Care sunt indiciile ca imobilul de langa tine se construieste ilegal? Ce sanse au cetatenii in instanta? Dumitru Dobrev, avocat specializat pe astfel de litigii, a discutat online cu cititorii

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:13 Actualitate | Administratie Locala


Dumitru Dobrev
Foto: Arhiva personala
Ce obligatii au primariile fata de vecini atunci cand aproba o noua constructie?  Care sunt indiciile ca imobilul de langa tine se construieste ilegal? In cat timp poti ataca in instanta autorizatia de construire? Ce sanse au cetatenii in lupta cu speculantii imobiliari? Cat de bune sunt legile in materie de urbanism? Dumitru Dobrev, avocat specializat pe astfel de litigii, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

HotNews.ro a relatat in ultimii ani zeci de cazuri in care cetateni din Bucuresti si alte orase au actionat in instanta constructori care voiau sa edifice imobile care le luau lumina sau nu respectau regimul de inaltime al zonelor. Mutle dintre litigii au fost castigate in instanta.

 • Puneti intrebari folosind formularul de comentarii
 • Va rugam sa va rezumati la tema enuntata si sa nu adresati mai mult de doua intrebari
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

37133 vizualizari

 • Depasire inaltime (Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:25)

  Andrei Roman [anonim]

  Buna ziua,

  Am un vecin care construieste o casa si din ce am inteles are autorizatie de construire pentru o inaltime mai mare cu aproape 1 m fata de limita din PUZ.

  Nu stiu daca e cazul pentru atata lucru sa mai fie discutii, dar as putea face ceva ?
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:02)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei Roman

   Poate sa fie ipoteza unei depasiri a inaltimii maxime din Autorizatia de construire sau sa fie permis prin autorizatie o inaltime mai mare fata de limita din PUZ. Pana nu vedeti autorizatia si planurile vizate spre neschimbare, nu puteti decela intre cele doua ipoteze.

   De asemenea, este posibil ca el sa aiba un plan de urbanism derogator de la PUZ-ul derogator de sector, daca sunteti in Bucuresti. Numai dupa ce lamuriti aceste aspecte se poate discuta daca aveti o actiune in justitie sau nu.
 • competente ISC (Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:35)

  alex [anonim]

  Am sesizat la ISC anumite incalcari ale autoirizatiei de construire (retrageri, suprafata construita, regim de inaltime). Raspunsul lor a fost ca au transmis sesizarea catre Directia Inspectie din cadrul Politiei locale de sector. Este legal acest lucru? ISC nu are competente in astfel de cazuri?
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:07)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   ISC are competente. Potrivit normelor care reglementeaza competentele ISC si acesti inspectori pot face un proces verbal de control, pot emite procese verbale de contraventie si pot dispune masuri de oprire a lucrarilor.

   Nu se stie de ce in anumite cazuri prefera sa rezolve ei problema, iar in alte cazuri trimit la Politia locala de sector.

   Eu am doar o banuiala ca ei prefera sa se ocupe mai mult de problematica legata de autorizatiile care incalca normele de urbanism cu forta juridica superioara (PUZ, PUG) si mai putin de situatiile in care autorizatia este legal emisa, dar constructorul sau beneficiarul incalca parametrii urbanistici permisi prin autorizatie.

   Am avut situatii cand cei de la ISC au gasit autorizatii nelegal emise de primariile de sector si au facut adresa catre Prefect sa le atace in contencios administrativ.
 • intrebari pt domnul Dobrev (Vineri, 22 ianuarie 2016, 9:52)

  Claudiu M [anonim]

  Buna ziua,

  De ce, la intocmirea PUD-urilor, Primaria Sector 6 nu tine cont de prevederile PUG Bucuresti ci doar de PUZ Coordonator Sector 6.. chiar si atunci cand PUZ Coordonator Sector 6 face trimitere la "legislatia in vigoare" ?

  De ce, prin PUD, se da voie sa se consruiasca cladiri pe bucati de teren care in PUZ Coordonator Sector 6 apar ca fiind retea stradala ?

  Din experienta dumnevoastra referitoare la nereguli de urbanism, in cadrul birourilor de urbanism din cadrul autoritatilor locale este vorba de coruptie, necunoastere sau rea-vointa?

  Multumesc,
  CM
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:14)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu M

   1. Planurile de Urbanism pot prevedea in baza Legii 350/2001 anumite derogari. De exemplu, PUZ-ul coordonator S6 poate sa aiba pentru anumite zone un CUT sau un POT mai favorabil pentru investitor decat cel prevazut in PUG. Ca urmare Primaria S6 poate sa se foloseasca de prevederile mai favorabile ale PUZ coordonator S6 numai in masura in care acestea nu sunt nelegale.

   2. In mod normal, daca reteaua stradala nu este dezafectata si nu s-a facut un plan de urbanism separat, nu ar trebui sa li se dea voie fara un contract de concesiune sa construiasca pe acea retea stradala. Este posibil sa fie vorba de o zona in care planurile de urbanism nu sun actualizate si nu coincid cu situatia din teren.

   3. Cunosc multe cazuri in care documentatia de urbanism se elibereaza respectand milimetric normele cu forta juridica superioara (PUD, PUZ, PUG, Legea 350/2001), dupa cum cunosc si situatii, de exemplu in sectorul 6, unde primarul Rares Manescu a permis construirea unui bloc peste un dren din Lacul Morii. Parerea mea este ca puteti exclude din start ipoteza necunoasterii. Referitor la celelalte doua ipoteze nu am probe ca sa decelez intre ele.
 • nerespectare autorizatie (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:08)

  ccn [anonim]

  sunt cladiri etajate construite cu garaj la subsol; dupa un timp, garajul este transformat in locuinta si autoturismele aferente sunt parcate pe spatiul public,
  este legal?
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:17)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui ccn

   Nu este legal. Exista o Hotarare a CGMB care prevede obligativitatea existentei acestor garaje pentru locuintele multietajate. Exista situatii foarte frecvente, mai ales in zona parcelarea protejata Bazilescu, unde investitorii in loc de garaj de subsol construiesc un demisol, il compartimenteaza si il transforma in garsoniere comfort 2. Este evident ca in aceste cazuri toate autoturismele sunt parcate pe trotuar. Desi s-au facut numeroase plangeri la toate autoritatile competente, nimeni nu ia masuri.
 • legea picaturii !!! (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:15)

  andreesanu [anonim]

  Apartamentul socrilor are perete comun cu al vecinului
  la parter.Vecinul construieste o mansarda iar acoperisul acesteia depaseste limita de propietate cu 50 cm , pe 1/2 din acoperis apele se preiau in 2 jgheaburi (uluc )fata spate ,la fiecare ploaie apele se revarsau din uluc inundind locuinta socrilor. La data executiei acoperisului am solicitat Serv de urbanism al primariei Onesti sa reglementeze situatia . A venit la fata locului Ing Metelesu a vazut si apoi a discutat cu vecinul ,situatia a ramas ca mai inainte.
  Primaria a dat autorizatie de constructie !!! peste limita de propietate .la cca 1 an am obtinut autorizatie de constructie pentru ETEAJ !!!,in autorizatie scrie ca trebuie sa ne racordam la acoperisul mansardei !!!.
  Desi noi am dat permisiunea vecinului sa-si tencuiasca peretele ,sa-si esecute lucrarile,cand a venit vremea sa finalizam noi constructia trebuia sa taiem la limita de propietate acoperisul vecinului pentru a putea monta acoperisul locuintei noastre.
  Acoperisul nostru pastreaza pantele de scurgere din proiect astfel ca apele de la noi sunt colectate in limita noastra de propietate,ceea ce nu respecta proiectul si constructia vecinului .Am avut proces ,IGS desi chemat la fata locului a refuzat sa dea un document scris.
  S-au facut expertize solicitate de tribunal ,in final Curtea de apel Bacau da castig de cauza vecinului.
  ABERATII ale justitiei romanesti .
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:19)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui andreesanu

   Da, sunt foarte frecvente astfel de situatii. Si la Bucuresti am intalnit frecvent astfel de cazuri cand se pierd dosare cu dreptatea in mana. Din ce am remarcat eu, analizand practica judiciara, cele mai multe procese de gennul acesta au fost castigate in raza Curtii de Apel Cluj.
 • Regim de inaltime si parcari pe trotuar (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:28)

  Catalin G [anonim]

  Stau in Cartierul Damaroaia.
  In cartier sunt numai case cu S+P+Et1+ eventual Mansarda dar se construiesc blocuri de 4+ etaje. Ca sa nu mai zic ca pe unele panouri de constructie apare P+2E si constructorul mai adauga Mansarda. Ce drepturi mai avem in acest caz in care imobilele au fost construite si vandute deja ? Din cauza acestor blocuri strazile cartierului sunt umplute pana la refuz de masini trotuar si chiar pe strada.

  Problema majora este ca, constructorul retrage imobilul cu 1, 1.5 m si pe acest spatiu + trotuar amenajeaza parcari. Astfel nu se mai poate circula pietonal pe trotuare.
  Ce se mai poate facce in toate aceste cazuri ?
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:21)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin G

   Luati legatura cu domnul Truta de la Asociatia Salvati Cartierele Damaroaia si Bucurestii Noi. Ei au facut zeci de plangeri exact pe problematica asta, au si zeci de dosare in instanta si sunt cei mai in masura sa va dea toate detaliile despre ce se poate face in mod concret.
 • cum? (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:29)

  Maria [anonim]

  Parcarea dintre blocuri cu tot cu loc de joaca a fost retrocedata, terenul imprejmuit, aduse materiale si urmeaza sa se construiasca ceva. Am facut diverse adrese la utilitati si primarie... si raspunsurile au fost ca sunt contracte private, iar la primarie mi-au zis sa astept emiterea autorizatiei de constructie ca aia va fi publicata, dar unde anume?
  Deci pun si eu intrebarea: Care sunt indiciile ca imobilul de langa tine se construieste ilegal?
  Banuiesc ca dupa ce va iesi autorizatia va incepe constructia cu viteza meteorica, iar pana fac eu demersurile legale si obtin raspunsurile e posibil ca blocul sa fie deja construit, sau chiar vandut. Ce sanse as mai avea atunci?
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:27)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Trebuie sa incercati sa fiti inventiva. Mergeti la cartea funciara si scoateti un extras de informare al lotului retrocedat. Incercati sa ii coalizati pe cei de la blocurile limitrofe. Puneti mana de la mana si cautati in bloc daca aveti un inginer cadastrist, un arhitect si puneti cap la cap crampeie de informatie.

   Rugati un tanar priceput la IT sa caute pe site-urile de imobiliare poate ca investitorul a pus deja in vanzare proiectul.

   Contactati sub acoperire agentul imobiliar si cereti un plan al blocului care urmeaza sa fie construit.

   Mergeti la Primarie si cereti documentatia (autorizatie de construire, PUZ, PUD). Inundati-i cu cereri pe Legea 544/2001, cereri de audienta. Daca va dau afara pe usa, intrati pe geam. In momentul in care reusiti sa aflati ceva despre certificat de urbanism, autorizatie de constructie, contactati un urbansit si un avocat (din pacate asta este munca de echipa), dati drumul repede la un litigiu si notati-l in cartea funciara. Altfel nu aveti nicio sansa sa obtineti un rezultat concret daca investitorul apuca sa ridice constructia pentru ca vanzarile se fac acum din faza de proiect, la rosu, etc.

   Asociatiile care s-au constituit dupa modelul Salvati Bucurestiul au foarte mare experienta in problema d-voastra si sunt dornice sa va impartaseasca din cunostintele lor.
 • casa construita fara AC (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:33)

  Teodor [anonim]

  Ce optiuni legale exista pentru o locuinta construita abuziv fara autorizatie de constructie in Iunie 2011?
  Au ISC sau primaria posibilitatea demolarii, ori numai in instanta se poate obtine acest lucru?
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:31)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Teodor

   Primaria are posibilitatea demolarii numai daca locuinta ar fi construita pe domeniul public. Daca este construita pe proprietate privata si Primaria trebuie sa mearga in instanta pentru a obtine o sentinta de demolare.

   Daca sunteti vecin, puteti incerca si d-voastra o actiune prin care sa cereti obligarea investitorului sa aduca terenul in situatia anterioara.

   Vor incerca sa va opuna exceptia prescriptiei la dreptul material la actiune si in functie de situatia concreta, actiunea poate sa fie respinsa ca prescrisa, dar daca se trece de exceptia asta, in mod normal ar trebui sa aveti sanse.
 • citeva intrebari la subiect (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:33)

  mnicku [anonim]

  Pe scurt:
  Cineva a construit o casa si in curtea proprietate privata a unui amic care nu si-a dat acordul la nici o autorizatie. Pina in 2011 a fost doar un perete pe proprietatea amicului, din 2012 au aparut 16 geamuri. Din 4 vecini ai constructiei in cauza, doar 2 si-au dat acordul si doar la prima autorizatie, a doua are doar copii xerox dupa primele 2 acorduri. A doua autorizatie este eliberata in aceeasi zi in care sa depus cererea - suspect nu?
  Autorizatiile eliberate in urma cu 15 de ani au permis 3 nivele iar la final au rezultat 4 nivele. Procesul e public in presa locala, degeaba insa pt ca nici o autoritate locala(desi au fost sesizate) nu au luat vre-o masura de oprire a constructiei. Expertiza tehnica ceruta de instanta ( comisie de 3 experti in constructii ) au confirmat ilegalitatile semnalate de reclamanti , insa degeaba.
  Pe fond in prima instanta reclamantii au pierdut procesul de de anulare a autorizatiilor + certificatul de edificare a constructiei pt nerespectarea cerintelor din autorizatii .
  Intrebarile
  > Judecatorul este obligat sa judece respectiva speta doar in baza legii: Lg 50/1991 , Vechiul Cod Procedura Civila si a probelor din dosar? daca nu, mentionati va rog cum e obligat sa judece.
  > Invocarea clauzei de nulitate absoluta a autorizatiilor pentru lipsa acceptului lui pe autorizatii,( pe fond nu a fost invocata) ar conduce automat la anularea obligatorie a autorizatiilor?
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:37)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui mnicku

   Da, este obligat sa judece in baza vechiului Cod de Procedura Civila daca procesul a fost inceput inainte de 2013.

   Nu exista o clauza de nulitate absoluta. Autorizatia este posibil sa fie lovita de nulitate, dar in dreptul administrativ nu exista distinctia intre nulitate absoluta si nulitate relativa. Invocarea nulitatii autorizatiei nu poate fi facuta daca va aflati in fata altei instante decat cea de contencios administrativ decat prin invocarea unei exceptii de nelegalitate, art 4 din L554/2004.

   Daca sunteti pe vechiul Cod de Procedura Civila, litigiul civil se va suspenda, instanta dministrativa va judeca exceptia si daca se admite, va veti reintoarce in civil, iar instanta civila va fi obligata sa faca abstractie de autorizatia de construire.
 • distanta minima a imobilului fata vecin (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:37)

  iacob li [anonim]

  Buna ziua,

  Va rog sa precizati care este distanta minima pe care se poate construi o cladire fata de proprietatea vecinului. Limita este data de balcon sau de fundatie. De multe ori distanta fundatiei fata de gardul vecinului este de 2-3 m, iar a balconului este de 1m. La inaltimea cladirii exista o limita fixa raportat la zona in care se construieste sau este variabila, in functie si de consrructiile din imediata vecinatate? Unde pot gasi aceste date?

  Va multumesc.
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:42)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui iacob li

   NU se poate raspunde la aceasta intrebare fara sa se vada inainte schita deoarece distantele difera daca cele doua cladiri sunt paralele sau sunt piezise. Depinde foarte mult daca localitatea are PUG, PUZ sau este o localitate rurala unde se aplica servitutile urbane prevazute in noul Cod Civil.

   Verificati in art 576 si urmatoarele din noul Cod Civil sau dupa caz, vechiul, daca acele constructii sunt mai vechi de septembrie 2011.
 • Intrebare simpla (Vineri, 22 ianuarie 2016, 10:38)

  Cosmin [anonim]

  Ce se poate face scurt si concret atunci cand remarcam o incalcare a reglamentarilor zonei de catre unul din vecin? In sensul ca de multe ori aceste incalcari se remarca abia dupa ce constructia e intr-un stadiu relativ avansat, moment in care ar fi nevoie de o metoda de actiune cat mai rapida si nu de proceduri care sa ia luni de zile pana un reprezentat al primariei sa ia vreo masura.

  Multumesc.
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:46)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cosmin

   Este o cursa contra cronometru. Investitorul stie foarte bine daca are ceva "hibe" in autorizatia de construire sau nu. Multi dintre ei prefera sa construiasca abia in al doilea an permis de autorizatia de construire, dupa reinoirea acesteia tocmai pentru a va pune in situatia prescierii actiunii in contencios administrativ de anulare a autorizatiei. Motiv pentru care trebuie sa-i stresati pe cei de la Politia Locala si pe cei de la 112 pana cand, in urma unor amenzi, investitorul va fi constrans sa afiseze panoul investitiei. In momentul in acre apare panoul, sa il fotografiati, luati toate datele de acolo si mergeti la un specialist. De aici vezi raspunsul la o intrebare de mai sus.
 • Cartierele Damaroaia, Bucurestii Noi si Chitila (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:00)

  mircea donose [anonim]

  In cele trei cartiere se afla numeroase blocuri construite printre case si vile, de un anumit gen de investitori, care nu par sa respecte nimic din specificul urbanistic al zonei gen regim de inaltime, retrageri, servituti de vedere. Mai mult, strazile din jurul acestor blocuri sunt sufocate de autoturismele noilor locatari mutati in aceste blocuri.
  Ce stiti despre aceasta situatie si ce pot face locuitorii din vecinatatea acestor blocuri pentru a stopa aceasta nenorocire? Cine este vinovat de aceasta situatie?
 • Litigiu cu o institutie a statului (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:04)

  JohnnyBGood [anonim]

  Sunt proprietarul unui teren dintr-o zona in care, in momentul in care am achizitionat acel teren, exista un PUZ care imi dadea dreptul sa construiesc. Intre timp, respectivul PUZ a fost anulat si inlocuit cu un nou PUZ, care din nou imi da dreptul sa construiesc.
  O institutie a statului (Jandarmeria) insa imi neaga acest drept si solicita anularea PUZ-ului sub motivul ca terenul meu este in conul poligonului lor de tragere.
  Din punct de vedere legal, este aceasta o limitate a dreptului de uzufruct rezultat din proprietatea asupra terenului? Interzicandu-mi sa construiesc, Jandarmeria practic rechizitioneaza pentru uzul sau terenul al carui proprietar sunt. Am dreptul sa solicit despagubiri?
 • însorire imobil (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:15)

  ana07 [utilizator]

  Bună ziua. Locuiesc la parterul unui bloc de 4 etaje cu o înălțime de 14,3 metri, cu ferestrele orientate către N-E. Din cauza poziției blocului, nu beneficiez de 1 1/2 h însorire la solstițiul de iarna așa cum prevede ord. Min. San. 119/2014. Cu toate acestea, la o distanță de 12 metri de blocul în care locuiesc, este în construcție un alt bloc de 4 etaje (momentan la roșu) care împiedica razele soarelui să mai "interacționeze" cu ferestrele apartamentului in care locuiesc, eu nemaibeneficiind deloc de însorire. Având în vedere faptul ca distanță dintre cele două blocuri este de 12 metri (10 metri între balcoane):
  1. care este distanța minima față de blocul în care locuiesc la care se poate construi?
  2. În momentul în care se face supraetajare la o construcție nouă, este obligatoriu să se încadreze în indicatorii urbanistici ai zonei (cut și pot), sau aceștia pot fi depășiți (nu există puz).

  Va multumesc!
  • R (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:51)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana07

   1. Distanta minima fata de blocul in care locuiti ar trebui sa fie de 1/2 din inaltimea blocului cu patru etaje.

   2. Legea spune ca supraetajarea ar trebui sa se incadreze in indicatorii urbanistici ai zonei, dar exista o practica a primariei Capitalei si aprimariilor de sector de a permite constructia unei masarde care sa aiba 60% din suprafata ultimului nivel si acoperis cu panta de 45 grade. Dupa mine, este gresit ce face Primaria, dar nu am reusit inca sa obtin o hotarare judecatoreasca sa confirme acest lucru.
 • Intrebari (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:17)

  Comentatorul-x [utilizator]

  Buna ziua,

  1.In cazul in care o autorizatie de constructie este emisa cu incalcarea legii, cine poate anula acest document ?

  2.ISC poate opri lucarile in cazul unei constructii care nu respecta legea ?

  3.Retragerea unui aviz, in cazul nostru PSI emis de ISU, conduce automat la stoparea lucarilor si anularea autorizatiei de constructie ?

  4.Serviciul de Disciplina in Constructie din cadrul primariilor are obligativitatea de a verifica in teren daca constructia respecta autorizatia de constructie ?

  5. Neafisarea panoului de santier este motiv de oprire a lucrarilor ?

  6.Ce primeaza in aplicarea legii, obtinerea avizelor ISU sau codul civil care garanteaza propietatea ? OAR Bucuresti spune ca primeaza ocdul civil.

  7.Prefectul poate fi obligat in vreun anume fel sa consteste in contencios administrativ o autorizatie de constructie ? Mai ales daca a fost instiintat oficila de ISC ca este ilegala ?

  8.Inaltimea unei cladiri, in functie de care se pot cere avize PSI , cum poate fi determinata ? In acte nu este trecuta inaltimea cladirii, ci doar numarul de etaje si inaltimea lor. Cum primariile nu dau acces la planul de arhitectura al cladirii, ne este foarte greu sa determinam daca un bloc are peste 28 de metri sau nu.
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 11:19)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Comentatorul-x

   1. Primarul poate revoca actul administrativ in urma plangerii prealabile în baza art. 7 din Legea nr. 554/2004 (asta nu mi s-a intamplat decat o dată în 15 ani de profesie) si instanța poate deasemeni anula AC. Dacă AC este atacată de prefect ea se suspendă de drept.
   2. Da.
   3. Nu am văzut asta niciodată dar nu cred că se anulează de drept AC pentru că aceasta are in sine o individualitate si o prezumtie de legalitate. Odată cu retragerea avizului ISU, prefectul ar trebui sa atace in contencios autorizatia, sau chiar ISU dar m-aș mira să fi făcut ei un asemenea demers.
   4. e sarcina lor primordială.
   5. Nu, se intocmeste un proces verbal de contraventie doar pentru acest lucru.
   6. intrebare neclară
   7. Nu.
   8. se cere in baza art. 13 din legea nr. 554/2004 sa fie obligata primaria sa depuna documentatia intr-o procedura de suspendare a actului administrativ sau se face cerere pe legea nr. 544/2001. Din planurile arhitecturale vizate spre neschimbare se vede Hmax a cladirii.
 • Ilegalitati (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:22)

  DanielWilly [anonim]

  In ce masura se pot cere despagubiri daca primaria si isc-ul s-au blocat reciproc in emiterea de autorizatii si cert de urbanism intr-o zona protejata de minist culturii(bazilescu ) iar mafiitii construiesc in continuare blocuri ilegale pe cand cetatenii de buna credinta nu-si pot consolida case etc. In acest context se incalca mai multe drepturi fundamentale, familie copil etc...deoarece spatiul nu ne permite...
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 11:26)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui DanielWilly

   se pot cere dar e destul de hazardat pentru că instanțele din București nu au practică judiciară pe așa ceva. Doar Clujul e mai înaintat pe genul ăsta de spețe: http://www.clujust.ro/proprietarii-unei-case-umbrite-de-un-bloc-au-primit-despagubiri-de-65-000-de-euro-motivarea-deciziei/
 • Cine poate fi tras la raspundere? (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:23)

  Ana [anonim]

  Ce se poate face cand :
  1. Primaria de sector aproba prin PUD schimbarea mai multor indicatori urbanistici decat e legal (regim de inaltime, toate retragerile laterale si fata/spate, aliniamentul, caracterul ne-construibil al parcelei)
  2. aproba DTAC in baza PUD-ului de mai sus insa dubleaza POT-ul
  3. inspectorii din primaria de sector nu recunosc ca DTAC-ul si constructia realizata deja nu respecta suprafata maxim edificabila / POT-ul specificat in PUD-ul postat pe site-ul Primariei.
  4. Cine si in ce masura poate fi tras la raspundere: personalul din serviciul de urbanism al primariei care a aprobat atat PUD cat si DTAC, cei de la ISC, inspectorii din primarie, profesionistii care au facut proiectul, proprietarul care a fortat legea?
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 11:36)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ana

   1-3. trebuie sa atacati PUD si AC in contencios administrativ.
   Teoretic legea contenciosului aministrativ permite introducerea in cauza a functionarului public care a gresit si obligarea acestuia la daune in solidar cu autoritatea. Nu vă recomand să faceti asa ceva pentru că șansele dv., de a pierde procesul vor crește exponential. Mai degraba obtineti anularea PUD/AC si după formulati actiune impotriva functionarului. mare grijă la termene!!!
 • constructie ilegala (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:25)

  monica [anonim]

  Pe extrasul CF al unui teren apar constructii (casa si anexe) cu mentiunea " fara acte". Acesteconstructii sunt considerate legale sau trebuiesc legalizate?
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 11:42)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui monica

   in mod normal trebuia sa li se refuze intabularea de la OCPI. Am mai vazut totusi situatii cand cei de la OCPI sector 1 au scris in CF "pod fara acte" sau "mansarda fara acte". De vreme ce apar in CF si in rolul fiscal la DITL de sector sunt considerate "semilegale".
 • Constructie pe hectare de spatii verzi (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:35)

  Radu [anonim]

  Nu stiu daca intra in aria dumneavoastra si o constructie care nu este imobil, ci un mall construit pe opt hectare ale unei foste baze sportive aflate la marginea parcului IOR, dar risc totusi o intrebare.
  Pentru ca se pare ca cele opt hectare ale fostei baze sportive nu le-au fost de ajuns, in acest moment, cand constructia este intr-un stadiu avansat, se observa cu ochiul liber ca a depasit marginile terenului initial si patrunde incet, incet in parc, atat in lateral, cat si in spate, mall-ul intinzandu-se pe distanta aproape a unei statii de tramvai. Atunci cand va fi gata, e clar ca va avea spatii libere/betonate de jur imprejurul cladirii, spatii care nu vor putea fi realizate decat luand bucati aferente de teren din parcul IOR.
  Noi, locuitorii din zona, asistam neputinciosi la ridicarea acestui monstru de beton care a distrus deja un mare spatiu verde si va mai distruge si o parte a parcului. Va rugam, daca puteti, sa ne spuneti daca exista vreo posibilitate de a mai opri ceva? Cine ne poate ajuta sa aflam exact pana unde trebuia sa se intinda constructia si cum putem obliga constructorul sa respecte spatiul initial? Va multumim.
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 11:47)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu

   depinde daca mai sunteti in termen sa atacati AC a mall-ului. Trebuie sa faceti cerere in baza legii nr. 544/2001 sa vi se dea acces la documentatie, dacă nu sa pichetati Primaria pana cand obtineti acces la documentatie. Ar putea si cineva de la presă să vă ajute. Neaparat să vă duceți acolo cu un urbanist care poate vedea imediat daca mall-ul s-a intins pe spatiul verde al Parcului IOR, daca s-a incalcat legea nr. 24/2007.
 • Cine raspunde/plateste (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:40)

  Camelia M. [anonim]

  Pentru cazul emiterii unei autorizatii de constructie cu o anumita incalcare a PUZ cine se face in final vinovat: cel care construieste pe baza autorizatiei sau primaria care a emis autorizatia?
  In final ce este de facut in acest caz? Se mentine situatia din autorizatia de construire, se ajusteaza proiectul/constructia (daca da atunci cine plateste costurile cu aceste ajustari?).
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 11:47)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Camelia M.

   s-a raspuns mai sus.
 • Santier cu placuta de identificare "ciudata" (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:47)

  L2 [anonim]

  Buna ziua
  Pe Str. Musetesti la nr 29 este un santier in lucru pentru un bloc P+6, iar pe placuta de identificare, la beneficiar este trecut "Persoana Juridica". Am sesizat cu mai mult de o luna in urma ISC si Primaria, dar nu am primit niciun raspuns.
  Cat de grava este aceasta "omisiune"?
  Multumesc
 • Bloc construit la 4-5 case distanta (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:48)

  Roger [anonim]

  Buna ziua

  Locuiesc in zona Bucurestii Noi, la casa. Exista un bloc in constructie care in opinia mea incalca foarte multe din normele de urbanism aplicabile zonei (POT, inaltime, etc.). Blocul se construieste pe strada mea insa pe partea cealalta a drumului, si nu exact visavis (la 4-5 case de vecinul meu de visavis).

  Din experienta Dvs. ce sanse de succes am sa incerc sa blochez aceasta constructie avand in vedere ca nu sunt direct afectat? Din ce stiu eu "direct afectati" ar fi doar vecinii stanga/dreapta, fata/spate.

  Multumesc
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 11:53)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roger

   numai dumneavoastra singur nu o sa puteti. E posibil sa vi se respinga actiunea ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa. Daca va strangeti mai multi vecini cat mai aproppiati si introduceti actiunea impreuna cu un ONG de mediu aveti sanse bune sa surmontati aceasta exceptie
 • recepția finală a lucrărilor (Vineri, 22 ianuarie 2016, 11:49)

  anamaria07 [utilizator]

  Buna ziua.
  Am achiziționat în urma cu un an și 3 luni un apartament intr-un bloc nou. În certificatul de urbanism emis de primărie este prevăzut câte un loc de parcare pentru fiecare apartament (fără a avea acoperire vreo hotărâre de c.l. care să prevadă asta). În momentul în care s-a efectuat recepția la terminarea lucrarilor, parcarea nu era finalizată, iar recepția a fost făcută fara a se ține cont de parcări. In urma delimitării locurilor de parcare au ieșit cu 7 mai puține și fără a respectă distanță de 5 metri fata de ferestre conform normelor ministerului sănătății. In acest caz, la recepția finală (care trebuie efectuată anul acesta), se poate solicita rezolvarea problemelor cu parcarea, iar dacă răspunsul este afirmativ, care sunt pașii de urmat?
  Multumesc!
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 12:23)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui anamaria07

   depinde foarte mult de ce clauze aveti in CVC pe care l-ati incheiat cu dezvoltatorul imobiliar:
   1.dacă acolo scrie că v-a vîndut DOAR apartament ?
   2. dacă scrie că v-a vîndut apartament+loc de parcare?

   dacă sunteți în ipoteza 2 aveți la dispoziție o acțiune numită redhibitorie sau quanti minoris prin care puteți cere partea din preț plătită corespunzătoare parcării. Dacă nu rezultă expres din contract se poate face o expertiză evaluatorie de un expert judiciar atestat ANEVAR pentru imobile.
   In ipoteza 1 nu aveți prea multe de făcut, sansele sunt mici. Ati putea incerca totuși sa va inființați repede la judecătorie o asociație de proprietari cu președinte, statut etc. Faceți rost repede de cartea tehnică a imobilului, dacă nu, obligați-l pe cale judiciară pe dezvoltator să v-o predea completă. In functie de ce scrie acolo, dacă locurile de parcare erau prevăzute in documentatia tehnică vizată spre neschimbare asociatia ar putea face o actiune contra dezvoltatorului sa-l oblige sa faca si restul de locuri de parcare daca mai are unde.
 • Distanta si inaltime intre vecini (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:32)

  Verni [anonim]

  Noul meu vecin vrea sa construiasca fix pe gardul de despartire proprietati un zid de 2m.Fac precizarea ca actualul gard din plasa zincata e la 1,40m de geamurile mele.Deci nu voi mai avea lumina veci. E posibil ?
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 12:30)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Verni

   Să inteleg că vecinul vrea să schimbe gardul din plasă cu un gard de zidărie pe același amplasament?
   Dacă da, are voie dacă obține de la Primărie autorizatie de construire pentru imprejmuirea terenului si construirea unui gard.
 • Proces casa ilegal ridicata (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:36)

  Amalia Florea [anonim]

  Buna ziua
  1.Sunt in proces civil prin care am cerut demolarea unei case construita ilegal foarte aproape de casa mea nerespectand art.612,615 Cod Civil, codul vechi.Am intentat si proces pe contecios administrativ pe care l-am pierdut pe nedrept. Nu intru acum in detalii.
  Teoretic se mai poate da sentinta pe cod civil de demolare?
  2.Pot sa mai introduc acum in process o cerere de despagubiri? Vezi cazul de la Cluj cu despagubirea de 65.000 euro.
  Multumesc.
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 12:41)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Amalia Florea

   dacă ați pierdut în contencios și instanțele au zis că acea construcție a fost edificată în baza unei AC valabile e foarte clar că nu veți obține demolarea ci, cel mult aducerea construcției în parametrii urbanistici autorizati dacă aceștia au fost depășiți și dacă tehnic este posibil (închiderea unei ferestre, demolarea unui balcon, etc.).

   Cel mai bine era dacă vă gândeați din timp la problema asta și formulați un petit cu cerere de demolare parțială/aducere în parametrii autorizați și dacă nu se admite, în subsidiar, despăgubiri pentru lipsă însorire, etc.
 • inaltime gard vecin (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:47)

  Nicu Camarasu [anonim]

  Buna ziua ,locuiesc in cartierul Tomis Plus Constanta la parterul unui bloc,doresc sa v aduc la cunostinta urmatorul aspect si anume vecinul care si a construit un gard de 3 m inaltime la distanta de 1 m de terasa mea,in acest fel limitandu mi soarele si lumina .S ar mai pute face ceva in acest caz,ce prevede legislatia in domeniu,ce s ar mai pute face in acest caz.Multumesc pentru timpul acordat,o zi buna va doresc.
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 12:42)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicu Camarasu

   s-a raspuns mai sus
 • Domnule avocat Dobrev, (Vineri, 22 ianuarie 2016, 12:54)

  Sergiu [anonim]

  Locuiesc intr-un bloc care are o curte in spate (acces prin gang de 3.5m latime, 3 m inaltime) pe care sunt construite, inca din 1984, garaje de tabla.

  In anul 2004, terenul de sub garaje (~330mp) a fost retrocedat proprietarului A. Locatarii nu au fost instiintati in acest sens. In 2007, A i-a vandut terenul lui B, care a notificat locatarii cu privire la dreptul sau de proprietate.

  In prezent, actualul proprietar B a notificat proprietarii garajelor (comunicare prin intermediuil executorului), cerandu-ne sa le demolam. De asemenea, la sectiunea "certificate de urbanism" a site-ului PMB se gaseste un PUZ care este in stadiul "avizare puz construire imobil de locuit" - beneficiar B.

  De asemenea, ADP sector 2 a notificat din proprie initiativa proprietarii garajelor, somandu-i sa le demoleze si mentionand ca daca nu o fac vor fi obligati sa plateasca daune "considerabile" in instanta pentru tulburare de posesie. Prin aceeasi notificare, ADP sector 2 a precizat ca gangul blocului este in administrarea sa si ca doar el poate decide cum se foloseste, nu asociatia de locatari.

  Avand in vedere faptul ca garajele au fost utilizate neintrerupt de catre proprietari incepand cu anul 1984, avand in vedere ca terenul cu pricina se afla in interiorul Zonei Protejate Armeneasca, avand in vedere accesul unic prin gangul blocului, avand in vedere ca delimitarea terenului cu pricina incepe de la 2 metri de la intrarea blocului si ocupa toata curtea, exista o posibilitate de a opri construirea unui imobil in curtea blocului? Daca da, care sunt primii pasi si ce aspecte trebuie urmarite mai intai de catre asociatia de locatari?

  Cu stima,
  Sergiu
 • Domnule avocat Dobrev, (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:12)

  bullet_dodger [utilizator]

  Chiar astazi am primit raspuns unei solicitari adresate primariei Rediu, judetul Iasi, referitor la respectarea indicatorilor tehnici ai unui imobil in curs de construire in vecinatatea case mele.
  Conform solicitarii mele de a verifica daca se respecta indicatorii POT=max 30%, CUT=max 1,2mpadc/mp teren si inaltime maxima=9 metri, am primit urmatorul raspuns, citez: "In urma verificarilor efectuate pe teren, s-a constatat ca stadiul fizic al lucrarilor corespunde cu proiectul autorizat si ca sunt respectate propunerile din proiect, referitoare la indicatorii urbanistici, regimul de inaltime, inaltimea maxima".
  Vreau sa precizez ca NICI UN indicator nu e respectat de realitatea de pe teren, imobilul are 40m lungime, 12 latime si deja 5 etaje construite. Terenul pe care e amplasat are 1073 mp.
  Vreau sa va intreb: care ar fi actiunile legale pe care le-as putea intreprinde impotriva proprietarilor si a primariei comunei Rediu, pentru a corecta situatia existenta?
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 12:52)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui bullet_dodger

   e un caz clasic de nerespectare AC. Faceti rost de planurile vecinului vizate spre neschimbare de la primarie pe legea nr. 544/2001. Chemati pe cineva cu un aparat din acela laser de masurare si verificati daca se respecta distantele si retragerile. Cu un inginer constructor/arhitect vedeti daca e o problema de AC nelegala sau daca se incalca doar parametrii urbanistici aprobati. Fiind vorba de o localitate rurala sunt mai putine constrangeri, nu stiu daca Rediu are PUG?
   In functie de raspuns alegeti ori actiunea in contencios ori actiunea civila pentru nerespectarea servitutilor urbane. Puteti sa faceti si o sesizare la ISC sa vedeti ce raspund si acestia.
 • Ref problema: Depasire inaltime (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:14)

  Andrei Roman [anonim]

  Legat de prima intrebare. Prin AC (valabila, vazuta personal azi) s-a aprobat o inaltime peste nivelul PUZ al zonei.

  Deci inaltimea in plus este conform AC.
 • monumente/ arhitectură (Vineri, 22 ianuarie 2016, 13:47)

  Alexandra [anonim]

  1. Legea 422 spune că pot fi expropriați proprietarii care nu au grijă de clădirile monument istoric. Experții spun că legea nu este operabilă, pentru că această situație nu este considerată ca fiind de utilitate publică. Care este rezolvarea pentru ca statul să poate expropria proprietarii fizici/ juridici care țin clădirile în adandon?

  2. Clădirile în litigiu pot fi utilizare în vreun fel sau rămân blocate și eventual ocupate abuziv? ce soluții legale de folosire a acestor clădiri pentru a nu se degrada și mai tare există?

  3. Prin O 20/1997, primăria este nevoită să notifice de 2 ori proprietarii pentru întocmirea expertizei pentru seism, ca etapa 1 în consolidare. Dacă asociația de proprietari nu răspunde în termenele stabilite, cine sancționează pe cine?
  Credeți că reglementarea cu închiderea spațiilor comerciale în clădiri cu risc seismic în condițiile în care asociațiile de proprietari au refuzat programul MDRAP de consolidare pentru că Primăriile contractează firme care oferă servicii de calitate joasă? Cum se pot contesta aceste intervenții nepotrivite?

  4. În ce măsură se pot sancționa primăriile care nu realizează concursuri de soluții pentru clădiri sau intervenții în spații urbane? De exemplu prin buget se acordă suma x pentru amenajarea scuarului public verde dintr-o zonă. deseori proiectele sunt atribuite direct, standard de calitate foarte jos.

  Mulțumesc
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 13:39)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandra

   1. de ce să nu se considere de utilitate publică exproprierea unui monument clasă A dacă proprietarul nu are grijă de el, ba mai rău îl lasă să se degradeze ca să construiască acolo un building de birouri hidos din sticlă?
   uitați-vă la art. 48 din lege care spune că CGMB sau consiliile județene pot iniția proceduri de expropriere cu avizul Ministerului Culturii în astfel de cazuri. După părerea mea cadrul legislativ permite astfel de exproprieri, numai că politicenii locali nu inițiază și nu bugetează astfel de proiecte. Decît să inițiezi o astfel de HCL, cu aviz de la MC, sa organizezi licitație publică, să cauți firme specializate de restauratori nu mai bine lași clădirea să colapseze și vine un rechin imobiliar și te "cointeresează" să emiți un PUZ pentru un supermarket?

   http://www.agerpres.ro/justitie/2015/03/25/motivare-arpad-paszkany-recunoaste-ca-radu-mazare-a-cerut-un-milion-de-euro-pentru-construirea-unui-mall-21-27-03

   http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/consilierul-lui-sorin-oprescu--retinut-dupa-ce-a-primit-%C5%9Epaga-de-25-000-de-euro-380746

   2. Aici trebuie să acționeze autoritatea locală. Există inițiative în acest sens dar trebuie ca ele să se și finalizeze:
   http://www.cugetliber.ro/stiri-social-vremuri-grele-pentru-proprietarii-de-cladiri-si-terenuri-din-constanta-primaria-ii-va-usca-la-buzunare-277182
 • Autorizatie (Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:49)

  mircea [anonim]

  Am construit in 2008 o casa fara autorizatie, pe atunci era amenda 2000 si te puneau ei in legalitate.
  Am puz, pud, respect toate normele. Cum pot intra in legalitate? Daca depun pt autorizatie imi vine control...
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 13:20)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   Si ce dacă vin în control! Platiti amenda si mergeti mai departe. In functie de momentul finalizarii puteti invoca si prescriptia amenzii dar eu va sfatuiesc sa nu o faceti. Daca respectati toate normele nu au cum sa ceara demolarea. Banuiesc că nu ati construit pe terenul altcuiva?
   O sa va dea autorizatie de intrare in legalitate. Daca nu va dau se poate cere prin actiune in instanta de contencios administrativ obligarea Primarului la emiterea unei AC de intrare in legalitate. Este chiar acum la TB sectia a II-a contencios un astfel de dosar unde investitorul de la Cathedral Plaza cere așa ceva.
 • Locuri parcare bloc nou (Vineri, 22 ianuarie 2016, 14:58)

  Cristian [anonim]

  Buna ziua,

  As dor sa stiu, conform legii, ce obligatii are un dezvoltator in privinta locurilor de parcare? Ce procent din numarul de apartamente trebuie sa benefizcieze de loc de parcare si daac nu sunt locuri de parcare ce obligatii are dezvoltatorul sau primaria??

  Va multumesc!
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 13:12)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   aveti aici toate detaliile:
   http://www.primariasector1.ro/download/PUD/legislatie/HCGMB_66_2006.pdf
 • Parcare pe trotuar (Vineri, 22 ianuarie 2016, 20:01)

  Carmen [anonim]

  Este legala inchirierea de la primarie de locuri de parcare care ocupa trotuarul, pe o strada ce trece prin fata unei scoli? Pe o vreme ca asta copiii sunt fortati sa mearga pe carosabil, pe langa masini. Si asta se intampla in capitala unui stat care se vrea european si civilizat!
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 13:09)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carmen

   nu, e un abuz. Trebuie vazut HCL-ul in baza caruia s-a permis asa ceva.
 • Interpretarea articolul 3 din ordinul nr. 119/2014 (Vineri, 22 ianuarie 2016, 22:34)

  Hervé [anonim]

  Buna ziua,

  Am o problema cu vecinii mei care au inceput sa contruieasca o cladire care va pune in umbra de tot un apartament unde stam.

  Au facut un studiu de insorire care ar arata ca intre orele 10:45 si 12:15 la soltitiul de iarna, bate soarele pe aproape toata fatada (singura la care avem deschideri).
  Numai c-am facut expirimentul ieri (deci la o luna dupa solitiul, dar nu cred ca schimba ceva) si soarele de fapt nu incepe sa rada fatada decat pe la 11:00, 11:15, iar nu incepe sa intre in casa inainte de ora 11:45 sau 12:00.

  As vrea sa stiu cum se interpreteaza in astfel de cazuri, ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatieicand spune ca

  "Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure insorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore la solstitiul de iarna, a incaperilor de locuit din cladire si din locuintele invecinate. ",

  si, daca este cazul, daca m-ati putea reprezenta.

  Multumesc anticipat,
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 13:08)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui Hervé

   sunt studii de insorire si studii de insorire. Trebuie sa mergeti la cineva de la Facultatea de Arhitectura, acolo exista un soft si va poate spune (contra cost) daca studiul de insorire e corect sau este trucat.
   Daca vreti mai multe detalii despre cum se interpreteaza Ordinul nr. 119/2014 aveți aici un articol scris de un domn judecător de la Curtea de Apel Cluj:

   http://www.juridice.ro/421443/gradul-de-insorire.html
 • construire imobil fara autorizatie (Vineri, 22 ianuarie 2016, 23:07)

  florescu corneliu [anonim]

  vecinul meu a inceput constructia unui imobil cu etaj fix pe hotarul dintre propietatile noastre la numai 1,5m de peretele casei mele. Am reclamat la disciplina in constructii,inspectorii au constatat ca respectivul nu are autorizatie de constructive si lucrarile s-au oprit.De atunci a trecut un an si de cateva zile m-a contactat si sustine ca actele sunt gata mai lipseste semnatura mea ca sa continue lucrarea.Pentru ca am refuzat ma ameninta ca ma da in judecata,sa ma oblige sa semnez.Are temei legal sa procedeze asa?
  • raspuns (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 13:03)

   Dumitru Dobrev [hotnews.ro] i-a raspuns lui florescu corneliu

   ar avea numai daca dumneavoastra in mod abuziv ii refuzati semnatura. Cereti planurile vizate spre neschimbare, vorbiti cu un arhitect si daca sunt ok, mergeti la notar si semnati dar aveti grijă ca notarul sa faca referire la acele planuri. Daca el nu se retrage de la limita de proprietate bineinteles ca aveti tot temeiul sa-i refuzati semnatura.
 • politia locala (Vineri, 22 ianuarie 2016, 23:47)

  morar ioan [anonim]

  politia locala care face verificari privind inspectia in constructii, nu ar trebui sa aibe studii de specialitate ?
  am o cunostinta care a fost amendata de politia locala ca si-a facut o fereastra in plus fata de proiect si ca ar fi reconstruit pe axa 3 un perete. fac precizarea ca politia nu a fost in imobil ci doar ce a vazut peste gard.
  cu respect,
 • Ferestre catre curte vecina ? (Sâmbătă, 23 ianuarie 2016, 0:30)

  Mihai [anonim]

  Buna ziua,

  Casa in rosu a vecinului are 4 ferestre : 3 la parter (cota fata de teren +2,5m avand si demisol ) si una la etaj, toate spre terasa si curtea mea.

  Aliniamentul specificat in PUD in partea frontala este variabil cu un minim de 4m , iar cel din partea din spate trebuie doar sa respecte o distanta minima de 5m.
  Distanta de la ferestrele lui si limita de proprietate este de 3,5m.

  Plantarea unor arbori care sa fie mai inalti de 3 m trebuie sa se faca la o distanta de 3m fata de vecin si imi creez umbra.

  Doresc sa imi protejez curtea de privirile indiscrete ale oricui.

  In practica din occident din cate cunosc aliniamentul caselor si dispunerea ferestrelor, nu permite acest lucru fara acordul partilor atata timp cat nu exista o distanta destul de mare..., exceptii facand cladirile vechi din centru care si asa sunt mult mai okay si la noi ...

  Exista o lege sau o solutie pentru privirile directe si indiscrete spre proprietate cu sau fara intentie ?

  Multumesc,
  Mihai
 • Interpretarea articolul 3 din ordinul nr. 119/2014 (Luni, 25 ianuarie 2016, 10:58)

  Hervé [anonim]

  Multumesc pentru raspuns la mesajul de mai sus "Interpretarea articolul 3 din ordinul nr. 119/2014 (Vineri, 22 ianuarie 2016)".

  "De remarcat că nu există o distincţie în nivelul de însorire care trebuie asigurat, astfel încât nu se poate vorbi despre însorire „completă“ sau „totală“ şi despre însorire „parţială“, fiind suficient ca o rază de soare să staţioneze în încăpere o oră şi jumătate în ziua solstiţiului de iarnă", zice autorul, deci insemna ca studiul de insorire, chiar si daca n-ar fi fost trucat, a fost interpetat gresit ca fiind dovada ca ordinul Ordinul nr. 119/2014 este respectat.

  In cazul meu, daca va intra vreo raza de soare pe singura "incapere de locuit" din domicilul, anume dormitorul, va va intra cel mult 15 sau 20 minute.
 • aviz de constructie (Sâmbătă, 6 februarie 2016, 16:31)

  Paul7 [utilizator]

  Buna ziua,

  Am achizitionat acum ceva timp un teren intravilan- 1000 mp si de o saptamana m-am hotarat sa ma interesez de ce acte am nevoie pt a face PUZ si mai apoi pentru a-mi construi o locuinta.
  Doamna de la urbanism mi-a spus ca ar fi o problema in primirea avizului ( pt documentatie de constrire) din partea ISU datorita faptului ca terenul meu incepe cu o latime de 3m ( si ca in caz de incendiunu are cum sa intre masina de pompieripana in spatele terenului si ca ar fi nevoie de minim 3,5- 4m) si mai apoi se lateste la 17m .
  De cumparat 0.5- 1 m de teren nu mai am cum deoarece din parcelele alaturate nu vrea sa vanda nimeni.
  Mentionez ca PUZ se poate face dar nu stiu daca o sa primesc avizul ISU datorita faptului ca terenul incepe cu 3m .


  Daca ma puteti ajuta cu vre-o informatie...

  Multumesc anticipat!
 • autorizatie de supraetajare (Sâmbătă, 16 aprilie 2016, 14:43)

  Maria [anonim]

  Buna ziua,

  Doresc sa cumpar un apartament intr-un bloc de curand finalizat, numai ca la verificare actelor am constata ca investitorul a obtinut autorizatie de supraetajare pentru inca doua etaje, din P+3E imobilul a devenit P+5E. Este o autorizatie legala? Stiam ca legea prevede posibilitatea supraetajarii doar cu inca un nivel, 20% din suprafata deja construita. Va rog, daca puteti sa ma lamuriti. Apartamentul pe care doresc sa-l cumpar e la etaul 5.

  Multumesc frumos!
 • Casa pe terenul meu (Joi, 26 mai 2016, 17:31)

  Filip Gavril [anonim]

  Buna ziua as dori sa stiu ce se poate face in situatia urmatoare: Vecinul a renovat si imbunatatit casa veche si a intrat cu constructia cca 5 metri pe terenul meu. Ce este mai rau este ca acesta nu este intabulat pe terenul sau am scos CF si din 2006 terenul sau este intabulat pe un vecin a treia casa de la el. ce solutii imi dati, sa cer sa demoleze casa? Eu am front la strada de 18 metri daca denunt la 5 metri raman cu 13 metri mentionez ca nu am alta intrare la teren si este o suprafata destul de mare, eu am cca 6000 mp iar vecinul 2700 mp.Multumesc frumos.
 • spatiu vandut din domeniul public in cel privat (Luni, 27 iunie 2016, 9:04)

  Chera Mihaela [anonim]

  B.z. ..ne-am trezit cu vecini dupa 9 ani de la cumpararea casei..vis-a-vis de toate ferestrele casei noastre sunt anexe ale unui fost depozit de mobila fara apa si canalizare doar cu lumina,ce-au fost vandute in 2008,trecute din domeniul public in cel privat,spatii ce-au devenit locuri de desfasurare a unor activitati economice a ind. grele; respectiv atelier de tamplarie p.v.c.si atelier de bobinat motoare electrice;mentionezca sunt intr-o zona de rezidente a orasului,aceste spatii sunt incercuite de case de locuit,ca dormitorul si bucataria mea au mai putin de 10 m. de acestea.cu ajutorul adm.locale au incercat sa intre in legalitate cat de cat,dar ne afecteaza atat locuinta cat si discomfortul fonic,orele de functionare zi lumina,ba mai mult au inceput sa demoleze atat pereti interiori cat si exteriori;intrebare:daca au devenit proprietari care le sunt obligatiile acestorasi cine este raspunzator de nerespectarea unui plan de urbanism si amenajare a teritoriului?multumiri
 • Primaria din statiune a inchiriat strada unui priv (Joi, 7 iulie 2016, 18:22)

  Mandescu Laurentiu [anonim]

  Buna ziua. Primaria dintr-o statiune de pe litoral a inchiriat in 2007, respectiv 2012 pana in 2017 prelungirea unei strazi, ca parcare, unui privat. Privatul a inchis strada cu gard metalic si stada a ramas cu un singur acces. Strada este doar pietruita. S-a facut si intabulare pe numele Primariei, nu a privatului. Semn ce arata ca in inchiriere nu s-a aratat ca era drum public, ci mai degraba s-a specificat ca era teren privat, fara mentiunea de strada. Am aflat de acest contract abia acum in 2016. Noi, proprietariide pe aceasta strada vrem sa facem o petitie catre primarie sa deschida circulatia publica pe acest drum. Dar verbal primarul a afirmat ca nu o deschide ca are contract de inchiriere pe acel teren(de fapt strada) Ce putem face ca sa obligam primaria sa deshida circulatiei publice aceasta strada ?
 • cod civil (Luni, 18 iulie 2016, 11:51)

  Dragomir Magdalena [anonim]

  Care este distanta legala de amplasare a hornului centralei termice fata de hotar? DAR A FOSEI SEPTICE?
 • Mansarda fara autorizatie (Vineri, 12 august 2016, 14:47)

  Maria [anonim]

  Buna ziua!

  Am o casa intr-un sat, intr-o zona de munte. Casa este din anii '40-'50. Initial casa era P+1, din care doar parterul este al meu iar etajul altor cetateni. Acum 3 ani, au extins casa cu o mansarda (cred ca fara autorizatie), acum vor sa darame mansarda si sa se mai inalte cu un etaj si sa faca mansarda peste E2. Cred ca nici acum nu au autorizatie.
  Daca aveau autorizatie, nu era normal sa ma intrebe si pe mine ca vor sa se extinda?
  Cum pot afla daca au sau nu autorizatie? Si daca nu au care sunt pasii prin care pot sa-i reclam?
 • rugaminte (Marţi, 23 august 2016, 10:33)

  nicolae nicolae [anonim]

  Domule Av. Dobrescu,sunt din Constanta si un vecin in baza unei autorizatii de reparatii capitale a construit cat si unde a vrut, executand un restaurant pe hotarul proprietatilor fara consintamantul meu,iar deasupra a ridicat un nivel pentru camare de cazare. va rog sa imi spuneti pentru ca vad ca sunteti specializat in aceste cazuri cu sa iau legatura cu dvs. pentru a-mi face o plangere si cat este onorariul pentru aceasta. astept raspuns si va multumesc daca ma ajutati.
 • încălcare norme de convieţire socială (Miercuri, 31 august 2016, 16:21)

  olaru mariana [anonim]

  Bună ziua,
  in curtea blocului părintilor mei există cateva garaje ,proprietate personală.Proprietarii acestora au un comportament care nu respectă regulile de convieţuire socială in sensul ca in marea majoritate a timpului,fiind pensionari desfăşoară in faţa acestor garaje tot felul de activităţi-respectiv coc vinete,se adună mai multe persoane si tulbură liniştea ,denigrează celellate persoane care locuiesc in blocurile respective ,tot pensionari mai in vîrstă-intr-un cuvînt ei fac legea acolo,privand celelalte persoane la intimitate şi linişte.Vă rog in mod respectuos ,cui să ne adresăm.?
 • autorizatie de constructie (Marţi, 20 septembrie 2016, 16:50)

  Bogdan Cristian [anonim]

  Buna ziua

  Primaria sector 4 a emis o autorizatie de constructie care incalca 3 legi ( normelor de aplicare a legi 102/2014/ art 31,codul civil art 612,art 8 litera c din legea 102/2014 ) aducindumi prejudici proprietati mele,dupa nenumarate sesizari ( la disciplina in constructi sec 4, inspectoratul in constructi ) si audiente la arhitectul sef al sect 4, se refuza a-mi oferi un raspuns oficial la cum sa putut emite o autorizatie de constructie care incalca legea,ce pot face mai departe? cui ma mai pot adresa ?

  multumesc
 • Exista posibilitatea demolarii si reconstruirii? (Marţi, 4 octombrie 2016, 14:34)

  Daniela Nica [anonim]

  Buna ziua,
  am urmatoarea situatie: am o casa construita la rosu anul trecut insa lasata neincheiata de catre echipa de mesteri si prin urmare fara un raport de mana de predare lucrare. Mesterii sunt inregistrati ca asociatie de familie din ce spuneau la momentul acela, insa nu au intocmit un contract de servicii pentru ca au spus, ei nu sunt obligati sa lucreze ca firmele de constructii. Constructia are probleme serioase incepand chiar din beci pana la acoperis. Sa spun ca accept pe banii mei sa repar beciul si acoperisul. Problema este ca toate camerele au o deviatie de vinclu de pana la 12cm si 16 cm si constructia in sine nu este incadrata central pe directia portii ci mai degraba deviata spre vecinul meu din dreapta. Expertul tehnic in constructii spune ca vinclul in mare parte nu se mai poate repara si ca singurele optiuni sunt fie sa incarc peretii, ceea ce ar conduce la probleme in a avea usa si fereastra pe anumiti pereti, sau mutarea peretilor interiori (practic demolarea lor si reconfigurarea) ceea ce ar conduce tot la asimetrie deoarece peretii exteriori raman la fel, dar la care mai intervine si factorul siguranta cladirii la cutremure. Ar mai fi si a treia optiune sa accept totul asa si sa fac mobila la comanda (adica, va dati seama, mobila straba potrivita peretilor, ceea ce consider ca va devenii foarte constisitor, dar nu accept ideea). Eu doresc sa merg in instanta pentru ca nu pot sa accept o caricatura de casa. Am pus in calcul toate variantele de mai sus dar toate devin greu, aproape imposibil de realizat pentru mesteri chiar si cu costurile cele mai mari. Recent am discutat problema cu un inginer in constructii din Germania, iar solutia lui in fata tuturor celorlalte este demolarea si refacerea constructiei dupa proiect si la adevaratii parametrii, in conditiile in care 60% din materiale se pot recupera, restul urmand sa fie suportat de cei care initial au construit extrem de gresit. Cat de probabil este sa castig aceasta optiune in instanta?
 • Intrebare cu privire la distanta dintre cladiri (Miercuri, 5 octombrie 2016, 13:20)

  Gabriela Ianculescu [anonim]

  Bună ziua,
  Având în vedere că distanța dintre imobilul în care locuiesc și cel care se construiește în fața acestuia este mai mică (aprox. 5m) decât H celor două clădiri (aprox. 13 m), cine era sau este obligat să facă/ să fi făcut studiul de însorire? În această situație, se anunță vecicii? cum se anunță vecinii?
 • intrebare (Miercuri, 9 noiembrie 2016, 18:56)

  ana constantinescu [anonim]

  Buna ziua! Detinem un teren fara constructie de 1000mp.Accesul pt mine si vecinii mei care au case construite,se face pe un drum de servitute de 4,5 m latime. vis a vis pe un teren de aprox.5000mp se intentioneaza construirea a doua blocuri de locuinte S+P+3 si spatii de joaca pt copii. As dori sa-mi spuneti care e limita minima la care ar trebui amplasate blocurile respective de drumul nostru de servitute in asa fel incat disconfortul nostru sa fie minim. In zona sunt doar locuinte de p+1,si eventual mansarda.Multumesc mult !( Latimea terenului pt blocuri are peste 50m)
 • salut (Miercuri, 23 noiembrie 2016, 15:28)

  IONESCU MARIAN [anonim]

  AM CUMPARAT UN TEREN DE 200 MP IN INTRAVILAN. IN LATERALUL MEU EXISTA O PORTIUNE DE CIRCA 40 MP LIBER . POT SA IMI MARESC SUPRAFATA CU 10 LA SUTA SI SA CER RECTIFICAREA CARTII FUNCIARE ACELASI LUCRU FACANDU-L SI VECINUL CA SA IMI MARESC SI POTUL. RISC CEVA DE LA CEILALTI VECINI DE PE STRADA?
 • Amenajare apartamente in podul unei vile (Joi, 29 decembrie 2016, 16:57)

  Iovu Ecaterina [anonim]

  Buna ziua,
  Detin un apartament intr-o vila din 1940, in Bucuresti. Persoana care locuieste la ultimul etaj (nu este proprietar, are doar o promisiune de vanzare-cumparare), a amenajat in podul vilei apartamente, realizand si tot felul de modificari, din ce se pare fara autorizatie. Exista vreo cale prin care pot verifica cum au fost efectuate acele lucrari sau unde as putea face reclamatii in acest sens?
  Multumesc!
 • CONSTRUCTIE LITIGIU (Luni, 6 februarie 2017, 23:08)

  DUMITRU SERGIU [anonim]

  Buna doresc sa ma ajutati va rog,Am cumparat o cladire in valoare de 42.000 euro cladirea nu a fost niciodata intabulata dar a fost construita de pe vremea lui ceausescu ajunsa in patrimoniul unei societatui de turism care la urma lor au vandut o iar eu sunt cumparatorul.Problema este ca ,constructia este pe comuna orasul iar Primaria dat in judecata societatea ca nu le apartine cladirea deoarece nu e intabulata si e pe terenul orasului.Acuma ei se judeca si eu nu pot sa fac nimik cu cladirea pana ce se finalizeaza procesul.Se poste obtine cumva o autorizatie de renovare sau care sunt sansele si cine va castiga procesul ca eu sa nu raman cu banii pierduti.Va multumesc
 • CONSTRUIESTE ILEGAL FARA ACTE (Sâmbătă, 25 februarie 2017, 15:06)

  ADRIAN [anonim]

  Va salut, vecinul meu construieste intr_un fost local mai multe camere,casa in care construieste acesta este lipita de a mea,practic ne desparte un zid,acesta nu respecta orele de liniste pt care am sunat la 112 si am chemat un echipaj,acum vreau sa merg la primarie sa intreb daca acesta construieste legal aceste camere . Despre ce autorizatie ar avea nevoie acesta si ce anume trebuie sa fie legal pt ca acesta sa construiasca legal acele camere,va multumesc
 • Constructie imobil vecin (Luni, 6 martie 2017, 15:05)

  Nae Adrian [anonim]

  Buna ziua.

  Am si eu o problema cu un bloc in constructie de langa blocul in care locuiesc. Situatia este cam asa:

  1. Blocul meu este construit relativ nou. Este de inaltime P+6. Dezvoltatorul meu a respectat distanta minima legala de 3m intre limita de proprietate si cladire la baza acesteia, iesind insa cu balcoanele in consola, astfel reducandu-se distanta dintre limita de proprietate si bloc la 1.8m incepand cu etajul 1 in sus.

  2. Langa blocul nostru a inceput o constructie care aparent respecta termenii legali, si anume 3m intre limita de proprietate si noua constructie. Si-au luat autorizatie de P+2, l-au ridicat pana la nivelul acesta (imediat ce au obtinut autorizatia P+2 au si depus cerere de supraetajare pt P+5).

  3. Noi i-am actionat in judecata incercand sa demonstram ca, chiar daca respecta la limita termenii legali cu distantele, in realitate este mult prea aproape si nu respecta ISU, dreptul la intimitate si sanatate, locuri de parcare, spatii verzi, etc (fara sa punem la socotela uratenia cladirii care din cauza suprafetei locului are o forma cel putin bizara). Nu am avut castig de cauza si ca urmare cladirea a ajuns la P+2.

  4. Acum dezvoltatorul respectiv incearca sa obtina un PUD care sa ii dea voie sa obtina o autorizatie pt P+5 (cea pt care a depus cererea de supraetajere cand a luat autorizatia de P+2). Am reusit prin interventii directe, prin participarea cu acte si dovezi, prin simulari de studiu de insorire, prin simulari 3D, ca nu mai respecta termenii pe care ii respecta la P+2 (locuri de parcare nu mai are unde sa faca in plus pentru a se incadra in noua cerinta. spatiu verde nu, in plus de asta intimitatea si cel mai important UMBRIREA, sunt incalcate drastic).

  5. Pana acum am reusit sa amanam aprobarea acelui PUD in consiliul primariei de sector de 3 ori, insa daca o tinem tot asa, e posibil ca la un moment dat sa nu mai avem castig de cauza

  Intrebarea este ce putem face pentru a bloca definitiv aceasta supraetajare?
 • Zid de 5m cu inaltare arfificiala topografica (Luni, 27 martie 2017, 18:43)

  CARLAN [anonim]

  Zid de 5 m +constructie vecin,

  ISC Bucuresti a constat ilegalitatea acestei contructii si care a constat ca nu respecta PUZ-ul si a cerut in mod expres anularea tuturor autorizatilor de contructie prin Prefectura TULCEA,si nimeni nu face nimic.
  ISC Tulcea nu a facut nimic si am cerut la IISC Bucuresti sa trimita un control unde cei de acolo au constat ilegalitatea.,
  Care este modalitatea de anulare a autorizatiilor si cine este responsabil......ca nimeni nu face nimic si mi se trintesc usile in nas cu dreptatea in mana.
  Mentionez eu sunt proprietar al terenului pe care l-am cumparat in anul 2009 iar vecinul este concesionar al terenului.
  Am dat si la zir,am fost si in sedinta de consiliu,am fost si in audiente(prefectura,ISC,viceprimari)....si nimic

  Inclusiv ISU a constat nereguli.....nimic nu se face

  Un sfat?????
 • Dumitru Dobrev (Vineri, 28 aprilie 2017, 7:58)

  dan [anonim]

  Daca PUG-ul este mintit si in loc de zona L1a in PUD si in autorizatie este trecuta zona M3, iar primarul si toata comisia nu este la puscarie ce se poate face? vorbesc de zona adiacenta Sos. Chitila din sect.1.ar fio solutie cain Justitie sa fie angajati oameni care au macar Liceul - adica sa stie sa citeasca- sau e vorba ca tot Sistemul este corupt profund?!
 • distanta fata de limite a constructiei (Joi, 25 mai 2017, 14:13)

  Iulian Dichiu [anonim]

  Buna ziua,
  am obtinut un CU eliberta de primaria Constanta in care mi s-a dat voie sa intocmesc documentatia pt AC cf noului cod civil adica cu retrageri fata de limite de la 60 cm. Din pacate primaria a tergiversat nespus de mult eliberarea AC si eu m-am apucat de construit, de fapt in acest moment am finalizat deja. Intre timp CU a expirat si nu am solicitat prelungirea lui in timp util. Documentatia mi-a fost returnata si eu am aplicat pt un CU nou. De data asta primaria mi-a dat cu retrageri fata de limitele laterale si cea posterioara de min 3m. Mentionez ca eu sunt proprietarul si celorlalte 2 terenuri laterale care incadreaza terenul in cauza pe care am construit. Se poate obtine o derogare la PVRF in cazul in care obtin accept notarial de la vecinul din spatele casei unde am o retragere de numei 1m?
  Cu respect Iulian Dichiu
 • Atelier confectii metalice (Marţi, 30 mai 2017, 12:10)

  Tony Ajtay [anonim]

  Buna Ziua

  In vecinatatea casei mele un vecin a deschis un atelier de confectii metalice ilegala
  Toata ziua taie si slefuieste cauzandu-mi un disconfort teribil
  Problema este ca eu nu mi-am dat niciun acord pentru infiintatea acesui atelier, cred ca autorizatie de functionare nu are .
  Ce pot face legal sa l determin sa inceteze ?
 • refuz constructie bloc (Duminică, 11 iunie 2017, 13:06)

  Florin Miron [anonim]

  Buna ziua, in calitate de adminstrator am primit o notificare de la un birou executor sa ma prezint in 10 zile la urbanism sector 6, in vederea formularii eventualeleor obiectiuni la PUD, privind o constructie langa blocul nostru. La noi este un bloc P+4 si langa se doreste p+2+Mansarda, pe o suprafata totala de 200m.
  Este clar ca ne afecteaza gradul de insorire, fundarea la o cota mai adanca sa afecteze structura blocului nostru, stabilitatea, securitatea la incediu, acoperisul privind scurgerea apei, zapda.
  Cum trebuie sa formulez acest refuz?
  Multumesc
 • limite hotar (Vineri, 23 iunie 2017, 22:05)

  Ovi [anonim]

  Buna ziua , la o parcela cu o deschidere de 10,20m mi s-a emis certificat de urbanism pentru construire de locuinta familiala , s-a facut proiect respectand legea ,
  A. 0.9m limita la hotar cu geam mat , ochi fix
  B. 2m limita hotar cu fereastra de lumina .
  Mi s-a dat adresa de completare pentru acord vecini pentru ferestre si acord vecini pentru construire .
  Stiu ca legea spune minim 12 m deschidere dar C.U. nu este specificat acest lucru si in nici un aviz obtinut .
  Ce rezolvare ar fi ?
  Multumesc
 • Autorizarea constructiilor de blocuri langa case (Sâmbătă, 24 iunie 2017, 11:33)

  Muscalu Cristian [anonim]

  Buna ziua,

  Doua intrebari am.

  1 Unde pot intreba/verifica ce o sa se construiasca pe terenul de langa casa mea? (Chianja)

  2. Tinand cont de faptul ca la noi se autorizeaza constructia blocurilor inalte langa case, unde pot face o sesizare ca acest lucru sa nu se intample?

  Multumesc anticipat.
 • Locuinte de vacanta (Luni, 26 iunie 2017, 20:38)

  LDV [anonim]

  Buna ziua dle avocat,


  Doresc sa achizitionez un teren in Mangalia, jud. Constanta. Terenul este destul de ingust, undeva la 16 m. Vecinul meu are deja un bloculet executat cu P+5E cu locuinte de vacanta (aparthotel). Tot locuinte de vacanta doresc sa construiesc si eu. Din studiile facute si simularile 3D ar urma sa ii umbresc un sir vertical de apartamente ( ar ajunge la aprox 45 minute pentru zona bucatarie+living) si 40 min pentru dormitor.
  Avand in vedere ca sunt locuinte de vacanta, folosinte mai ales in perioada calda a anului, se aplica acelasi ordin al ministerului Sanatatii? Avand in vedere ca iarna e pustiu. Adica inteleg ce rol are ordinul acela, dar daca el nu se aplica la birouri sau alte functiuni unde oamenii petrec poate mai mult timp decat acasa...exista sanse sa nu se aplice nici la locuntele nepermanente? (Locuinţă utilizată temporar de către proprietar, destinată odihnei şi recreării - conform Legii locuintei. ). Se poate sa ajung la o intelegere cu vecinii?

  Multumesc.
 • buna ziua (Marţi, 27 iunie 2017, 22:12)

  marian ion [anonim]

  am avut discutii cu un vecin de la casa pentru ca o costruia la 50 cm de gard,am facut reclamatie si a mutat la doi metri distanta de gard. cu timpul si-a facut baia in fata casei mele si acum isi construieste o anexa cred pentru centrala termica si magazie de lemne dar la distanta tot de 50cm sau mai putin. specific ca am casa in spatele lui el construind in urma mea cu mai multi ani pamintul dindul socrul lui de la o matusa care pamintul unde a construit fiind de al unei cumnate dea ei decedate.intrebare ;are voie sa faca baia cu geamul inspre usa mea principala ,si daca poate construi anexa la 50 cm de gard ?.va multumesc
 • autorizatie de constructie (Miercuri, 19 iulie 2017, 15:38)

  Cretu Cristina [anonim]

  Buna ziua,
  Primaria a dat autorizatie de constructie pe un teren care pe PUZ figura ca spatiul destinat intoarcerii masinilor de pompieri, politie gunoi, salvari. Strada se infunda. Deasemenea doi vecini au servitute de trecere stipulata pe acel teren, nimeni nu-le cerut acordul , este legal?
 • Distanta de construire anexa fata de limita de pro (Marţi, 8 august 2017, 19:19)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua.
  Va rog sa-mi spuneti, conform legilor in vigoare care este distanta minima fata de gard (limita de proprietate) a unei filigorii pentru un BBQ. Vreau sa costruiesc catre gard un zid din caramida tiganeasca, iar celelante 3 laturi sunt deschise doar stalpi din lemn si sa fac un acoperis in 4 ape cu jgheaburi si burlane pentru ape pluviale. Mentionez ca ma intereseaza distanta minima legala fara acordul vecinului.
  Multumesc.
 • distanta intre 2 constructii (Marţi, 3 octombrie 2017, 19:38)

  Alexia Cristescu [anonim]

  Cand se construieste o cladire cu balcon mai inalta dect cea invecinata distanta de 1/2 din inaltime se socoteste de la balcon sau de la baza cladirii. (conform carei legi)
 • concesionare teren (Miercuri, 11 octombrie 2017, 11:07)

  soare aurel [anonim]

  Locuiesc intr-un bloc une la arter au aparut un biroul notarial , cabinet de avocatura pe acelasi nume.
  Noi locatarii vechi ( din 1984 de la darea blocului in folosinta) am plantat niste arbori care intre timp au crescut sub îngrijirea noastra si care reprezinta niste filtre impotriva zgomotului si prafului generat de traficul auto in zona .
  Intr-o dimineata, aproape pe intuneric unul dintre arbori a fost taiat complet, Am sesizat primaria care mi-a transmis raspuns cum ca: arborele este situat pe terenul concesionat de Societatea Notariala si ca s-a dat acord de taiere fiind foarte inalt si ca prezinta risc pentru cladire..... Nu este deloc asa, arborele taiat era cl mai mic dintre cei trei existeni si nu eranja cu nimic in afara faptului ca obtura vizibilitatea spre firma de avocatura. As fi bucuros sa aflu daca este legal sa se concesioneze firmelor private si terenul din jurul blocului .
 • distrugere imobil (Marţi, 31 octombrie 2017, 20:58)

  Rosca [anonim]

  Buna seara,
  Vecinii parintilor mei au excavat o groapa foarte mare (adancime 3m, latime 2 m, lungime 3 m) chiar langa gardul care delimiteaza proprietatile lor. Pentru ca au acoperit gardul cu panza groasa, nu am stiut de aceasta groapa pana saptamana trecuta cand, din cauza ploilor, terenul s-a surpat brusc pana la aproximativ 1/2 m de casa parintilor mei.
  Astfel am aflat ca intentionau sa isi faca o fosa septica. In urma discutiilor avute au anuntat ca vor renunta la fosa. Problema este ca nu vor sa execute si lucrarile necesare pentru consolidarea terenului pentru a impiedica surparea acestuia si distrugerea casei parintilor mei. Au inceput sa umple groapa cu: paie,plante smulse din gradina, bucati de caramida, table, bucati mari de azbest etc peste care au aruncat pietris.
  Surpriza cea mai neplacuta a fost din partea reprezentantilor primariei care, in urma reclamatiei pe care am facut-o, au venit sa constate si au fost de acord cu metoda folosita de vecini de rezolvare a problemei. Astfel , arhitectul primariei le-a transmis parintilor mei (care se aratau foarte ingrijorati de aceasta situatie) " De ce mai sunteti acum nemultumiti ? Nu e suficient ca o acopera? Ce mai vreti?" Asa cum am mentionat pamantul este deja surpat pana la aproximativ 1/2 m de casa, probabil ca la urmatoarea ploaie sau, Doamne fereste, in cazul unui mic cutremur, casa se va prabusi, avand in vedere ca nu are fundatie ci este construita pe stalpi de lemn.
  Am facut o sesizare si la ISC dar mi s-a transmis ca nu este de competenta lor si ca vor redirectiona sesizarea tot la Primarie.
  O actiune in Instanta dureaza foarte mult, nu pot risca sa astept ani, luni sau saptamani avand in vedere ca in pericol este nu numai casa dar chiar si vietile parintilor mei.
  Singura solutie pe care o identific este sa angajez eu o firma de constructii pentru a consolida terenul, urmand sa actionez in judecata vecinii si primaria.
  Multumesc
 • distanta intre gard si fereastra si usa constructi (Vineri, 1 decembrie 2017, 17:59)

  Sorina [anonim]

  buna seara!un vecin a ridicat in vara,in august, o bucatarie in continuarea casei!constructia noua este chiar in fata locului unde este curtea unde circulam!usa si geamul erau spre curtea noastra!in urma unei reclamatii locul usii si al geamului a fost umplut,adica era zid peste tot!miercuri,29 noiembrie,locul usii a fost ...eliberat,al geamului ramanand inchis!concluzia e ca pana acum vecinul nu a avut proiect,iar acum are!vederea din cadrul usii este generoasa,adica putem fi vazuti in intimitate f. bine!va intreb-ce distanta a luat proiectantul in consideratie,de a fost locul usii iar degajat de boltari?
 • Cladire finalizata pe hotar (Miercuri, 3 ianuarie 2018, 16:36)

  vasile [anonim]

  Buna ziua, Maicamia a demolat o constructie veche si a reconstruit o cladire noua exact in acelas loc avand autorizatie de constructie asta find aproximativ acum 15 ani, dupa o perioada aproximativ 1-2 ani a dato in judecata pe maicamia vecina, judecata a durat 6 ani cerand demolarea cladiri descoperind intre timp ca, constructia a fost facuta pe hotar (precizez sa construit cum a fost dat proiectul si autorizatia ) a pierdut procesul vecina cladirea nu sa demolat si vecina anul trecut 2017 a construit un gard de 2,80 mt inalt si la 5 cm distanta de cladirea lui maicamia in jurul cladirei construita pe hotar, maicamia a depus plangere la consiliu si vecinul a taiat 80 cm din igard dar numai din partea din fata la drum unde se vede si avand un geam maicamea, in spate la lasat ne fiind geamuri acuma intreb si eu daca "maicamea" a gresit sau inginerul care a dat autorizatia si sa facut constructia pe hotar vecinul poate face gard la 5 cm de contructia lui maicamia?( gardul find facut din temelie zidit si turnat placa deasupra) .Multumesc
 • reclamatie (Duminică, 18 februarie 2018, 18:27)

  gageatu ioana [anonim]

  Buna ziua stau in zona piata 16 februarie la curte iar vecinul din spatele meu vrea sa ridice bloc incepind cu data de 1 martie noi respectiv eu si vecinu de dupa el nu sintem de acord pentru aceasta constructie mai ales ca proprietaru nici nu a luat legatura cu noi in aceasta situatie ce putem face sa nu ridice acest bloc si mai ales daca e sa pastreze distanta legala intre case .
 • constructie insiruita fara acordul vecinilor (Luni, 4 martie 2019, 18:10)

  iulian [anonim]

  Buna ziua,
  doresc sa construiesc o casa pe un teren lung si cu deschidere mica . Am obtinut urbanismul in care se specifica constructive insiruita fara acordul vecinilor. La depunere pt AC la primarie mi s a cerut si acordul vecinior , care bineinteles ca refuza , acestia cerandu mi sa ma retrag 60 cm de la hotar. Precizez ca unul din vecini are geamurile orientate catre curtea mea la mai putin de 2 m de hotar si as dori sa stiu daca pot lua In instanta acordul lor si daca ii pot oblige totodata sa si astupe geamurile ?
  va multumesc
 • construire IMOBIL P+5-E E la 60 cm (Duminică, 24 martie 2019, 9:26)

  ioana neagu [anonim]

  Buna ziua dl Avocat,

  Langa imobilul nostru vila turistica S+P+1+M se construieste cu o retragere de 60 cm fata de limita noastra de proprietate, pe un teren de 584 mp din care 158,60 mp spatiu verde , un imobil P+5-8E -vila turistica.

  In baza legii 544/2001 am obtinut de la Primarie documentatia care a stat la baza emiterii autorizatiei de construire;

  1.In referatul privind verificarea cerintei: "securitate la incendiu" am sesizat urmatoarele: "pentru ca nu sunt respectate prevederile art. 2.2.2.din Indicativ P118/99 referitoare la distantele minime de siguranta intre constructii, se constituie un compartiment de incendiu in care se vor comasa la distante nenormate intre ele,in limita unui compartiment de incendiu specific,cu arii maxim admise in functie de destinatii....urmatoarele constructii ... imobil analizat P+5-8 E si imobilul nostru S+P+1E +M.

  Intrebare 1 .: acest compartiment de incendiu in care este inclusa si cladirea noastra se poate constitui fara acordul nostru?
  Precizez ca acest imobil are parcarile date la parter, fiind complet deschise catre proprietatea noastra .Probabil de aceea ISU i-a stabilit aceasta masura.

  2.Imobilul care se construieste are spatiul de parcare-parcarile date la parterul imobilulul , este parcare deschisa , paralela cu fondul nostru. Imobilul construindu-se la 60 cm de limita de proprietate, din parcare se vede totul in proprietatea noastra.
  Intrebare 2: Parcarea deschisa spre fondul nostru este considerata constructie?Nu trebuia sa fie amplasata la minim 2 metri de limita noastra de proprietate, avand in vedere ca este total deschisa?Precizez ca blocul nu are ferestre deschise catre proprietatea noastra , ci doar ferestre de lumina, insa parcarea care este amplasata la parterul acestui imobil si este paralela cu fondul nostru este total deschisa si are vedere totala spre curtea noastra .

  Multumesc frumos!
  Cu deosebita consideratie,
  Ioana NEAGU
 • pensiune la mai putin de 60cm de limita (Duminică, 7 aprilie 2019, 6:46)

  Mihaela Dan [anonim]

  Buna ziua...acum aprox. 1 an m-am mutat intr-un sat in apropiere de orasul Sibiu linga o casa-pensiune turistica .Am observat la momentul achizitionarii casei unde locuiesc in prezent ca nu era o distanta mai mare de 1/2 m intre imobile...pensiunea vecinului si actuala mea casa si evident am pus intrebari .Mi s-a spus ca vecinii au construit o pensiune pe locul anexelor gospodaresti ...sura,grajd ..si ca nu ar fi nici o problema ca sunt ,,oameni de treaba"...mentionez ca distanta intre case este dinspre strada si pina la jumatatea cladirii mele de 60 cm dupa care se ingusteaza si ajunge la 30cm....mai exact acolo unde s-a cladit pensiunea care este mansardata.problema este ca vecinii mei au construit si ferestre ...doua sus si doua jos si inca o usa care se afla la nici 1m distanta de coltul casei mele .Casa este in forma de U si ma invecinez cu pensiunea ...lateral si in spate.Totul a fost construit cu 2-3 ani in urma inainte de achizitionarea casei.La momentul acela nu am anticipat ce neplaceri pot aparea si cum pot deveni ferestrele o problema nestiind ca in pensiune dinsii organizeaza nunti ...botezuri .Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun mod legal de a-i determina sa le zideasca ...oricum sunt la 30-40cm de zidul meu deci nu confera lumina .Eu nu am decit o fereastra f. mica pe acea latura si care e veche ca si casa ...1927.Pot chiar sa renunt la ea.De fapt ce ma deranjeaza mai mult este zgomotul fiecarei nunti si a fiecarei sindrofii...care razbate prin acele ferestre si faptul ca dinsii au costruit nu numai in spate unde se afla pensiunea ferestre spre mine ci mai nou au facut si in fata ...tot intre case..una si ma tem ca mai este inca loc...Cu consideratie astept un sfat ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by