Ce au invatat primarii bucuresteni din raportul Curtii de Conturi care arata risipa din "afacerea panseluta"? In 2016 primariile de sector dau circa 400 milioane de lei pentru intretinerea spatiilor verzi

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Luni, 1 februarie 2016, 16:05 Actualitate | Administratie Locala


Pansele
Foto: AGERPRES
Cele sase primarii de sector din Bucuresti vor sa dea in 2016 circa 400 milioane de lei pentru intretinerea parcurilor si a spatiilor verzi, potrivit propunerilor de buget pe anul in curs, o suma asemanatoare cu cea alocata in anii trecuti. Cea mai mare suma este alocata de Primaria sectorului 3 - 109 milioane lei, urmata de Primaria sector 6 - 85 milioane lei si de Primaria sector 1 - 83 milioane lei. Sectorul 2 a alocat doar 60 milioane de lei pentru aceasta activitate, iar sectorul 4 - 30 milioane lei, cea mai mica suma. Primaria sectorului 5 continua sfidarea la adresa cetatenilor si incalca legea transparentei nepublicand nici in acest an pe site proiectul de buget, iar bugetul pe 2015 este publicat incomplet.

Aceste alocari vin dupa ce un raport al Curtii de Conturi a aratat ca primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi. Dezvaluirile arata o incredibila risipa de bani: primariile de sectoare au cumparat plante si arbori pentru amenajarea spatiilor verzi de 20 de ori mai scumpe decat preturile de la producatori. In plus, in sectorul 3 si in sectorul 6 s-a constatat ca multi n dintre arborii plantati s-au uscat imediat sau au fost furati, risipindu-se zeci de milioane de lei. Un alt exemplu de bani aruncati pe fereastra: in perioada 2007-2008, Primaria sectorului 3 a platit pentru un tei circa 2.500 lei. Sume uriase au fost cheltuite nejustificat si pentru locurile de joaca din parcuri. Citeste aici mai mult.

Aceste dezvaluiri au scandalizat opinia publica, iar Consiliul General al Municipiului Bucuresti a dat o hotarare prin care permite doar plantarea de plante perene. Cu toate acestea, in bugetele prezentate la inceputul anului, primariile de sector au alocat in continuare sume uriase pentru intretinerea spatiilor verzi.

Situatia propunerilor de alocari bugetare pentru 2016 se prezinta in felul urmator:


Sector 1 - buget total -  1,38 miliarde lei
Intretinere spatii verzi - 83 milioane lei


Sector 2 - buget total -  999 milioane lei
Intretinere spatii verzi - 60 milioane lei;

Sector 3 -  buget total -  886 milioane lei
Intretinere spatii verzi - 109 milioane lei

Sector 4 -  buget total - 545 milioane lei
Intretinere spatii verzi - 30 milioane lei;

Sector 5 - nu detinem date;

Sector 6 - buget total -  939 milioane lei
Intretinere spatii verzi - 85 milioane lei;

Daca insumam bugetele pe care Primariile de sector doresc sa le cheltuiasca in 2016 pe spatii verzi, adaugand si la sectorul 5 un buget estimat la 30 milioane lei pentru aceasta activitate, ajungem 400 milioane lei.
Aceasta suma nu include si bugetul Primariei Capitalei pentru spatii verzi deoarece institutia inca nu si-a prezentat proiectul de buget, insa din experienta ultimilor ani se ridica la circa 50 milioane lei.

Situatie bugete intretinere spatii verzi in 2015:


Sector 1
- buget total -  1,1 miliarde lei
Intretinere spatii verzi - 106 milioane lei


Sector 2 - buget total -  1 miliard lei
Intretinere spatii verzi - 60 milioane lei;

Sector 3
-  buget total -  820 milioane lei
Intretinere spatii verzi - 128 milioane lei


Sector 4
-  buget total - 543 milioane lei
Intretinere spatii verzi - 48 milioane lei;

Sector 5
- 674 milioane lei;
Intretinere spatii verzi - nu detinem date;

Sector 6
- buget total -  950 milioane lei
Intretinere spatii verzi - 116 milioane lei;

Ce firme se ocupa de intretinerea spatiilor verzi in Bucuresti

Primaria Capitalei prin Administratia Lacuri Parcuri si Agrement a incheiat la sfarsitul anului 2014 trei acorduri-cadru in valoare de circa 120 milioane lei pentru intretinerea spatiilor verzi pe care le are in administrare, potrivit site-ului public de licitatii. Cele trei contracte-cadru au fost incheiate pe o perioada de 4 ani, iar firmele care vor presta aceste servicii sunt: Garden Center Grup, Romprest Service si Cris Garden.

Sectorul 1


Pe 13 martie 2013, Administratia Domeniului Public Sector 1 a incheiat un acord-cadru pe 4 ani in valoare de 387 milioane lei pentru amenajarea si intretinerea spatiilor verzi din sector. Contractul a fost atribuit prin licitatie asocierii: Triumf Gardening (lider), Geca PM Impex, Compania Romprest Service, Garden Center Grup, Maxi Design Construct.

La sfarsitul anului 2012, ADP Sector 1 a mai semnat un acord cadru pentru toaletarea arborilor din sector in valoare de circa 12 milioane de lei cu firma Geca PM Impex.

In plus, in sectorul 1 al Capitalei, Compania Romprest a castigat in 2007 licitatie pentru salubrizarea si deszapezirea sectorului, contractul fiind incheiat pe 25 de ani, iar valoarea acestuia este de 450 milioane euro fara TVA.

Sectorul 2

In iulie 2012, ADP Sector 2 a incheiat un acord-cadru de circa 88 milioane lei fara TVA,  pe 4 ani, cu firma Azochim, pentru amenajare si intretinere de spatii verzi.

In august 2012, ADP Sector 2 a incheiat cu firma  Garden Center Grup un contract- cadru de 8 milioane lei fara TVA, pe 4 ani, pentru toaletarea arborilor din sector.

In septembrie 2012, ADP S2 a atribuit un contract cadru in valoare de circa 50 milioane lei fara TVA firmei Cris Garden  pentru  furnizare produse si montaj pentru sisteme de irigatii spatii verzi. Durata acordului cadru este de 4 ani.

ADP Sector 2 a mai incheiat in decembrie 2013 un acord cadru in valoare de 3.759.500 lei fara TVA cu firma Geca PM Impex pentru furnizarea si montarea de mobilier urban. Durata acordului cadru este de 48 de luni, iar firma va furniza in aceasta perioada institutiei cosuri de gunoi, scrumiere, suport pungi caini, jardiniere, cismele, stalpi rutieri, rastele biciclete, mese de tenis, pergole, panouri afisaj spatii verzi, cabina paza, rame copaci.

Sector 3

Primaria Sectorului 3 a concesionat la inceputul anului 2014 intretinerea celor patru mari parcuri din sector - Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii si Gheorghe Petrascu - pe o perioada de 8 ani firmei Cris Garden. Pentru intretinerea spatiilor verzi, plantat panselute, copacei, pus bancute, locuri de joaca, cosuri de gunoi si arteziene, primaria estimeaza sa plateasca peste 200 milioane lei (circa 50 milioane de euro). Pe langa banii primiti de la Primarie, firma a primit si dreptul de a exploata aceste parcuri, urmand sa dea institutiei o redeventa anuala minima de circa 30.000 lei (circa 6.500 de euro).

Sector 4


In octombrie 2013, Primaria a incheiat un acord-cadru pe 4 ani pentru achizitionarea de flori, arbori si arbusti, valoarea acestuia fiind de 3,5 milioane lei. Contractul a fost castigat de asocierea Cris Garden, Geca PM Impex, Azochim.

Sector 5


Nu detinem informatii.

Sector 6


In 2013-2014, Primaria Sectorului 6 a incheiat patru  contracte pentru intretinerea si modernizarea spatiilor verzi si strazilor  din cartierele Drumul Taberei si Militari:

- un contract de 25 milioane de lei fara TVA atribuit firmei Ro-Verde Landscaping pentru modernizarea spatiilor verzi din cartierul Drumul Taberei;

-  un contract de 18 milioane fara TVA de lei atribuit firmei Ro-Verde Landscaping pentru modernizarea urbanistica a spatiilor verzi din cartierul Militari;

- un contract de 21 milioane lei fara TVA atribuit firmei CONSTRUCTII ERBASU S.A. pentru modernizarea  urbanistica strazi, trotuare, parcari in Cartierul Militari;


Proiectele sunt finantate din fonduri europene, prin POR , AXA 1, DMI 1.1. sub-domeniul Centre Urbane. In iunie 2013, Primaria Sectorului 6 a incheiat si un contract cadru pe 4 ani cu firma Geca PM Impex pentru "servicii de silvicultura" - toaletare arbori. Valoarea acestuia este de circa 11 milioane lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3039 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Ce nebunie!!!! (Luni, 1 februarie 2016, 16:17)

  Johanis [utilizator]

  Tupeu fara limite!

  Zeci de milioane de euro care se arunca pe apa sambetei! Bine, nu-s chiar aruncati! Se intorc in camapanii si-n buzunarele politicienilor!

  In loc sa facem ceva bun pentru oameni, ca doar de la ei vin banii, drenam fondurile in avantaje proprii!
  Da, la noi e posibil orice!

  Oare cand va deveni politica nerentabila?
 • +14 (14 voturi)    
  În beton se plantează mai greu. (Luni, 1 februarie 2016, 16:21)

  asavreau [utilizator]

  Cine se miră că la sectorul 3 se cheltuie mai mult pentru panseluțe,nu știe că în sectorul 3 este mult spațiu betonat și panseluțele se plantează mai greu.De aia este mai scump.Plus,lângă fiecare panseluță va fi un afiș cu//votați Negoiță primar//,că cine vă mai fură ca el!
 • +9 (9 voturi)    
  ... (Luni, 1 februarie 2016, 16:30)

  dragonfly [utilizator]

  deci bataia de joc la adresa cetatenilor acestui oras continua!!! fratica DNA-ul nu zice nimic despre aceste afaceri absolut dubioase???
 • +4 (4 voturi)    
  panseluta de aur (Luni, 1 februarie 2016, 17:13)

  onoare [utilizator]

  evident ca cel mai mult la sectorul 3, aici avem un primar cu datorii la stat de peste 30 milioane iar anaf-ul este paralizat in fata lui,se ocupa sa amendeze gogoserii si covrigarii pentru.
  Apropo, acum ca sa platesti impozitul pe casa nu poti pana nu-ti platesti amenzile si alte datorii, negoita cum face?
 • +1 (1 vot)    
  Intretinerea sau distrugerea, (Luni, 1 februarie 2016, 17:57)

  Rdu [utilizator]

  Ca ce s-a facut in sectorul 6 in 2015 seamana mai mult a distrugere...
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru izolarea blocurilor cat se aloca ? (Luni, 1 februarie 2016, 18:40)

  Frankie [utilizator]

  Exista vreun buget pentru izolarea blocurilor? Adica pentru ceva util....
 • 0 (0 voturi)    
  Primarii au inteles sa fure putin mai putin. (Luni, 1 februarie 2016, 18:46)

  ddutz [utilizator]

  Sa nu fure?! Apoi, asta nu.
 • 0 (0 voturi)    
  pai da (Luni, 1 februarie 2016, 19:01)

  gica pantalon [utilizator]

  se cheltuie 400 de milioane dar va arata ca de 10 lei.
  iesind in strada se mai poate rezolva ceva
 • 0 (0 voturi)    
  Linsaj public (Luni, 1 februarie 2016, 21:53)

  CititorulComentator [utilizator]

  Pana nu iesim in strada si ii radem pe toti nu se termina.
 • +1 (1 vot)    
  Bucuresti 1, Bucuresti 2, Bucuresti 3 (Marţi, 2 februarie 2016, 0:01)

  bigbrother [utilizator]

  Eu nu stiu de orasele astea, stiu de un singur Bucuresti. Nu stiu cum e la altii in oras, da' aici e oras in oras, fiecare primar decide ce vrea si cum vrea, cheltuind banii pe tot felul de fantasmagorii iesite din mintea primarilor si transpuse, cu dedicatie - prietenii stiu de ce- de catre directori.

  Nota de plata finala ar face de rusine orice capitala europeana, cel putin la cat se cheltuie pe spatiul verde ar trebui sa fie peste tot iarba, copaci si flori, cand colo..

  Primaria Generala (avem 7 primarii pentru un singur oras) ar vrea si ar face, dar cum sa renunte baronii primari la feudele lor? Chiar daca i-a mai rarit DNA, tot nu se lasa, tot cheltuiel ca descreieratii iar rezultaltele se vad. Pe hartie, ca in realitate copacii se fura, un fir de crizantema costa cat un buchet pentru regina iar copiii din sectorul 3 stau in zona de superlux cu balansoar de 12.000 de lei.

  Mama ei de treaba ca ne meritam soarta, ne furam singuri caciula si apoi tipam hotul.
 • 0 (0 voturi)    
  Publicitatea costă. (Marţi, 2 februarie 2016, 11:29)

  asavreau [utilizator]

  Din ce să plătească primarii de sectoare publicitatea și alte chestii de prostit lumea?Negoiță de la 3 este cvasiprezent ,să se laude că ce a făcut,dar nu spune și cât a cheltuit,Onțanu a umplut sectorul cu plăcuțe din care să știe oricine că el este și va fi primarul care a făcut un leagăn,a semănat gazon,a pus nisip și pietriș,a făcut și nu a făcut,dar este și trebuie să fie!Dacă votăm mai mult de două mandate un primar,chiar suntem fraieri și nu înțelegem mafia care se crează și nu are rost să ne mai plângem că nu-i bine.Este așa cum am votat,sau nu ne-am dus la vot și au votat ei în locul nostru.Vin alegerile și cazul Dragnea nu au de gând să-l rezolve și să vezi furturi de voturi,mai subtile,că au căpătat rutină.Vom ajunge să ne mirăm că nu se fură voturi!
 • 0 (0 voturi)    
  sector 3 (Marţi, 2 februarie 2016, 13:33)

  albastru de Romania [utilizator]

  doamne am o rugaminte la tine,
  sa il i-a DNA-ul pe Negoita
  multumesc,


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by