- Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
- Nu adresati mai mult de doua intrebari
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Primarul interimar al Capitalei, Razvan Sava: E in derulare un studiu de trafic pentru a stabili benzile unice pentru transportul in comun

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
2. Cine plateste pentru pierderea fondurilor europene de la pasajul Piata Sudului ? Ne-am cam saturat sa platim, noi contribuabilii, incompetenta autoritatilor.
La sistarea lucrarilor la Pod Ciurel, nu exista o hotarare definitiva data de instanta. Se lucreaza pe autorizatia de construire eliberata pe PUZ Sector 6.
2. Deocamdata presiunea este creata pe bugetul PMB. Deja am demarat actiuni pentru identificarea celor care au dus la pierderea fondurilor europene si recuperarea daunelor si prejudiciilor de la vinovati.
1. Care sunt planurile cu privire la continuarea penetratiei A1-Ciurel, dupa ce pasajul Virtutii se va finaliza?
2. Se mai pastreaza in planuri cele doua pasaje rutiere de la Razoare, cel de pe directia Basarab - Panduri, respectiv Drumul Tabaerei - Cotroceni?
Multumesc!
Eu zic ca actuala administratie, de la 1 decembrie de cand am intrat in mandat, a dovedit transparenta: am publicat contractele pe site, am facut public bugetul, am invitat cetatenii sa ne spuna opiniile. Pentru prima data in istoria administratiei Bucuresti, bugetul a fost adoptat in luna februarie. Pana acum el era adoptat in luna aprilie, dupa lungi discutii si lupte politice.
2. Deocamdata ele nu au finantare in bugetul Primariei Capitalei pe anul 2016.
Intrebarea 1:
Am aflat ca nu au fost alocati deloc bani de la buget pentru pistele de biciclete. De ce de atata timp nu s-au alocat banii pentru infrastructura de biciclete?
Tot timpul se invoca motive ieftine, ba ca nu sunt bani, ba ca incurca circulatia auto. Stim foarte bine ca nu sunt adevarate.
Intrebarea 2:
Consider ca plimbarea cu auto personal in oras este un privilegiu si nu un drept. Ce masuri preconizati pentru descurajarea utilizarii automobilului personal in oras?
Majoritatea autoturismelor de pe sosele au doar soferul, majoritatea parcurg in medie sub 10km.
Toate problemele RATB si cele de trafic s-ar rezolva cu cateva taxe de intrare in inelul central sau chiar interzicerea utilizarii auto personal intr-un anumit interval orar.
De lucrarile de infrastructura facute fara minte nu am ce comenta.
Multumesc.
1. avant in vedette ca primarily de sector refuse sa acorde autorizatii de functionare pentru unitatile de alimentatie publica va rog sa ne spuneti cum veti acorda avize de urbanism pentru terasele sezoniere . Veti resecata legea si veti bloca activitatea economica sau veti aver initiativa si veti gasi o solutie ?
Multumesc
Probabil nu mi-ar ajunge spatiu sa pun toate intrebarile la care as vrea raspuns, asa ca ma limitez la doua care mie mi se par foarte importante:
1. Care este situatia PMB in acest moment? Mai exact, ce ati gasit cand ati preluat aceasta functie, ati facut un audit sa vedeti ce s-a intamplat, ati sesizat autoritatile competente pentru problemele gasite (sunt convins ca ati gasit destule), mai aveti de verificat etc?
2. Primaria din Chicago a instalat in 2001 un acoperis verde pe cladirea primariei, contribuind astfel la reducerea poluarii si caldurii din oras (http://www.greenroofs.com/projects/pview.php?id=21). Multe alte cladiri i-au urmat exemplul, iar azi cladirile noi incearca obtinerea de certificari LEED si reducerea impactului asupra mediului. Cat de mult se implica PMB in dezvoltarea ecologica a orasului, cunoscut fiind faptul ca spatiul verde alocat fiecarui cetatean este sub valorea recomandata si scade in fiecare an?
3. Legat cumva de intrebarea anterioara: ce se mai aude cu "Delta" din zona Vacaresti, cand va fi declarata intr-un final zona protejata cu tot ce implica acest statut?
Multumesc
Am gasit pornind de la problemele RADET, RATB, probleme de infrastructura rutiera pana la pierderea fondurilor europene.
Se fac teste pentru reducerea poluarii. Pentru acest lucru avem si finantare de la UE pentru a testa solutii.
1. De ani buni starea carosabilului e din ce in ce mai proasta si lucrari decente de reabilitare au cam lipsit. Nici cu carpelile nu stam prea bine. In alte tari o groapa raportata a doua sau a treia zi e astupata. La noi dureaza ani. Vom intra si noi spre normalitate?
2. Centrul vechi, in ciuda programului de reabilitare, e inca plin de ruine, blocurile din centru la fel. Cladiri vechi dinspre Hala Traian stau sa cada, in ceea ce ar putea fi un cartier istoric care sa atraga turisti. E clar ca in ritmul asta de reabilitare centrul nostru mai repede se prabuseste decat sa ajunga o atractie cat de cat completa. Nu se pot atrage fonduri europene substantiale pentru a ne pune la punct cladirile istorice intr-un viitor palpabil?
3. Aveti in plan proiecte pentru implementarea unei semaforizari cu adevarat inteligenta si functionala? Si nu ma refer la ce a fost pana acum.
În primul rând mulțumim hotnews pentru că face posibilă această interacțiune cetățean-primar.
1. Ce măsuri se vor lua pentru a facilita transportul pietonal (la picior)? Nu avem loc să trecem de mașinile parcate pe trotuar! Am văzut părinți ce merg cu cărucioarele pe carosabil deoarece nu este loc pe trotuar!
2. De ce nu se creează bandă separată pentru Transport public? Eventual pe acea bandă poate să circule doar RATB-ul, Poliția, Salvarea, SMURD și bicicliști! Iar prin bandă mă refer o delimitare fizică de restul benzilor, asfel încât să nu se poată pătrunde în acea bandă.
În momentul de față metroul este singurul transport eficient din oraș, ratb-ul este ineficient din pricina traficului infernal cauzat de mulțimea de mașini personale!
Este in derulare un studiu de trafic pentru a stabili benzile unice pentru transportul in comun.
În curând se va finaliza super-laserul de la Măgurele. Din păcate situaţia şos. Bucureşti-Măgurele este departe de a fi "laser". Deşi pe raza oraşului Măgurele şoseaua a fost de mult reabilitată şi extinsă la 4 benzi, pe raza Bucureştiului este un dezastru. Adică o sumă de plombe, gropi, cratere, văi, şanţuri şi alte forme de relief. Asta datorită unor lucrări edilitare întinse pe ani de zile, care nu s-au finalizat cu aducerea carosabilului la starea iniţială, ci cu cârpeli. Fundaţia drumului a fost incorect sau deloc refăcută şi se surpă periodic pe suprafeţe întinse. Mai mult, ani de zile s-a lucrat pentru canalizare, dar după aceste lucrări şoseaua nu are sistem de preluare a apelor pluviale. Adică să bagi canalizare, dar nu şi pentru strada pe care o faci praf....?? Ploile în zonă sunt o experienţă interesantă, ar trebui să încercaţi, nici nu ştiţi care dintre formele de relief descrise mai sus se ascunde sub bălţile uriaşe care se formează! Cu laserul intrăm în lumea selectă, cu drumul spre el ce facem? Facem? Faceţi?
Vă mulţumesc.
1. Ce șanse există să înceapă în următoarea perioadă realizarea în București a unei infrastructuri rutiere corespunzătoare (lățime corespunzătoare, separată de trotuar și de calea de rulare auto, prevăzută cu indicatoare rutiere corespunzătoare etc) pentru deplasarea cu bicicleta, astfel încât acest mijloc de transport să poată fi folosit eficace, eficient și în siguranță pentru deplasarea în interiorul orașului (cel puțin)?
2. Există în intențiile PMB reglementarea separată a circulației bicicletelor (sens de deplasare, limitarea vitezei autovehiculelor, stabilirea priorității pentru biciclete, reglementarea parcării autovehiculelor etc.) pe străzile mici, cele rezidențiale, cu sens unic pentru autovehicule, astfel încăt să crească eficacitatea și siguranța în utilizarea bicicletei în actualul context al traficului auto (folosirea insfrastructurii rutiere existente)?
Mulțumesc.
2. Ati revenit asupra deciziei stupefiante de a schimba un istoric de arta cu un politruc la directia interimara a Centrului Palatele Brincovenesti de la Mogosoaia? Cind organizati concursul pe postul de director?
Multumesc
Stiu ca sunteti in functie de relativ putin timp si nu aveti cum sa aveti raspunsurile la toate intrebarile, dar va aduc si eu la cunostinta o problema foarte neplacuta pt mine. Familia mea are un teren in zona constructiei pasajului Ciurel, mai precis pe strada Intrarea Puntii/Intrarea Piersicilor (in spate la BDT Rent a Car si Ford) si de 15 ani! (da, din 2001!) asteptam o decizie definitiva, ca sa puteam valorifica terenul intr-un fel: ori sa se suspende definitiv constructia, ori sa se exproprieze cat mai repede. Din spusele domnului Oprescu am inteles ca intentiona sa continue podul Ciurel cu un tunel subteran. Ma gandesc ca sunt mari sanse ca si zona terenului nostru sa fie supusa exproprielilor. Cand se va vota in Consiliu exproprierea urmatoarelor suprafete? (fiindca am vazut ca ritmul de constructie al pasajului este relativ lent, probabil nu va fi gata anul acesta) Va rog, fie-va mila de timpul nostru, de tineretea noastra!
Multumesc.
Imobilul in cauza a trecut in domeniul municipalitatii in anul 2002 si intabularea dreptului de proprietate in favoarea Primariei Municipiului Bucuresti s-a facut prin inscrierea in Cartea Funciara in anul 2007.
Conform conform Legii 10/1995, proprietarii, (adica inclusiv PMB) sunt obligati sa consolideze imobilul.
In prezent cabinetele medicale sunt concesionate catre medici si o parte au fost vandute.
Desi au fost facute cereri de catre medicii care lucreaza in Policlinica, Primaria capitalei a refuzat sa aloce bani pentru consolidarea Policlinicii Titan in bugetul pe anul 2016.
Considerati ca este legal ca Primaria sa incaseze bani din concesionare si vanzarea cabinetelor si totusi sa nu faca nimic pentru consolidarea imobilului timp de 14 ani ?
In cazul unui cutremuri si pierderi de vieti omenesti cine credeti ca se va face vinovat ?
In ce an va incepe consolidarea Policlinicii Titan ?
Multumim pt ocazia data si iata cele doua intrebari:
- cand si ce anume se face concret pt fluidizarea traficului in intersectia Piata Sudului? Timpii de asteptare in aceasta intersectie se situeaza intre 10-30 minute, cu media undeva la 20 de minute, in functie de momentul zilei.
- sincronizarea semafoarelor si managementul de trafic pe baza acelorasi semafoare cand vor fi implementate cu adevarat, dat fiind ca infrastructura exista deja? Deja ne ghidam mult mai bine dupa aplicatii de mobil (nu voi da nume pt a nu face reclama), astfel incat sa evitam aglomeratiile si sa gasim trasee alternative - lucru care putea fi evitat prin sistemul de management al traficului.
Ar fi multe lucruri de adus in discutie, dar respect limita impusa de moderator.
Cu stima!
2.Proiectantii intersectiilor din zona Iancului-Pantelimon au reusit ,,performanta" de a bulversa circulatia in asa fel incat ambuteiajele sunt la ordinea zilei pe orice directie mai ales la orele de varf. Chiar nu-i trage nimeni la raspundere?!!!
De ce nu au apărut în buget pistele pentru biciclete și când ne putem aștepta să avem?
TIR-urile și mașinile de gabarit și tonaj mare, să nu mai aibă voie să circule pe arterele urbane pentru a putea conserva calitatea unei șosele. Aceste mașini de tonaj mare, să circule pe drumuri de trafic care trebuie stabilite în acest sens.
Bicicleta a fost scumpă pentru români în ambele sisteme. Persoanele adulte se pot deplasa cu bicicleta pe carosabil. Este vorba despre deplasare, nu despre curse de viteză, jonglerii mountain bike șik slalom cu viteză printre pietoni.
1. Ne puteti explica motivul lipsei alocarii unui buget privind modernizarea străzilor Drumul Lăpuş, Drumul Muntele Găina, Drumul Agatului, Drumul Stegarului şi Drumul Regimentului aferente sectorului 1?
2. Ne puteti confima/infirma daca s-a primit din partea primariei sectorului 1 documentaţiei topografice prin suprapunerea planurilor cadastrale peste ridicările topografice şi limita tramei stradale prevăzută prin PUZ - Zona de Nord.
Multumesc anticipat.
În zona de nord a capitalei, Jandarmeriei- Sisesti- soseau Odăi, se trăiește ca în evul mediu. Fără rețele edilitare,apa, canalizare,lumina, cu drumuri de pamant.
După cum bine știți, la nivel de autoritate, pinza freatica este infestata și totuși populația consuma apa din foraje proprii. Ce program are PMB ca în 2016, o zona a sectorului 1 a Bucureștiului sa fie adusa din epoca feudala la civilizație?
Ce masuri ia PMB sa evite declanșarea unor focare de epidemii datorate utilizării apei infestate
*Cum vor fi recuperate de la cei vinovati cele 80 de milioane lei pierdute de la UE pentru nerespectarea termenului de finalizare (31.12.2015) a pasajului de la Piata Sudului.
*Cei ce nu si-au facut treaba cu verificarea pe teren a stadiului lucrarilor la acest pasaj pentru respectarea termenelor de executie, mai sunt angajatii PMB ?
Multumesc!
Nu ma refer la obligatia actuala care este orice numai obligatorie nu. Dovada ca nimeni nu face nimic.
O lista intocmita in anii 90 cu urgente ultradepasite nu mai poate fi deloc fiabila la aceasta ora si primaria e partasa la un dezastru iminent.
-lipsa benzii unice pentru transportul in comun peste tot nu doar 3 bucatele;
- ciuntirea copacilor; taierea lor;
- distrugerea spatiului verde;
-betonarea excesiva - piata Universitatii si Turnul de Parasutism - in lucru)
2.
- Pe Iancului ati pus politia locala si 7 semafoare la stradute desi traficul este extrem de redus.
- Pe Pantelimon zona reabilitata traficul este blocat din cauza semnalizarii proaste.
- Pe Doamna Ghica dupa Colentina nu amendati pe cei parcati pe banda a 2-a care blocheaza zeci de mii de masini de pe magistrala N-E.
- Pasajele sunt blocate de semafoare, in loc sa aplicati conceptul "Cloverleaf interchange" (intersectie foaie trifoi)
Care sunt motivele pentru care nu actionati in ordinea prioritatilor si a necesitatilor reale? Ati luat masuri acolo unde traficul este redus, dar nu unde este necesar.
1. De ce nu se respecta legea in cazul construirii sau amenajarii pistelor de biciclete? Stiu ca standardele nationale au carecter de lege iar referitor la pistele de biciclete exista norme prevazute in STAS 10144-2/91 si STAS 10144-1/90 ce prevad care este minimul latimii, inaltimii, distantele fata de carosabil, trotuar si alte constructii stradale. Dar chiar si asa, pistele de biciclete se fac din bani publici fara respectarea acestor standarde.
2. Carei institutii ii revine sarcina de a constata incalcarea legii si sanctionarea celor care au incalcat-o ?
3. Cate astfel de incalcari ale acestor standarde au fost constatate si cate sanctiuni au fost date?
1. Exista planuri concrete pentru refacerea Bd. Dr. Taberei si a cartierului, cand se vor termina lucrarile la metrou? Precizez ca e in stare avansata de degradare cartierul, sufocat de praf, neintretinut, trotuarele ocupate de masini, fara piste de biciclete, spatii verzi deteriorate ori disparute.
2. Cu ocazia acestei refaceri, Bd. Dr. Taberei ar avea din nou 2 - 3 benzi pe sens, vom avea piste clare, marcate de biciclete si pe Bd. Dr. Taberei, respectiv benzi unice pentru transportul in comun de suprafata?
Cetatenii CE ai strazii Drumul Muntele Gaina - Sector 1, va aducem la cunostinta urmatoarele probleme cu care ne confruntam:
1. Strada noastra nu are apa potabila si canalizare;
2. Strada noastra nu este iluminata;
3. Strada noastra nu este asfaltata;
4. Strada noastra nu are acces rutier la intrare si la iesire la DN1 si legatura rutiera la oras.
5. Strada noastra are ridicare topo si suprapunere peste PUZ, dar PMB si PS1 nu despagubeste cetatenii
Cand se vor realiza investitii in acesta zona a Setorului 1 si cand vom devni adevarati cetateni ai Comunitatii Europene? Sunt introduse in Bugetul pe anul 2016 astfel de investii in acesta zona?
Va multumesc anticipat pentru raspouns!
2. V-ati uitat in CV dnei Viciu Clarisa ?
Cand aveti de gand sa corelati semafoarele pe arterele principale ? Iar lucrul acesta sa fie facuta de un om cu cap (eventual temporizate ziua/noaptea in functie de intensitatea traficului)
Locuiesc in Bruxelles momentan si sunt bulevarde gen Art Lois si Rue Belliard unde poti merge chiar si 2 km pe VERDE.
1. Cum este posibil ca la peste un an de la pronuntarea si comunicarea unei hotariri judecatoresti definitive, directia juridica cu peste 70 de angajati sa nu fi reusit sa transpuna intr-o dispozitie de primar general continutul hotaririi judecatoresti pentru repunerea in posesie si sa achite cheltuielile de judecata ?
2. Cum califica faptul ca pina in prezent nu am primit raspuns la actele prin care am solicitat relatii in legatura cu dosarul mentionat mai sus, incepind cu 27.11.2015, desi in sistemul informatic al registraturii toate apar ca rezolvate? Este vorba de actul nr.1379078/27.11.2015 si revenirea nr. 1386605/5.01.2016 adresate primarului general , dar si de actele si e-mailurile adresate unor functionari ai directiei juridice , in incercarea de a afla macar la care din cele 3 comisii de analiza a notificarilor cf. legii 10/2001 s-a impotmolit dosarul.
Si ca bonus poate ne comunica Dl.Primar daca are in vedere ceva masuri, de luat pina la alegeri, de rezolvare intr-un fel sau altul, a dosarelor de restituiri care conform ritmului actual de lucru va constitui un job sigur pentru copii si nepotii actualilor functionari. Sporirea numarului de comisii de analiza de la 1 la 3 operata in 2013 de fostul primar, s-a dovedit a nu fi o solutie.
- distante dintre peroanele de la tramvai este de doar 5,60m insuficienta pentru ca doua autobuze sa treaca in paralel fara sa isi loveasca oglinzile. De s-au investit atatia bani in modernizarea caii de tramvai pentru a fi folosite si de autobuze, pt ca apoi sa se renunte? De ce s-a receptionat acesta lucrare tinand cont de neconformitatile aparute?
- pe o lungime de 1 km s-au introdus 5 intersectii semaforizate noi cu toate ca traficul de pe strazile laterale nu justifica acest lucru. De ce s-a aprobat de PMB semaforizarea acestor intersectii, cu toate ca nu se respectau cerintele minime din normativul AND 600/2010?
- de ce noile semafoare nu au sisteme de detectie a traficului, cu toate ca acest lucru era cerut prin caietul de sarcini? Cum s-a receptionat lucrarea?
- in caietul de sarcini pentru modernizarea sos. Iancului erau prevazute realizarea de noi locuri de parcare pentru rezidenti? De ce nu s-au mai realizat?
- Ati facut o vizita pe teren sa vedeti ce aglomerare de masini sunt pe strazile adiacente sos Iancului. Este normal sa interziceti parcarea la bordura in lipsa unor alternative de parcare pentru rezidenti? V-ati gandit ca dintre rezidenti acestui cartier mai sunt si familii cu copii mici, persoane cu handicap sau persoane in varsta? Cum se respecta prevederile normativului NP 051/2012 privind obligativitatea asigurarii locurilor de parcare pentru persoanele cu dizabilitati?
- PMB a aprobat un PUZ si a dat o autorizatie de construire pentru MegaMall. In cadrul acestei dezvoltari exista o parcare la ultimul nivel nefolosita. A incercat cineva sa negocieze cu dezvoltatorul folosirea locurilor de parcare de catre rezidenti? Multi locuitori ai cartierelor Iancului si Pantelimon din zona de influenta ai mall-ului ar dori chiar si in schimbul unei taxe sa aiba un loc de parcare decent.
1. E adevarat ca fostii dvs asociati v-au facut o plangere penala pentru inselaciune si delapidare?
2.Ce legaturi aveti cu firma ICT TOTALL-TERM S.R.L?
Va multumesc!
Are cunostinta domnul primar ca la spitalul Gomoiu lucrarile sunt suspendate de la inceputul anului din cauza nedecontarii lucrarilor executate, in conditiile in care cladirea este in stadiu avansat de executie (80-90%)?
-caini vagabonzi ?
-masini abandonate pe domeniul public ?
Spatiul e inca gol si nefolosit. De ce nu il redeschideti ?
Ne-am saturat pana peste cap sa facem 1 ora un drum ce in mod normal dureaza max 10 min
Ce masuri aveti in vedere pentru a impune respectarea destinatiei acestor benzi?
Urmatorul demers este cel la Primaria Generala a Capitalei si profit de ocazia oferita de Hotnews pentru a va semnala problema si solicita sprijinul.
Despre dezastrul si indiferenta din Sectorul 6 nu mai zic nimic ca stiu ca nu e treaba dvs. Cu invidie ma uit la vecinii din Comuna Chiajna si conditiile cu adevarat urbane care sunt create acolo de catre omologii dumneavoastra. Comparativ cu unele comune limitrofe zona periferica de Vest a Bucurestiului este precum un sat, dar mai mare. Nu exista drumuri asfaltate, nu exista utilitati, nu exista iluminat public, iar drumurile principale nu au trotuare.
Cam asta este nivelul discutiei in Bucuresti: oi, mizerie, subdezvoltare urbana.
V-ati deprins periculos de mult sa faceti interviuri "aranjate" cu intrebari convenabile, la care raspunsul vine de la "directii" pe semnarica. Rolul jurnalistului e sa puna intrebari incomode, asta daca se considera jurnalist si nu o flasneta a proprietarului sau redactorului sef.
L-am intrebat pe primarul interimar ceva ce s-a repetat in alte intrebari, dar si o intrebare care viza un abuz al lui Sava de a pune in sefia interimara a unei institutii un politruc in locul unui profesionist. De ce mi-ai impins intrebarile mai pe la coada ca primarul INTERIMAR din toate punctele de vedere sa nu raspunda?