UPDATE Audit Curtea de Conturi: Bucurestiul avea in 2014 doar 9,86 mp de spatiu verde/locuitor fata de 23,21 cat declara Primaria Capitalei

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 7 ianuarie 2016, 17:14 Actualitate | Administratie Locala


Parcul Herastrau
Foto: USER UPLOADED
Bucurestiul avea in 2014 doar 9,86 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, fata de 23,21 mp/locuitor cat declarat Primaria Capitalei in 2012, se arata intr-un audit al Curtii de Conturi. Din cauza retrocedarilor, inclusiv in parcuri, dar si a proastei gestionari a spatiilor publice, suprafata de spatii verzi din Bucuresti a scazut din 2007 pana in 2014 de la 3,2 hectare la 2,08 hectare, potrivit documentului. Uniunea Europeana cerea sa avem minim 26 mp de spatiu verde pe cap de locuitor pana la finalul anului 2013.

"Nu  a  existat  o  politica   pentru  cresterea  suprafetelor  de  spatii  verzi, cresterea  inregistrata  in  perioada  auditului  fiind  pur  conjuncturala;  in  fapt  in perioada  2007-2014  spatiile  verzi  apartinand  domeniului  public  au  inregistrat scaderi considerabile. Suprafata spatiilor verzi din Bucuresti a scazut din 2007 pana in 2014 de la 3,2 hectare la 2,08 hectare", se arata in raport.

Inspectorii Curtii de Conturi au facut evaluarea pornind de la spatiile pe care le-au declarat in administrare Primaria Capitalei si Primariile de sector.

"La  nivelul  anului  2014,  raportat  la  o  populatie de 2.110.752  persoane si  un total de 2081,8 hectare spatiu verde administrat de sectoarele Municipiului Bucuresti si ALPAB indicele de spatiu verde public este de 9,86 mp/locuitor. Potrivit Cadastrului verde, finalizat in anul 2012, a rezultat un indice de spatiu verde de 23,21 mp/locuitor, care include insa si terenurile proprietate privata. Se observa o scadere foarte mare a suprafetei spatiilor verzi administrate in anul 2011 fata  de anul 2010, scaderea fiind de 854,2 ha, din care 628,1 ha  reprezinta  diminuarea  luciului  de  apa,  105,7  ha  reprezinta   diminuarea  parcurilor si  5,6  ha  reprezinta   cresterea  spatiului verde aferent scuarurilor si intersectiilor stradale", se mai arata in document.

Potrivit raportului Curtii de Conturi, suprafata de spatii verzi s-a diminuat din urmatoarele motive:
- Inregistrarea eronata  aferenta  suprafetelor luciului de apa, respectiv includerea unor  lacuri  care  nu  se  afla  pe  suprafata  administrativ  teritoriala   a  Municipiului Bucuresti precum si dublarea suprafetei prin raportarea unor lacuri (din Sectorul 6) de catre doua entitati (ALPAB si ADPDU Sector 6);
-Transferarea  prin  hotarari  ale  CGMB  a  unor  suprafete  de  spatii  verzi  aflate  in administrarea  ALPAB  catre  Sectorul  6  in  anul  2010,  preluarea  de  catre  ALPAB  in anul  2011 a unor suprafete de spatiu  verde  din  Sectorul  5 si  jardiniera  Raului Dambovita precum si aliniamentul stradal aferent acestuia;
- Retrocedarea  catre  persoane  fizice  a  unor  terenuri  din  parcuri  (de   exemplu: Parcul Tineretului).

Primaria Capitalei a contractat in 2014, servicii de actualizare a cadastrului spatiilor verzi, in sensul ca terenurile proprietate privata sa fie scoase din lista, insa aceasta actualizare nu s-a facut pana in prezent.


UPDATE Intr-un punct de vedere transmis HotNews.ro, reprezentantii Primariei Capitalei spun ca suprafata 9,86 mp de spatiu verde/locuitor se refera doar la spatiile aflate in administrarea autoritatilor locale si ca de fapt capitala are 23,21 mp de spatiu verde pe cap de locuitor, daca se iau in considerare si spatiile verzi de la cimitire, gradinite, scoli, gradina Botanica.

"Registrul Spatilor Verzi cuprinde atat spatiile verzi apartinand domeniului public al Municipiului Bucuresti, aflate in administrarea ALPAB si a subunitatilor administrativ teritoriale ale Municipiului Bucuresti - ADP 1-6 (parcuri, gradini, fasii plantate, etc.), cat si spatiile verzi publice cu folosinta specializata precum: gradina botanica, spatiile verzi aferente creselor, gradinitelor, scolilor, unitatilor sanitare, institutiilor, edificiilor de cult, cimitirelor, etc. Obiectivul principal al intocmirii Registrului Spatiilor Verzi din Municipiul Bucuresti a fost stabilirea indicelui de spatiu verde pe locuitor in capitala, pe baza unor masuratori exacte care sa conduca la obtinerea situatiei reale de pe teren, rezultand un indice de spatiu verde de 23,21 mp/locuitor. In cadrul raportului intocmit de Curtea de Conturi a Romaniei, se face referire la un indice de spatiu verde public de 9,86 mp/locuitor la nivelul anului 2014, stabilit pe baza "suprafetei efectiv administrata de entitatile auditate", suprafata stabilita pe baza de masuratori realizate de sectoare si ALPAB si comunicate pentru inregistrarea in Cadastrul Domeniului Public al Municipiului Bucuresti conform art.21 din Legea nr.213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia si H.G. nr.1031/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind inregistrarea in contabilitate a bunurilor care alcatuiesc domeniul public al statului si al unitatilor administrativ teritoriale. Urmare celor prezentate mai sus, se poate concluziona ca diferenta dintre cele doua valori rezultate, respectiv 23,21 mp/locuitor si 9,86 mp/locuitor, se datoreaza utilizarii unor baze de calcul diferite. Indicele de spatiu verde pe locuitor de 23,21 mp este calculat pe baza suprafetei de spatiu verde din domeniul public inventariata pe teren, iar indicele de spatiu verde pe locuitor de 9,86 mp este calculat pe baza suprafetei de spatiu verde din domeniul public, inregistrata in Cadastrul Domeniului Public al Municipiului Bucuresti", precizeaza Primaria Capitalei.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2919 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  E din cauza coruptiei primariei (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:46)

  emil bobu [utilizator]

  Vrei sa faci blocuri in parc? Nicio problema, dai spaga la primarie si se aranjeaza.

  Si daca vin niste fraieri sa protesteze, anulezi autorizatia de constructie, dar cladirile raman acolo.

  Romania, unde nimeni nu conduce pentru cetateni, ci impotriva lor.
 • +6 (6 voturi)    
  restul cautati la primarul care a fost.. (Joi, 7 ianuarie 2016, 17:50)

  misa2002_2006 [utilizator]

  restul cautati la primarul care a fost..
 • +2 (2 voturi)    
  Impostori (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:05)

  Ion [anonim]

  Nu le-a venit inca ideea sa adauge cimitirele.
 • +9 (9 voturi)    
  Și? (Joi, 7 ianuarie 2016, 18:09)

  JG [utilizator]

  Și?
  Unde-s destituirile?
  Unde-s cei ce trebuia să înfunde pușcăria?
  Unde-s capetele tăiate?
  Unde-s demolările de clădiri ilegal ridicate/construite?
  Unde-s refacerile spațiile verzi cedate pentru clădiri, în baza unor PUZ-uri/PUD-uri minciunite?
  ...
  • +2 (2 voturi)    
   rapoartele curtii de conturi nu folosesc la nimic (Vineri, 8 ianuarie 2016, 11:25)

   21unas [utilizator] i-a raspuns lui JG

   nu vom vedea vinovati trasi la raspundere si nici decizii implementate pe baza concluziilor
 • +4 (4 voturi)    
  Protestele bucurestenilor (Joi, 7 ianuarie 2016, 19:16)

  spectator47 [utilizator]

  politicienii se fac ca nu le aud si continua jongleriile cu spatiile verzi ale orasului.Fura din suprafata parcurilor si declara cresteri de spatiu verde insirand iarba intre liniile de tramvai,micorand trotuarele transformandule in spatii verzi sau plantand sute de jardiniere enorme pe trotuare si intre liniile de tramvai in ritmul acesta nu este de mirare daca nu vor monta si banci intre liniile de tramvai ca parcurile se vor "retroceda" urmasilor ....urmasilor...rechinilor imobiliari........
 • +1 (3 voturi)    
  dosar penal ceva? (Joi, 7 ianuarie 2016, 19:24)

  boogiewoogie [utilizator]

  desigur, vrem "sange" ;)
 • +2 (2 voturi)    
  betonul de pe spatiile verzi = betonul din minte (Joi, 7 ianuarie 2016, 20:48)

  Dedalus [anonim]

  Primarii Bucurestiului au o ura viscerala impotriva spatiilor verzi.

  Nu e vorba doar de spaga in aceasta ostilitate, ci si de ura incultilor impotriva a orice este frumos si util.

  "Cand aud cuvantul "spatiu verde" imi vine sa scot buldozerul la lucru!" - cam asa cred ca gandesc primarii Capitalei.
 • +3 (3 voturi)    
  inca nu a vazut tot... (Joi, 7 ianuarie 2016, 20:52)

  Dedalus [anonim]

  Cred ca nu e departe ziua cand singurul spatiu verde din Bucuresti va fi cel al mucegaiului din plamanii bucurestenilor.

  Am tot spus: in sectorul 3 au fost lipite pietre cu prenadez peste iarba de pe marginea trotoarelor.

  O idee abjecta, pornita din capul unor incompetent sprijiniti de catre o gaska de puturosi notorii.

  S-au facut limite de carosabil in zig-zag - evident pentru a se consuma cat mai multe bordure, in sectorul 2 dar nu numai. Sunt suprafete absolut absurd, care au mancat si din carosabil si din totroarr si din spatial verde,.

  Nu cred ca e coruptie, cred ca e o sfanta, mare, absoluta, strigatoare imbecilitate atat a primarilor cat si a functionarilor,
 • +2 (2 voturi)    
  Defrisarile din PIDU! (Joi, 7 ianuarie 2016, 22:43)

  Chiar Eu [utilizator]

  In aceste conditii intre Craciun si Revelion se pusesera in discutie niste PUZ-uri care prevedeau defrisarea a vreo 500 de copaci conform primariei. Daca ei au zis 500, trebuie sa credem ca sunt vreo 1500 macar. Si inca nu s-a terminat... probabil vor mai fi repuse in discutie. (Reiau ce am mai scris)
  Aceste proiecte propun betonarea atator spatii verzi ca te intrebi daca oamenii astia din primarie sunt intregi la cap sau nu:
  – scuarul dintre bd. Libertatii si Splaiul Independentei va fi betonat pe dedesubt pentru parcare si la suprafata pentru “gradena”. Astfel betonat din toate directiile, el apare in planul urbanistic zonal ca spatiu verde asa pentru ochii prostilor. In jur de 50 de copaci maturi vor fi defrisati.
  – o parte din parcul Izvor cu peste 50 de copaci va fi de asemena betonata pentru o parcare subterana. El apare tot ca spatiu verde in PUZ, probabil ca vor lipi copacii de beton direct… cel putin in planse merge!
  – o treime din parcul Sfintii Apostoli din spatele Palatului de Justitie va fi distrusa si betonata si ea tot pentru o parcare subterana dar si spatii de comert. Asta in conditiile in care spatiile comerciale de pe bd. Unirii stau nefolosite. Ba in PUZ mai apare acum cu acte si restaurantul din parc. Toate acestea:restaurant, magazine si parcare sunt spatii verzi in PUZ!!! Ati vazut restaurant (constructie) spatiu verde? Dar parcare spatiu verde?
  – parcul de o parte si de alta a Salii Palatului va fi si el distrus si betonat tot pentru parcari subterane.
  Asta se intampla in conditii in care Bucurestiul este una dintre cele mai poluate capitale din UE cu deficit mare de spatii verzi, iar Comisia Europeana a deschis in 2014 procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza poluarii din Bucuresti.
  Pentru proiecte nu s-a facut concurs de solutii fiind date cum stim foarte bine ca dadea primaria lui Oprescu contractele.
  NU! Sa se potoleasca cu aceste proiecte. Sa existe concurs de solutii, sa lase spatiile verzi in pace!
 • +2 (2 voturi)    
  Normal. (Vineri, 8 ianuarie 2016, 12:43)

  ouyang [utilizator]

  Primaria declara ca e mult spatiu verde. Nu asta era mantra lui Oprescu? Ca avem la fel de mult si ba mai bine ca restul capitalelor europene? E nevoie de o minciuna de genul sa poti justifica dupa contracte pe zece ani de intretinere. Si p..rcul e in arest la domiciliu doar? Nu il cauta nimeni de banii furati? 10% dintr-un miliard de euro anual? Ca asa e la domnii primari. Cu zeciuiala. Fiti convinsi ca nici aia de sector nu sunt mai prosti. Garoafa 300 de lei? Pai 30 s-a dus fix in jebul aluia de a platit-o din bani publici. Bravo natiune de tampiti.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by