lei si pe 1 aprilie s-a dispus sistarea lucrarilor si aducerea spatiului verde la forma initiala. Pana la data controlului nu s-au efectuat plati in baza contractului, iar contractul va fi reziliat, a spus primarul interimar al sectorului, Daniel Baluta.

Monument Colectiv 3Foto: Hotnews

"Consideram ca autoritatea contractanta era obligata sa verifice si sa analizeze documentele depuse de ofertant, in vederea justificarii modului de indeplinire a conditiilor de participare si a corespondentei propunerii tehnice prezentate cu caietul de sarcini. Tinand cont de neclaritatile/omisiunile constatate de echipa de control, apreciem ca autoritatea contractanta putea sa solicite clarificari, in temeiul art.201 din OUG nr.34/2006 coroborat cu art.11 alin.(3) din HG 925/2006, in vederea luarii unei decizii corecte si fundamentate privind acceptarea ofertei. Mai mult, Serviciul Disciplina in Constructii si Afisaj Stradal din cadrul Directiei Generale de Politie Locala Sector 4 a efectuat in data de 01.04.2016 un control de specialitate referitor la lucrarile de constructii executate in Parcul "Lumea Copiilor" - Zona Sahisti si a constatat ca lucrarea respectiva se executa fara autorizatiei de construire, dispunandu-se sistarea lucrarilor la stadiul fizic actual. In data de 04.04.2016 Serviciul Disciplina in Constructii si Afisaj Stradal din cadrul Directiei Generale de Politie Locala Sector 4 a aplicat o amenda in cuantum de 4000 lei Directiei Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 si a dispus desfiintarea lucrarilor nelegal executate si aducerea terenului la starea initiala, in termen de 48 de ore de la aplicarea sanctiunii. In caz de neconformare, se va proceda la desfiintarea lucrarilor pe cale administrativa, conform art.33 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare", sunt concluziile raportului Corpului de Control al Primarului sectorului 4.

Corpul de Control a propus sesizarea Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice si a Serviciului Pentru Investigare a Fraudelor, cu privire la verificarea respectarii dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice.

Daniel Baluta, primarul interimar al sectorului 4, a declarat ca angajatii Administratiei Parcuri si Zone de Agrement sector 4, care se fac vinovati de incalcarea legii in acest caz, vor trebui sa achite costurile amenajarii peisagistice efectuate pana la momentul sistarii lor, dupa raportul de control.

"Nimeni nu si-a imaginat ca o directie descentralizata a primariei ar putea sa functioneze in acest mod. Este o directie cu personalitate juridica si care raspunde de propriile fapte. In mod normal, ar fi trebuit sa imi ceara aprobarea moral, legal nu exista aceasta obligativitate. (...) Imi reprosez ca am fost dezinformat si ar fi trebuit sa fac tot ce imi sta in putinta ca sa evit acest lucru", a declarat Baluta, citat de Agerpres.

El a precizat ca lucrarile de amenajare peisagistica sunt sistate, iar terenul va fi readus la starea initiala. "Acest contract considerati-l reziliat si ca nu exista nimic, nici ciresi japonezi, nici bancute, nici amenajari, nimic. Terenul trebuie adus la starea initiala", a adaugat Baluta, subliniind ca Politia locala va supraveghea ca acest lucru sa fie realizat.

In urma verificarii de catre Corpul de Control al Primarului Sectorului 4, Daniel Baluta, a modului de atribuire a contractului de lucrari nr.602/11.03.2016 incheiat intre Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 si executantul S.C. Euroconstruct Group S.R.L., in valoare de 385.686,00 lei, cu TVA, au fost constatate urmatoarele:

1. lucrarile de amenajare a unui spatiu verde, in memoriam, pentru victimele incendiului de la Clubul "Colectiv", inclusiv bugetul aferent, au fost aprobate prin HCL nr.30/11.02.2016, in baza notei de fundamentare intocmite de Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4;

2. contractul a fost atribuit prin achizitie directa, prevazuta de art.19 din OUG nr.34/2006;

3. obiectul achizitiei directe este un cumul de activitati, executie lucrari si furnizare produse, iar obiectul principal il constituie executia lucrarilor, avand in vedere preponderenta acestora in valoarea totala estimata a investitiei;

4. nu au fost respectate scopul si principiile care stau la baza atribuirii contractelor de achizitie privind promovarea concurentei intre operatorii economici, transparentei, nediscriminarii, utilizarii fondurilor publice, potrivit art.2 din OUG nr. 34/2006, ceea ce a condus la valoarea contractului prevazuta mai sus, fara a fi comparata cu alte oferte cu preturi mai mici;

5. documentele justificative care au stat la baza valorii estimate, respectiv antemasuratorile - lista cu cantitatile de lucrari si devizul estimativ, nu sunt asumate de compartimentul de specialitate din cadrul autoritatii contractante;

6. nu s-au regasit in dosarul achizitiei publice informatii/documente cu privire la o prospectare a pietei care sa justifice selectarea operatorului S.C. Euroconstruct Group S.R.L., caruia i-a fost transmisa invitatia de participare (exemplu: corespondenta cu operatori de profil, contracte similare incheiate anterior cu operatorul mentionat/documente constatatoare privind indeplinirea obligatiilor contractuale disponibile la adresa www.e-licitatie.ro; o baza de date cu oferte de pret, catalog electronic de lucrari/produse, disponibil in sistemul electronic al achizitiilor publice);

7. s-au constatat elemente de neconcordanta in intocmirea cronologica a actelor procedurale, respectiv data invitatiei de participare (03.03.2016) este anterioara datei intocmirii notei justificative, privind determinarea valorii estimate (09.03.2016) si aprobarii achizitiei directe;

8. in raport cu cerintele minime de calificare stabilite prin documentatia de participare si specificatiile tehnice din caietul de sarcini, autoritatea contractanta nu a intocmit un document din care sa rezulte modul de indeplinire de catre operator a acestor cerinte;

9. din certificatul constatator rezulta ca obiectul principal de activitate este conform codificarii CAEN 2511- fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice, alte obiecte secundare de activitate mentionate fiind 2223-fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii. Astfel, operatorul desfasoara activitati partial similare cu cele care fac obiectul achizitiei, avand in vedere ca oferta depusa nu este in asociere cu operatori/subcontractanti declarati care sa realizeze celelalte tipuri de activitati (de exemplu furnizare de arbori, produse horticole si plante pepiniere etc.).

10. nu s-au regasit, in cadrul propunerii tehnice, informatii privind furnizorii de materiale;

11. din lista cuprinzand consumurile cu mana de lucru, din cadrul propunerii financiare, rezulta cheltuieli incluse aferente unui numar de 23 de specialisti/personal calificat, in neconcordanta cu fisa de instruire colectiva privind sanatatea si securitatea in munca, completata la data incheirii contractului, in care apar nominalizati din partea executantului 7 persoane implicate in derularea activitatilor in perioada 22.03 - 10.04.2016;

12. din afirmatiile persoanelor responsabile cu achizitiile din DAPZA Sector 4 rezulta ca nu s-au efectuat plati in baza contractului, pana la data controlului.

In cadrul documentelor depuse de ofertant se regasesc declaratii pe propria raspundere, privind eligibilitatea conform art.180 si neincadrarea in prevederile art. 181 din OUG nr.34/2006.

Primaria sectorului 4, prin Politia Locala, a suspendat pe 1 aprilie 2016, lucrarile la Memorialul Colectiv care se amenajeaza in Parcul Lumea Copiilor.

"In urma stirilor aparute in presa si pe retelele de socializare, Primarul Sectorului 4, Daniel Baluta, a decis sistarea lucrarilor de amenajare peisagistica din Parcul Lumea Copiilor si suspendarea de indata a conducerii Directiei Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4, care s-a ocupat de acest proiect. De asemenea, Primarul Daniel Baluta a decis trimiterea Corpului de Control la Directia Administrare Parcuri si Zone de Agrement Sector 4 pentru verificari. Dupa primirea raportului realizat de Corpul de Control, se vor dispune masurile necesare", a anuntat pe site Primaria sectorului 4.

Reprezentantii Primariei sector 4 spun ca primarul interimar stia ca se va face acest proiect, insa acesta a cerut sa se respecte legea.

Lucrarile la acest monument au inceput in urma cu cateva saptamani, dupa ce pe 11 martie, Directia de Administrare a Parcurilor si Zonelor de Agrement din Sectorul 4 a atribuit fara licitatie contractul de executie, valoarea acestuia fiind circa 80.000 euro. Potrivit Euractiv, firma care a castigat contractul, Euroconstruct Group, a fost fondata de candidatul UNPR la Primaria Oltenita, Aurel Bira. Acum acesta s-a retras din firma.

Consiliul local sector 4 a alocat banii pentru proiect pe 10.02.2016. Ansamblul va fi compus din 64 de ciresi japonezi si mai multe alei.

Dupa aparitia acestor informatii in presa, grupul "Coruptia Ucide" a anuntat un protest pe 9 aprilie, in Piata Universitatii din Bucuresti. Protestul este intitulat "Suntem tot aici, muncim. Ne suparati, iesim".

"Incearca sa profite financiar de moartea prietenilor nostri! "Lasa ca merge si asa", nu mai merge! Nu atunci cand nesimtirea politicienilor a depasit orice limita, si acum incearca sa profite financiar de moartea prietenilor nostri! Primaria Sectorului 4 a decis sa construiasca un monument comemorativ pentru victimele evenimentelor din clubul Colectiv, in Parcul Lumea Copiilor, in valoare de 321.405 lei. "Monumentul" a fost incredintat fara licitatie, in mod direct, firmei Euroconstruct Group, o firma cu un singur angajat si cu pierderi. "Monumentul" se vrea amplasat in Parcul Lumea Copiilor, ca sa ne aducem aminte, de fiecare data cand trecem pe acolo sa ne plimbam copiii, ca statul, prin politicienii corupti, poate sa ni-i ucida fara sa clipeasca si fara nici o remuscare, ca mai apoi, nu numai sa nu raspunda in fata legii pentru faptele lor, dar sa si profite de asta, financiar. Draga Sector 4, sa incerci sa furi bani profitant de moartea prietenilor nostri este mai mult decat putem tolera",arata initiatorii.