In mai putin de o luna, parcurile mari din Bucuresti vor avea hranitori pentru speciile de pasari salbatice care ierneaza aici. In total, vor fi instalate 30 de hranitori, cel mai mare numar existent intr-un oras din tara, iar actiunea face parte dintr-un proiect al Societatatii Ornitologice Romane. Daca va plac micutele zburatoare si vreti sa le ajutati sa treaca iarna, puteti pune si voi hranitori pentru pe pervaz sau in gradina. Ornitologii explica cum sa le confectionati si ce hrana prefera pasarile.

HranitoareFoto: Societatea Ornitologica Romana

Hranitoare amplasata in Parcul Kiseleff - Foto SOR

"Putini stiu ca Bucurestiul este un oras care adaposteste mai mult decat vrabii, ciori si pescarusi. Avem pitigoi, scatii, florinti, macalendrii, sturzi, ciocanitori, botgrosi, mierle si multe alte specii. Iarna, mai ales pe acest ger, pasarile au nevoie de ajutorul nostru pentru a supravietui. De aceea a aparut proiectul Bucurestiul Prinde Aripi, un proiect prin care dorim sa instalam hranitori in toate parcurile mari, dar si in multe altele, de mai mici dimensiuni", a declarat Valentin Marin, managerul noului proiect al SOR.

Primele hranitori montate sunt cele din parcul Kiseleff, in sectorul 1 al Capitalei. Acum, parcul are doua hranitori cu o capacitate de cinci kilograme de hrana, hranitori aprovizionate cu seminte de floarea soarelui - unele dintre cele mai hranitoare pentru pasari pe timp de iarna.

Copil cu pitigoi Foto: Mihaela Oprisan

"Primavara si vara, mare parte din pasarile cantatoare se hranesc cu insecte. Un pitigoi mare face aproape 900 de curse zilnice cu omizi din pomi la puii din cuibul sau. Pe timp de iarna, un pitigoi albastru poate pierde pana la 33% din masa corporala in timpul unei singure nopti geroase, de aceea hrana trebuie sa fie tot mai multa", se arata intr-un comunicat SOR.

Societatea Ornitologica Romana ii invita pe bucuresteni sa hraneasca pasarile pe timpul iernii. Cel mai simplu gest este plasarea unei hranitori la geam, pe pervaz sau in gradina.

"Semintele de floarea soarelui, sorg, grau sau canepa sunt ideale pentru pasari acum. Hranitoarea nu trebuie sa fie neaparat una sofisticata, uneori e de ajuns ca pasarilor sa le fie lasate semintele pe pervazul ferestrei. SOR a facut toate demersurile pentru a avea hranitori aprobate de autoritati, realizate din lemn, care sa se integreze in spatiul public fara sa strice estetica parcurilor. Daca ati instalat o hranitoare si o alimentati regulat, va rugam sa ne trimiteti fotografii si localizarea ei pe pagina noastra de facebook. Daca doriti sa va implicati si sa ne sprijiniti (financiar sau ca voluntari), va rugam sa ne contactati la office@sor.ro", spun specialistii SOR.

Totodata, SOR ii invita pe bucuresteni sa participe ca voluntari in acest proiect, la instalarea hranitorilor si la alimentarea lor saptamanala cu seminte de floarea soarelui. Proiectul nu se rezuma insa doar la hranitori pe timp de iarna. In primavara vor fi amplasate cuiburi artificiale pentru speciile de pasari cantatoare, dar si panouri informative cu cele mai des intalnite specii din parcuri si cu felul in care oamenii le pot ajuta.

"Nu este un proiect nou, ne gandim de foarte mult timp la el. Am reusit sa facem din Cluj Napoca orasul cel mai pietenos cu pasarile salbatice, in uma unui alt proiect, iar acum vrem sa ajutam si capitala sa se imprieteneasca cu mediul si cu pasarile. Si nu doar Capitala. Noi ne dorim sa extindem acest proiect la nivelul intregii tari, in localitatile unde avem sucursale, membri si voluntari", a mai spus Valentin Marin, managerul de proiect.

Unde se amplaseaza o hranitoare

"O hranitoare va atrage mereu pasarile de dimensiuni miciL vrabii, pitigoi, cinteze, cinteze de iarna etc. Prima coditie de amplasare este ca locul sa fie ferit de pisici si caini maidanezi, astfel incat pasarile sa se poata hrani fara sa fie atacate. Sunt indicate balcoanele caselor, pervazul de fereastra, gradinile sau parcurile. Cand se amplaseaza o hranitoare in gradina sau in parc, cel mai bine este ca hranitoarea sa se afle in imediata apropiere a unei tufe sau a unui copac. Pasarile se vor putea adaposti imediat daca sunt atacate. Mai mult, pitigoii vin la hranitoae, apuca o samanta in gheare, se retrag cu ea pe o creanga si acolo o sparg ca sa manance miezul", spun specialistii SOR.

Pasare la hranitoare Foto: Angela Gheorghe

Pitigoi la hranitoare Foto: Emil Todorov

Sturz la hranitoare Foto: Emil Todorov

Cum construiesti o hranitoare - sfaturi de la ornitologii SOR

Cea mai simpla hranitoare: lasati semintele de floarea soarelui pe pervazul ferestrei.

Hranitori simple: cojiti un fruct de pomelo astfel incat coaja groasa sa ramana intreaga pe jumatate. Dati gauri mici, prin care sa treceti ate si agatati hranitoarea in copac: este ideala pentru pitigoi mari si albastri. Puteti folosi si jumatati de coaja de la nucile de cocos.

Modele de hranitori pentru pasari Foto: SOR

Sticle de plastic sau cutii de carton de lapte: decupati o bucata dreptunghiulara sau patrata la mijloc si inveliti marginile cu banda adeziva sau un material care sa nu le raneasca picioarele pasarilor. Puneti semintele inauntru si atarnati hranitoarea intr-un copac.

Tot cu sticle de plastic sau cutii de carton - dati cateva gauri mici, prin care pasarile sa poacta extrage semintele din pet si treceti o coada de lingura de lemn prin cutie sau prin sticla de plastic: astfel pasarile vor avea sip e ce sa stea cand se hranesc.

Hranitori de lemn: ideal este ca acestea sa aiba cateva component clare: tavita de seminte si acoperisul. Acoperisul apara hrana de ploaie, iar tava ajuta la pastrarea semintelor si daca bate vantul puternic, de aceea este indicat sa aiba si margini. Aceste se pot agata in copaci sau pot fi puse pe locatii fixe.

Pitigoi albastru la hranitoare Foto: Lucian Fasola Matasaru

Bulgari de slanina sau osanza: puneti slanina in pungile de plasa care acopera fructul de pomelo si strangeti bine. Legati la gura si puneti-le in pom: pasarile se vor delecta cu grasimea de care au nevoie acum, pe timp de iarna.

Hrana pentru pasari

Potrivit specialistilor SOR, semintele de floarea soarelui constituie cea mai buna hrana pentru pitigoi si celelalte pasari insectivore.

"Pitigoii iau samanta intre gheare, o sparg si ii mananca miezul, care are o mare valoare energetica datorita uleiului pe care il contine. Foarte potrivita, dar mai scumpa, este samanta de canepa, cea de bostan si cea de mei (aceasta din urma este insa mai putin hranitoare). In lipsa acestora (sau in plus fata de acestea), se mai pot da pasarilor: pasat, faina de porumb macinata mare (sau mamaliga), orez si ovaz (de preferinta fierte), cartofi si morcovi fierti, alte zarzavaturi fierte (le vor manca mai ales mierlele), bucati de mar (inclusiv mere batute sau partial stricate) alte fructe, miez de nuca, arahide, fructe de padure stranse toamna si uscate, scorus, porumbele, soc. Unele produse de origine animala sunt foarte hranitoare si apreciate de pasari: slanina (nesarata si neafumata), untura de porc, carnea fiarta (de exemplu cea care a ramas pe oase de la mancarea voastra), ou fiert, branza", spun specialistii SOR.

Pitigoi la hranitoare Foto: Emil Todorov

Se pot face amestecuri, de exemplu de seminte de canepa inglobate in untura topita sau margarina, care apoi, la frig, se intareste. lntr-un asemenea amestec se pot pune si alte ingrediente, dintre cele enumerate mai sus.

"Puneti-le hrana si apa regulat. Hrana trebuie pusa in hranitori dis-de-dimineata, pentru a fi gasita de pasarile flamande care pornesc devreme in cautarea hranei. Aceasta nu va impiedica sa le mai dati o portie dupa-masa sau sa puneti cantitati mai mari, care sa le ajunga pentru mai multe zile. Desigur ca slanina sau semintele puse in plase sau cutii vor fi inlocuite atunci cand se termina, la intervale de cateva zile. Pasarile au nevoie de hrana grasa (cu multe calorii) in timpul iernii, pentru a supravietui noptilor geroase. Intotdeauna reglati cantitatea de hrana in functie de necesitate si nu lasati sa se acumuleze hrana in jurul hranitonlor.Daca ati stabilit un program de hranire, e bine sa nu-l modificati", spun specialistii SOR.