​DEZBATERE PUBLICA Un bloc cu parter si 5 etaje - 26 metri - ar putea aparea in Centrul Istoric, pe str. Selari nr. 4. Cetatenii isi pot exprima parerea pe site-ul Primariei Capitalei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 25 martie 2016, 10:41 Actualitate | Administratie Locala


Selari 4 - perspectiva
Foto: Hotnews
Un bloc cu inaltimea maxima de 5 etaje - 26 metri - ar putea aparea in Centrul Istoric al Capitalei, pe strada Selari nr. 4, potrivit unui Plan Urbanistic Zonal aflat in dezbatere pe site-ul Primariei Capitalei. Cladirea va adaposti un hotel, servicii, comert, spatii culturale si comerciale. Pe strada Selari sunt cladiri cu doua-trei etaje, iar noua cladire va fi cu doua etaje mai inalta decat ele. Proiectul a primit unda verde de la Ministerul Culturii si de la Primaria Capitalei, avizul de urbanism fiind semnat pe 23 februarie de fostul arhitect-sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu. Proiectul urmeaza sa fie supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti.Zona Protejata Lipscani, din care strada Selari face parte, este unicat in Bucuresti, cu "valoare de raritate" in Romania. Potrivit regulamentului de urbanism al zonei, gradul de protectie trebuie sa fie maxim: se protejeaza valorile arhitectural - urbanistice, istorice si de mediu natural inansamblul lor: trama stradala, fondul construit, caracterul si valoarea urbanistia. Sunt permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente.Cine este initiatorul proiectului


Initiatorul planului de urbanism este firma RONATURSTEIN. Potrivit unei investigatii realizate de Rise Project, firma italo-romana detine in Bucuresti un portofoliu de 250 de milioane de euro fiind patronata de grupul italian Montipo si de Grigore Miu, un roman cu parteneri de afaceri incarcerati pentru fapte de coruptie - Vasile Crestin si Corneliu Paltanea.


Proprietati RONATURSTEIN. Foto: Rise Project

Corneliu Paltanea fost sef al sectiei de informatii din cadrul SRI Prahova, are la activ doua condamnari la inchisoare. Prima: 3 ani si 6 luni, cu executare, pentru participarea la furtul a 250 de tone de carburanti de la Rafinaria Astra Romana din Ploiesti, oras pe care il avea in supraveghere operativa. A doua condamnare: 3 ani cu suspendare, pentru luare de mita de la un angajat SRI caruia ii promisese ca il va incadra ca ofiter de informatii. Ambele condamnari au fost pronuntate in toamna lui 2012.

Vasile Crestin (50 de ani), alt asociat al lui Miu in firma deschisa in Bavaria, a fost retinut de catre procurorii DIICOT, in 2012, sub acuzatia a fi orchestrat, alaturi de alti complici, o frauda bancara estimata la 84 de milioane de euro.

Cum arata proiectul

Potrivit documentatiei de urbanism afisate pe site-ul Primariei Capitalei, terenul pe care ar urma sa se construiasca acest imobil se afla la adresa str. Selari nr.4/ str. Smardan nr.27, practic intre cele doua strazi. Acesta are o suprafata de circa 2000 mp si in prezent este gol, neexistand nicio cladire.

Potrivit planurilor prezentate pe site-ul municipalitatii, cladirea noua ar urma sa aiba parter si doua etaje la strada Selari, apoi retras la 4 metri se construiesc inca doua etaje, ajungandu-se la patru etaje, iar pe strada Smardan, cladirea se inalta pana la etajul 5. Noua cladire este prevazuta cu o curte interioara.

Indicatori urbanistici existenti:

Indicatori urbanistici aprobati prin P.U.D. - Zona Pilot a Centrului Istoric al Municipiului Bucuresti aprobat cu H.C.G.M.B. Nr. 221/11.10.2005 sunt:

- Str. Selari, nr. 4: POT = 55% -75%; CUT - 2,6 -3,2 mp. ACD /mp; RHmax = P+4;
- Str. Smardan, nr. 27: POT = 75% -95%; CUT > 4,5 mp. ACD /mp; RHmax = P+3+4retras;

Indicatorii urbanistici reglementati P.U.Z. - Zona protejata Lipscani:
POT.max. 80%
CUT.max.=3,5 mp. ACD /mp;


Indicatori urbanistici ceruti:

POT: 80%
CUT: 3,5
Inaltimea maxima: 2S+P+2E+4E+5Er -  26 m.
Functiune propusa: complex multifunctional - Hotel,  servicii, comert, spatii culturale  si comerciale.
Initiatorul proiectului: SC RONATURSTEIN  SRL
Elaborator: SC  URBAN OFFICE SRL

Biroul Urban Office a realizat si blocul de pe strada Gheorghe Manu, peste casa Spiru Haret.

Primaria Capitalei si-a dat deja acordul pentru construirea imobilului, fostul arhitect-sef al orasului dand un aviz in acest sens pe 23 februarie 2016. Si Ministerul Culturii a dat un aviz favorabil. Initial, Directia de Cultura a Municipiului Bucuresti a dat avizul DCMB nr. 407/Z/13.05.2013  pentru un Plan Urbanistic de Detaliu la aceasta adresa, plan urbanistic care prevedea tot construirea unui bloc de 5 etaje, iar  21.09.2015 institutia a prelungit avizul.

In zonele unde sunt monumente istorice in vecinatate, legea prevede ca avizul sa fie dat de Ministerul Culturii, nu de Directia de Cultura. Exista Planuri Urbanistice anulate in instanta din aceasta cauza.  Totusi, au fost si cazuri in care avizul a fost dat si de Directia de Cultura.

Acum proiectul este in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii, inainte de a fi dezbatut in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Cetatenii isi pot exprima punctul de vedere pe site-ul municipalitatii.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11354 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  . (Vineri, 25 martie 2016, 11:05)

  Ruxandra Ionascu [utilizator]

  Daca e dezbatere publica sa scrie cit mai multa lume la adresa de mail mentionata pe site-ul primariei:

  Puteti trimite mesaje si la adresa de e-Mail proiecte.supuse.dezbaterii.publice@pmb.ro, specificând în câmpul SUBIECT numărul Proiectului la care faceţi referire.
  • +10 (10 voturi)    
   confort pentru cetateni (Vineri, 25 martie 2016, 12:16)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui Ruxandra Ionascu

   Ce ar fi ca si in Romania sa se construiasca frumos si pentru oameni! Nu pentru animale! Cu spatii in care sa poti respira, misca, trai! Nu sunt destule campuri in tara asta ? Toti vin in centrul sufocant al Bucurestiului, unde Ceausescu si asa a construit bloc langa bloc... Nimeni nu tine cont si de faptul ca dupa ce mai adaugi un bloc printre blocurile lui Ceausescu, toti acei oameni trebuie sa se si deplaseze! Toti vor folosi aceleasi strazi si parcari supraincarcate!!! Ne calcam unii pe altii pe bataturi doar pentru ca dezvoltatorii sa faca profit din nimic si sa se lafaie pe chinul nostru! Dezvoltatorii sa faca bine sa aduca si plus valoare! Noi zone de locuit cu un nivel mai ridicat de viata, nu unul mai prost!! Confortul prost este al nostru, banii doldora ai lor!
  • +5 (7 voturi)    
   Trebuie modificat "proiectul" si returnata spaga ! (Vineri, 25 martie 2016, 14:08)

   DEMA GOGU' [utilizator] i-a raspuns lui Ruxandra Ionascu

   In primul rand 2etaje de susol ,fara subzidiri la cladirile invecinate = distrugere de patrimoniu la mai multe cladiri .In al doilea rand 5etaje si mansarda cu parterul inaltat ,26m, e prea inalt pt. zona atat arhitectural cat si ca structura ,terenul fiind nisipos.
   In al treilea rand ,trebuie schimbat stilul fatadei ,chiar daca costa de 10 ori mai mult,sa fie in concordanta cu zona.Zidaria e mult mai scumpa ,decat cadre din otel si sticla !
   In ultimul rand ,primarul Oprescu si fostul arhitect sef ,trebuie sa dea spaga inapoi,italienilor mafioti...
  • 0 (0 voturi)    
   Inca o magaria! (Duminică, 27 martie 2016, 17:05)

   EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui Ruxandra Ionascu

   Acest PUZ este avizat de catre primarul nevotat al Bucurestiului, Razvan Sava. Inca o magaria care arata ca PSD=PNL=aceeasi mizerie.
   Va puteti scrie nemultumirile folosind Internet Explorer pe magina primariei:
   http://www.pmb.ro/institutii/cgmb/dezb_publica/proiecte/pr_dezb_publica.php
  • 0 (0 voturi)    
   le-am scris. (Duminică, 27 martie 2016, 20:02)

   antonie [utilizator] i-a raspuns lui Ruxandra Ionascu

   Justificarea primarului nu contine nici o justificare, sunt enumerate vechile reglementari pe zona si, de nicaieri, noile derogari(PUZ, CUT, Hmax).
   Mai mult, fatada nu respecta H max admis, nici macar cel din derogari.

   Hmax spune ca fatada trebuie sa se alinieze la cornisha vecinilor. Proiectul nu face asta, urca mai sus. Reglementarea spune ca e posibil accent pe colt (capat de perspectiva) justificabil prin studii. Acele justificari nu exista nici ele.

   Toate actele atasate dosarului sunt o lunga insiruire de acte pre-existente si o enuntare a noii reglementari si atat. De ce? Pt ca atat a vrut mai mult dezvoltatorul. Daca vroia inca 10 etaje era fix asa (doar spaga era mai mare, banuiesc)
 • +14 (16 voturi)    
  Sticla pe Selari? (Vineri, 25 martie 2016, 11:06)

  dinica [utilizator]

  Echivalent cu mici la cofetarie.
  Priviti proiectia frontala si comparati oroarea cu cladirea din dreapta privitorului.
  Gretos.
  Arhitectii astia ar trebui exclusi din tagma profesionala.
  • +14 (16 voturi)    
   strigator la cer ce fac arhitectii astia! (Vineri, 25 martie 2016, 12:06)

   fit [utilizator] i-a raspuns lui dinica

   Arhitectii si autoritatile locale ar trebui sa faca puscarie pentru raul care-l fac acestui oras!
 • +15 (15 voturi)    
  Corupția este regula.. (Vineri, 25 martie 2016, 11:10)

  pehash [utilizator]

  Curios cum au reușit "arhitecții" ăștia să proiecteze 3 etaje în plus și totuși în imagini să pară că abia se ridică peste restul clădirilor cu câțiva metri.. Nici măcar nu s-au chinuit să proiecteze o fațadă care să se încadreze în specificul zonei. Dacă primăria accepta excepția asta, centrul vechi e pierdut.. 5 etaje vor deveni 6, următorul proiect va avea 7 care vor ajunge 8 si, evident, vor începe să se plângă că nu pot ajunge turiștii la hotel cu taxiul pe pietonală...
 • -4 (22 voturi)    
  De-acolo e!!! (Vineri, 25 martie 2016, 11:21)

  Primul [utilizator]

  Imi place, o cladire indrazneata si modernista care se integreaza perfect in locatia aceea plina de uratenii arhitectonice burgheze (ptiu fi-mi-ar scarba).
  Dar sa nu uite sa faca parcare in fata si in spate, pe strada, ca altfel unde parcheaza "oamenii de afaceri" bembeurile?
  • +2 (8 voturi)    
   De acolo esti matale ! (Vineri, 25 martie 2016, 11:49)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui Primul

   Din beton si sticla pe Selari. E ca nuca in perete.
  • +5 (9 voturi)    
   aici nu merge cu ironie, nu se prind cititorii (Vineri, 25 martie 2016, 12:05)

   Bocu' lu'Ioha [utilizator] i-a raspuns lui Primul

   oare de ce forumistii hotnews nu prind ironia?
 • +7 (7 voturi)    
  Da sa refaca cladirile istorice din zona ? (Vineri, 25 martie 2016, 11:52)

  Idealistu [utilizator]

  Nu le trece prin cap. Istoria si cultura romanilor este pentru prosti, nu pentru politicienii nostrii de doi bani.
  Mari patrioti !
 • +9 (9 voturi)    
  5+1 (Vineri, 25 martie 2016, 11:56)

  DecePopescule [utilizator]

  Adica 5+1, mai exact 7 niveluri.
  Parter + 5 etaje + mansarda.

  Huaaaaaaa!!!!

  Inadmisibil!
 • +8 (8 voturi)    
  Hidos! (Vineri, 25 martie 2016, 12:02)

  Heruvim [utilizator]

  Se potriveste fix ca nuca in pereche. Deh, metehne orientale si tiganesti - amestecarea stilurilor si sa fie culori tipatoare!
 • +6 (6 voturi)    
  Suntem luati de prosti... (Vineri, 25 martie 2016, 12:05)

  FaneManaCalda [utilizator]

  ...De ce redactia HN nu sesizeaza ce este firesc...
  !?
  cei 26 de metri de inaltime "egali" cu o cladire cu parter si etaj !

  Frumos, frumos !!!
 • -7 (7 voturi)    
  am o parere (Vineri, 25 martie 2016, 12:12)

  levierul [utilizator]

  Avand in vedere ca nu darama vreo ceva de o inegalabila incarcatura istorica si arhitectonica, sunt perfect de acord. Poate ati fost si prin Amsterdam sa vedeti hoteluri de sticla si otel intre cladiri istorice. Asta e modernismul. Daca noi vrem sa stam in cocina cu porcu si sa ne laudam ca e traditional sa tii caii in sufragerie, asta e o alta problema. Dar din punct de vedere al curentului, ne-am incarda foarte bine. Clar ca nu trebuie exagerat. Nicaieri nu se exagereaza. O cladire intre vechituri bine.. o vechitura intre sticle si betoane .. nu prea.
  • +5 (5 voturi)    
   Ce legatura are patrimoniu cu cocina ? (Vineri, 25 martie 2016, 12:22)

   Idealistu [utilizator] i-a raspuns lui levierul

   Degradarea cladirilor de patrimoniu este responsabilitatea directa a administratiei locale si centrale. De ani de zile sunt lasate INTENTIONAT sa se degradeze, ca sa poata pe urma sa-si faca afacerile imobiliare.
 • +9 (9 voturi)    
  Dezbatere? (Vineri, 25 martie 2016, 12:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  E doar o alta afacere a mafiei care conduce Bucurestiul. Urmasii comunistoidului corupt si complicii lui la furt din COnsiliu vor continua sa distruga Bucurestiul ca si pina acum
 • 0 (0 voturi)    
  Ce nebuni si corupti ne conduc! (Duminică, 27 martie 2016, 17:24)

  EuSiCuMine [utilizator]

  Domn primar nevotat Sava a semnat avizul de oportunitate pentru aceasta "afacere". El e din generatia tanara, stiti, din noul PNL.
  E inadminsibil. In aviz se spune ca inaltima la cornisa este de 14.5m, dar de fapt o sa avem o cladire de P+5 si 26m???!!! Fatada nu are nimic cu zona, dar nimic! Cladirile din strada Selari din vecinatate au 2 etaje nu 5. Firma apartine unor dubiosi. Asta e coctail-ul perfect pentru o coruptie ca la carte.
  Vin alegerile! Votati altceva decat partidele vechi!
  Exista opriuni: Nicusor Dan de ex.
 • -1 (1 vot)    
  . (Duminică, 27 martie 2016, 23:46)

  Dawiduh [utilizator]

  Maidanul ala sta abandonat cred ca de la cutremulul din 1977. Si mai e un teren intre Lipscani si Covaci cred. Asa ca e normal sa fie construite. Si apoi, arata destul de bine ce e in imaginile de prezentare.

  Legat de inaltime, etajele retrase nu se vad tocmai din cauza gabaritului strazii. Ce e important e cum se vede dinspre Smardan pentru ca de acolo nu vad nici o simulare.

  Si la cat se pune lumea contra a orice este nou, mi-ar placea sa vad acelasi avant si atunci cand se construiesc mizerii din termopan cum e cladirea din capatul Lipscanului la lupoaica si o alta cladire spre capatul strazii Covaci.
 • 0 (0 voturi)    
  Mesajele catre PMB nu sunt publicate (Luni, 28 martie 2016, 9:10)

  DecePopescule [utilizator]

  Va rog sa le atrageti atentia celor din PMB, mesajele nu sunt publicate.
  Ma indoaiesc ca nimeni nu a trimis nici un mesaj, iar eu personal am trimis un mesaj care nu a fost publicat.
  • 0 (0 voturi)    
   Au aparut. (Marţi, 29 martie 2016, 13:59)

   Ruxandra Ionascu [utilizator] i-a raspuns lui DecePopescule

   Au aparut mesajele.
 • 0 (0 voturi)    
  Si alte proiecte (Marţi, 29 martie 2016, 0:23)

  Ruxandra Ionascu [utilizator]

  Uitati-va si la celelalte proiecte, ce kitch-uri de vile.
  De ex la cea de la Str. AV. NICOLAE VELESCU NR.7.
 • 0 (0 voturi)    
  Vila chinuita (Marţi, 29 martie 2016, 0:26)

  Ruxandra Ionascu [utilizator]

  In aceasta zona superba ei propun o vila chinuita, fara nici o proportie:
  https://www.google.ro/maps/@44.4632324,26.0926542,3a,75y,348.1h,85.57t/data=!3m6!1e1!3m4!1svwyzEIb86pPIEAGAzhk5Ug!2e0!7i13312!8i6656


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by