Dupa aproape doua zile in care o parte dintre bucurestenii din cartierele Drumul Taberei si Militari au avut caloriferele aproape reci, ELCEN, furnizorul de energie termica, explica situatia: o avarie la Centrala termoelectrica Vest. Avaria s-a produs pe 4 ianuarie, la ora 11.25, iar ELCEN inca lucreaza la remedierea situatiei, iar dupa rezolvarea acesteia, timpul necesar de revenire la parametri normali este cuprins intre 12-24 h, in conditiile unor temperaturi medii de iarna.

Calorifer cu repartitorFoto: Agerpres

"In data de 04.01.2016, ora 11:25, la CTE Bucuresti Vest s-a oprit din functionare CAF-ul nr. 6, ca urmare a unei avarii (pierderi de fluid) la sistemul convectiv. Acest CAF (cazan de apa fierbinte), utilizat ca agregat de varf, are o capacitate nominala de 100 Gcal/h. Mentionam ca la data evenimentului, acest agregat producea circa 20 Gcal/h dintr-un total de 205 Gcal/h produs la nivel de CTE Bucuresti Vest, adica mai putin de 10% din productia centralei, destinata municipiului Bucuresti, mai precis cartierelor Crangasi, Militari si Drumul Taberei. In urma acestui eveniment neplacut, ELCEN a organizat si mobilizat echipe de interventie in vederea eliminarii avariei anterior mentionate si a marit productia de energie termica la CTE Grozavesti cu circa 60 Gcal/h, preluand astfel zonele arondate CTE Bucuresti Vest; mai precis, a fost restransa aria de termoficare a CTE Bucuresti Vest, odata cu extinderea ariei CTE Grozavesti", se arata in comunicatul ELCEN.

Totodata, compania spune ca a comunicat RADET ca are disponibilitati de productie a energiei termice de 50 Gcal/h in CTE Progresu, respectiv 100 Gcal/h in CTE Bucuresti Sud, care pot fi utilizate pentru asigurarea conditiilor de confort termic locuitorilor Bucurestiului.

"Aceste capacitati de productie sunt in continuare disponibile si neutilizate. Mai mult decat atat, incepand de azi, ora 18:00, ELCEN mai pune la dispozitia RADET inca 140 Gcal/h, ca urmare a comenzii de pornire a blocului nr. 5 de la CTE Bucuresti Sud. Totodata, dorim sa mentionam faptul ca situatia creata a fost determinata de un cumul de factori: avariile RADET din data de 31.12.2015, respectiv 02.01.2016; avaria ELCEN din data de 04.01.2016; temperaturile scazute din aceasta perioada", se arata in comunicatul ELCEN.

RADET a anuntat luni ca mai multe blocuri din cartierele Militari si Drumul Traberei au caloriferele aproape reci, iar apa calda nu este la temperatura potrivita. Reprezentantii RADET au explicat ca aceasta situatie este cauzata de parametrii scazuti ai agentului termic livrat de S.C. Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), din CET VEST.

Zone afectate sunt:

- Cartierul Drumul Taberei, in perimetrul strazilor: Vasile Milea, Timisoara, Sibiu, 1 Mai, Brasov;

- Cartierul Militari, in perimetrul strazilor: Iuliu Maniu, Virtutii, Veteranilor, Politehnicii.

"Pentru data de 03.01.2016, comanda RADET catre ELCEN-CET VEST a fost urmatoarea: Temperatura solicitata: 103 grade C - Temperatura livrata: 93-96 grade C - Debit necesar: 4200 t/h - Debit livrat: 3400 t/h. Ne cerem scuze consumatorilor din zonele afectate pentru disconfortul creat si ii asiguram ca vom depune toate eforturile pentru a remedia in cel mai scurt timp aceasta situatie, prin efectuarea de manevre specifice sistemului de termoficare", se arata intr-un comunicat al RADET emis luni.