Proiect de lege: Consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public ar putea fi gratuita pentru proprietari, banii urmand sa fie platiti de catre stat

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 11 februarie 2016, 16:09 Actualitate | Administratie Locala


Cladire cu bulina rosie
Foto: Agerpres
Consolidarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public ar putea fi gratuita pentru proprietari, banii urmand sa vina dintr-un Fondul pentru Cladirile cu Risc Seismic Iminent ce ar urma sa fie constituit la nivelul Guvernului, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatul PNL, Ovidiu Raetchi. In cazul in care proprietarii nu doresc consolidarea, primariile ar putea sa mearga pana la evacuarea acestora pe perioada lucrarilor si mutarea in imobile puse la dispozitie de administratiile locale.

"Gradul de expunere al Romaniei si mai cu seama al Bucurestiului, in cazul unui cutremur, este foarte mare - pagubele materiale ar fi de ordinul miliardelor de dolari, iar pierderile de vieti omenesti ar fi mai mari decat ne putem imagina. Cadrul legislativ actual nu permite, practic, punerea in siguranta a cladirilor care prezinta pericol public, pentru ca blocajele care apar pe teren nu sunt rezolvate de lege. Tocmai de aceea, propun ca lucrarile de consolidare a cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public, sa fie urgentate prin crearea Fondului pentru Cladirile cu Risc Seismic Iminent la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si a unui Program de Risc Seismic prin care sa fie simplificata procedura de punere in siguranta a imobillelor.  Practic, prin acest fond ar urma sa fie asigurata finantarea integrala de catre stat a lucrarilor de consolidare, unul dintre motivele pentru care proprietarii refuza inceperea lucrarilor fiind faptul ca trebuie sa suporte cheltuielile. In aceeasi masura este nevoie de dispunerea unei masuri de evacuare in cazul persoanelor care blocheaza lucrarile, insa doar dupa ce li se asigura cazare temporara", a declarat Raetchi.


Acesta  a precizat ca suma totala care ar trebui alocata lucrarilor de consolidare a cladirilor care prezinta risc seismic ar fi de circa 500 de milioane de lei in Bucuresti.

"Cred ca alocarea acestor fonduri se poate face usor, fara un efort bugetar major si dezechilibre la nivelul bugetului, cu atat mai mult cu cat este vorba de siguranta a sute de mii de oameni. In cazul unui cutremur, sumele care ar trebui cheltuite ar fi cu mult mai mari, tocmai de aceea se impune o interventie preventiva. Costurile ar ajunge la circa 500 de milioane de lei pentru consolidarea cladirilor din Bucuresti, o suma care pare modica daca ne gandim la descoperirile facute de Curtea de Conturi cu privire la fondul de urgenta a Guvernului, de exemplu. Sunt convins ca atat premierul Dacian Ciolos, cat si ministrul Dezvoltarii Regionale vor intelege necesitatea acestei legi si vor sustine alocarea fondurilor necesare de la bugetul de stat", a explicat Ratetchi.


Principalele prevederi ale proiectului de lege supus dezbaterii publice:

 • Pe intreaga durata a procesului de intocmire a documentatiilor cadastrale, proprietarii si asociatiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere si asistenta din partea unor persoane din cadrul Primariei Capitalei care au competente in acest sens.


 • Stabilirea formulei de calcul a cotelor parti indivize din proprietatea comuna, respectiv luarea in calcul a suprafetei utile totale aflate in proprietate, necesare calculului cotelor-parti, se va face ca urmare a masuratorilor cadastrale si inregistrate in cartea funciara, respectiv ultimele inscrisuri oficiale, si nu potrivit cotelor de proprietate stabilite in actele de proprietate.


 • Proprietarii, persoane fizice si juridice, beneficiaza, prin exceptarea de la prevederile legale, de scutirea de taxa privind eliberarea autorizatiei de construire pentru executia lucrarilor de consolidare a constructiilor din proprietate, cu destinatie de locuinta sau cu alte destinatii, precum si de taxa privind timbrul arhitecturii.


 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice va constitui, in vederea expertizarii, proiectarii si executiei lucrarilor pentru cladirile incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, cu destinatia de locuinta, spatiu comercial sau orice alta destinatie, un fond de urgenta numit Fondul pentru Cladirile cu Risc Seismic Iminent, precum si o comisie numita Comisia Nationala de Evaluare si Implementare a Programului de Risc Seismic cu privire la lucrarile de expertiza, proiectare si consolidare, in vederea simplificarii actiunilor de punere in siguranta a fondului existent, care vor fi incluse intr-un plan de interventie numit Programul de Risc Seismic.


 • Comisia Nationala de Evaluare si Implementare a Programului de Risc Seismic va fi alcatuita din experti evaluatori, proiectanti si constructori responsabili de proiectarea, pe baza expertizei tehnice, a planului de consolidare a cladirilor in cauza, precum si de realizarea planului de interventie, contractarea lucrarilor impreuna cu primariile municipiilor, judetelor si primaria municipiului Bucuresti.


 • Fondul infiintat la nivelul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice va fi constituit ca un fond de urgenta pentru lucrarile necesare pentru punerea in siguranta a cladirilor prevazute la Art. 5, alin. 1, fara obligatia returnarii acestor fonduri de catre proprietarii spatiilor cu destinatie de locuinta, spatiu comercial sau orice alta destinatie, fond constituit prin exceptie de la prevederile Art. 6 si Art. 7.


 • Decizia luata de autoritatile competente in urma expertizarii tehnice a cladirilor, justificata prin iminenta pericolului public privind interventia asupra locuintelor sau spatiilor cu alta destinatie din cladirile incadrate in clasa I de risc seismic, care constituie pericol public si care vor fi incluse in Programul de Risc Seismic, este obligatorie pentru proprietarii acestor imobile.


 • In baza raportului de expertiza tehnica prin care cladirile sunt incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public, proprietarii persoane fizice sau juridice, care detin sau administreaza spatii cu destinatia de locuinta, spatii comerciale sau cu orice alta destinatie, sunt obligati sa prezinte, la cererea Comisiei de Evaluare, Aplicare si Implementare prevazute la Art. 5, alin (1), documentatiile cadastrale necesare inceperii lucrarilor de consolidare in termen de 3 luni de la notificare, in caz contrar primariile minicipiilor si oraselor, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti putand dispune evacuarea celor in cauza din imobilele care urmeaza sa fie supuse unor lucrari de interventie sau, dupa caz, reconstructive, pana la finalizarea lucrarilor necesare pentru punerea in siguranta a imobilelor.  


 • Aplicarea deciziei de evacuare se va dispune doar dupa ce Consiliile minicipiilor, oraselor si comunelor vor asigura locuintele de necesitate pentru cazarea temporara a persoanelor si familiilor pe perioada executarii interventiilor care nu se pot efectua in constructii ocupate. Decizia de evacuare are caracter executoriu de la data ofertei unui spatiu de cazare temporara si va putea fi adusa la indeplinire pe calea executarii silite


 • La data comunicarii Deciziei prevazute la alin. (3) inceteaza de drept si efectele actelor juridice incepute anterior aplicarii art. 5 alin. (1) privind realizarea de venituri din folosinta acestor imobile, imobilele care vor fi incluse in Programul de Risc Seismic si care beneficiaza de lucrari finantate de Fondul pentru Cladirile cu Risc Seismic Iminent neputand fi inchiriate sau destinate desfasurarii oricaror activitati ce presupun realizarea de venituri pana la finalizarea lucrarilor de interventie stipulate in Decizie.

Cate imobile cu risc seismic sunt in Bucuresti

In Bucuresti sunt 181 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. "Dintre acestea, 85 de cladiri au peste 5 etaje (44,7%), 46 de cladiri au peste 8 etaje (24%), 59 de cladiri au sub 4 etaje (31,05). Majoritatea acestor cladiri sunt in sectoarele 1, 2 si 3. Majoritatea imobilelor sunt situate in Centrul orasului, pe strazile Franceza, Armeneasca, Lipscani, Baratiei, Gabroveni, Blanari, Calea Victoriei, b-dul Magheru", sustin reprezentantii municipalitatii.

In ultimii 10 ani, au fost consolidate doar 42 de cladiri din clasa I de risc seismic. "19 au fost consolidate in programul de consolidari a Primariei Capitalei si  restul direct de catre proprietari", spun reprezentantii municipalitatii.

Principala problema in ceea ce priveste consolidarea este necesitatea acordului tuturor proprietarilor dintr-o cladire pentru demararea lucrarilor. Astfel ca, daca o singura persoana nu este de acord, consolidarea nu se poate face.

O alta problema este procedura greoaie de expertizare, de intocmire a documentatiei de consolidare, de licitare si apoi de executie a lucrarilor, de multe ori cu oamnii in cladire. Astfel ca, desi in bugetul national si in cele locale s-au alocat bani anual, acestia nu au putut fi folositi. O alta problema este ca lucrarile de consolidare se fac pe banii proprietarilor,  iar multi nu doresc sa faca acest efort.

Potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, finantarea lucrarilor, in functie de spatiul pe care il detine, plus cota indiviza din partile comune, este platita de Guvern si Primarie, banii urmand sa fie recuperati de autoritati  in 25 de ani, de la terminarea lucrarilor, in rate fixe fara dobanda. Pentru proprietarii, persoane fizice ai locuintelor, pot beneficia de scutire de plata ratelor pe perioada in care veniturile, pe membru de familie sunt sub salariul mediu net pe economie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10657 vizualizari

 • +14 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 februarie 2016, 16:22)

  [anonim]

  • +6 (10 voturi)    
   asta spun si eu- discriminare! (Joi, 11 februarie 2016, 16:35)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui

   adica unii ce detin un bun expirat- apartament in cladire cu bulina, nu si-au pus toata viata sau cand l-au achizitionat pb ca acesta "expira" si ca trebuie cumva reinnoit-ori consolidata cladirea ori luat alt apt nou si acum vine statul si lor le face consolidare gratis!
   vreau si eu pt casa de la tara, de ex. si pt masina - in curand devine f veche si nesigura!
   • 0 (4 voturi)    
    o foarte mare aberatie (Joi, 11 februarie 2016, 17:20)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Cladirile/locuintele care prezinta risc seismic iminent sunt cladiri vechi din centrul oraselor, cladiri care odata consolidate vor valora cat pretul altor 2 sau 3 cladiri/locuinte similare la periferia acelorasi orase.
    Asadar e normal ca cei care locuiesc la periferie si nu si-au permis sa isi cumpere o locuinta in centru sa ii subventioneze pe cei care stau in centru sa stea in continuare acolo desi aceia ar putea sa reconditioneze cladirea pe banii lor (sau daca nu ii au atunci sa garanteze statul pentru imprumutul lor si bancile sa lichideze locuintele/cladirile pe piata pentru a recupera banii), si ulterior pot sa hotarasca daca raman acolo sau vand?
   • +5 (5 voturi)    
    discriminare este si anveloparea termica (Joi, 11 februarie 2016, 18:22)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    doar a celor care detin o locuinta intr-un bloc, in timp ce cei care detin case sunt exclusi cu toate ca si acestia platesc taxe si impozite din care sunt cheltuiti bani de catre primarii cu anveloparile.
  • 0 (6 voturi)    
   mai bine murim (Joi, 11 februarie 2016, 17:49)

   1fraier [utilizator] i-a raspuns lui

   Da, inteleg partea asta insa ce zice de argumentele urmatoare:

   -cand se vor prabusi blocurile de pe magheru nu vor muri si cei de pe strada (poate chiar cei care comentam aici pe site daca avem ghinion)
   -pagubele economice in cazul prabusii centrului bucurestiului - mld de eur - nu le va suporta tot statul, adica noi
   -spitalizarea victimelor unui cutremur cine o suporta, daca nu tot statul
   -operatiunile de cautare de victime din moloz pe banii cui se vor face
   -teatrele care s-au inchis sunt tot ale statului si beneficiarii lor suntem tot noi

   Daca nu se face - scandal; daca se face - de ce se face
   • -1 (3 voturi)    
    aha, ce logica... (Joi, 11 februarie 2016, 18:08)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui 1fraier

    pai imi fac si eu un turn de lut intr-o intersectie. si ca sa nu cada la prima ploaie si sa omoare oameni, hai sa imi dea statul (adica tu...) bani sa imi fac totusi un ansamblu imobiliar nou, beton.
    nu? caci asa suna!
    Daca sunt pericol public sa fie demolate si construite altele. si de ce sa platesc eu pt ca a expirat bunul cuiva si sa i-l fac ca nou?! totusi, tu imi cumperi mie alta masina cand se duce harbul meu?
    E o discriminare la adresa sutelor de mii de indatorati la banci pt credite ipotecare!

    Doar cele clasate ca monumente sa fie reabilitate-caci acelea pun in valoare o zona!
   • +3 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 februarie 2016, 18:56)

    [anonim] i-a raspuns lui 1fraier

 • +3 (7 voturi)    
  Buna afacere (Joi, 11 februarie 2016, 16:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si ce afacere banoasa pentru clientela mafiei rosii ! Citi bani de supt de la buget. Legile in România sunt facute de hoti pentru hoti, pe bani publici.
 • +7 (11 voturi)    
  adica din banii mei sa traiasca altii... (Joi, 11 februarie 2016, 16:30)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  eu fac rate de zeci de mii de euro pe zeci de ani ca sa iau un apartament nou iar cei ce stau in cladiri vechi, cu bulina, sa li se faca...gratis, casa, ca noua?!
  In primul rand, de cand facem case gratuit? Cand iti iei o casa, trebuie sa iei in calcul, ca la orice bun, deprecierea, garantia lui, etc.
  In al doilea rand- solicit si eu pt renovarea casei vechi de la tara sa imi dea statul bani, ca e veche si se darama exact ca blocurile alea. Deci, de ce doar pt cei din blocuri si pt cei din casele darapanate de la tara nu? Si asa cei de la bloc au mai avut si in trecut drepturi in plus fata de cei de la casa (ex subventionarea caldurii de la sistemele centralizate, doar pt cei din blocuri, desi taxele le platesc egal si cei de la case)!
  Chiar nu vede nimeni discriminarile astea, care aduc pt unii privilegii, sa le atace la CC?
  In al treilea rand- la ce costuri implica consolidarea, e muuult mai eficient sa fie demolate si in locul lor construite altele noi. Sau relocati locuitorii in altele noi si acolo construit eventual ceva ce are nevoie comunitatea. (asta daca tot le dam o caruta de bani la unii).
  In al patrulea rand, in blocurile astea vechi din centru sunt 2 categorii de proprietari- unii cu (multi) bani (cei mai multi) care au vrut si si-au permis si isi permit traiul din centru (preturile in pietele centrale sunt mult mai mari decat cele din cartiere, de ex) si unii-mai putin-saraci-pensionari, rromi, etc. Din cauza celor din urma, care nu isi permit, sa inteleg acum ca primesc cu totii, inclusiv cei care isi permit, acelasi drept-adica casa consolidata pe "gratis" (pe banii mei)?!
  No way! Asta e discriminare si e de atacat la CC.
  Sa munceasca toti pt ce beneficiaza. Daca vb de pensionari batrani, ok, mai inteleg, dar sunt destule putori saraci care stau in ajutor social si sunt buni de munca. Pe astia ar trebui sa ii puna statul sa lucreze pe santiere la consolidare, in schimbul valorii pt consolidare, nu asa ar fi corect?
 • +6 (8 voturi)    
  O știre bună... (Joi, 11 februarie 2016, 16:36)

  Barosanu_nr1 [utilizator]

  ... pentru rechinii imobiliari. Deja își freacă mâinile.

  Numai un fraier ar pierde ocazia să cumpere acum un apartament la preț de coșciug și să se trezească cu ceva mult mai valoros, pe banii altora.
 • 0 (2 voturi)    
  ... (Joi, 11 februarie 2016, 16:59)

  a.nonim [utilizator]

  As intelege daca ar fi vorba de monumente istorice sau de arhitectura, sau zone protejate in care nu ai voie sa modifici fatadele. In acest caz se poate spune ca orasul beneficiaza de ceva de pe urma acestei cheltuieli. Chiar si asa, primaria ar trebui obligatoriu sa preia spatiile comerciale pentru recuperarea banilor. Dar in alte situatii pentru ce?
  • +1 (1 vot)    
   de...campanie electorala, de aia... (Joi, 11 februarie 2016, 18:09)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui a.nonim

   nu e clar? nu mai stiu ce legi sa faca, cu dedicatie, pe banii nostri, logic...
 • +1 (3 voturi)    
  de ce nu cu imprumut? (Joi, 11 februarie 2016, 17:23)

  codo [utilizator]

  Parca legea actuala prevede ca proprietarii se pot imprumuta pe multi ani pentru cei 25000 cat costa consolidarea. Mi se pare destul de cinstit, mai trebuie doar sa fie obligati la asta. Daca se trece pe gratuitate apare o mare discriminare intre cei cu bulina si cei aproape de bulina, intre cei pe legea veche si cei pe legea noua. Miroase a cadou electoral si descarcarea asta de raspundere e cam iresponsabila.
 • +2 (2 voturi)    
  Asta se întâmplă în socialism (Joi, 11 februarie 2016, 19:29)

  mr_mojo [utilizator]

  Unii doar dau taxe, alții doar iau bani la discreție: muncești după posibilități, iei după nevoi.
  Lupta de clasă nu s-a încheiat...
 • 0 (0 voturi)    
  consolidare (Duminică, 6 martie 2016, 9:45)

  aleivan [utilizator]

  este si normal sa se intample asta, este vorba de siguranta nationala, legea 51/1991 vezi art....
  locuiesc intr un imobil cu risc seismic ridicat ,pericol public, timp de 30 ani parintii mei au platit chirie la ICRAL (pe vremuri) dupa care cu mare eforturi l am cumparat, banii unde au intrat??? este vorba de durata medie a unui bun achizitionat (care si in cazul unui laptop sau auto au o perrioada de garantie de 2 ani dupa care nu te obliga nimeni sa l mai repari sau sa l faci ca si nou) care in aczul unui apartament este hilar sa compari cu exemple de genul acesta, este PUERIL, structura de rezistenta a unui imobil nu poate fi considerata cum am vazut ca este tendinta unora ca si lucrari de amenajari interioare....dar de vorbeste lumea, macar de ar judeca cu capul


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by