Locuitorii din Baicoi, judetul Prahova, spun ca "au ajuns la capatul rabdarii" din cauza deseurilor toxice prelucrate si depozitate la groapa de gunoi de pe raza orasului. Asociatia Eco Natura Comunitatii Baicoi anunta intr-un comunicat remis redactiei ca duminica, 13 martie, va organiza o actiune de protest la care sunt asteptate sa participe sute de persoane nemultumite de noua autorizatie de prelucrare a deseurilor periculoase si nepericuloase emisa de Agentia de Mediu Prahova pentru societatea SC Ecowell Solutions SRL.

De asemenea, o scrisoare deschisa a fost trimisa, joi, presedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Ciolos, ministrului Mediului Cristiana Pasca-Palmer, ministrului Dezvoltarii Regionale Vasile Dancu si ministrului Sanatatii, Patriciu-Andrei Achimas-Cadariu, mai precizeaza sursa citata in comunicat.

  • Vezi in documentul atasat scrisoarea deschisa transmisa de Asociatia Eco Natura Comunitatii Baicoi.

Potrivit asociatiei, protestul este organizat pe fondul unor tensiuni anterioare aparute intre comunitatea locala si firmele care desfasoara de mai multi ani activitati in domeniul depozitarii deseurilor periculoase si nepericuloase in apropierea orasului.

"In mai multe ocazii, oamenii au sesizat autoritatile de mediu cu privire la faptul ca firmele SC Vitalia Salubritate Prahova SRL si SC Demeco SRL nu respecta legislatia de mediu, punandu-le sanatatea in pericol. Ei au sesizat inspectorilor de mediu ca depozitul de deseuri situat in str. Valea lui Dan, nr. 10 nu respecta distanta minima fata de zona locuita, iar SC Demeco SRL si-a inceput activitatea economica fara a detine autorizatie de constructie emisa de Primaria Orasului Baicoi. Lipsa autorizatiei de constructie pentru "Instalatia de inertizare si stabilizare deseuri periculoase si nepericuloase" este valabila si in cazul SC Ecowell Solutions SRL", arata asociatia in comunicat.

"In ciuda sesizarilor repetate, Agentia de Mediu Prahova a decis sa emita o noua autorizatie de prelucrare a deseurilor periculoase si nepericuloase pentru firma SC Ecowell Solutions SRL, a carei activitate este prevazuta sa inceapa din 17 martie. Oamenii vor sa impiedice desfasurarea de noi activitati contaminante pe raza localitatii si solicita factorilor de decizie de la Bucuresti sa ordone realizarea de urgenta a unei inspectii la Agentia de Mediu Prahova, pentru a vedea in ce masura reprezentantii institutiei au tinut cont de prevederile legale in autorizarea si supravegherea activitatii firmelor care deja isi desfasoara activitatea la depozitul de deseuri periculoase si nepericuloase din localitate", mai transmite asociatia de mediu.