FOTOGALERIE Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat pe ultima suta de metri din acest mandat construirea unui bloc cu parter si 5 etaje pe strada Mantuleasa. Pe acest teren s-a aflat scoala unde a invatat Mircea Eliade, demolata in 2002

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 31 martie 2016, 19:03 Actualitate | Administratie Locala


Mantuleasa 7-9 simulare 2 - final
Foto: Hotnews
Pe ultima suta de metri din acest mandat, majoritatea PNL din Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat proiectul imobiliar care prevede construirea unui bloc de 5 etaje (25 metri inaltime) pe strada Mantuleasa. Acesta este unul dintre cele mai controversate proiecte de urbanism ce asteptau de cativa ani aprobare de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Cetatenii din zona se opun proiectului in forma actuala si spun ca blocul este prea inalt si masiv fata de cladirile din zona.  Pe terenul unde se construiesc aceste blocuri, a fost demolata fara aviz de la Ministerul Culturii scoala unde a invatat Mircea Eliade.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal aflat pe site-ul municipalitatii, pe str. Mantuleasca nr. 7-9 proprietarul terenului, firma Leader Properties, vrea sa construiasca pe terenul in suprafata de 2.715 mp mai multe corpuri de cladire, corpul cel mai inalt urmand sa aiba subsol, demisol, parter si 5 etaje.

Cladirile vor fi dispuse pe parcela astfel, potrivit documentelor de pe site-ul Primariei:

- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str. Dr. Paleologu nr. 15 va avea acelasi regim de inaltime: P+4, cu o inaltime maxima de 18,50 m;
- corpul alipit calcanului imobilului amplasat in Str, Mantuleasa nr. 11 va fi cu maxim 3 m mai inalt, cum permite regulamentul PUZ Zonei Protejate - H max = 8,00 m, respectiv S+P+1E;
- corpul central va fi cel mai inalt, S+D+P+5, va atinge inaltimea de 25,00 m, raportandu-se la cladirea amplasata in Str. Mantuleasa nr. 5, care prezinta 7 niveluri (25 m).
- corpul central va fi legat de cel S+P+1E printr-un corp in regim de Inaltime S+D+P+3E, inaltime maxima de 15,00 m.

Acesta ar urma sa adaposteasca locuinte, comert si birouri.

ndicatorii urbanistici aprobati in prezent de Primaria Capitalei sunt:
- inaltimea maxima: subsol plus demisol plus parter plus cinci etaje - 25 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2,4.
- Functiune: servicii, comert, birouri

Indicatorii urbanistici din zona protejata Mantuleasa sunt:
- inaltimea maxima: 16 metri;
- Procent de Ocupare al Terenului : 65%
- Coeficient de Utilizare al Terenului: 2.

Proiectant este firma KXL si beneficiar Leader Properties. Arhitectii spun ca, la proiectul propus, culorile folosite pentru fatada sunt in tonul zonei, iar din punct de vedere al inaltimii se incadreaza in zona. Atat Primaria Capitalei cat si Ministerul Culturii si-au dat acordul pentru realizarea acestui proiect imobiliar.

FOTOGALERIE Simulare cum ar putea arata blocul de pe strada Mantuleasa nr. 7-9Ce spun cetatenii
Primaria Capitalei a organizat dezbatere publica pe acest proiect in 2015. Atunci cativa cetateni din zona si mai multe ONG-uri s-au declarat impotriva.

"Eu am cateva intrebari pentru realizatorii proiectului. Cele 104 locuri de parcare pervazute pentru aceasta cladire ajung la cei 6.000 mp construiti? Eu sunt un locuitor de pe strada Mantuleasa. Aceasta strada este in acest moment un canal de circulatie. In acest canal de circulatie sa gasesti un loc de parcare este o dementa. Poarta noastra este blocata in fioecare zi de masini parcate. Noi ii dam afara, ei ne injura. 104 locuri de parcare sunt un banc. Noi traim prost pe strada Mantuleasa care era o strada linistita si frumoasa. Eu m-am nascut acolo, am mers la scoala care a fost demolata. Era o scoala impecabil construita, de ce s-a demolat, nu stie nimeni, cum a ajuns din proprietatea Ministerului Educatiei in proprietate privata, nu stie nimeni. De ce nu se construieste o scoala acolo? D-voastra de la Primarie ar trebui sa faceti ceva fiindca locuitorii din zona au nevoie de o scoala. Problema noastra cu acest proiect este ca vreti sa construiti in fata unui bloc de patru etaje, o cladire echivalentul unui bloc de sapte etaje ca inaltime. Nu se poate! Ne stricati calitatea vietii a celor care deja locuim acolo", a spus Marina Echeriu, unul dintre locuitorii de pe strada Mantuleasa, la vremea respectiva.

"Nu ne opunem proiectelor de dezvoltare, nu spunem ca nu trebuie construit, spunem ca trebuie construit decent, respectuos fata de istorie si fata de cetateni. Acest proiect a inceput cu 17 etaje, a ajuns la 25 de metri inaltime (5 etaje) si ar trebui sa fim recunoscatori. Dar nu suntem recunoscatori pentru ca eu citez din regulamentul zonei protejate unde se afla terenul pe care se doreste ridicarea blocului si care spune ca inaltimile admise sunt maxim 13 m si minim 10 metri. Peste inaltimea maxima se permite un etaj in plus. Cladirea prezentata aici are 25 de metri inaltime. Este adevarat ca legea permite majorarea indicatorilor urbanistici cu 20%, dar nu scrie nicaieri ca este obligatoriu. Ma intreb care este rolul Primariei, sa dea dreptate numai beneficiarilor si sa ignore cetatenii, istoria orasului, sau sa modereze intre cele doua pareri. Eu cred ca opinia cetatenilor este la fel de importanta ca cea a beneficiarilor. Beneficiarului nu ii spui sa nu construioasca. Ii spui sa construiasca mai putin. Cand s-a cumparat acest teren este clar ca s-a inceput cu o ilegalitate pentru ca demolarea caselor vechi a fost ilegala, fara aviz de la Ministerul Culturii. S-a mai incercat odata sa  se obtina ilegal 17 etaje si numai o mobilizare masiva a oprit acel proiect. In forma in care se afla acest proiect, acum, noi nu suntem de acord cu el fiindca nu respecta regulamentul zonei protejate. Nu suntem de acord cu el fiindca zona aceasta este ansamblu de arhitectura si in zona de protectie sunt inca 13 monumente istorice. Nu ne convinge nici modul in care vrea sa se integreze in tesutul zonei. Eu nu stiu cum fatada, culorile, finisajele se integreaza in tesutul zonei. Nu am vazut niocaieri studii de impact, studii de trafic, cum vor supravietui vecinii cu tot traficul generat de aceasta cladire. Din toate aceste puncte de vedere cred ca proiectul trebuie reintors expertilor, redus ca volum si ca inaltime si create niste fatade care sa fie respectuoase cu contextul. Si as vrea sa stiu de ce este oportuna construirea acestei cladiri - va creste valoarea zonei, suprafata de spatiu verde, se va crea un centru de cartier etc", a spus si Roxana Wring, presedinta Asociatiei ProDoMo, la vremea respectiva.

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca nu nicio legatura cu demolarea scolii unde a invatat Mircea Eliade.

"Leader Properties apartine grupului de firme Avantia, dezvoltatori spanioli, deci nu un grup de infractori, care au venit in Romania cu cele mai bune intentii, de a dezvolta. Asta au facut in Spania si asta intentionau sa faca si in Romania. Terenul din strada Mantuleasa a fost cumparat in anul 2006 de Leader Properties de la societatea Monolit SA. In momentul in care a fost cumparat terenul, acesta era liber de constructii. Nu exista nicio fel de insemnare in cartea funciara. Deci nu este Leader Properties cea care a demolat cladirea in care  a studiat Eliade. Eu locuiesc in zona si imi pare rau pentru lucrul acesta, dar aceasta este realitatea. Tot reluam povestea aceea cu blocul de 17 etaje. Leader Properties a cumparat terenul cu un certificat de urbanism emis de Primaria sectorului 3 care permitea aceasta constructie. A fost un document emis de o autoritate publica. la acel moment aceste constructii  erau posibile, potrivit legii. Era inainte de modificarea Legii urbanismului. Fiindca vorbeati de intentiile beneficiarului care dorea sa obtina profit si sa faca foarte multi bani, in cazul acesta va asigur ca este vorba de diminuarea pierderilor. Pe de alta parte nu este nimic rau ca un dezvoltator sa faca profit fiindca de asta exista. Nu este o societate de binefacere", a declarat Mona Gheorghe, reprezentant Lider Properties:

Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca proiectul lor respecta normele privind numarul de locuri de parcare si va aduce plus - valoare zonei.

Istoricul proiectului
Consiliul local al sectorului 3 a aprobat la sfarsitul anului 2008 construirea unui turn de 17 etaje pe Mantuleasa. Cladirea a fost aprobata printr-un Plan Urbanistic de Detaliu, la pachet cu alte doua constructii de patru si de zece etaje, pe data de 6 noiembrie 2008.

Turnul avea aviz de la Primaria sectorului 3, semnat de arhitectul-sef de sector, Stefan Dumitrascu, insa lipsea avizul obligatoriu de la Ministerul Culturii.

Dupa ce HotNews.ro a sesizat acest abuz, iar proprietarii din zona si ONG-urile s-au mobilizat, Consiliul Local sector 3 a abrogat hotararea prin care s-a aprobat PUD-ul.

Proprietarii au revenit in 2010, cerand la data respectiva permisiunea sa construiasca un bloc de 8 etaje. Nici acesta nu a fost aprobat.

Pe terenul din strada Mantuleasa nr. 7-9 au fost mai multe constructii datand de la inceputul secolului XIX, dar acestea au fost demolate in 2002, fara aviz de la Ministerul Culturii si Cultelor. Una dintre ele a fost chiar scoala unde a invatat scriitorul Mircea Eliade. De aceste locuri este legata actiunea nuvelei "Pe Strada Mantuleasa".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7703 vizualizari

 • +11 (25 voturi)    
  Oare? (Joi, 31 martie 2016, 19:12)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cat a fost șpaga, știe cineva?
 • -11 (27 voturi)    
  si? (Joi, 31 martie 2016, 20:29)

  xanti [utilizator]

  In tot Bucurestiul sunt ra,asite de contructii ale dacilor si romanilor si cu toate astea s-au construit mii de blocuri.
  • +9 (9 voturi)    
   Da, maestre ca la Moscova n-am ajuns (Vineri, 1 aprilie 2016, 9:29)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui xanti

   N-ai decat sa stai matale in Militari, daca-ti place. Lasa-ne pe noi sa stam in cartiere de case.
 • +4 (16 voturi)    
  asa si...? (Joi, 31 martie 2016, 20:36)

  Mateiul [utilizator]

  mai e ceva de facut? iar incepe o discutie in care fiecare isi zice off-ul de parca intereseaza pe cineva. stim sigur cine nu o sa iasa primar general si cu asta continuam sa avem parte de bani investiti aiurea, ne miram ca nu se face nimic, ce se face se face prost samd.
 • +16 (32 voturi)    
  Trebuie desfiintat in instanta! (Joi, 31 martie 2016, 21:27)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Acest PUZ trebuie atacat in instanta si desfiintat o data pentru totdeauna. Si trebuie schimbata legea urbanismului astfel incat sa nu mai avem derogari. A functionat asa numai un an si USL a schimbat-o scurt.
  Penalli astia de la primarie trag acuma tunurile inainte de noile alegeri.
  Ca peste tot, alesii nostrii sunt niste borfasi.
  Votati Nicusor Dan si USB, sau alte partide noi ca M10. Altfel PNL=PSD=ALDE=UNPR=UDMR sunt aceeasi mizerie.
  • 0 (6 voturi)    
   Sava zis Timidul si Balbaitul le coace si le face (Vineri, 1 aprilie 2016, 11:44)

   liviul2006 [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Individul mi se pare f periculor, sus este timid, dar nu si jos... E un fel de Ponta dar cu alt temperament, el e un Iresponsabil Timid, Ponta Inresponsabilul Vesel...

   tot aproba pe banda rulanta chestii pentru acolitii lor (PNL)

   Din pacate a iesit ceva la suprafata pe digi24 un scandal cu tipa de la Egis Romania care candideaza la primaria de sector, dar tot cu Nicusor o sa votez...
 • +8 (22 voturi)    
  normal (Joi, 31 martie 2016, 22:24)

  verdeata [utilizator]

  este reconstruirea școlii de odinioară, nu continuarea în sensu supraglomerării doar pentu că vreun nenorocit cu bani s-a îțeles cu primăria să facă mulți bani cu blocul nou. Este o mizerie în plus a celor cre dministrează orașul, după cum se vede, fără grijă față de oraș și de locuitori
 • +6 (20 voturi)    
  Halucinant (Joi, 31 martie 2016, 23:32)

  Clop [utilizator]

  "Reprezentantii investitorilor care doresc sa construiasca blocul spun ca nu nicio legatura cu demolarea scolii unde a invatat Mircea Eliade..."
  Cata ipocrizie de investitor spagar la primarie, in acest tip de argument!

  Locuitorii cartierului au avut observatii pertinente si interventii punctuale cu referire la calitatea vietii lor dupa ce acest mega-tun va fi finalizat, s-au referit la locurile de parcare, la certurile zilnice legate de parcarea masinilor in zona la timpul prezent si la faptul ca strada este, intr-adevar, un canal pentru traficul din oras.

  E o situatie oarecum similara cu aprobarea care s-a dat pentru mastodontul Cathedral Plaza. Acesti sorinei din primarie aflati pe ultima suta de metri, au de dus o cocoasa. Poate ajung si la bulau, cine mai stie?
 • -4 (22 voturi)    
  Cu asa cetateni.. (Joi, 31 martie 2016, 23:58)

  SorinNica [anonim]

  ..acest oras nici nu merita sa se dezvolte. E mai bine sa fie abandonat si sa nu se mai construiasca nimic.
  Nu prea inteleg de ce nu se muta la tara. Acolo nu sunt blocuri, viata-i iefttina si s-ar integra perfect.
  • +5 (11 voturi)    
   Astia sunt cetateni adevarati (Vineri, 1 aprilie 2016, 9:30)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui SorinNica

   Nu aia care voteaza de 10 ori la rand niste hoti.
 • -2 (24 voturi)    
  Ma intreb.. (Vineri, 1 aprilie 2016, 0:43)

  SorinNica [anonim]

  .. cati din cei care se isterizeaza pe aici au citit ceva de Eliade.
  Extraordinar! Pe locul unde era odata scoala la care a invatat Eliade se face un bloc! :))
  • +5 (11 voturi)    
   nu despre eliade este vorba aici (Vineri, 1 aprilie 2016, 9:13)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui SorinNica

   dar e usor sa te dai spiritual cu spaga in buzunar, nu-i asa?
 • -8 (14 voturi)    
  Cat la suta din Bucuresti poate fi muzeu? (Vineri, 1 aprilie 2016, 8:48)

  VasBad [utilizator]

  Oras versus muzeu

  ORÁȘ, orașe, s. n. 1. Formă complexă de așezare umană, având multiple dotări edilitare, de obicei cu funcție administrativă, industrială, comercială, politică și culturală; urbe.
  versus
  MUZÉU, muzee, s. n. Instituție care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare și expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, științific, artistic etc.; clădire în care sunt păstrate și expuse astfel de obiecte.
 • -1 (13 voturi)    
  integrare (Vineri, 1 aprilie 2016, 9:19)

  AdrianRusu [anonim]

  Mai stimati confrati, dar ce nu e in regula cu blocul asta, de fapt ? nr de parcari e proportional cu nr de apartamente si supraf de birouri. De unde stiti ca e prea mic ? Inaltimea corpului inalt intra bine intre cladirea din stanga (pozei Mantuleasa 7-9e) si cea de jos-dreapta. Corpul negru e si el quasi-egal cu cele avoisinante. Ca e negru il va face nițel pretios; probabil ca sunt birourile. Dăm din nou in eterna necrofilie arhitecturala a vecinilor: arhitectura RESPECTA „contextul”, se „incadrează”- chiar bine! Ce vor vecinii este sa-l IMITE ?(pe context, vreau sa zic) Insorirea, nu se intelege daca merge. E confuza simularea. Trebuie (cei care au facut imaginea de sinteza) sa va limitati la ziua de 23 decembrie, umbre purtate. Ca A FOST acolo scola in care etc Eliade e mic moft de domnisoara culturală... A FOST ! Vreti s-o reconstruiti ? Puneti o placa de bronz pe care scrieti chestia asta. Ce ma mira este inaltimea unui nivel 25:6=4m si ceva. Mie mi-ar fi iesit 7-8 nivele (P+6-7 poate). Sunt duplexuri ? Sunt birourile mult mai inalte? In fine, chiar daca cetatenii au dreptate, sunt tinuti, CA ȘI Primaria, sa respecte PUZul. Or din cate scrieti, arhitectii sunt sub reglementarile din PUZ (nu stiu cine sunt KXL, n-am niciun interes). Una peste alta mie mi se pare un proiect fezabil si onorabil.
 • +5 (13 voturi)    
  oras toxic (Vineri, 1 aprilie 2016, 9:34)

  albastru de Romania [utilizator]

  bucurestiul a devenit un oras toxic si nu ma refer la calitatea aerului, ci la calitatea vietii, locuiesc in apropierea locatiei de mai sus si din pacate astfel de situatii sunt din ce in ce mai dese, toata zona de case cu farmecul lor, este impanzita de o multime de blocuri kitchioase, iar de faptul ca nu mai poti ca pieton sa mergi pe trotuar din cauza masinilor parcate nu mai amintesc.

  situatia din bucuresti nu se va imbunatati din pacate , ci se va agrava, oricine circula cu masina prin buc vede ca e din ce in ce mai rau.
 • 0 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 aprilie 2016, 11:00)

  [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Nu stiii ce vorbesti! (Sâmbătă, 2 aprilie 2016, 22:17)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui

   Populatia Bucurestiului scade de 25 de ani, dar vorbesti! Daca se continua acest tip de "dezvoltrare" o sa ajunga nu la nivel de "catun de munte", ci la nivel de Bronx, ca numai genul asta de oameni vor mai dori sa traiasca aici.
 • +5 (7 voturi)    
  Cine a demolat-o? (Vineri, 1 aprilie 2016, 11:33)

  dinica [utilizator]

  Cine a degradat-o? Cine a inchis ochii la degradare?
  Cine a dat aprobare de demolare? S-a dat pe baza degradarii?

  Sunt zeci de cladiri lasate sa se degradeze ca sa fie demolate.

  Am trecut pe langa CARITAS acum doua zile. INGROZITOR.

  Chiar daca e proprietate privata, ce se intampla acolo am parerea ca este penal. Ce fac arhanghelii dreptatii? Lucrurile astea nu le vad?
 • +1 (5 voturi)    
  Orasul masinilor (Vineri, 1 aprilie 2016, 13:48)

  CapitanulPanait [utilizator]

  Problema majora a Bucurestiului ca si al altor orase din RO nu il reprezinta construirea de caldiri pentru birouri, dincolo de faptul ca se darma orice cladire istorica si in acest fel se sterge complet identitatea acestui oras, se distrug parcuri etc , ci faptul ca Bucurestiul este un oras al masinilor nu al oamenilor. Mai intai masina si apoi cetateanul. Masini pe trotuare, masini pe alei de acces, masini pe spatii verzi, masini si in casa scarilor daca s-ar putea, iar oamenii merg pe unde apuca.
  Masinile parcate pe bani in cladiri-parcare, si redat orasul oamenilor.
  Si atunci pot sa construiasca sute de zgarie nori de birouri unde vor ei dar sa lase trotuarul, spatiile verzi, parcurile oamenilor si strazile masinilor care se deplaseaza nu pentru parcare moca.
  Vrei masina? - de fapt la romani el are masina de la firma, ea are masina de la firma, si impreuna au o masina personala, si evident toate trebuiesc parcate in fata blocului. - atunci sa platesti si parcarea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by