Judetul Teleorman, de unde e originar Liviu Dragnea, va avea doua stadioane modernizate din bani publici la Alexandria si Turnu Magurele, desi echipele locale joaca in Liga a 4-a si a 3-a. Costurile? Circa 12 milioane de euro pentru Alexandria si peste 4,2 milioane de euro pentru Turnu Magurele, ambele din bugetul de stat. De ce are nevoie FCM Alexandria, o echipa fara traditie in fotbal, sa joace pe un stadion nou cu Astra Plosca, Atletic Orbeasca, Metalul Peretu si Avintul Bragadiru? "Dupa serviciu, omul trebuie sa isi poata reface capacitatea de munca", explica administratorul orasului cu 46.000 de locuitori. Banii vor fi furnizati de Compania Nationala de Investitii, companie in subordinea Ministerului Dezvoltarii, condus de Vasile Dincu. Spre comparatie, alte orase cu echipe de traditie in fotbal au stadioane noi construite cu sume similare, dar cu facilitati mult mai avansate.

Clasamentul Ligii a 4-a, cu FCM Alexandria liderFoto: frf.ro

"Obiectivul la care faceti referire, in momentul de fata se afla in procedura de aprobare a indicatorilor tehnico-economici urmand ca dupa aprobarea acestora sa fie demarata procedura de achizitie publica, in corelare cu alocatiile bugetare pentru Programul National de Constructii de Interes Public sau Social. Obiectivul este inclus in subprogramul Complexuri sportive din cadrul Programului National de Constructii de Interes Public sau Social si vizeaza realizarea unui complex sportiv prin reabilitarea, extinderea si modernizarea stadionului deja existent. Astfel, complexul va beneficia de teren fotbal inierbat, pista de atletism 400 m, inclusiv zona de sprint si bypass pentru obstacole, pista saritura in lungime, teren sarituri in inaltime si va permite utilizarea stadionului pentru antrenamente, meciuri amicale, meciuri din cadrul Ligii 1 de fotbal a Romaniei si din cadrul cupelor europene - faze incipiente dar si pentru antrenamente, competitii locale sau de nivel national de atletism. Totodata complexul va beneficia si de spatii de cazare sportiva cu un total de 36 de camere, respectiv 72 de locuri. Complexul va avea o capacitate totala de 5.496 locuri (2.539 de locuri in tribuna 1 si 2.924 de locuri in tribuna a 2-a)", se arata intr-un raspuns trimis de Compania Nationala de Investitii la solicitarea HotNews.ro

Investitia se ridica la aproximativ 12.680.000 de euro cu TVA si alte taxe incluse, cu o durata estimata de realizare de 18 luni, insa atat valoarea cat si durata exacta de realizare a investitiei vor putea fi cunoscute dupa demararea si finalizarea procedurii de achizitie publica, potrivit informatiilor furnizate de CNI.

In ceea ce priveste oportunitatea investitiei, reprezentantii CNI sustin ca obiectivul este inclus in subprogramul "Complexuri sportive" din cadrul Programului National de Constructii de Interes Public sau Social, program care face parte din strategia de dezvoltare regionala implementata la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, autoritate sub care functioneaza CNI S.A.

"La momentul demararii procedurii de promovare a indicatorilor, s-a avut in vedere faptul ca Stadionul Municipal din Alexandria este singurul amplasament sportiv de anvergura din cadrul localitatii, reprezentand totodata si principala optiune pentru practicarea atletismului (de performanta sau amator). In acelasi timp Stadionul Municipal gazduieste echipa locala de fotbal - FCM Alexandria, fara a exista posibilitati de relocare a echipei. Astfel, investitia propusa se justifica ca fiind necesara si oportuna pentru relansarea sportului de masa si de performanta atat la nivel local cat si la nivel regional. Realizarea acestei investitii va contribui la dezvoltarea fotbalului de performanta din zona prin oferirea infrastructurii necesare organizarii de meciuri de fotbal la nivel national si international pentru echipele nationale de fotbal feminin si echipele nationale de juniori ale Romaniei, precum si a meciurilor de fotbal intre cluburile profesioniste atat in Campionatul National (Liga I) cat si in fazele preliminare ale competitiilor de club UEFA. De asemenea, se va realiza o infrastructura sportiva adecvata atat pentru antrenamente cat si pentru organizarea de competitii pe plan local, regional si national pentru atletism", se arata in raspunsul trimis de CNI.

Primaria vrea sa pastreze tinerii in Alexandria cu ajutorul stadionului. Plus "consolidarea constiintei civice in sanul comunitatii"

Referitor la utilitatea publica a investitiei, Primaria Alexandria se arata ca stadionul va face orasul mai atractiv pentru tineri, care nu vor mai parasi orasul, si va general locuri de munca. Potrivit studiului de impact asupra mediului, aferent studiului de fezabilitate, modernizarea stadionului va ajuta la consolidarea constiintei civice in sanul comunitatii.

"Recensamantul din 2011 arata, raportat la cel efectuat in 2002, o scadere cu 5% a populatiei si deci o directie de depopulare care va continua pe fondul migratiei tinerilor si a imbatranirii populatiei. Tendinta este uniforma pe intreg teritoriul Romaniei, cu precadere in regiunile extra-carpatice, in cazul Municipiului Alexandria situatia fiind insa cu atat mai alarmanta cu cat este vorba de o capitala administrativa de judet, care cel putin la nivel teritorial ar trebui sa isi pastreze un fond social constant prin migratia intra- judeteana si prin pachetul relativ stabil de locuri de munca asigurate in aparatele administrative de stat.

Masurile ce pot fi implementate de catre autoritatile locale in scopul stoparii eroziunii demografice nu vor fi niciodata prea vremelnice singura intrebare fiind cand anume aceste masuri vor fi implementate prea tarziu pentru a mai avea efecte. Investitia in infrastructura sportiva pentru discipline cu grad redus de auto-sustenabilitate este una dintre masurile uzuale practicate la nivel european, alaturi de investitiile in infrastrcutura culturala. Efectele pricipale ale acestui tip de investitii sunt pe termen lung si constau in principal in sporirea nivelului de viata si consolidarea constiintei civice in sanul comunitatii. Nu sunt de neglijat nici locurile de munca create si beneficiile economice - atat pe perioada desfasurarii investitiei cat si ulterior, pe parcursul exploatarii amplasamentelor", se arata in document.

Statistici despre echipa de fotbal si despre orasul Alexandria

FCM Alexandria joaca in Liga a 4-a si se afla pe locul 1. Se lupta pentru promovare cu Unirea Brinceni, Viata Noua Olteni, Astra Plosca, Atletic Orbeasca, Metalul Peretu si Avintul Bragadiru. Si in sezoanele trecute a jucat tot in a patra divizie.

Populatia orasului Alexandria (recensamant 2011, cel mai recent): 45.434 persoane, in scadere cu 5.000 fata de Recensamant 2002 (50.591 persoane) si 13.000 persoane fata de Recensamant 1992: (58.478 persoane). Bugetul pe anul 2016 este de circa 90,4 milioane lei.

Ce investitii face statul roman in Teleorman

In Alexandria s-ar putea construi un nou stadion municipal, cu pista de atletism si peste 6.000 de locuri, spatii de cazare sportivi, parcare VIP de 100 locuri si platforma pentru carele de transmisii TV, investitie estimata in total la circa 12 milioane de euro, potrivit informatiilor furnizate de primaria orasului la solicitarea HotNews.ro. Investitia ar urma sa fie facuta prin Compania Nationala de Investitii, autoritatea locala urmand sa contribuie cu circa 4 milioane lei pentru racordurile la utilitati.

Alexandria are circa 45.000 de locuitori, iar echipa de fotbal - FCM Alexandria - joaca in liga a patra. Actualul stadion, construit in urma cu 40 de ani si care poate adaposti circa 500 de spectatori, va fi demolat pentru a face loc noii arene.

Compania Nationala de Investitii va face inca un stadion in judetul Teleorman - in Turnu Magurele, valoarea acestuia fiind de circa 16 milioane lei plus TVA (circa 4,2 milioane de euro) pentru circa 1.500 de locuri. Turnu Magurele are, de la inceputul sezonului 2015-2016, o echipa de fotbal in liga a treia.

"Stadionul se va face intr-un proiect cu Compania Nationala de Investitii. Proiectul este la inceput. Pana acum s-au realizat studiul de fezabilitate si proiectul tehnic. Urmeaza ca proiectul sa fie aprobat intr-o comisie interministeriala, iar daca va primi aprobarea se va face licitatia si abia apoi vor incepe lucrarile. Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea estimata a proiectului este de 12 milioane de euro, iar capacitatea undeva peste 6.000 locuri. Acesti parametri vor fi stabiliti exact in comisia interministeriala, iar in urma licitatiei cu siguranta valoarea va scadea. Ca si dotari, stadionul va avea doua tribune acoperite, gazon natural inierbat, pista de atletism cu groapa pentru sarituri lungime, triplu salt, sarituri inaltime si aruncarea ciocanului. In plus vom avea si 40 de spatii de cazare pentru sportivi", a explicat pentru HotNews.ro Stefan Tabacitu, administratorul orasului, Primaria Alexandria.

Oficialul spune ca orasul are nevoie de un nou stadion deoarece cel vechi are doua tribune mici, din metal, si una din beton, subrezita, constructia fiind realizata in urma cu 40 de ani. Capacitatea stadionului vechi este de circa 500 de persoane.

"Investitia se justifica. Marea majoritate a celor care aud de acest proiect se gandesc numai la fotbal. Stadionul va avea si pista de atletism. In plus, echipa de fotbal este in reorganizare de doi ani si mizam pe copii de la Clubul Sportiv Scolar unde avem patru antrenori, fiecare cu cate patru grupe, deci avem 16 grupe de copii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani. Acest club este o adevarata pepiniera. Dintre copii crescuti de noi avem 12 jucatori in Divizia A si peste 30 in Divizia B. Au plecat fiindca noi nu am fost in stare sa avem un teren adecvat. In plus, pe langa siguranta cetatenilor, drumuri, spitale, ce spuneti d-voastra, trebuie sa investim si in agrement. Dupa serviciu, omul trebuie sa isi poata reface capacitatea de munca. Acum incepe reamenajarea fostului Cinematograf Patria. Ne ingrijim si de drumuri, anul acesta va incepe consolidarea podului de peste raul Vedea", a mai explicat Tabacitu.

Intrebat daca Primaria are bani sa intretina acest stadion, dupa ce se vor termina lucrarile, acesta spune ca nu are un calcul in acest sens. "Avem resurse sa il intretinem. Si acum intretinem stadionul. Avem o structura in cadrul Primariei. Vom avea si sponsorizari. Acum avem cativa sponsori. Nu sunt asa de multi, fiindca echipa este in liga a patra, dar avem promisiuni ca dupa ce vom avea noul stadion, lucrurile se vor schimba. La echipa de baschet, care este in liga I, 60% dintre cheltuieli sunt asigurate din sponsorizari", a explicat Tabacitu. Orasul Alexandria are in 2016 un buget de 90,4 milioane lei.

Ce pasi au facut deja autoritatile

Consiliul Local Alexandria a transferat in decembrie 2015 stadionul vechi si terenul aferent catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin Compania Nationala de Investitii - Hotararea Consiliului local nr. 372/4 decembrie 2015. Investitia va fi realizata de CNI, administratia locala urmand sa plateasca doar costurile aferente racordarii cladirii la utilitati - 1,4 milioane lei.

Potrivit studiului de impact asupra mediului, aferent studiului de fezabilitate, noul stadion va avea doua tribune, teren de fotbal inierbat, pista de atletism 400 m outdoor si o capacitate totala spectatori 5,456 locuri, parcare VIP -100 locuri.

"Capacitatea atinsa de aproximativ 5.400 locuri pe scaune depaseste limita minima de 4.500 locuri impusa simultan atat de FRF pentru Liga 1 cat si de UEFA pentru categoria 3.Raportat la populatia Municipiului (aproximativ 45 000 locuritori) capacitatea stadionului depaseste o proportie de 10% din totalul de locuitori ai orasului. Stadionul va asigura conditiile necesare pentru acreditarea UEFA nivel 3 insa trebuie subliniat ca o ulterioara marire a nivelului de acreditare (nivel UEFA 4) nu este posibila pe terenul avut la dispozitie, neexistand spatiul necesar pentru obtinerea unui numar suplimentar de peste 2500 locuri in tribune. Terenul asigura spatiul necesar pentru realizarea unei piste de atletism outdoor de 400 metri cu 6 culoare de alergare si implicit realizarea terenului de fotbal inierbat in spatiul interior al acesteia, la dimensiunile regulamentare", se arata in document.

Potrivit sursei citate, aceasta este cea mai avantajoasa solutie din punct de vedere economic.

"Stadionul Municipal din Alexandria este in prezent singurul amplasament sportiv de anvergura din cadrul localitatii., reprezantand principala optiune pentru practicarea atletismului (de performanta sau amator). In acelasi timp Stadionul Municipal gazduieste echipa locala de fotbal - FCM Alexandria, fara a exista posibilitati de relocare a echipei. Comparativ cu alternativa identificarii unui teren nou, pretabil la dezvoltarea unui nou complex sportiv optiunea restructurarii complexului sportiv actual este varianta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic dat fiind ca sunt excluse costurile cu achizitionarea terenului precum si costurile de dezvoltare a infrastructurii pana la amplasamentul nou identificat. La acestea se adauga costurile, deloc de neglijat, cu intretinerea in continuare a stadionului Municipal actual, in stadiul actual degradat si cu carente in ceea ce priveste securitatea utilizatorilor. Capacitatea de aproape 5.000 locuri a stadionului, raportata la numarul de locuitori ai localitatii (conform ultimului recensamant oficial 2011, cand au fost numarati 45 434 locuitori) este optima (asigurand 10% din totalul populatiei orasului). Din aceasta perspectiva nu se considera oportuna identificarea unui amplasament nou, pe care ar putea fi edificat un stadion cu capacitate sporit", se arata in document.

Alte stadioane facute de Compania Nationala de Investitii

Compania Nationala de Investitii realizeaza inca trei stadioane in Romania.

Primul este la Craiova, oras cu echipa in prima liga si mare traditie in fotbalul romanesc. Contractul pentru proiectarea si executia a lucrarilor a fost atribuit pe 18.05.2015 Asocierii SC CON-A SRL, SC ACI CLUJ SA, SC NISAL SRL si SC DICO si TIGANAS Birou de proiectare SRL. La licitatie a fost depusa o singura oferta, respectiv castigatorul. Valoarea contractului este de circa 166 milioane lei plus TVA. Stadionul va avea peste 30.000 de locuri: 27.208 pentru public, 3.450 in zona VIP, 240 pentru presa si 62 pentru persoanele cu dizabilitati. Proiectantul este acelasi ca la Cluj Arena. http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-20309718-fotogalerie-olguta-vasilescu-prezentat-varianta-finala-noului-stadion-ion-oblemenco-din-craiova-stadionul-avea-circa-30-000-locuri-costa-50-milioane-euro.htm

Al doilea este stadionul din Targu Jiu, oras cu echipa in prima liga, participanta in cupele europene. Contractul pentru proiectarea si executia a lucrarilor a fost atribuit prin licitatie, pe 18.05.2015, Asocierii SC ACI CLUJ SA si SC DICO SI TIGANAS - Biroul de Proiectare SRL si SC CON-A SRL. La licitatie a fost depusa o singura oferta, respectiv castigatorul. Valoarea contractului este de circa 76,5 milioane lei plus TVA. Arena va avea circa 12.500 de locuri.

Al treilea este stadionul municipal din Turnu Magurele, judetul Teleorman. Contractul pentru proiectarea si executia a lucrarilor a fost atribuit prin cerere de oferta firmei CONSTRUCTII ERBASU S.A, valoarea contractului fiind de circa 16 milioane lei plus TVA. Procedura de atribuire a fost cerere de oferta. Capacitatea stadionului va fi de peste 1.500 locuri (Sursa).

Comparatie cu investitii recente facute in stadioane (Sursa - Gazeta Sporturilor):

1. Stadionul din Giurgiu, folosit de echipa Astra. Investitie privata (Ioan Niculae), estimata la 15 milioane de euro. Stadionul are 8.500 locuri, tribune acoperite in totalitate, poate gazdui meciuri din Europa League. Populatie: 61.000, echipa in Liga 1, participanta constanta in cupele europene, anul acesta se lupta pentru titlul de campioana

2. Stadionul din Ploiesti. Investitie a primariei, estimata la 17 milioane euro. Stadionul are 15.000 de locuri, tribunele sunt acoperite, poate gazdui meciuri din Europa League. Populatie: 209.000, echipa in Liga 1, cu mare traditie fotbalistica

3. Stadionul din Ovidiu (jud. Constanta), folosit de echipa Viitorul (a lui Gheorghe Hagi). Investitie privata, estimata la 2 milioane de euro (11 milioane euro tot complexul, care cuprinde zece terenuri de antrenament, spatii de cazare, zone de refacere). Stadionul are 4.545 locuri. Viitorul este o echipa de Liga 1, se lupta pentru titlu.

Curiozitati: E singurul stadion unde fumatul e interzis, si tot interzis e si accesul cu seminte.

4. Stadionul Dr. Constantin Radulescu, folosit de echipa CFR Cluj. Investitie privata, estimata la 35 milioane de euro. Stadionul are 23.500 locuri, poate gazdui meciuri din Champions League. Populatie: 324.000, CFR Cluj e in Liga 1, a fost campioana a Romaniei in 2008, 2010, 2012.

5. Stadionul din Chiajna (Ilfov), folosit de Concordia Chiajna. Investitie a primariei, estimata la 12 milioane de euro. Stadionul are 5.100 locuri. Populatie: 14.200 locuitori, echipa in Liga 1.

6. Cluj Arena (Cluj Napoca), folosit de U Cluj, nationala de fotbal, nationala de rugby, competitii de atletism. Investitie a Consiliului Judetean, estimata la 45 milioane euro, poate gazdui meciuri din Champions League. Arena are 30.000 de locuri, populatia Clujului - 324.000.