Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (A.G.V.P.S.) face un studiu privind impactul asupra habitatelor naturale si umane a populatiilor de sacal auriu, specie aflata in expansiune in sud-estul Europei. La nivelul tarii noastre populatia de sacal auriu a crescut in ultimii 14 ani de peste 7 ori, fapt ce a condus la o crestere in aceeasi masura a daunelor produse de acesta, potrivit asociatiei.

"Studiul initiat va avea in vedere atat monitorizarea populatiilor de sacal din arealul de raspandire, cat si colectarea de date privind eco-etologia speciei, morfo-anatomia acesteia, patologia ei etc. Obiectivul final al studiului este identificarea, impreuna cu expertii implicati in acest proiect, a celor mai eficiente metode de stabilizare si conservare a unui echilibru interspecific sanatos in habitatele naturale", se arata intr-un comunicat al AGVPS.

Studiul se va derula pe o perioada de 4 ani, vor fi implicati atat specialisti din cadrul A.G.V.P.S. in parteneriat cu ONG CRISPUS cat si experti ai World Wild Found Romania, profesori ai Facultatii de Biologie a Universitatii din Belgrad, cercetatori ai Muzeului de Istorie Naturala din Sofia si ai Institutului National de Cercetare Delta Dunarii.

Actiunile internationale de monitorizare se vor face in arii naturale de pe teritoriul Romaniei, Italiei, Cehiei, Slovaciei, Austriei, Sloveniei, Croatiei, Ungariei, Serbiei, Bulgariei, Moldovei, Ucrainei, Estoniei, Lituaniei si Poloniei, precum si in arii naturale din alte tari care vor dori sa se alature cercetarii mentionate.