Primaria Iasi vrea sa depuna proiecte in valoare de 225 milioane de euro pentru a obtine finantare nerambursabila de la UE in exercitiul bugetar 2014 - 2020, scrie ziaruldeiasi.ro. Este vorba de 40 de proiecte in domenii precum transport public (9 proiecte, 417 milioane lei), dezvoltare urbana (5 proiecte, 113 milioane lei), infrastructura de educatie (9 proiecte, 80,6 milioane lei), eficienta energetica blocuri de locuinte (1 proiect, 6,4 milioane lei), conservarea patrimoniului si reabilitarea de cladiri publice (8 proiecte, 202 milioane lei) si sanatate-social (doua proiecte, 145,6 milioane lei).

Proiectul cu valoarea cea mai mare consta in reabilitarea si amenajarea de cladiri cu destinatie de locuinte sociale (135,6 milioane lei). Si proiectele privind transportul public ocupa un loc fruntas. Cele mai importante vizeaza reabilitarea de linii tramvai (Iasi - Dancu, Cinci Drumuri - Bas Ceaus, Bucsinescu - Calea Chisinaului, Podu Ros - Tesatura, Tepro - Tutora, Pod Sf. Ioan - Rond Dancu), in acest sens fiind estimate investitii de peste 120 milioane lei, conform documentatiilor tehnice ale proiectelor. La acestea se adauga achizitia si reabilitarea de tramvaie, suma necesara fiind de 90 milioane lei.

O alta categorie in care Primaria vrea sa atraga fonduri nerambursabile este cea a dezvoltarii urbane. In acest sector, proiectele prioritare sunt amenajarea parcului de la Teatrul National (42,9 milioane lei), parcul industrial Fortus (40 milioane lei), infrastructura de agrement Bahlui (10 milioane lei), parcul Copou (10,1 milioane lei) si reabilitarea zonei Frumoasa (10 milioane lei).

In privinta infrastructurii de educatie, primaria vizeaza proiecte pentru modernizarea/reabilitarea unor obiective precum campusurile scolare de la Liceul Tehnologic "Petru Poni" si Colegiul Tehnic "Gh. Asachi", Liceul Economic nr. 2, Liceul Tehnologic "Gheorghe Marzescu", Scoala "B.P.Hasdeu", Scoala Kogalniceanu, sala de sport la Scoala "Ion Creanga", gradinite cu program prelungit (1, 14 si 16) si reabilitarea de crese.

La capitolul conservarea patrimoniului si reabilitarea de cladiri publice, primaria a initiat proiecte pentru Colegiul "Mihai Eminescu", Liceul Pedagogic "Vasile Lupu", Palatul Roznovanu, Palatul Braunstein, Baia Turceasca, Muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul Holocaustului si Spitalul de Recuperare.

In exercitiul bugetar Primaria Iasi a atras fonduri europene in valoare de 111 milioane de euro, potrivit sursei citate.