Distrugerea copacilor si arbustilor ornamentali plantati in perioada 2013-2014 in sectorul 6 s-a produs din cauza fenomenelor meteorologice, au explicat, la solicitarea Agerpres, reprezentantii Administratiei Domeniului Public si Dezvoltare Urbana (ADPDU) Sector 6 si ai Directiei Generale Investitii.

Raspunsul vine in contextul in care, recent, Curtea de Conturi a aratat intr-un raport de audit ca situatia spatiilor verzi din Bucuresti apartinand domeniului public este ingrijoratoare, acestea diminuandu-se anual in perioada 2007-2014.

Printre cauzele care au dus la distrugerea copacilor, mentioneaza reprezentantii autoritatii locale, se numara: temperaturile scazute, vantul puternic, depunerile consistente de zapada pe ramuri, substantele folosite la deszapezire (in cazul arbustilor plantati de-a lungul strazilor), canicula - atat ca urmare a actiunii directe, cat si a celei cumulate a acestora.

"Cele mai mari pierderi s-au inregistrat la specia thuja gard viu", precizeaza specialistii din primarie.

De asemenea, din verificarea materialului dendro-floricol existent pe teren in anul 2015, aflat in administrarea ADPDU Sector 6 - Serviciul Spatii Verzi, in afara celui predat pe baza de proces verbal asociatiilor de proprietari, a rezultat faptul ca in mare parte aceste plante au fost distruse, degradate.

In acelasi raspuns la solicitarea AGERPRES se face referire si la situatia vegetatiei din Parcul Drumul Taberei, reabilitat cu fonduri europene nerambursabile. ADPDU Sector 6 subliniaza ca s-a dorit nu numai amenajarea parcului, ci, in mod special, modernizarea acestuia.

"In acest sens, suprafata spatiilor verzi s-a mentinut, deoarece proiectul s-a executat pe acelasi amplasament, nefiind arondata parcului o suprafata mai mare. Dar imbunatatirea calitatii mediului credem ca s-a realizat prin introducerea unor specii mai valoroase cu design placut si capacitate sporita de retentie noxe. Cu toate acestea, ADPDU Sector 6 nu a distrus elementele (mobilierul existent: banci, balansoare etc.) existente in parc. (...) Dupa dezafectare, acestea au fost relocate in alte zone: gradini de cartier, locuri de joaca etc. Cele care au avut durata normata realizata au fost casate cu recuperarea valorilor aferente", mai arata sursa citata.

In ceea ce priveste zona Mall-Plaza, lucrarile de amenajare a spatiilor verzi au fost incepute la un nivel "minim" pentru "innobilarea" zonei - 14 arbusti din special berberis si un artar.

"Aceste mici lucrari de amenajare spatii verzi au fost completate cu lucrari de udare necesare intretinerii procesului de vegetatie si de intretinere prin cosire gazon. Lucrarile nu s-au finalizat, intervenind cele de largire a accesului in pasajul Lujerului. In aceasta situatie, dupa terminarea lucrarilor de la pasaj, au trebuit reluate cele de finalizare a amenajarii spatii verzi. Lucrarile au fost reluate si extinse de catre Directia de Investitii, in aceeasi zona Plaza, dar nu aceeasi suprafata. Lucrarile au fost extinse, intrucat trebuia innobilata cu zone verzi pe toata ampriza (latimea - n.r.) pasajului intre bd. Timisoara si bd. Iuliu Maniu", se mai arata in punctul de vedere al ADPDU Sector 6.

Curtea de Conturi a informat la jumatatea acestei luni ca, fata de datele oficiale, situatia spatiilor verzi apartinand domeniului public este ingrijoratoare si acestea s-au diminuat in fiecare an in perioada 2007-2014 atat pe total, cat si pe fiecare componenta - parcuri, scuaruri, spatii intre blocuri, alte spatii.

"Situatia este consecinta lipsei unor strategii si politici de identificare si amenajare de suprafete noi de spatii verzi", se arata in raportul Curtii de Conturi.

Astfel, cu toate ca, potrivit datelor oficiale, indicele privind spatiile verzi a crescut de la 12,39 mp/locuitor in anul 2009 (conform Raportului anual privind starea mediului in Romania pe anul 2009 publicat de Agentia privind protectia Mediului Bucuresti) la 23,21 mp/locuitor in anul 2012 (conform Cadastrului verde), "aceasta crestere este pur conjuncturala, bazata numai pe includerea unor suprafete apartinand domeniului privat sau cu regim juridic incert, care nu au fost evaluate, inventariate si raportate" conform prevederilor Legii nr. 213 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia.

Prin centralizarea datelor rezultate in urma finalizarii Cadastrului verde, realizat in perioada 2009-2012, a rezultat un indice al spatiului verde total de 23,21 mp/locuitor, astfel incat municipalitatea si-a indeplinit la momentul respectiv obligatiile prevazute in OUG nr. 114/2007 referitoare la asigurarea din terenul intravilan a unei suprafete de spatiu verde de minimum 20 mp/locuitor pana la 31 decembrie 2010. Totusi, nu a fost atinsa tinta de 26 mp/locuitor fixata de OUG 114/2007 pentru data de 31 decembrie 2013.

Conform Cadastrului verde, in Bucuresti, zona cu cea mai mare suprafata verde este sectorul 1, cu 1,757 hectare, urmat de sectorul 6 (657 ha), sectorul 3 (649 ha), sectorul 4 (634 ha), sectorul 2 (444 ha) si sectorul 5 (369 ha). De mentionat este insa faptul ca, desi sectorul 1 detine 39% din totalul spatiului verde din Bucuresti, acest lucru se datoreaza si celor 668 de hectare din padurea Baneasa.