Ministerul Dezvoltarii a acordat, luni, agrementul tehnic pentru copertina Arenei Nationale, aceasta fiind incadrata in clasa B de rezistenta la foc, a anuntat primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, pe pagina de Facebook. Urmeaza ca in cursul zile de azi, in baza acestui document, Primaria Capitalei sa depuna la Inspectoratul de Stat in Constructii documentatia copmpleta pentru obtinerea autorizatiei de siguranta la foc. Cand ISU va da aceasta autorizatie, stadionul se va redeschide.

Arena NationalaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Am primit astazi agrementul din partea Ministerului Dezvoltarii, in baza solicitarii pe care am trimis-o, insotita de expertiza laboratorului din Italia. Este confirmata incadrarea la categoria B de risc la incendiu, ceea ce inseamna ca acum putem intra in legalitate cu Arena Nationala. Mai asteptam avizul IGSU, dar acesta devine o formalitate in acest moment.Ma bucur ca domnul Viceprim-ministru Vasile Dancu a inteles, intr-un final, ca aceasta era calea legala de urmat si nu cea sugerata de "asa-zis" experti, care ne recomandau sa udam cu apa acoperisul si sa aducem mai multe forte de ordine la stadion in ziua meciurilor. Nu, asta ar fi fost o "carpeala romaneasca", pe care IGSU n-ar fi putut sa o accepte, in conditiile legii. Ma bucur, de asemenea, ca n-am fost nevoiti sa apelam la solutia inlocuirii acoperisului. Ar fi fost costisitor si inutil. Suntem pe drumul cel bun. Avem acum o Arena Nationala moderna, clasificata dupa toate standardele europene, care poate fi deschisa evenimentelor sportive in conditii de siguranta", a anuntat primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava, pe pagina de Facebook.

Arena Nationala, stadion inaugurat in 2011 si care a costat 234 milioane de euro, bani publici, sta inchis de peste patru luni deoarece nu are autorizatie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta pentru securitatea la incendiu, acoperisul fiind realizat dintr-un material neomologat in Romania.

In ultimele luni, Primaria Capitalei (proprietarul stadionului) a dat vina pe Ministerul Dezvoltarii ca nu a dat agrementul pentru materialul din care este facut acoperisul, iar Ministerul Dezvoltarii pe primarie.

Primarul interimar Razvan Sava a spus ca nu deschide stadionul fara autorizatia ISU, autorizatie care nu poate fi data fara agrementarea materialului de catre Ministerul Dezvoltarii si a somat institutia sa dea agrementul. Ministerul spune ca a dat deja agrementul, incadrand materialul in clasa C de rezistenta la foc, dar titularul agrementului - asocierea JV Max BOGL-Astaldi - vrea altul deoarece intr - un laborator din Romania acesta a fost incadrat in clasa C de rezistenta la foc, iar intr-un laborator din Italia, in clasa B, o clasa superioara. Pe 14 martie s-a discutat incadrarea materialului in clasa B, iar comisia de pe langa Ministel a luat in calcul expertiza facuta in Italia si a incadrat copertina in clasa B de rezistenta la foc.

Arena Nationala a fost inaugurata in septembrie 2011, fiind construita in locul fostului stadion "Lia Manoliu" si a costat 234 milioane de euro. Pe 9 mai 2012, Arena Nationala a gazduit finala Europa League. In patru ani de functionare, Arena Nationala a gazduit 128 de evenimente.