Sursa de poluare a apei distribuita la peste 9.000 de persoane din orasul Breaza nu a fost inca identificata, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Prahova dispunand continuarea verificarilor, iar Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) urmand sa transporte apa potabila populatiei, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa remis, vineri, presei, de Prefectura Prahova, CJSU a dispus, la o saptamana de la depistarea bacteriilor in apa livrata la Breaza din sursa Nistoresti, constituirea unei comisii mixte formata din reprezentanti ai Garzii de Mediu, ai Apelor Romane, ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si ai Directiei de Sanatate Publica Prahova care sa efectueze verificari pentru a identifica sursa de poluare.

In cadrul aceleiasi sedinte a CJSU s-a stabilit ca ISU Prahova va transporta, in perioada 12-14 februarie, cu doua cisterne a cate 5.000 de litri, apa potabila pentru populatia de la Breaza.

Conform comunicatului citat, operatorul Hidro Prahova asigura apa potabila pentru unitatile medicale si pentru cele de invatamant.

'SC Hidro Prahova SA si Primaria Breaza vor continua monitorizarea calitatii apei in localitate, pana cand aceasta va intra in parametrii de potabilitate', se mai arata in document.

Surse din cadrul autoritatilor locale au declarat ca ISU nu a transportat apa potabila populatiei pana la acest moment, pentru ca nu a primit nicio solicitare din partea autoritatilor, astfel ca, in ultimele zile, populatia fie a consumat apa de la robinete, pe care a fiert-o, fie si-a cumparat apa imbuteliata.

Directorul DSP Prahova, Anca Dobrescu, a declarat, miercuri, ca in urma cu cinci zile a fost depistata la analize bacteria Clostridium perfringens, astfel ca apa care ajunge din sursa Nistoresti la o parte dintre locuitorii orasului Breaza nu este potabila.

'Pana la recontrol, apa ramane nepotabila, Hidro Prahova (operatorul de apa- n.r.) duce cisterne pentru consumul de apa, iar cea care curge pe retea se foloseste numai in scop menajer', a declarat Dobrescu.

Directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, a precizat ca, dupa depistarea bacteriei, au fost luate masuri pentru dezinfectie, iar in paralel se fac demersuri pentru furnizarea de apa potabila din sursa de la Paltinu.

'Sanepid a depistat o bacterie acum cinci zile, ne-a pus sa facem dezinfectie, am spalat bazinele, conducta, am schimbat filtrele, facem din nou probe sa vedem daca am scapat de acea bacterie, dar Hidro Prahova, paralel, face spalarea conductelor noi pe programul Managementul apa-canal si cred ca la noapte, maine dimineata va fi apa potabila din sursa Paltinu in orasul Breaza', a spus Semcu la acel moment.

In acest oras au fost lipite afise ale Hidro Prahova prin care locuitorii sunt avertizati ca 'din data de 8.02.2016 apa livrata in orasul Breaza are parametrii de potabilitate neconformi'. De asemenea, pe afise scrie ca, daca totusi apa din retea va fi folosita pentru consum, atunci ea trebuie 'obligatoriu' fiarta in prealabil timp de minim zece minute.

Prefectul Rodica Paraschiv a precizat ca peste 9.300 de persoane din cei aproape 17.000 de locuitori ai orasului Breaza sunt afectati de aceasta situatie