Audit Curtea de Conturi: Primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 600 milioane euro pentru intretinerea spatiilor verzi

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 7 ianuarie 2016, 18:10 Actualitate | Administratie Locala


Panselele, o miza mare la Primaria Sector 3
Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
Primariile din Bucuresti au cheltuit in perioada 2007-2014 circa 2,7 miliarde lei (600 milioane euro) pentru intretinerea si amenajarea spatiilor verzi, potrivit unui Audit al Curtii de Conturi. Din aceasta suma, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement din subordinea Primariei Capitalei a cheltuit 260 milioane lei, Primaria sector 1 - 354 milioane lei, Primaria sector 2- 232 milioane lei, Primaria sector 3 - 914 milioane lei, Primaria sector 4 - 552 milioane lei, primaria sector 5 - 88 milioane lei, iar Primaria sector 6 - 311 milioane lei. HotNews.ro a scris in mai multe randuri despre sumele pe care primariile de sector le aloca pentru panselute si bancute.

In plus, fata de 2007, cheltuielile la acest capitol s-au dublat in 2014, ajungand de la 202 milioane lei, la 450 milioane lei.

Raportat la suprafata apartinand domeniului public administrata de cele 6 sectoare si de ALPAB rezulta un cost mediu de 20,67 lei/mp pe an pentru intretinerea spatiilor verzi.

Primaria sectorului 3 a alocat in perioada 2007-2014 circa 914 milioane lei pentru spatiile verzi, cea mai mare suma din Bucuresti. Daca in 2007 s-au alocat 61 milioane lei, in 2014 s-a ajuns la 192 milioane lei. Cea mai mare suma s-a cheltuit in 2011- 225 milioane lei.

Inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca la nivelul Capitalei nu exista o strategie si standarde de cost in ceea ce priveste alocarile pentru intretinerea spatiilor verzi.

"Mentionam ca la nivelul Municipiului Bucuresti nu exista o strategie, un program sau politica unitara si nici normative, standarde de cost, norme calitative sau de dotare, pe baza carora sa fie fundamentate prevederile bugetare, fapt care se reflecta in rezultatele analizei prevederilor bugetare si a platilor cu aceasta  destinatie pe perioada auditata. Totodata, fundamentarea bugetului in general, nu a avut la baza planuri si studii privind materialul dendro-floricol care se planteaza, amplasamentele, speciile si costurile estimate in functie de tipul de sol si gradul de degradare al vegetatiei, fundamentarea facandu-se de obicei pe baza contractelor multianuale aflate in derulare, planurile de activitate cuprinzand de obicei acelasi tip de lucrari cu cele din anul precedent" se arata in raport.

Desi au fost elaborate si adoptate la unele institutii auditate programe si strategii care   trebuiau   sa reprezinte   baza   fundamentarii   bugetare   pentru   cheltuieli   de amenajare spatii verzi, acestea nu si-au atins scopul in lipsa stabilirii si monitorizarii  unor indicatori de performanta  cum ar fi, potrivit Auditului:
- Pret amenajare/intretinere spatii verzi pe metru patrat;
- Numar arbori plantati anual stabilit pe baza de inventar la inceputul si sfarsitul perioadei;
- Numar /  valoare  /  densitate mobilier stradal  -  indicator  stabilit  pe  baza   de proiecte, baremuri, standarde de cost siinventar anual;
- Numar  /  valoare  /  densitate aparate si locuri  de  joaca  -  indicator  stabilit  in conditii similare cu mobilierul stradal.

Inspectorii au dat si cateva exemple de cheltuieli nejustificate:
- Primaria sectorului 3 a achizitionat in 2013 1400 de banci fara sa justifice de ce.

"In  cazul  Sectorului  3  a  fost  cuprinsa   in  buget si  achizitionata   anual  o mare  cantitate  de  mobilier  stradal  fara o  strategie si  un  proiect  in  acest  sens si  in conditiile in care nu au fost clarificate lipsuri de valori foarte mari. Astfel,  la  nivelul  Sectorului  3,  bugetul  pentru  cheltuieli  cu  mobilier  urban (banci)  a  fost  fundamentat  fara  existenta  unei  strategii si  a  unor  norme  privind numarul si  densitatea  pe  suprafata,  a dotarilor  din  spatiile  publice,  aprobate  de  catre Consiliul local de Sector. Exemplificam   achizitiile   de   mobilier   din   anul   2013   cand   in   vederea achizitionarii  mobilierului  stradal,  s-a  intocmit  un  referat  de  necesitate  la  nivelul Directiei Utilitati Publice, in care se mentioneaza ca  este necesar ca pentru anul 2013 sa  fie achizitionate/montate un numar de 1400 banci. Acest  referat  nu  contine  decat  o  prezentare  generica  a  notiunii  de  ,'spatiu public"    necesarul    de    banci    fiind   stabilit    urmare    a    verificarilor    in    teren, concluzionandu-se ca  ,,este necesara achizitionarea unui numar de aproximativ 1400 banci'. Astfel,  s-a  constatat  ca  achizitionarea  mobilierului  stradal,  s-a  realizat  fara fundamentarea bugetului de cheltuieli pentru aceasta categorie de bunuri", se arata in raport.

- administratiile locale au cumparat ghivece si jardiniere pe are le-au amplasat direct pe spatiul verde sau in locuri in care obstructioneaza circulatia.

In plus, inspectorii Curtii de Conturi au constatat ca dupa externalizarea serviciilor de curatenie in parcuri costurile au crescut de zeci de ori, raportat la perioada cand acest serviciu era realizat de primarie.

"Astfel,  daca   la  inceputul  perioadei  auditate,  respectiv  in  anul  2007,  aceste  cheltuieli nu au putut fi cuantificate urmare a faptului ca operatiunea de salubrizare a parcurilor  se  realiza  cu  personal si  utilajele  proprii,  iar  paza  era  asigurata  de  Politia Locala a  Municipiului  Bucuresti  sau  a  sectoarelor,  incepand  cu  anul 2008 aceste cheltuieli au fost externalizate si au inceput sa detina ponderi importante, inregistrand  cresteri  de  la  an  la  an,  cu  toate  ca  suprafetele  parcurilor  au  ramas constante. De exemplu, avand  in  vedere  suprafata  aleilor  din  parcurilor  administrate  de  ALPAB  este de 427.979 mp, pentru care serviciul de salubrizare  a fost delegat si s-a achitat suma  de  44.281  mii  lei  in  perioada  2011 - 2014,  rezulta un  cost  mediu  anual  de  26 lei/mp/an, incomparabil mai mare decat costul mediu  realizat pentru acelasi serviciu,  executat  in  regie  proprie  de  Directia  de  Administrare  Parcuri si  Zone  de  Agrement Sector 4 de 0,31 lei/mp anual", se arata in raport.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5136 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  autosesizare (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:20)

  itanhanga [anonim]

  DNA-ul,SRI si ceilalti bugetari vigilenti ar trebui
  sa analizeze si sa-i defereasca justitiei pe vinovati . Este clar ca aceasta suma nu avea cum sa fie cheltuita ptr spatiile verzi . A fost furata .
 • +7 (9 voturi)    
  beton.. (Joi, 7 ianuarie 2016, 20:17)

  pehash [utilizator]

  "beton" pentru ca asa ajung spatiile "verzi" din sectorul 3 dupa ce se cheltuie banii aia.
 • +10 (12 voturi)    
  ceeeeeee? (Joi, 7 ianuarie 2016, 21:12)

  de-departe-vin [utilizator]

  am citit gresit sau oamenii astia sunt nebuni de-a binelea? 600 de milioane de euro pentru niste spatii verzi. poate pe luna sau pe marte, ca in Bucuresti oricum nu au fost! cati ani de puscarie trebuie sa faca primarul capitalei si famiglia lui? cel putin 600 de ani, cate unul pentru fiecare milion furat. in timpul asta nu avem parcari, nu avem trotuare, nu avem spatii verzi, pomii arata ca vai de lume, nu avem case batrani, nu avem gradinite, nu avem hospice-uri, nu aveam asistenta sociala pentru batrani, handicapati, nu avem macar o sala de spectacole moderna, cladirile zdruncinate de cutremur asteapta pe urmatorul ca sa cada, nu avem statie de epurare a apei, nu avem retele de fibra optica, de termoficare moderne, samd samd. 600 de milioane euro! nu se poate.
 • +4 (6 voturi)    
  gradinile suspendate ale Bucurestiului, (Vineri, 8 ianuarie 2016, 10:15)

  yellowdog [utilizator]

  a 8-a minunune a lumii trebuie intretinuta cu bani grei
 • +3 (5 voturi)    
  Pai cu o floare nu se face..avere (Vineri, 8 ianuarie 2016, 10:50)

  bigbrother [utilizator]

  Dar cu cateva sute de mii declarate in acte din care probabil s-au plantat 10%, se face o adevarata avere. Credeti ca a stat cineva sa numere panselutele care s-au pus in parcuri, copacii plantati si mai ales, serviciile prestate? Sau ca poate dovedi cineva ca n-au fost plantate acele flori? "Le-au furat, dom'le, era aici o campie cu flori cat vedeai cu ochii, au venit si le-au luat pe toate dupa care au betonat totul.."

  Mai mult, tocmai s-a aflat ca primarii au numarat spatiul verde precum Pristanda, doua la prefectura, doua la primarie, doua la prefectura..nu-i de mirare la ce interese imobiliare sunt in orasul asta. Asa ca urmand remuneratia mica si prieteni multi, primarii si-au tras contracte cu firmele prietenilor iar in acte au trecut ca au inverzit tot, dar in realitate au facut doar ceva de mantuiala, de ochii lumii.

  Astept reactia DNA dar si a angajatilor din primarie care nu vor sa fie complici la aceste furturi. Cel putin in sectorul 3 cred ca va fi o adevarata "revelatie" cand se vor lua la puricat cheltuielile primarului Betonel.
 • +2 (2 voturi)    
  panselute (Vineri, 8 ianuarie 2016, 11:54)

  iiss [anonim]

  Spatiile verzi(panselutele) , maturatul stradal , deszapezirea , plombatul strazilor zone in care s-a furat si se poate in continuare .
 • +4 (4 voturi)    
  In titlu trebuia sa completati : (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:39)

  gigiN [utilizator]

  "....,din care peste 500 de milioane euro S-AU FURAT"!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Banii bucurestenilor in contul primarilor !!! (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:44)

  andreesanu [utilizator]

  Derbedei ,mafioti si puslamale ati ales asta aveti !!!
  Dati dosarele la DNA ,puneti sechestru pe averile primarilor si a celor care au semnat documentele de plata. Blocati activitatea firmelor care au emis facturile si sa intre ANAFU-l sa le verifice documentele contabile si fluxul de numerar !!!.
  Guvernantiilor bagati in regim de urgenta terminarea lucrarilor la Canalul Bucuresti Dunare ,forta de munca aveti mai mult decit va trebuie !!!.
  La munca cu puslamalele din primarii !!!.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by