Bucurestiul avea in 2014 doar 9,86 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de 23,21 mp/locuitor cat declarat Primaria Capitalei in 2012, se arata intr-un audit al Curtii de Conturi. Din cauza retrocedarilor, inclusiv in parcuri, dar si a proastei gestionari a spatiilor publice, suprafata de spatii verzi din Bucuresti a scazut din 2007 pana in 2014 de la 3,2 hectare la 2,08 hectare, potrivit documentului. Uniunea Europeana cerea sa avem minim 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor pana la finalul anului 2013.

Parcul HerastrauFoto: USER UPLOADED

"Nu a existat o politica pentru cresterea suprafetelor de spatii verzi, cresterea inregistrata in perioada auditului fiind pur conjuncturala; in fapt in perioada 2007-2014 spatiile verzi apartinand domeniului public au inregistrat scaderi considerabile. Suprafata spatiilor verzi din Bucuresti a scazut din 2007 pana in 2014 de la 3,2 hectare la 2,08 hectare", se arata in raport.

Inspectorii Curtii de Conturi au facut evaluarea pornind de la spatiile pe care le-au declarat in administrare Primaria Capitalei si Primariile de sector.

"La nivelul anului 2014, raportat la o populatie de 2.110.752 persoane si un total de 2081,8 hectare spatiu verde administrat de sectoarele Municipiului Bucuresti si ALPAB indicele de spatiu verde public este de 9,86 mp/locuitor. Potrivit Cadastrului verde, finalizat in anul 2012, a rezultat un indice de spatiu verde de 23,21 mp/locuitor, care include insa si terenurile proprietate privata. Se observa o scadere foarte mare a suprafetei spatiilor verzi administrate in anul 2011 fata de anul 2010, scaderea fiind de 854,2 ha, din care 628,1 ha reprezinta diminuarea luciului de apa, 105,7 ha reprezinta diminuarea parcurilor si 5,6 ha reprezinta cresterea spatiului verde aferent scuarurilor si intersectiilor stradale", se mai arata in document.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, suprafata de spatii verzi s-a diminuat din urmatoarele motive:

- Inregistrarea eronata aferenta suprafetelor luciului de apa, respectiv includerea unor lacuri care nu se afla pe suprafata administrativ teritoriala a Municipiului Bucuresti precum si dublarea suprafetei prin raportarea unor lacuri (din Sectorul 6) de catre doua entitati (ALPAB si ADPDU Sector 6);

-Transferarea prin hotarari ale CGMB a unor suprafete de spatii verzi aflate in administrarea ALPAB catre Sectorul 6 in anul 2010, preluarea de catre ALPAB in anul 2011 a unor suprafete de spatiu verde din Sectorul 5 si jardiniera Raului Dambovita precum si aliniamentul stradal aferent acestuia;

- Retrocedarea catre persoane fizice a unor terenuri din parcuri (de exemplu: Parcul Tineretului).

Primaria Capitalei a contractat in 2014, servicii de actualizare a cadastrului spatiilor verzi, in sensul ca terenurile proprietate privata sa fie scoase din lista, insa aceasta actualizare nu s-a facut pana in prezent.

UPDATE Intr-un punct de vedere transmis HotNews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca suprafata 9,86 mp de spatiu verde/locuitor se refera doar la spatiile aflate in administrarea autoritatilor locale si ca de fapt capitala are 23,21 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, daca se iau in considerare si spatiile verzi de la cimitire, gradinite, scoli, gradina Botanica.

"Registrul Spatilor Verzi cuprinde atat spatiile verzi apartinand domeniului public al Municipiului Bucuresti, aflate in administrarea ALPAB si a subunitatilor administrativ teritoriale ale Municipiului Bucuresti - ADP 1-6 (parcuri, gradini, fasii plantate, etc.), cat si spatiile verzi publice cu folosinta specializata precum: gradina botanica, spatiile verzi aferente creselor, gradinitelor, scolilor, unitatilor sanitare, institutiilor, edificiilor de cult, cimitirelor, etc. Obiectivul principal al intocmirii Registrului Spatiilor Verzi din Municipiul Bucuresti a fost stabilirea indicelui de spatiu verde pe locuitor in capitala, pe baza unor masuratori exacte care sa conduca la obtinerea situatiei reale de pe teren, rezultand un indice de spatiu verde de 23,21 mp/locuitor. In cadrul raportului intocmit de Curtea de Conturi a Romaniei, se face referire la un indice de spatiu verde public de 9,86 mp/locuitor la nivelul anului 2014, stabilit pe baza "suprafetei efectiv administrata de entitatile auditate", suprafata stabilita pe baza de masuratori realizate de sectoare si ALPAB si comunicate pentru inregistrarea in Cadastrul Domeniului Public al Municipiului Bucuresti conform art.21 din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia si H.G. nr.1031/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind inregistrarea in contabilitate a bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ teritoriale. Urmare celor prezentate mai sus, se poate concluziona ca diferenta dintre cele doua valori rezultate, respectiv 23,21 mp/locuitor si 9,86 mp/locuitor, se datoreaza utilizarii unor baze de calcul diferite. Indicele de spatiu verde pe locuitor de 23,21 mp este calculat pe baza suprafetei de spatiu verde din domeniul public inventariata pe teren, iar indicele de spatiu verde pe locuitor de 9,86 mp este calculat pe baza suprafetei de spatiu verde din domeniul public, inregistrata in Cadastrul Domeniului Public al Municipiului Bucuresti", precizeaza Primaria Capitalei.